Şimdi Ara

Kürtaj günah mıdır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
371
Cevap
0
Favori
40.260
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Özürsüz çocuk aldırmak haramdır, yasaktır. Hele fakirlikten korkarak, rahmindeki çocuğu öldürmek, haksız yere cana kıymak, yani cinayet olduğu gibi, evlat hakkını da tanımamaktır, büyük günahtır. Ananın veya süt emen diğer çocuğun ölümüne sebep olan bir özür varsa, uzuvları teşekkül etmeden çocuk aldırmak caiz olur. Kütüb-i sittedeki, (İnsan, anne karnında nutfe [sperma] olarak 40, aleka [embriyo] olarak 40, et parçası olarak da 40 gün kalır. Bundan sonra ruh verilir) mealindeki hadis-i şerifini de esas alan âlimler, bir özürden dolayı, 1 aydan 4 aya kadar kürtaja izin vermişlerdir. (Redd-ül Muhtar)

Başka sebep olmasa da, İslam terbiyesi ile yetiştirememek korkusu özür olur. Yani İslam terbiyesi verememek niyetiyle dört aydan önce çocuk aldırmak caiz olur. (S. Ebediyye)

BİR ÖNERİ (Ben önermiyorum, dinci kitaplar vs. ler falan öneriyor):
    Yani diyelim ki bebeğin herhangi bir sorunu yok, ama siz yine de aldırmak istiyorsunuz. Sebebi herşey olabilir, maddi olarak yeterli değilsinizdir, kendinize güvenmiyorsunuzdur, evlilik dışı bir bebektir, tecavüz mağdurusunuzdur vs. vs. hiç farketmez 4 aydan önce bu sebeplerle dahi olsa bebek aldıramazsınız, dine göre günah... Ancak bir özürünüz olması gerekir... Oturup şuna niyetlenebilirsiniz çocuğunuzu aldırmadan önce;

"Yani Tanrım ben şimdi bu çocuğu doğururum doğurmasına ama inan ben bunu islama uygun yetiştiremem. O yüzden aldıracağım" dersen 4 aydan önce sana günah yok... Hani sebep bu olmasa bile buna niyetlenerek yapabilirmişsiniz haberiniz ola Saçmalığın daniskası ya neyse hadi...

BİR SORU:
    Mesela Down sendromu (trizomi 21), nöral tüp defekti ve trizomi 18 adı verilen genetik hastalığı araştırmak için yapılan üçlü test ancak 16. hafta ile 18. hafta arasında en iyi sonucu veriyor. Yani eğer çocukta bu hastalıklardan birisi mevcutsa veya risk teşkil ediyorsa 4. aydan sonra da kürtaj yapılabiliyor.

Peki bu günah mı?
    Otoriteler (yani yine dinci otoritelerden bahsediyorum. Tıp doktorları zaten yapıyor kürtajı böyle durumlarda) bunun da günah olduğunu, bunların birer hastalık olduğunu ve hastalıktan çocuk öldürülemeyeceğini söylüyor.

Peki siz kendinizi düşünün? Bu testi yaptırdınız ve bebeğiniz down sendromlu görünüyor. Aldırır mısınız aldırmaz mısınız?
    Annelik psikolojisi nasıl birşeydir bilmiyorum daha önce hiç anne olmadım, hiç aday da olmadım... Ama bu şartlarda olsaydım ben yaptırırdım sanırım.

ASIL SORU:
    Kürtaj gerekli midir? Hangi şartlarda yapılabilir?
    Şöyle bir düşününce tabii ki kürtaj bir aile planlaması yöntemi değildir. İstenmeyen hamileliği önlemek için öncelikle modern aile planlaması yöntemleri (doğum kontrol hapı, prezervatif, spiral vs.) kullanılmalıdır. Herşeye rağmen istenmeyen bir gebelik oluşmuşsa ancak son çare olarak kürtaja başvurulmalıdır. Ülkemizde son adet tarihinin başlangıcından itibaren 10. haftaya kadar kürtaj resmi kurumlarda yapılabiliyor. Ancak gebelik devam ederken bebek veya annenin sağlığı ciddi bir sorun teşkil eder hale gelmişse bu süre ortadan kaldırılabiliyor yine de onay için resmi bir hastaneden en az iki doktorun imzasının olduğu sağlık kurulu raporu gerekiyor.

