Şimdi Ara

lambalı amfide çıkış trafosu yerine besleme trafosu kullanmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
2.796
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • aklımda bir lambalı amfi yapma fikri var. yapının basitliğinden dolayı single ended düşünüyorum.
    http://ax84.com/static/corepoweramps/2W_SE/AX84_2W_SE_Poweramp_Schematic.pdf
    şu devreyi yapmaya karar verdim.şu an sadece lambalı olsun yeter kafasındayım. o yüzden mümkün olduğunca basit bir devre seçmek istedim.
    ancak çıkışta kullanmak için empedans trafosunu hiç bir yerde bulamadım. ben bunun yerine bildiğimiz klasik besleme trafosu kullansam nasıl olur?
    internetten öğrendiğim bilgilere göre trafonun giriş ve çıkış voltajı oranının karesi empedans oranını veriyormuş. tersten düşünürsek empedans oranlarının karekökünü alınca voltaj oranını buluyorum. bunu devreye uygulamaya gelirse:
    devrenin çıkış voltajı belirtildiği üzere 4000 ohm. benim çıkışta istediğim ise 4 ohm ve 8 ohm. 4 ohm için hesaplarsak:
    empedans oranları 4000/4 den 1000 çıkıyor. karekök1000= 31.6 standart besleme trafolarımız 220 v girişli olduğu için 31.6 oranı yakalamak için çıkışı 7 v olan bir besleme trafosu lazım. aynı hesapları 8 ohm içinde yaparsak sonuç 9.8 v çıkıyor. şimdi bu hesaplar doğrultusunda çıkış için besleme trafosu kullansak aldığımız sonuç ne olur. çalışır mı ? çalışırsa performans nasıl olur ?
    en baştada dediğim gibi lambalı olsun yeter kafasındayım. şu an bu devreyi mantıgı kavramak ve pratik kazanmak için yapıyorum. yani hi-fi kalitesinde sonuçlar beklemiyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi du riechst so gut -- 30 Ocak 2014; 23:50:46 >

• manyetik nüve üstüne katsayılarınıza uygun sipir sayısını hesaplayarak kendiniz sarabilirsiniz. çok zor değil.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mavipasa

manyetik nüve üstüne katsayılarınıza uygun sipir sayısını hesaplayarak kendiniz sarabilirsiniz. çok zor değil.

Aklima geldi ama cok ince iscilik gerektiriyor sanirim. Teli sardikca cap arttigi icin ohm degeri de degisiyormus diye duydum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • up
  • Hat trafosu ile denemelerim olmuştu, ancak sardırmak en iyisi. ECL82 kullanarak stereo ampli yapıyorum. Çıkış trafolarını lambalı Grundig makaralı teypten söktüm. 2X3,5 W
    trafolar. Bu watta bir ampli için oldukça tatmin edici ses aldım. Besleme trafosunun bu iş için uygun olduğunu düşünmüyorum açıkçası.

lambalı amfide çıkış trafosu yerine besleme trafosu kullanmak lambalı amfide çıkış trafosu yerine besleme trafosu kullanmak lambalı amfide çıkış trafosu yerine besleme trafosu kullanmak

• woofer W kullanıcısına yanıt
    yani dediğim gibi üstün bir eprformans beklemiyorum şu an. çalışsa yeter. o da mı olmaz ?
  • woofer W kullanıcısına yanıt
    internette böyle bir şey var ama denenmiş bulamadım
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • İlk mesajındaki devre 20W. 10 Watt'a kadar çıkma trafoda yardımcı olabilirim. Son koyduğun resimde dediğim gibi hat trafosu kullanılmış. Hat trafosuyla devreyi kurup çalıştırırsan sonuçlarını bizimle paylaşırsın. Ancak bildiğim kadarıyla onların primerleri 2-4 K arası. Tube outputlarlarda daha yüksek empedanslar gerekebiliyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: woofer

İlk mesajındaki devre 20W. 10 Watt'a kadar çıkma trafoda yardımcı olabilirim. Son koyduğun resimde dediğim gibi hat trafosu kullanılmış. Hat trafosuyla devreyi kurup çalıştırırsan sonuçlarını bizimle paylaşırsın. Ancak bildiğim kadarıyla onların primerleri 2-4 K arası. Tube outputlarlarda daha yüksek empedanslar gerekebiliyor.

İlk devre 2 watt. Onu besleme trafosuyla denicem. Bakalim nasil olcak. Durumdan haberdar etcem

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: du riechst so gut

konu eskiymiş yapacak olan arkadaşta sonuçlarını paylaşsaymış keşke..
    lambalı gitar preamplisi ve pedal yapmak istiyorum elimde kendi lambalı kafa amfim için önceden almış olduğum fazladan EL34 ler ve ECC83 ler var bu besleme şemasını ilk defa görüyorum denemek lazım benide düşündüren besleme ve çıkış trafoları..lambalı gitar amfimin çıkış trafosunu istanbulda birisine sardırmıştım sağolsun ilgilendi yaptı ve yolladı şu an kullanıyorum fakat yüksek frekanslarda tizler de bozulmalar çatlamalar oluyor özelliklede yüksek volüm ve treble max. açıkken.. bunuda çıkış trafosuna bağlıyorum sanırım yüksek band genişliği yetersiz kalıyor..Orijiinal sarım trafosu gibi olmadı sanırım.

.Fotoğrafta anlayamadığım ve gördüğüm kadarı ile besleme trafosu 12v besleme için kullanılmış yüksek voltaj besleme için 220 girişi direk doğrultulup kuple edilmiş burada anlamadığım trafo kullanmadan mı 300v elde edilmiş ? yoksa 220-220 çıkışlı trafolarda var mı ?
    piyasada bulunan trafolarla bu tip single ended preampli veya pedal yapan arkadaşlar yaptıkları denenmiş çalıştırmış oldukları şemaları paylaşırsa lambalıya merak sarmış arkadaşlar içinde iyi bir kaynak olur..Maalesef TR de bu tip kaynaklar bulmak çok zor özellikle de lambalı amfi konularında..

