Şimdi Ara

LAPTOP UN ÇALINTI OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
1
Favori
14.646
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaslar ben laptop almak istiyorum ama piyasada çalıntı laptoplarda oluyormus. O yuzden burda sormak istiyorum
    1) bir laptop un calıntı oldugunu nasıl anlarız
    2)çalınan laptopu bulabilir miyiz bulursak nasıl?
    bu sorulara cvp arıyorum yardımcı olcak arkadaslara simdiden tesekkür ederim

• ilk defa duydum, o zaman git bilindik bir yerden al, büyük mağazalardan al, zannetmiyorum çalıntı olacağını orada satılanların, fiyat zaten her yerde aynı dolar ya da euro üzerinden oluyor. Kdv hariç fiyatları aynı oluyor, taksitlendirme seçeneklerinde fark oluyor o kadar, bimeks, gold,teknosa,ep,mavi bilgisisayar, vatan .... aklıma gelenler
  • Bir dizüstü veya masaüstü bilgisayarın çalıntı olup olmadığını son kullanıcı veya sade vatandaş olarak sizin veya bir başkasının belirleyebilmesi çok zordur. Ama yeterli donanıma sahip kurumlar (güvenlik ve istihbarat kurumları) isterlerse bunu bulabilirler. Tabii bunun bir amacı olmalı, kastım şu ki ürkütülen kurbağaya değmeli bu iş. Nasıl yapılabileceği konusu ise çok da karmaşık değil. Her bilgisayar internete bir bağlantı aygıtı ile çıkar bu ya modemdir ya da ethernet kartıdır, bu bağlantıyı sağlayan aygıtın mac adresi biliniyorsa ki notebook tan bahsediyoruz siz eğer savcılığa suç duyurusunda bulunuyorsanız bir fatura ibraz edeceksiniz bu notebook benim diye o durumda üretici firma o notebooka ait ethernet kartının mac adresini ve seri numarasını savcılığa ilettiği anda sizin çalınan notebookunuz veya markalı desktop pc niz iz bırakmaya başlar internet bağlantısı yapıldığı zaman. (Çünkü gerek notebookarda gerekse desktoplarda artık ethernet anakartla tümleşik, yani isteseniz de sökemezsiniz onu) Bu durumda da bu bağlantının yapıldığı servis sağlayıcı savcılıktan gelecek talep üzerine bağlantının yapıldığı adresi bildirir ve çalıntı malı satın alan arkadaş kendini bir anda karakolda ifade verirken bulur. Eğer siz de bir fatura veya belge ibraz edebilirseniz "ben şu kişiden veya şu dükkandan aldım" diye siz aradan çıkarsınız ama ödediğiniz para muhtemelen güme gider.

Aynı durum cep telefonları için de geçerli değil mi? Bu nedenle böyle bir niyetiniz varsa kesinlikle bir belge alın satın aldığınız kişiden hatta belge de tek başına yeterli olmayabilir. Sabit bir dükkandan almayı tercih edin. Veya güvendiğiniz bir arkadaşınız, akrabanız da sorun olmayabilir ama kimden alırsanız alın o kişinin size varsa satın aldığı tarihteki faturasını size vermesini isteyin.

Hatta geçen basında da çıktı bir yazılım firması bir programla notebookunuzun çalınması durumunda bulunabilmesi için bir program yazmış ve satışa sunmuş.

Çalınan Dizüstü Bilgisayara uzaktan koruma

Trend Micro'dan yapılan yazılı açıklama, her yıl yüz binlerce bilgisayarın çalındığı ifade edilerek, çalınan bilgisayarlardaki bilgilerin ise hırsızlar tarafından herhangi bir engelle karşılaşılmaksızın kullanılabildiği denildi.
    Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Ta ki Trend Micro, PC-cillin ürününe Remote File Lock modülünü dahil edene dek. Başta antivirüs çözümleri olmak üzere bireysel ve kurumsal kullanıcılara yönelik bilgi güvenliği ürünleriyle tanınan Trend Micro, çalınan dizüstü bilgisayarlardaki dosyaları korumayı amaçlayan Remote File Lock (Uzaktan Dosya Kilitleme) özelliğini PC-cillin 2007 Internet Security ürününde standart olarak sunuyor.
    Remote File Lock, dizüstü bilgisayarın kaybolması ya da çalınması durumunda, sabit disk üzerinde kayıtlı dosyaları koruyor. Kullanıcı, Remote File Lock'u aktive ederken, bilgisayar adı, şifre ve geçerli bir e-posta adresi belirliyor.
    Yükleme tamamlanınca masaüstünde TrendSecure Vault isimli bir klasör beliriyor. Korunması istenen dosyalar bu klasörde gönderiliyor. Kaybolma ya da çalınma durumunda kullanıcı Trendsecure.com adresine girerek dosyalara erişimi kapatabiliyor.”