Peki sizce kürtaj gerekli mi gerçekten? Ve hangi şartlarda kürtaja onay verilebilir?

Sizce günah mıdır, Neden? Günah diye kürtaj olmaz mısınız?

ALINTIDIR.

• Eğer bir kadın olsaydım ve evlilik dışı çocuk bulsaydım;
    Benim fikrimin hiç bir önemi olmazdı, babam, dayım, amcam karar verirdi.
  • Kürtaja alternatif haberleri :
    Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı, cerrahi müdahalesiz ve emniyetli bir düşük yöntemi olarak bilinen, ilaç kullanımıyla gerçekleşen tıbbi düşüğün Türkiye'de uygulanabilmesi için Gynuity Health Projects ve Population Council işbirliğiyle yürüttüğü araştırmanın sonucunu açıklamış. Kürtaja göre çok daha emniyetli ve tehlikesiz olduğu belirtilen "tıbbi düşük" yöntemi sağlık bakanlığı tarafından da destekleniyor .

Tıbbü düşük yönteminin uygulanabilmesi için son adet tarihinden bu yana en fazla 56 gün geçmiş olması gerekiyor. 1. gün 1 adet, 2. gün 2 adet hap alınıyor ve birkaç saat içinde düşük gerçekleşiyor. Bunun için cerrahi ve anestezi gerekmiyor, düşük ev ortamında dahi gerçekleştirilebiliyor ve başarısızlık oranı çok düşük... Kadının bu kararı vermede kendi kontrolü de ayrıca önemli hale geliyor.

Tabii bu yöntemin riskleri de var:
    Bir kere kararı verdiğiniz ve uygulamaya koyduğunuz andan itibaren geçen en az iki günlük bir bekleme süresi var. Psikolojik olarak rahatsız edici bir süre bu... İlaç maliyetini söylemiyorum çünkü kürtajın da bir maliyeti var. Başarısız olunduğunda cerrahi müdahale gerekebiliyor. Başarılı olunduğunda ise kramp, kanama, bulantı gibi durumlarla karşılaşılabiliyor vs. vs.,

PEKİ SORUYORUM HA KÜRTAJ HA TIBBİ DÜŞÜK NE FARKEDİYOR SİZCE?
    KÜRTAJI MI TERCİH EDERSİNİZ, TIBBİ DÜŞÜĞÜ MÜ? NEDEN?

ALINTIDIR.

• quote:

Orijinalden alıntı: tomthejeer

Eğer bir kadın olsaydım ve evlilik dışı çocuk bulsaydım;

Evlilik dışı çocuk bulmak mı?

Anlamadım,

Ayrıca neden aileniz karar verirdi bu sizin tercihiniz mi? çaresizliğiniz mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: sgrafik

Çocuk 7 günlük olduğunda kalbi atmaktadır.

Kalbi atmakta olan bir insanın canını alıp alamayacağınızı vicdanınıza sorun...

Ben de 5. haftanin sonunda atmaya baslar diye biliyorum. Ayrica kalbin atmasi onun aci hissedebilecek bir canli oldugunu göstermez.
  • Cenin veya yetişkin. Her ikisi de canlı.

Down sendromlu veya büyüdüğü zaman Charles Manson'a nal toplatacak kadar azgın olmuş sağlıklı bir evlat...