• quote:

Orijinalden alıntı: Warrior_Knight

quote:

lambalı gitar preamplisi ve pedal yapmak istiyorum elimde kendi lambalı kafa amfim için önceden almış olduğum fazladan EL34 ler ve ECC83 ler var bu besleme şemasını ilk defa görüyorum denemek lazım benide düşündüren besleme ve çıkış trafoları..lambalı gitar amfimin çıkış trafosunu istanbulda birisine sardırmıştım sağolsun ilgilendi yaptı ve yolladı şu an kullanıyorum fakat yüksek frekanslarda tizler de bozulmalar çatlamalar oluyor özelliklede yüksek volüm ve treble max. açıkken.. bunuda çıkış trafosuna bağlıyorum sanırım yüksek band genişliği yetersiz kalıyor..Orijiinal sarım trafosu gibi olmadı sanırım.

.Fotoğrafta anlayamadığım ve gördüğüm kadarı ile besleme trafosu 12v besleme için kullanılmış yüksek voltaj besleme için 220 girişi direk doğrultulup kuple edilmiş burada anlamadığım trafo kullanmadan mı 300v elde edilmiş ? yoksa 220-220 çıkışlı trafolarda var mı ?
    piyasada bulunan trafolarla bu tip single ended preampli veya pedal yapan arkadaşlar yaptıkları denenmiş çalıştırmış oldukları şemaları paylaşırsa lambalıya merak sarmış arkadaşlar içinde iyi bir kaynak olur..Maalesef TR de bu tip kaynaklar bulmak çok zor özellikle de lambalı amfi konularında..

Deneseydim burda paylaşırdım
    Onun yerine başka bir sitedeki devreyi yapmıştım ama adresi veya anahtar kelimeleri hatırlayamıyorum şu an.
    epeydir ilgilenmedim de sanırım piyasada 1k-8 ohm hat trafoları vardı. Bende onları üreten firmayla iletişime geçip 4k-8 ohm yaptırmıştım. 15 tl falan tutmuştu sanırım. Değerleri şu an çok sallıyor da olabilirim fakat böyleydi diye hatırlıyorum. sonuçta amfi çalıştı. Ortalama bir performans verdi. Kaliteli bir trafoyla deneyip karşılaştıramadığım için tam cevap veremiyorum. O zamanlar maddi durumum kısıtlı olduğu için böyle yan ürünlerle uğraşmıştım sanırım. eğer uğraşacaksanız paraya kıyıp kaliteli bir trafo alın. eğer trafo belli bir kalitenin altına düşecekse de hiç bulaşmayın derim.
    Çizimdeki devrede 220 v doğrultulup kullanımış ama şebekeden izole etmek için araya 220-220 trafo koyulmuş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi du riechst so gut -- 15 Mart 2016; 20:00:46 >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Warrior_Knight

quote:

Deneseydim burda paylaşırdım
    Onun yerine başka bir sitedeki devreyi yapmıştım ama adresi veya anahtar kelimeleri hatırlayamıyorum şu an.
    epeydir ilgilenmedim de sanırım piyasada 1k-8 ohm hat trafoları vardı. Bende onları üreten firmayla iletişime geçip 4k-8 ohm yaptırmıştım. 15 tl falan tutmuştu sanırım. Değerleri şu an çok sallıyor da olabilirim fakat böyleydi diye hatırlıyorum. sonuçta amfi çalıştı. Ortalama bir performans verdi. Kaliteli bir trafoyla deneyip karşılaştıramadığım için tam cevap veremiyorum. O zamanlar maddi durumum kısıtlı olduğu için böyle yan ürünlerle uğraşmıştım sanırım. eğer uğraşacaksanız paraya kıyıp kaliteli bir trafo alın. eğer trafo belli bir kalitenin altına düşecekse de hiç bulaşmayın derim.
    Çizimdeki devrede 220 v doğrultulup kullanımış ama şebekeden izole etmek için araya 220-220 trafo koyulmuş.

anladım hocam çok sağol demek oluyorki hiç bulaşmayayım dış kaynaklı sitelerde hammond marka power ve çıkış trafoları var oldukça kaliteli ve markalı amfi üreticilerine de üretim yapıyor lakin TR ye gönderimleri yok.. olan firmalarda trafonun ederi kadar shipping ücreti istiyorlar... Nette bu devreyi buldum buna benzer basit devrelerde var fakat anlayamadığım bu devre 9V ile nasıl çalışır ? 300-350v olan plate voltajı gerekirken 9 v ile çalıştığından bahsetmişler ... bunu deniyeceğim lambanın 9 v ta bozulacağını sanmıyorum en kötü ihtimal devre hiç çalışmayacaktır..

Bu mesaja eklenen görseller:

• Büyük ihtimalle zaten farkındasınızdır ama yinede belirteyim. paylaştığınız devre amfi değil. Gitar amfisinin önüne konup efekt olarak kullanılabilecek bir devre.
    Piyasada böyle düşük voltajla çalışan pedallar var. Ancak performansları yüksek voltajla çalışan devreler kadar yüksek değil. Eğer lambalı bir pedal yapmaya niyetliyseniz yüksek voltajla çalışan Mesa Boogie Vtwin var mesela. Bunun şemasını internette bulabilirsiniz. Birde Electro Harmonix English Muffn var. onunda şemaları vardı diye hatırlıyorum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.