Şimdi Ara

'Lale Devri Yenilikleri'ni Nerden Bulurum?Kardeşimin Ödevi İçin???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
403
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ya arkadaşlar bu lale devri yeniliklerini internetten nerden bulurum
    googleden arattım bi kaç ödev sitesi çıktı
    ama orda da çok kısa olmuş
    lale devri değil de lale devri yenilikleri lazım bana özellikle
    hadi bi el atın be

• Lale Devri'nde edebiyat, kültür ve sanat alanında gelişmeler olduğu gibi, teknik konularda da Avrupalı devletlerden etkilenilerek bazı yenilikler gerçekleştirildi. Bu dönem de Avrupa'ya ilk kez geçici elçiler gönderildi. 1727 yılı ortalarında Osmanlı Devleti'nde de matbaa kurulması için düzenlenen padişah fermanı üzerine, Paris Elçisi 28. Mehmed Çelebi'nin oğlu Sait Efendi ve İbrahim Müteferrika ilk matbaayı kurdular (16 Aralık 1727).

Lale Devri'nde Yalova'da bir kağıt fabrikası kuruldu. İstanbul'da sık sık çıkan yangınları daha hızlı kontrol altına almak için, yeniçeriler içinden bir itfaiye örgütü oluşturuldu. Yine İstanbul'da bir kumaş fabrikası ve bir çini imalathanesi açıldı. Her tarafta birçok köşk, saray ve lale bahçeleri yapıldı. Ayrıca Doğu kültürünün klasik eserleri ilk kez Türkçe'ye çevrildi. İstanbul'da halk yıllar süren savaşlardan sonra böyle bir dönem yaşamanın mutluluğu içerisinde idi.

• quote:

Orjinalden alıntı: hamlet

Lale Devri'nde edebiyat, kültür ve sanat alanında gelişmeler olduğu gibi, teknik konularda da Avrupalı devletlerden etkilenilerek bazı yenilikler gerçekleştirildi. Bu dönem de Avrupa'ya ilk kez geçici elçiler gönderildi. 1727 yılı ortalarında Osmanlı Devleti'nde de matbaa kurulması için düzenlenen padişah fermanı üzerine, Paris Elçisi 28. Mehmed Çelebi'nin oğlu Sait Efendi ve İbrahim Müteferrika ilk matbaayı kurdular (16 Aralık 1727).

Lale Devri'nde Yalova'da bir kağıt fabrikası kuruldu. İstanbul'da sık sık çıkan yangınları daha hızlı kontrol altına almak için, yeniçeriler içinden bir itfaiye örgütü oluşturuldu. Yine İstanbul'da bir kumaş fabrikası ve bir çini imalathanesi açıldı. Her tarafta birçok köşk, saray ve lale bahçeleri yapıldı. Ayrıca Doğu kültürünün klasik eserleri ilk kez Türkçe'ye çevrildi. İstanbul'da halk yıllar süren savaşlardan sonra böyle bir dönem yaşamanın mutluluğu içerisinde idi.

bu kadarmı
    bana biraz daha detaylı lazım
    hadi biraz daha
    mümkünse tabi

• Yapılan yenilikler bu kadar sayılır..Bir de Nedim var tabii ki Osmanlı şiirine önemli yenilikler getirimiştir.

Bu sehri Stanbul ki, bi müslü bahadır
    Bir sengine yekpare Acem mülkü fedadır

Bu dönemde Avrupa ile savaş yaşanmamış, barış içinde yaşamak fikri ortaya çıkmıştır. Osmanlı
    Devleti Avrupa'yı daha iyi tanıyabilmek için Paris, Londra gibi şehirlere elçiler göndermiştir. Bu
    devirdeki diğer yenilikler ve ıslahatlar şunlardır:
    Yeni Kütüphaneler açıldı. Doğu ve batı eserleri tercüme edildi.
    Çiçek aşısı yaygınlık kazandı.
    Lağımcı ve Humbaracı ocaklarında ıslahatlar yapıldı.
    Mimarlık, resim ve minyatür sanatları gelişti

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hamlet -- 30 Mart 2005, 14:24:21 >
  • Laleler Laleler Laleler Laleler Rahmetli Kemal Sunalı hatırlattın bana sağol arkadaşım...

Ne ustaydı be...

"Lale devrinde laleler vardır... Bu laleler ottur" muahaha ne üsta komedyendi ya

Onu çok özlüyorum yattığı yerler nur mekanı cennet olsun...
  • www.odevsitesi.com
    git biraz araştır bukadar beleşçi olma!!
  • Lale Devrini şöyle bir hatırladıkça bugün ile çok fazla benzerlik kuruyorum..
    acaba yanılıyormuyum
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • gencbilisim netmiydi com muydu unuttum burada bir arattır
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.