Çok zor bir durum. Bazı insanlar hayatlarının geçmiş dönemlerinden kalan kötü izleri silmek için, bazı insanlar özürlü bir çocuğa bakmanın zorluğundan kaçmak için, bazı insanlar da şehvete kurban olmayı yeğleyen bir yaşam sürdürdükleri için kürtaj yolunu seçiyorlar. Aralarında ciddi farklar var elbet.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Serdar

Ben de 5. haftanin sonunda atmaya baslar diye biliyorum. Ayrica kalbin atmasi onun aci hissedebilecek bir canli oldugunu göstermez.

Kriter acı hissedip hissetmemekse o halde bütün felçli insanları öldürün gitsin.

Bu konudaki kriterleri irdeleyebiliriz mesela.

Şunu da ekliyeyim; Aynı konu daha önce defalarca silindiği ve önceki konularda detaylı bir şekilde düşündüklerimi yazdığım için artık mümkün mertebe üç cümleyi geçmeyecek mesajlarım.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ötenazi'ye Nasıl Başvurulur.
    geçen yıl açıldı
    Hallelujah çekmek günah mıdır?
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Konuyla alakalı olarak tan;

Sekuler bir devlet yani en azından kagıt üzerinde olsa bile laik oldugumuz için;

Yasayı veya yasagı cıkaran veya cıkarıcak olan kişiler veya kurumlar bu konuya günahmıdır degilmidir diye bakamaz.

Kur-an'da yazana göre yasa yapılırsa eğer;

Ben hobdidik dininden şukela mezhebine üyeyim ve benim inancıma göre kürtaj günah degil der ve talep eder. Sonra yine dipsiz bir kuyuya delinin attıgı taşı 50 akıllı çıkarmaya çalışır ...
  • ne kadar gunah ne kadar değil onu bilemem, Allah n bildiği şey sonuçta, fakat bence kürtaj gerekli birşey, tabi belli bir haftaya kadar...

istenmeyen bir çoçuğun doğup bir cami avlusuna birakildiğini dusunun, sonra bu cocuğun cocuk esirgeme yurtlarinda yetiştiğini dusunun, topluma nekadar adapte olabiliecek topluma ne kadar kazandirilabilecek, toplumdan dişlanacak ve %99 suça, uyuşturucuya bulaşacaktir vs vs yani istenmeyen sonuçlar doğuracaktir bu durum bu yuzden bence gerekli birşey

ki bunu uygulayan bir ulke varmiş hali hazirda Danimarka mi tam bilmiyorum bugun haberlerde gordum, kurtaji yasaklamiş fakat kurtaj yaptiran sayisi azalacağina artmiş

ekleme: konu bu şekilde giderse iyi olur siyaset kariştirillmadan yoksa konu siliniyor, verdiğin emekte cope gitmiş oluyor
  • Bu iş günahsa bırakın yaptıran düşünsün. Siz de kadınlar adına karar almaktan vazgeçin artık. Hala daha kurtulamadık kadınları hor görme zihniyetinden, kendimizi onlardan üstün görmekten, onlara cinsel obje olarak bakmaktan...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Seçme şansım olsaydı hiç dünyaya gelmemiş olmayı seçerdim. Belkide kürtaj yapılan hiç dünyaya gelmeyen çocukların büyük bir kısmı dünyaya gelmek istemeyecekti...
    Seçemediğimiz şeyleri bir yana bırakıpta , seçebildiğimiz şeylere bakarsak durumu müsait olmayan/bebeğe bakamayacak olan bir kadının yahut ailenin bu seçimi yapmasına karışmamalıyız diye düşünüyorum.
    Kürtaja cinayet gözüyle bakılıyorsa , bu kararı vermek durumunda kalan ailenin yada kadınında hayatı değişecek diğer yandan aile yada kadın cinayete kurban gidecek. Bu gözlede bakılabilir.

Ne kadar süre içinde canlı denebilir , yada baştan canlımıdır bilmiyorum fakat sadece bebek tarafından değil , hayatını etkileyecek bu zor kararı vermek durumunda kalanlar tarafındanda bakılmalıdır diye düşünüyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: El Fuego

Cenin veya yetişkin. Her ikisi de canlı.

