Şimdi Ara

Laptop Soğutucu Yapımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
3
Favori
2.375
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar
    elimde bulunan Predator Helios 300ün ısı değerlerinden undervolt yapsamda hiç memnun değilim yer yer 95 97 99 gibi dereceleri gördüm ve bu yüzden başta laptop soğutucusu almaya karar verdim, araştırmaya başladım.
    araştırmalarım sonucu soğutucu fanların cfm değerlerinin 50nin üzerinde pek fazla olmaması ve yeterli soğutmayı sağlayamaması sebebiyle kendi soğutucumu yapmaya karar verdim.

    işte asıl sorun şimdi başlıyor, kafamda bir kaç fikir var.
    düşüncem ilk önce tornacıdan aliminyum bir saç kestirmek sonrasında ise kaliteli 2 adet 14 veya 16 cmlik değerleri 100 110 cfm gibi değerleri bulan fanlardan takmak(harici olarak 12 v ile besleyeceğim) ve altınada güzel bir fan kontrolcü devresi yapıp koymak.

    sizlere sormak istediğim bir kaç soru var arkadaşlar

    2 adet 110 cfm lik fan ne kadar işe yarar klasik bir zalman soğutucudan daha mı iyi olur yoksa daha mı kötü olur
    https://www.hepsiburada.com/akasa-viper-r-12cm-yuva-icin-14cm-s-flow-yuksek-performansli-sessiz-fan-ak-fn073-p-BD302517?magaza=Hepsiburada&wt_gl=cpc.tum.universal-genel.pla&gclid=CjwKCAjwm4rqBRBUEiwAwaWjjITe7WZHRN50aH0cBsHhgnkspx1VfNtJd4xX6aSWLaSwKkbSZqC6BxoCEj0QAvD_BwE

    kullanmayı düşündüğüm fanlar bunlar tavsiyesi olan arkadaşlar lütfen yarım ediniz ne yapmalıyım







  • Bilgisayarın içini toz dolduruyor fanlar hızlandıkça artıyor ona göre davran.
  • Faydası olacaktır elbette ama unutmayın her şey cfm değeri demek değil. Fanının yeterli basıncı oluşturabiliyor olması da gerekli. Ayrıca ses seviyesi olarak kabul edilebilir olmalı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam Şimdi Öncelikle Şunu Aklından Çıkar, Öyle Tornacıdan Alacağın Bakır veya Alüminyum Bloklar İle Soğutma Yapman İşlemcin Öldürür. Sebebi İse, Normal Soğutucularda Kılcal Cizikler Dahi İşlemcinin Üzerindeki Slikon Malzemeye Zarar Verebilir. Kaldıki Sen Tornacıdan Alıcam Diyorsun Bu Malzemenin Arasına İstediğin Kadar Termal Sür İnan Faydası Olmaycakdır.
    Letgoda Flan Eski İntel Veya Amd İşlemci Soğutucularından Bul 25 30 Liraya Fanda Üstünde ^^ Onu Direk Olarak Laptop Un Kendi Bakır Borulu Soğutucusunu Kaldırıp İşlemcinin Üzerine Oturt ve O Şekilde Bir Çözüm Üret. Ben Okadar Detaya Geremem Dersen Eğer, Laptopun Alt Kapağını Sök İşlemcinin Olduğu Bölgeye Hava Üflemesi Yaptır. ( Bakır Boruların Üzerine Bişi Koymadan ) Eğer Kapak İşlemcinin Üzerine Denk Gelmiyorsa Laptop u Komple Sök İşlemcinin Olduğu Yeri Belirleyip Alt Plastik Aksağamın Olduğu Yere Matkapla Delikler Aç 4mm lik Uc Yeterli Olur. O Deliklerin Altına Koy 12 Cm Fanı Ver Ayarı Sonuc Daha Etkili Olacaktır.


