Şimdi Ara

Kürtaj günah mıdır? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
371
Cevap
0
Favori
40.265
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Eğer konu günahı ise izahı şu şekildedir;

Özrsüz çocuk düşürmek herhalinde haramdır. Annenin ve süt emenin (bebeğin) ölümüne sebeb olan bir özr varsa, uzvları tam manası ile oluşmadan düşürmek caiz olur. Yine islam hukukunda uzvların gebeliğin 120 gününden sonra teşekkül edildiği kabul görür. Çocuk olmaması için önceden önlem almak (doğum kontrol, prezervatif) caizdir. Fakirlikten dolayı, iyi bakamama, besliyememek korkusu, çocuk düşürmek için özr olmaz.

Tecavüz sonucu gebe kalmış kadının çocuğunu düşürmesi caizdir.

Konu insanlık ise;

İnsan doğduğunda canlı olmaz, ana karnında canlıdır. Doğmuş bebeği öldürmekle anne karnındaki bebeği öldürmek fikrimce aynıdır. Çoçuğun anne bedeninde olması, annenin çocuğunun yaşama hakkına müdahele edeceği anlamına gelmez. O mantıkla gidilirse 20 yaşına gelmiş birine annesi "benim bedenimden çıktın ben doğurdum diyip" yaşama hakkı üzerinde istek yapabilirmi ? Benim bedenim benim kararım denilip, anne karnında canlı olan ve insan fiziğine bürünmek için gün be gün gelişen canlıyı öldürmek aynı şeydir.

Özr, tecavüz yoksa çocuk aldırmak bana göre doğru değil. Bu konunun tartışmalarında hep uç örneklerle savunma yapılıyor iyide burda mücadele edilecek, karşı çıkılan nokta keyfi kürtajlardır. Kimsenin tecavüz sonucu, özr ile kürtaja lafı yok ve olamazda. Ama kocadan, sevgiliden habersiz yapılan kürtajlar bile varsa halen daha "keyfi kürtaj" yok demeyiniz. Komik oluyor çünkü.

• quote:

Orijinalden alıntı: fizisyen

genel olarak şu sonucu çıkartabilrmiyiz,

zigot, eger rahim duvarına tutunamazsa, ölür.
    yani, zigot kendini kısa bir süre büyütebilcek kadar enerjiye sahip,
    fakat devamı için, yani zigotun gerçekten tam bir canlı olabilmesi için dış destek alması gerekir.
    bu durumda, zigotun o evrede alınması, bir canlıyı yok etmekmidir?
    ben bunu sorguluyorum.

Zigotun "gerçek bir canlı" olması şartını nasıl dış destek almasına bağlı gördüğünüzü anlayamadım. Hatta şöyle sorulabilir "gerçek bir canlı" ne demektir?

Zigot rahim iç duvarına tutunmadan önceki dönemde büyümeden ziyade bölünme evresinde olduğu için zaten çok az enerjiye ihtiyaç duyar. Bu enerjiyi de herhangi bir yere bağı olmadığı için veya içinde yüzdüğü ortam besin içermediği için kendi kaynaklarından karşılar. Bu dönemde zigotun canlılk aktivitesi gösterdiği, alelade salınan hücreler topluluğundan farklı davranış sergilediği aşikar. Blastocyst aşamasında zigotta ard arda yaşanan hücre bölünmeleri sonrası 100 civarında hücre oluşmuş, bu hücreler plasentayı oluşturacak olanlar dışta, embriyo'yu oluşturacak olanlar içte olmak üzere gruplanmışlardır.

Ben burada RIA karşıtı veya kürtaj karşıtı biri olarak bulunmuyorum. Her iki durumda da, yumurta ve spermin birleşmesiyle oluşmuş zigota müdahale edilmediği takdirde bebek olma ihtimali varken; üstelik birinde her gün diğerinin yüzlerce katı zigotun gelişimi engellenirken neden kürtaja bu kadar ses çıkıyor da RIA konusunda çıt çıkmıyor bunu sorguluyorum. Bunun kürtajın ciddi anlamda sorun teşkil ettiğinden değil, populist yaklaşımların sonucu tartışma malzemesi yapıldığını vurgulamaya çalışıyorum.

Bu sebeple son olarak sorduğunuz sorular zaten benim kendi içimde cevap aradığım sorular değil.

• ikimizde aynı noktada bilinmeyeni arıyoruz ne çok ortak noktamız varmış :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: Xreleave
    Özr, tecavüz yoksa çocuk aldırmak bana göre doğru değil. Bu konunun tartışmalarında hep uç örneklerle savunma yapılıyor iyide burda mücadele edilecek, karşı çıkılan nokta keyfi kürtajlardır. Kimsenin tecavüz sonucu, özr ile kürtaja lafı yok ve olamazda. Ama kocadan, sevgiliden habersiz yapılan kürtajlar bile varsa halen daha "keyfi kürtaj" yok demeyiniz. Komik oluyor çünkü.
    Öncelikle burada da bir bilgi eksikliği var, halihazırda mevcut yasalara göre kocanın izni olmadan bir kadın kürtaj yaptıramaz. Hukuken zaten bu mümkün değildir.

