Şimdi Ara

KYK İLK 100 BURSU HAKKINDA HUKUKİ SORUN VE DESTEK

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
1
Favori
4.429
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar öncelikle herkese selamlar. Bu başlığı açmamın sebebi sizlerin yardımını ve görüşünü almak. Kendimi tanıtarak işe başlayayım. Ben 2016 LYS ile TM'de ilk 10 içinde yer alarak Bilkent Hukuk Fakültesine yerleştim. Hazırlık eğitimine başladım ve bazılarınızın bileceği üzere Bilkent Hazırlık sisteminin zorluğu ve İngilizce yetersizliğim sebebiyle hazırlığı 1 senede bitiremeyip uzattım ve Ocakta bölüme geçtim. Yani 1.5 sene hazırlık okumuş oldum. Sonrasında bölüme geçtim ve şu anda 3. sınıftayım.

    Şimdi gelelim burs konusuna. Okula girdiğim zamandan itibaren ilk 100 bursu almaya başladım. Bursum hazırlığı uzattığım senenin başında kesilmedi. Ben de arkadaşlardan ve ordan burdan edindiğim yanlış bilgilerle bursumun kesilmeyeceğini, Bilkent'in hazırlık için 2 sene kendi bursunu kesmediğini ve buna izin verdiğini düşündüğümden, mutlu bir şekilde hayatımı sürdürmeye devam ediyordum. Bu şekilde bursum 3 kat yatmaya devam etti ve bu süreçte ben de hazırlık kurlarını bitirdim ve 2018 Ocakta PAE (Bilkent Proficiency in Academic English) sınavını geçerek Hukuk eğitimime başladım. Bu süreçte bursum hala 3 kat yani ilk 100 bursu olarak yatmaya devam ediyordu. Bursum bölüme geçtikten sonra NİSAN ayında KESİLDİ. Tabi ben kısa süreli bir şok yaşadım çünkü bu zamana kadar kesilmeyip şimdi kesilmesi NEDENDİ? Neyse bu olay böyle geçti. Bu sırada bursum fazla yatırılmış olduğu için (yani normalde EKİM ayından itibaren kesilmesi gerekip de bana fazladan para vermiş oldukları için BANA 2. SENEMDE VERİLEN FAZLA PARA) KREDİ olarak değerlendirilip hepsi borca dönüştürüldü.

    Bunun üzerinde kurumla iletişime geçtim ve durumumu sordum. Bunun üzerine 6 AY boyunca 3 KAT para aldığım için (tabi bunlar krediye dönüştü yani burs olarak yatıp sonradan borçlanmış oldum) önümüzdeki 12 AY yani 2018 NİSAN - 2019 NİSAN arasında hiçbir kredi ödemesi almayacağım söylendi. Bunun sebebi de bana fazladan 6 AY boyunca 3 KAT yani 18 AYLIK para verilmesiydi. Neyse buna da eyvallah dedik geçtik.

    Bu arada ben şunu düşünmeye başladım: "MADEM KREDİ ALIYORUM YENİDEN SINAVA GİRİP İLK 100 YAPSAM KREDİM BURSA DÖNÜŞÜR MÜ?". Bu soruma cevap için kuruma defalarca gittim ve soruma cevap aradım ve (malumunuz üzere kimse net bir şey konuşamıyor ve bilmiyordu) sonunda bir yetkili bana burs alabileceğimi söyledi. Bunun yeni bir durum olacağını ve normalde kredi alan öğrenciler ilk 100 e girerek burs alabildiği için benim de alabileceğimi söyledi. Mevzuatta "BURSU KESİLEN ÖĞRENCİNİN TEKRAR BURS ALAMAYACAĞINA DAİR BİR HÜKÜM YOK" da dedi. Ancak seneye kadar mevzuat değişir mi ben bilmem onun garantisi yok diyerek de ekledi. (Bu olay EKİM-KASIM 2018 gibi yaşandı, bu sırada bana hiçbir ödeme yapılmıyordu ama kredi alıyor gözüküyordum)

    Evet arkadaşlar şimdi asıl meseleye geliyoruz. Bursumun kesilmesi 2018 Nisanda olduğu için YKS başvurularını kaçırmıştım ve sınava giremedim. Yukarıda da anlattığım bilgiyi edinip, bir hukukçu olarak mevzuat ve emsal durum taramaları yaptıktan sonra burs almama engel bir hüküm olmadığını fark ettim. Bunun üzerine 2019 YKS sınavına girerek sözelden ilk 100'e girmeyi hedefledim ve finallerim bittikten sonra oturup çalışarak çok şükür 2019 YKS ile sözelde hamda 36. olarak ilk 100 içinde yer aldım ve dilekçe ile kuruma başvurdum. Bana verilen cevap şu: "ÖSYM'den gelecek belgelere göre işlem yaplacaktır, dilekçenize göre bir işlem yapılmayacak."