AA
    Hürriyet 21.05.2007

Eğer notebooktaki dosyaları koruyabiliyorsanız notebookun yerini de dolaylı yollarla da olsa bulursunuz (tabii siz değil adli makamlar)

Zaten şu an çoğu notebook 1 yıllık sigorta ile satılıyor son kullanıcıya, bir düşünün bakalım acaba bu sigorta firmaları bu kadar kolay nasıl çalınma sigortası yapabiliyor? Tabii ki ürünü muhtemelen bulabileceğini bildiği için.

Ama en güveniliri kesinlikle çok güvenilir bir tanıdıktan almanız veya sıfır notebook almanız olacaktır.

Sonuç olarak benim önerim risk almayın notebook alın.

• dediğiniz gibi ethernet kartın mac adresi eşsizdir , aynı şekilde cpuid de kullanılabilir, ya da hdd, cpu içinde bir id numarası vardır bu da kullanılabilir dediğiniz gibi:)
    quote:

Orjinalden alıntı: Nanosoft

Bir dizüstü veya masaüstü bilgisayarın çalıntı olup olmadığını son kullanıcı veya sade vatandaş olarak sizin veya bir başkasının belirleyebilmesi çok zordur. Ama yeterli donanıma sahip kurumlar (güvenlik ve istihbarat kurumları) isterlerse bunu bulabilirler. Tabii bunun bir amacı olmalı, kastım şu ki ürkütülen kurbağaya değmeli bu iş. Nasıl yapılabileceği konusu ise çok da karmaşık değil. Her bilgisayar internete bir bağlantı aygıtı ile çıkar bu ya modemdir ya da ethernet kartıdır, bu bağlantıyı sağlayan aygıtın mac adresi biliniyorsa ki notebook tan bahsediyoruz siz eğer savcılığa suç duyurusunda bulunuyorsanız bir fatura ibraz edeceksiniz bu notebook benim diye o durumda üretici firma o notebooka ait ethernet kartının mac adresini ve seri numarasını savcılığa ilettiği anda sizin çalınan notebookunuz veya markalı desktop pc niz iz bırakmaya başlar internet bağlantısı yapıldığı zaman. (Çünkü gerek notebookarda gerekse desktoplarda artık ethernet anakartla tümleşik, yani isteseniz de sökemezsiniz onu) Bu durumda da bu bağlantının yapıldığı servis sağlayıcı savcılıktan gelecek talep üzerine bağlantının yapıldığı adresi bildirir ve çalıntı malı satın alan arkadaş kendini bir anda karakolda ifade verirken bulur. Eğer siz de bir fatura veya belge ibraz edebilirseniz "ben şu kişiden veya şu dükkandan aldım" diye siz aradan çıkarsınız ama ödediğiniz para muhtemelen güme gider.

Aynı durum cep telefonları için de geçerli değil mi? Bu nedenle böyle bir niyetiniz varsa kesinlikle bir belge alın satın aldığınız kişiden hatta belge de tek başına yeterli olmayabilir. Sabit bir dükkandan almayı tercih edin. Veya güvendiğiniz bir arkadaşınız, akrabanız da sorun olmayabilir ama kimden alırsanız alın o kişinin size varsa satın aldığı tarihteki faturasını size vermesini isteyin.

Hatta geçen basında da çıktı bir yazılım firması bir programla notebookunuzun çalınması durumunda bulunabilmesi için bir program yazmış ve satışa sunmuş.

Çalınan Dizüstü Bilgisayara uzaktan koruma

Trend Micro'dan yapılan yazılı açıklama, her yıl yüz binlerce bilgisayarın çalındığı ifade edilerek, çalınan bilgisayarlardaki bilgilerin ise hırsızlar tarafından herhangi bir engelle karşılaşılmaksızın kullanılabildiği denildi.
    Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Ta ki Trend Micro, PC-cillin ürününe Remote File Lock modülünü dahil edene dek. Başta antivirüs çözümleri olmak üzere bireysel ve kurumsal kullanıcılara yönelik bilgi güvenliği ürünleriyle tanınan Trend Micro, çalınan dizüstü bilgisayarlardaki dosyaları korumayı amaçlayan Remote File Lock (Uzaktan Dosya Kilitleme) özelliğini PC-cillin 2007 Internet Security ürününde standart olarak sunuyor.
    Remote File Lock, dizüstü bilgisayarın kaybolması ya da çalınması durumunda, sabit disk üzerinde kayıtlı dosyaları koruyor. Kullanıcı, Remote File Lock'u aktive ederken, bilgisayar adı, şifre ve geçerli bir e-posta adresi belirliyor.
    Yükleme tamamlanınca masaüstünde TrendSecure Vault isimli bir klasör beliriyor. Korunması istenen dosyalar bu klasörde gönderiliyor. Kaybolma ya da çalınma durumunda kullanıcı Trendsecure.com adresine girerek dosyalara erişimi kapatabiliyor.”