Down sendromlu veya büyüdüğü zaman Charles Manson'a nal toplatacak kadar azgın olmuş sağlıklı bir evlat...

Çok zor bir durum. Bazı insanlar hayatlarının geçmiş dönemlerinden kalan kötü izleri silmek için, bazı insanlar özürlü bir çocuğa bakmanın zorluğundan kaçmak için, bazı insanlar da şehvete kurban olmayı yeğleyen bir yaşam sürdürdükleri için kürtaj yolunu seçiyorlar. Aralarında ciddi farklar var elbet.

O anne baba öldükten sonra o çocuğa kimin bakacağını düşünüyorlardır belki de.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mat35

quote:

Orijinalden alıntı: tomthejeer

Eğer bir kadın olsaydım ve evlilik dışı çocuk bulsaydım;

Evlilik dışı çocuk bulmak mı?

Anlamadım,

Ayrıca neden aileniz karar verirdi bu sizin tercihiniz mi? çaresizliğiniz mi?

Çaresizlik.
    O şartlarını düşünüyorum da...
  • Ben bu tür konularda insanoğlunun isyanına bir mana veremiyorum.

En ufak bir şeyde hemen ''benm bedenim, benim kararım'' yok ''devlet çek elini beenimden'' ya da buna benzer sloganlar ile insanlar kendilerine en ufak bir şey bile dokundurtmuyorlar nedense...

Kardeşim enin bedenin değil bir kere, bu bedenin bir sahibi var, beden sende sadece emenattir, senin bedeninin bir kullanma kılavuzu var, tüm imal edilen ürünlerin bir kullanma kılavuzu olduğu gibi...

O kılavuzda ne yazıyorsa odur, senin yaratan nasıl kullanman gerektiğini oraya yazmış zaten, bunun dışına çıkmak demek , aslında insanın fıtratına da terstir ama malesef bir şeylere kızgınlığımızdan yada tepkimizden herşeye bilip bilmeden saldırıyoruz.

Belli bir zamandan sonra kürtaj tabii ki gühantır, bu zamanda bildiğim kadarı ile islam alimlerine göre 6 haftadır...

Keyfen kürtaj yaptıramazsınız, can tehlikesi vb olağanışı durumlarda yaptırılabilir ancak...

• quote:

Orijinalden alıntı: TBB

Ben bu tür konularda insanoğlunun isyanına bir mana veremiyorum.

En ufak bir şeyde hemen ''benm bedenim, benim kararım'' yok ''devlet çek elini beenimden'' ya da buna benzer sloganlar ile insanlar kendilerine en ufak bir şey bile dokundurtmuyorlar nedense...

Kardeşim enin bedenin değil bir kere, bu bedenin bir sahibi var, beden sende sadece emenattir, senin bedeninin bir kullanma kılavuzu var, tüm imal edilen ürünlerin bir kullanma kılavuzu olduğu gibi...

O kılavuzda ne yazıyorsa odur, senin yaratan nasıl kullanman gerektiğini oraya yazmış zaten, bunun dışına çıkmak demek , aslında insanın fıtratına da terstir ama malesef bir şeylere kızgınlığımızdan yada tepkimizden herşeye bilip bilmeden saldırıyoruz.

Belli bir zamandan sonra kürtaj tabii ki gühantır, bu zamanda bildiğim kadarı ile islam alimlerine göre 6 haftadır...

Keyfen kürtaj yaptıramazsınız, can tehlikesi vb olağanışı durumlarda yaptırılabilir ancak...

Bu ülkenin resmi bir dini yok ve ülkedeki insanların hepsi sizin inandığınız dine mensup değil. Herkesi kendi inançlarınıza göre yargılayamazsınız.

• quote:

Orijinalden alıntı: TBB

Ben bu tür konularda insanoğlunun isyanına bir mana veremiyorum.