Bilmiyorum mesleğiniz nedir, ama mesleki deneyimimden yola çıkarak size şunu temin edebilirim ki hiçbir kadın kürtajı doğum kontrol yöntemi olarak tercih etmez. Tecavüz ve özürlülüğü bir yana koyarsak şu anda yapılan kürtajların büyük bölümü evli çiftlerin korunma hakkında yetersiz bilgilendirmeleri veya uyguladıkları korunma yöntemlerine rağmen gebeliğin meydana gelmesi üzerine yapılıyor. İkinci grup 15-20 yaş aralığındaki gruptaki çocuklar. Zaten cinsellik eğitiminin neredeyse hiç verilmediği ülkemzide sevgilisiyle bilinçsiz bir şekilde ilişkiye girme sonucu oluşan gebelikler.

Sizin "keyfi" diye bahsettiğiniz gibi aklı başında ne yaptığını bilecek yaşta olup "amaan korunmayayım, nasıl olsa kürtaj yaptırırım" diyenlerin sayısı %3'ü geçmez.

• Ben anlamıyorum,bundan 1 ay önce böyle bir konu konuşulmuyordu.Ne güzel geliyoruz oyunlara
  • bir kaç gündür yapılan terör zirvesini takip ediyormusunuz?
  • Siz doğurun devlet bakar denmesi saçmalık.Ama kürtajında yasaklanması gerektiği kanaatindeyim.Benim bedenim,yok efendim 5 haftalıktan önce alınabilir,bilmem ne sadece vicdan rahatlatma yöntemidir.
  • "Beden Benim Değil mi " diyenlere şaşıyorum,, acıyorum. İnsan gerçekten bu lafı edecek kadar cahil olabilir mi ?

Beden senin değil kardeşim, Bir beden yarat, görelim, o zaman tepe tepe kullan.

Acıkan midesine söz geçiremeyen, kalbi dursa çalıştırmaktan aciz, 2 dakika nefesini tut desek, bi yerlerinden nefes almaya çalışacak, TEK BİR HÜCRESİNE söz geçiremediğin beden mi senin ?

Beden sana emanettir. Emanete sadakat mi göstereceksin yoksa ihanet mi edeceksin, hesabı sorulacak..

Yanlış anlaşılmasın, Beden Devletin de değil ki Kürtajda söz konusu olan beden üzerinde hak sahipliği değil. Anneden bağımsız bir canın yaşam hakkı..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OPTİMİST -- 8 Haziran 2012; 19:51:38 >
  • Her gün binlerce büyük-küçük, akıllı-akılsız canlı insanlar tarafından gerekli veya gereksiz, kasıtlı olarak katledilirken, zihinsel akpasitesi ancak bir kurbağa kadar olan bir embriyonun ölmesi sizi neden rahatsız ediyor? Hadi vejetaryen olsanız anlayacağım :)

Kürtaj karşıtlığınız dindarlıktan değil sırf canlı hayatına saygıdan kaynaklanıyorsa o zaman örneğin tavukçuluğa da karşı olmanız lazım. Üstelik onlar acı da çekiyor.

"How does the Standard View rule out my having once been a fetus? Well, embryologists
    tell us that a human fetus less than about six months old has no more psychology than a human
    vegetable has. That is because the cerebrum does not begin to function as an organ of thought
    and experience until synapses begin to connect up its neurons; and embryologists tell us that
    this does not take place until some twenty-five to thirty-two weeks after fertilization. Before
    that time the cerebrum is simply not "wired up", and there is no capacity for mental activity. A
    five-month-old fetus is probably not even minimally sentient (and a two-month-old fetus
    certainly is not): it cannot have even the most basic sort of experience, such as feeling pain.
    The fetus may be unlike the human vegetable in that it can acquire mental capacities. But for as
    long as it is a fetus, it lacks mental properties for the same reason as the human vegetable lacks
    them: the relevant neural structures are simply not there."

http://www.shef.ac.uk/polopoly_fs/1.101682!/file/FetusNew.pdf

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Really -- 8 Haziran 2012; 20:13:39 >