AA
    Hürriyet 21.05.2007

Eğer notebooktaki dosyaları koruyabiliyorsanız notebookun yerini de dolaylı yollarla da olsa bulursunuz (tabii siz değil adli makamlar)

Zaten şu an çoğu notebook 1 yıllık sigorta ile satılıyor son kullanıcıya, bir düşünün bakalım acaba bu sigorta firmaları bu kadar kolay nasıl çalınma sigortası yapabiliyor? Tabii ki ürünü muhtemelen bulabileceğini bildiği için.

Ama en güveniliri kesinlikle çok güvenilir bir tanıdıktan almanız veya sıfır notebook almanız olacaktır.

Sonuç olarak benim önerim risk almayın notebook alın.

• @Ege_asigi

quote:

dediğiniz gibi ethernet kartın mac adresi eşsizdir , aynı şekilde cpuid de kullanılabilir, ya da hdd, cpu içinde bir id numarası vardır bu da kullanılabilir dediğiniz gibi:)

Cpu id, hdd, ve diğer donanımlar dolaylı bilgi gönderirler ethernet ise direkt bilgi kaynağıdır. Zaten biliyormusunuz bilmiyorum ben duyduğumda şok olmuştum. Dünya üzerinde kim ethernet kartı üretmek isterse ABD de bir kurumdan (ismini tam hatırlayamadım googledan bile bulunur) izin alıp sonra da ürettiği ethernetlerin mac adreslerini o kuruma bildiriyormuş. Yani kısacası net ABD nin kontrolünde demektir bu. Zaten devlet düşmanı filminde bize bazı mesajlar vermediler mi? NSA neler yapabiliyor diye göstermediler mi?

Sonuçta notebookunuz çalınırsa (yakında onunla ilgili de bir yasal düzenleme yaparlar umarım), cep telefonu gibi bulunabilecek demektir. Bizi ilgilendiren kısmı bu, cep telefonlarındaki IMEI numarası gibi eşsiz bir numara varken bu ülkede yıllarca cep telefonu çalındı. Yasal düzenlemeden sonra bu çalınmaların önü bıçak gibi kesildi. Umarım notebooklar için de bu yasal düzenleme yapılır.

Saygılar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nanosoft -- 30 Mayıs 2007; 1:02:54 >

• ADAMDAN FATURASINI İSTERSİN İKİSİNDEKİ SERİ NUMARALARI KARŞILAŞTIRIRSIN TEKNİK KONULARA GEREK YOK ÇÖZÜM BU KADAR BASİT
  • @Nanosoft

Evet haklısınız, size katılıyorum hersey onların kontrolunde ne acı ki böyle :((
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Şöyle birşey de var, MAC adresinizi Windows'ta ve Linux'da basit bir şekilde değiştirebiliyorsunuz...
  • Mac adres değişmez ki, hep rapidshare da eğer mac adresi kullansaydı bu sayede free indirme olayları her seferinde modemi resetleyince gitmezdi yani sıfırlanmazdı sanırım aklıma geldi nerden esti diyeceksin ama , r.share ip kullanıyor ip dinamik olunca her modem resetlendğinde değişiyor ,ama onun yerine mac adresini kullansaydı bunu engellerdi, mac adresi nasıl değiştireceksin ki
    quote:

Orjinalden alıntı: [baRRacuda]

Şöyle birşey de var, MAC adresinizi Windows'ta ve Linux'da basit bir şekilde değiştirebiliyorsunuz...
  • "Sonuçta bu bilgiler seri eprom (genelde artık eeprom) adı verilen hafızalarda ya da ethernet kontrolör entegresinin flash belleğinde saklandığı için dışarıdan programlanması mümkün. Özellikle de ucuz ethernet kartlarında zaten mac adresi klonlanmış durumda oluyor."

değiştirilebilir dediğiniz gibi, ama sonuçta değiştirilmemesi gereken, yasal olmayan bir haraket olur, tüm ethernet kartları birbirinden farklı mac adresleri oluyor , telefondaki imei numarası gibi

genellikle bu değiştirme olayı, hacking olaylarında karşı saldırılan bilgisiyara ,sanki başka bilgisayardan saldırılmış görüntü vermek içindir ama o mac adresine sahip olan masum kişilerin canı yanar:(

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AERN -- 30 Mayıs 2007; 2:20:53 >
  • Gerekli bilgiler tşk.
  • way be iki dakikada yeni yeni neler öğrendim :)

ey gidi elektronik dünyası be :)

konuyla alakası yok :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.