    İncele ^^ https://forum.donanimhaber.com/tamamen-zevk-amacli-bi-calisma--139379068#139391055




  • F3yY4Z_ kullanıcısına yanıt
    Hocam siz beni yanlış anladınız
    Ben direk işlemci üzerine blok koymayacağım
    Normal bir laptop soğutucu stand yapıcam
    Güçlü iki adet fan kullanıp bunları dışarıdan besleyerek klasik bir laptop soğutucusu dan daha iyi bir soğutucu elde edeceğim ve bilgisayarın ömründe de uzama meydana gelecek çünkü anakart tan besleme almayacağım

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Anladım Peki Okadar Zahmet Ceneke Kadar Hazır Sogutucu Alıp, Üzerindeki Fanlarla Oynama Yapsan Dha İyi Olmazmı, Sonucda 0 dan Uraşmakla Hazır Elinde Taslakla Uğrasmak Farklı Olacak. Tavsıyem O Yönde Olur.
  • BlackHeart89 kullanıcısına yanıt
    2 yerine 4 fan daha iyi olur :) ama 12v 2Aden aşağı adaptör kullanmamak gerekiyor 4 tane yaparsan. 2 tane için 1A de yeterli olur. 2 tane kullanacaksan eğer bilgisayarın altında hava delikleri olur oraya denk getir fanları. Cfm olayina gelirsek ne kadar yüksek o kadar iyi tabiki

    Fan kontrolcü için lm2596 öneririm. Voltaj göstergeli olanından al. Ben kendi bilgisayarimda onu kullanıyorum fan kontrol etmek için.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • saasc S kullanıcısına yanıt
    Hocam öneri için cidden çok teşekkür ederim kendi voltaj devremi çizeceksin proteustan bu benim için harika oldu

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • BlackHeart89 kullanıcısına yanıt
    Korkma o sıcaklıklarda o bilgisayar 10 yıl çalışır tehlikeli boyuta gelince makina hızı yavaşlatıp işlemciiy anında soğutuyo zaten dediğim gibi kapa sıcaklık gösteren programı keyfine bak hiçbişey olmaz bilgisayarına.
  • BlackHeart89 kullanıcısına yanıt
    Rica ederim. Yanlız lm2596'nin potansiyometresi çok küçük tornavidayla cevrilebiliyor ancak. Istersen normal 1 tane 5K 1 tane 22K potansiyometreyi paralel bağla veya cok turlu 10k potansiyometre alabilirsin yaninda. Lm2596 üstündeki trimpot'u çıkarıp 2 seçenekten 1ini yapabilirsin.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilgisayar komponentleri hatta bilgisayarda değil her gün izlediğimiz televizyonlarda bile parçalar zaten standart olarak bu sıcaklıklarda çalışıyor gayette ömürleri uzun al mesela sana bir ssd örneği
    https://www.youtube.com/watch?v=3hhdWwvh5kI

    normal yani alışmak lazım bu değerlere 100 derece falan sadece suyun kaynama noktası lehimler 200 derecede eriyor plastikde 150 200 derecede anca 130 dereceden sonrası tehlikeli sıcaklıklar bana bir teşekkür et :) takma kafana 10. laptopum hepsinin canını çıkardım hiçbiri yanmadı.





  • saasc S kullanıcısına yanıt
    Pot daha mantıklı trimpota göre hocam daha kolay çevrilir sıkıntı olmaz
    Valla inanın tam aslında kara kara düşündüğüm nokta kontrolü işini nasıl halledeceğimdi onuda sayenizde çözmüş oldum
    Yüksek ihtimal bayram tatilinde autocadde çizimine başlarım eğlenceli bir proje olacak
    Potansiyometre iki lehime bakıyor hocam ya düşüncem potun daha mantıklı olduğu tabi
    Peki başka önerileriniz var mı

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • gen2 G kullanıcısına yanıt
    Hocam çok haklısınız nedense Bi evham var o kadar para bağlayınca makineye korkuyor insan :D

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • gen2 G kullanıcısına yanıt
    Max sıcaklığını bilmiyorum her işlemcide değişiyor ancak belli bir sıcaklık noktasına gelindiği zaman thermal throttling denilen olay meydana gelir ve elinizij altındaki gücü kullanamazsınız.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • BlackHeart89 kullanıcısına yanıt
    Bilgisayara geçince yaptığım devreyi çizer atarım size. Ama proteus bilmiyorum :) paintle cizebilirim ancak

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • istediğin cfmli fanı tak en fazla 5 6 derece düşürebilirsinhttps://forum.donanimhaber.com/laptop-sogutma-projesi--136765698
    bu projeyi yapmıştım hala soğutucu ile kullanıyorum 90 dan aşağı inmeyen pc şu an pcyi kavuran yaz sıcağında 75 civarı dolaşıyor macun değişrtirme zamanım geldi aklında bir fikir oluşur diye atıyorum bunu faydası oluyor
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.