• herşeye din ekseninden bakmamak lazım.bazen vicdan ve akıl ekseninden de olayı süzmek.tamam beden senin bedenin eyvallah da bahsedilen uygulama da göğüs büyütme ameliyatı veya liposuction işlemi değil,bir canın yaşayıp yaşamamasına karar veriyorsun.bu kadar basit birşeymi bu beden benim ben karar veririm.oldu olacak çocuk benim ister yaşatırım ister öldürürüm der bunlar bi süre sonra.çok çok çok zorunlu haller dışında (anne veya çocuğun sağlığı ciddi tehlike içindyse veya tecavüz benzeri eyleme maruz kalındıysa vs.)kürtaj cinayettir kardeşim kimse hikaye yazmasın artık bu konuda.tümden yasaklama değil ciddi kısıtlama ve denetimler getirilmeli keyfi kürtajların önüne geçilmeli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilkerinanç -- 9 Haziran 2012; 10:58:14 >
  • Insanlar empati yapip kurtaj yaptirmanin veya yaptirmamanin en oncelikle dusunulmesi gereken sonucu olan psikoloji ve sorumlulugu dusunmedikce ne kadar tartisirsan tartis.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ilkerinanç

herşeye din ekseninden bakmamak lazım.bazen vicdan ve akıl ekseninden de olayı süzmek.tamam beden senin bedenin eyvallah da bahsedilen uygulama da göğüs büyütme ameliyatı veya liposuction işlemi değil,bir canın yaşayıp yaşamamasına karar veriyorsun.bu kadar basit birşeymi bu beden benim ben karar veririm.oldu olacak çocuk benim ister yaşatırım ister öldürürüm der bunlar bi süre sonra.çok çok çok zorunlu haller dışında (anne veya çocuğun sağlığı ciddi tehlike içindyse veya tecavüz benzeri eyleme maruz kalındıysa vs.)kürtaj cinayettir kardeşim kimse hikaye yazmasın artık bu konuda.tümden yasaklama değil ciddi kısıtlama ve denetimler getirilmeli keyfi kürtajların önüne geçilmeli.

Tanıdığım 2 arkadaşımından birinin ikizleri oldu, diğerininde yaşca yakın 2 çocukları var, 2 arkadaşımda yoğun çalışan insanlar ve ne hafta sonları kaldı nede başka birşeyleri, son 2-3 yıldır ilaç kullanmaya başladılar, baban zenginse bakıcı tutarsın azda olsa sitresini azaltırsın ama bu devirde 2 bireyde çalışmak zorunda, burdan insanlara atıp tutmak kolay geliyor, çöplerde yada cami avlularında bebekleri görmeye başladığınızda ne diyeceksiniz, vay kalpsizler, gaddarlarmı diyeceksiniz, eğer o duruma düşmüş bebekler görürseniz vebali sizler olacaksınız.

• quote:

Orijinalden alıntı: KanKoKan

quote:

Orijinalden alıntı: ilkerinanç

herşeye din ekseninden bakmamak lazım.bazen vicdan ve akıl ekseninden de olayı süzmek.tamam beden senin bedenin eyvallah da bahsedilen uygulama da göğüs büyütme ameliyatı veya liposuction işlemi değil,bir canın yaşayıp yaşamamasına karar veriyorsun.bu kadar basit birşeymi bu beden benim ben karar veririm.oldu olacak çocuk benim ister yaşatırım ister öldürürüm der bunlar bi süre sonra.çok çok çok zorunlu haller dışında (anne veya çocuğun sağlığı ciddi tehlike içindyse veya tecavüz benzeri eyleme maruz kalındıysa vs.)kürtaj cinayettir kardeşim kimse hikaye yazmasın artık bu konuda.tümden yasaklama değil ciddi kısıtlama ve denetimler getirilmeli keyfi kürtajların önüne geçilmeli.

Tanıdığım 2 arkadaşımından birinin ikizleri oldu, diğerininde yaşca yakın 2 çocukları var, 2 arkadaşımda yoğun çalışan insanlar ve ne hafta sonları kaldı nede başka birşeyleri, son 2-3 yıldır ilaç kullanmaya başladılar, baban zenginse bakıcı tutarsın azda olsa sitresini azaltırsın ama bu devirde 2 bireyde çalışmak zorunda, burdan insanlara atıp tutmak kolay geliyor, çöplerde yada cami avlularında bebekleri görmeye başladığınızda ne diyeceksiniz, vay kalpsizler, gaddarlarmı diyeceksiniz, eğer o duruma düşmüş bebekler görürseniz vebali sizler olacaksınız.

kardeşim doğurup çope atanın vicdanını niye sorgulayayım sorgulasan ne olur sorgulamasan ne olur zaten.ne alakası var senin yazdığınla benim yazdığımın?insanlar kürtaj muhabbeti yapacağına doğum kontrolünü öğretmek lazım.zaten bu tartışma yanlış eksende gelişiyor.sperm ile yumurta döllendikten sonra o artık senin sorumluluğundan çıkar doğanın kuralları işlemeye başlar.ne yaptıysan sorumluluğunu da katlanacaksın.bunun neresini anlamıyor insanlar bunu anlamıyorum bende zor mu bu kadar?dünyayı kimse size güllük gülistanlık biryer demedi her konuda her türlü şeyi kabulleniyorsunuz da konu kürtaj olunca mı kabullenemiyorsunuz?evladın yaramaz çıktı ne gecen ne gündüzün kaldı eh öldürelim o zaman ben doğurdum nasıl olsa.aradaki fark ne insanların vicdanında onu da anlamadım şu ana kadar.