    İŞTE BURADA ASIL OLAY BAŞLIYOR. Bundan sonra görüştüğüm her yetkili net olmayan ve farklı şeyler söyleyerek beni başından savmaya çalıştı ancak ben mücadele ederek en sonunda KYK burs-kredi işlerinin başındaki kişiyle konuşmaya çıktım. Bana net olmayan şeyler söyledikten sonra BURS-KREDİ yönetmeliğinde "BURSU KESİLEN ÖĞRENCİNİN TEKRAR BURS ALAMAZ" yazdığını söyledi ve ben de lütfen açıp bakalım, iddia ettiğiniz hüküm mülga hükümdür yani bu kaldırılmıştır dedim. (Yönetmelikteki bu hüküm 2008 - bakın 2018 değil 2008- yılında kaldırılmıştır, isteyen arkadaşlarımız açıp bakabilir. RESMİ GAZETE'DE DE YAYIMLANMIŞTIR.). Ne yaptımsa ikna edemedim ve bana git mahkemeden karar getir, hakim karar versin bu duruma dendi. Ben de el mecbur tamam dedim. Hukukçu olanlarınız bilebilirler, iptal davası için bir ret cevabı almam gerekiyordu, İYUK m 10 u işleterek yeni bir dilekçe yollayıp kuruma başvurdum ve ÖNCELİKLİ ÖĞRENCİ HALİNE GELMEM DOLAYISI İLE KREDİMİN İLK 100 BURSUNA ÇEVRİLMESİNİ İSTEDİM. Bana verilen ret cevabında ilgili MÜLGA hükümle kurumun bağlı olduğu ona göre işlem yapılacağı bildirildi. Ben de bunun üzerine son çare olarak Ankara İdare Mahkemesinde bana verilen ret cevabının iptali istemiyle İPTAL DAVASI açtım.

    Şimdi BURASI SİZDEN YARDIM İSTEDİĞİM KISIM. Kurum dava cevap dilekçesinde, KREDİ ALAN ÖĞRENCİLERİN SONRADAN İLK 100 E GİREREK DURUMUNDA DEĞİŞİKLİK OLMASI SEBEBİYLE BURS ALMASININ ANCAK YENİ BİR YERLEŞME YAPARSA MÜMKÜN OLDUĞUNU iddia ederek, burada da var olduğunu bildiğim üniversite okurken ham puanda ilk 100 e girip kredisini bursa dönüştüren öğrencilerin varlığını reddetti ve benim burs alabilmem için yeniden bir okula yerleşmem gerektiğini iddia etti. Bunu saçma bir iddia olduğunu hepimiz biliyoruz fakat bunu mahkemede ispat etmem gerekiyor, bu sebeple SİZLERDEN YARDIM İSTİYORUM. Bu sene yani 2019 YKS (ARKADAŞLAR SADECE BU SENE DEĞİL ÖNCEKİ SENELERDE BU ŞEKİLDE İLK 100 BURSU ALMAYA BAŞLAYANLAR DA OLUR) ile ilk 100 e girerek kredisini bursa dönüştüren arkadaşların bilgilerini sunmam gerekiyor. Bu yüzden sizden benim sizi kanıt olarak göstererek mahkemede böyle bir durumun varlığını ispatlamam lazım. Bu durumda olan yani (daha önce bursun kesilmesinden bahsetmiyorum, sadece kredi ya da burs alırken ilk 100 e girip burs alan) arkadaşlardan benimle bilgilerini paylaşmak isteyen olur mu? Yardımlarınızı bekliyorum.

    NOT: Yardım isteğim KREDİ YA DA BURS alırken ilk 100 e girerek 3 KAT BURS almaya başlayanlardan, ANCAK eğer daha önce ilk 100 bursu kesilmesi yeniden ilk 100 e girme gibi konularda benimle benzer durumlarda olan arkadaşlar varsa lütfen bana ulaşsınlar. Birbirimize destek olalım ve isterseniz hukuki açıdan bilgilerimi de paylaşmaya hazırım.