Ne kadar güzel. Büyük devlet adamlarımız ile aynı çerçevede bakıyorsunuz. Anlamadığım olay ise artık bu tür olaylara artık sadece din çerçevesinden bakılması. Yahu kardeşim ister Müslüman olurum ister Ateist olurum. Kimlik arkasında İslam yazıyor diye bu kurallara mı uymak zorunda insanlar? Neymiş emanetmiş beden. Anlamadığınız nokta bu. Kime göre, neye göre? Karar verici artık Diyanet oldu, ne güzel, ne güzel.

• acaba, şu günlerde isyan edip, benim bedenim diyen kadınlar istedgim zaman cocuk aldırrım diyenler
    (ki piskolojilerini cok merak ediyoum bunların), ayrı bir dünyadamı yaşıyor.
    ülkemde zaten kürtaj yasak. sıkıyosa gitsin aldırsın 4 aylık bebeği.
    buda popilist bir yaklaşım. yani ne dediğini bilmeyen insanlar bunlar bence.

ayrıca, rahme düştügü andan itibaren MEDENİ KANUNA GÖRE medeni haklardan faydalanabilen, varis bile atayabileceğin bir canlıyı(mk madde 27),
    siz hangi anayasal hakla aldırabilmeyi kendinizde hak olarak görüyorsunuz. buda enterasan. varsa bir açıklaması olan
    şu maddeye göre, diye, okuyalım.

evet dinen günah. sen hatanı kimseye ödetemezsin. yok islamda böle bişey.
    ayrıca, aynı sıkıntılar avrupa
    insan hakları mahemesindede var. onlar, cenin in tam olrak ne oldugunu, nasıl haklara sahip oldugunu belirleyememiş
    vaziyetteler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aksinaletinsan -- 7 Haziran 2012; 11:28:07 >

• Bu tecavüz olayını anlamadım.

Hatalarından dönmeyi düşünmüyorlar galiba.

Dün başbakanda siz koyun biz bakarız dedi.
  • Günahıda çok takıyoya insanlar günah olsa nolcak sanki, istenmiyosa aldırılması en mantıklısı o çocuk dünyaya gelse daha günah nasıl rezil bi hayat yaşıcağı ortada.
  • quote:

Orijinalden alıntı: WirLieBen

Bu tecavüz olayını anlamadım.

Hatalarından dönmeyi düşünmüyorlar galiba.

Dün başbakanda siz koyun biz bakarız dedi.

Tecavüz olayında ne doğacak çocuğun ne de annesinin bir günahı suçu yoktur, tecavüz eden tüm suçu günahı taşır.

Ayrıca ülkemizdeki kürtaj vakalarının yüzde olarak en fazlası tecavüzdenmiş gibi konuşuyorsunuz çok ilginç.

Hayır neden karşı çıkılıyor anlamadım, bugün bu forumda yazan bizler de birer cenin idik, değil mi kimse gökten inmedi sonuçta... Ceninin canlı olarak sayılması için gerekli bir zaman vardır, buna da itirazı olan yok herhalde....

O zaman sırf hükümetin fikirlerine karşıyız diye bu olayı meşru göstermeye çalışmak nedir söyler misiniz?

Canın istediği için yapamazsın kimse zaten, annenin can sağlığı vb durumları göz ardı etmiyor.

Peki ne zamana kadar kürtaj yapılabilir onu söyleyin madem? 3 ay iyimi mesela? Ne zaman bir canlıyı öldürdünüz fikrine kapılacaksınız? 4 ay yeter mi?

Kriter lazım demek ki...İşte o kriter zaten bri şekilde verilmiş, kimse 4 haftaya 3 haftaya bir şey demiyor , diyor mu?

Yani inanın böyle bir olayı savunan arkadaşlarım eminim yok foklar ölmesin, bilmemne kaplumbağalarını topluca denize salalım türünden eylemleri görünce memnun oluyorlardır...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TBB -- 7 Haziran 2012; 11:50:25 >

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.