    GÜVEN KONUSUNDA SORUN YAŞAMAYACAĞINIZI DÜŞÜNÜYORUM, İLETİŞİME GEÇEN ARKADAŞLARA BİLGİLERİMİ VERMEKTEN KAÇINMAYACAĞIM. AYRICA SİZLERDEN ŞİMDİLİK İSTİRHAMIM TAKTİK VER SINAVI NASIL ÇÖZDÜN, NE ÇALIŞTIN TARZINDA SORULAR SORMAMANIZ, ELBETTE BU SORULARI DA YANITLARIM ANCAK ÖNCELİĞİM BU MESELENİN ÇÖZÜME KAVUŞMASI, ŞİMDİDEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM

    KYK İLK 100 BURSU HAKKINDA HUKUKİ SORUN VE DESTEKKYK İLK 100 BURSU HAKKINDA HUKUKİ SORUN VE DESTEK



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 55Tigin -- 14 Mayıs 2020; 22:53:34 >







  • UP!
  • Gl

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • aga üzüldüm be

    burs kesmek için genel olarak en ufak bir bahane arıyorlar zaten burslu öğrenciyseniz kalma-uzatma işini unut çıkar onu aklından
  • Up

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • umarım birini bulursun hocam. up
  • KYK'da görevli olanların zaten çoğu yönetmeliklerin konularla ilgili detaylarını vs bilmiyorlar. Kendi bildiklerine göre hareket edip asıl doğrularının o olduğunu kendilerine inandırmışlar. Umarım yargı yoluyla hakkın olan ilk 100 bursunu tekrardan alabilirsin.
    Not: Benim de ilk 100 bursum hazırlıkta kalmam sebebiyle habersiz bir şekilde, tıpkı sende olduğu gibi, kesilmiş ve krediye dönüşmüş. Ben de aylar sonra öğrendim. Mezun olduğumda, benden habersizce verilen bu krediyi ödememek adına ben de dava açacağım.
  • hocam senin ilk 100 bursun neden kesildi ve krediye dönüştü o kısmı anlayamadım ben. ilk 100 bursu zorunlu hazırlık okusanız bile sadece 4 sene mi veriliyor ? ve size 4.5 sene burs ödeyip fazladan ödedikleri 6 ayı geri istiyorlar ? o zaman tıp okuyanlar son 2 sene burs alamıyor ?
    benim bildiğim burs normal öğrenim süresince ödenmeye devam ediyor (yani zorunlu hazırlık + 4 yıl lisans, eğer tıp okuyorsanız 6 sene).


    edit: şimdi anladım siz hazırlıkta kaldığınız için bursunuzu kesmişler ama bunu geç yaptıkları için size boş yere 6 aylık kredi ödetiyorlar. bu arada okurken kredisini ilk 100 bursuna çeviren boğaziçili kişiler vardı diye biliyorum ben forumda ama kim olduklarını hatırlamıyorum. forumun arama kısmını kullanarak bu konuyla ilgili tüm mesajlara bakın mutlaka.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ea_guru -- 15 Mayıs 2020; 1:49:43 >
  • ea_guru kullanıcısına yanıt
    Yok hocam dediğin gibi değil, karışık anlattım herhalde o yüzden yanlış anlamışsındır. Açıklayayım hemen, başarısızlık sebebiyle bursun kesilmesi diye bir durum var biliyorsunuzdur. Hazırlık için başarı kriteri hazırlığı 1 senede bitirip bölüme geçmek, bölüm için ise sınıf geçme sistemlerinde sınıf geçme, diğerlerinde ise ortalama kriteri. Benim bursum da hazırlığı 1 senede tamamlayamayıp 1.5 senede bitirdiğim için başarısızlık sebebiyle kesildi. Yani 4 sene 6 sene muhabbetiyle ilgisi yok benim durumumun.
  • Ne yaptınız? Son durum ne acaba


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hep derim özel pişmanlıktır.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hangi katman bu

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 55Tigin 5 kullanıcısına yanıt

    durumuna üzüldüm halledebildin mi abi

  • KYK bursu dersten kalınca kesiliyor mu? Sınıf geçme şartı mı var yoksa

  • 2 ortalama koşulu olması lazım

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • BU KONU RASTGELE ÖNÜME ÇIKTI BEN DE BAKTIM KREDİ Mİ DİYE BENİMKİ DE KREDİYE ÇEVRİLMİŞ ASŞLKAŞWQLEKDASLŞ SABIR SELAMET YA HİÇ HABER VERMEDEN YAPIYORLAR ŞUNU BİR DE, UYUZ OLUYORUM YA. BU ÖNÜME ÇIKMASA KREDİ OLDUĞUNU 2027'DE ÖĞRENECEĞİM. HAYATIMDA GÖRDÜĞÜM EN BÜYÜK ŞAKA

  • Hocam nasıl öğreniyosunuz bunu

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Eyvallah

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • sonuç nedir

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.