• "yumurta döllendikten sonra o artık senin sorumluluğundan çıkar doğanın kuralları işlemeye başlar" demişsinizde, döllenmiş yumurtaya henüz insan denmiyor, unutmayınki bu aşamada bile döllenmiş yumurtaların %80 i rahme tutunamayıp atılıyor, giden sadece 46 kromozoma sahip bir hücreden ibaret, sizin yanlışınız her döllenmiş yumurtayı insan olarak saymanız, beyin ve birçok iç organın gelişimi tamamlandıktan sonra yapılan kürtaj zaten anne içinde tehlikelidir ve artık insan şeklini almış bir canlı karşımızdadır, ayrıca doğum kontrollerini öğretseniz bile hiçbir yöntem %100 garantili değildir.
  • Gündem değiştirip, yoktan sorun yaratıp, kafaları karıştırmak son zamanların en gözde oyunu...
  • quote:

Orijinalden alıntı: KanKoKan

"yumurta döllendikten sonra o artık senin sorumluluğundan çıkar doğanın kuralları işlemeye başlar" demişsinizde, döllenmiş yumurtaya henüz insan denmiyor, unutmayınki bu aşamada bile döllenmiş yumurtaların %80 i rahme tutunamayıp atılıyor, giden sadece 46 kromozoma sahip bir hücreden ibaret, sizin yanlışınız her döllenmiş yumurtayı insan olarak saymanız, beyin ve birçok iç organın gelişimi tamamlandıktan sonra yapılan kürtaj zaten anne içinde tehlikelidir ve artık insan şeklini almış bir canlı karşımızdadır, ayrıca doğum kontrollerini öğretseniz bile hiçbir yöntem %100 garantili değildir.

insan denmiyor ama o bir canlı artık. kürtaj olana kadar da zaten gelişmeye devam ediyor... tavuk yumurtası değil o bir insan.

kürtajı tamamen yasaklasınlar demiyorum ben zaten kısıtlama getirilsin,ben çocuk doğurmak istemiyorum deyip bir canlının hayatının alınmasına engel olunsun söylediğim bu..yoksa illa gerekli ise raporla ile belgeler ile kontrol altında yapılsın.
    ha diyorsunuzki merdiven altı kliniklerde yaplılır.yapana da yaptırana da cezai yaoptırım uygularsın 2. derece cinayet gibi mesela isterse yaptırsın ondan sonra da,gözü madem o kadar kararıyor.bunun dinle imanla alakası yok vicdanla insanlık ile alakası var.ben insanlıktan çıkacağım diyen varsa istediği kadar kürtaj yaptırabilir hani cehennemin dibine kadar yolun var derler ya.

• Tecavüz cocugu da olsa yasam hakki var diyen devlet daha hayattakilere bakamazken o cocuklara bakacagini taahhüt ediyor, sonra da böyle bir haber yayinlaniyor:

http://haber.gazetevatan.com/sgkdan-akilllara-zarar-karar/456717/41/Manset

Dini yaklasimla bu isler cözülmez dedikce insanin üstüne cullananlarin bu tür haberler karsisinda "münferit" disinda ne tepki vereceklerini de merak eder dururum nacizane...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Serdar

Tecavüz cocugu da olsa yasam hakki var diyen devlet daha hayattakilere bakamazken o cocuklara bakacagini taahhüt ediyor, sonra da böyle bir haber yayinlaniyor:

http://haber.gazetevatan.com/sgkdan-akilllara-zarar-karar/456717/41/Manset

Dini yaklasimla bu isler cözülmez dedikce insanin üstüne cullananlarin bu tür haberler karsisinda "münferit" disinda ne tepki vereceklerini de merak eder dururum nacizane...

"Kurtaj cinayettir" diyenlere tekrardan kurbaga kadar beyni olan bir canliyi (belki cok daha kucuk) aldirmak ile o canliya bakmasi icin en assagi bir kisinin hayatindan vazgecmesi gerektiginin farkinda olup olmadiklarini, ayrica gerekirse devlet bakar diyen devletimizin ne kadar guven verdigini sormak gerek.

• Ayrica bir sorum daha var.

Sperm+yumurta------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Dogum=> Insan

Simdi bu surecin bir ucu sperm ile yumurtanin birlesmesi, diger ucu durum. Tam olarak nerede cinayet islemeye basliyor insanlar?

Yumurta icine giren spermi aldirmak mesela cinayet midir? Morula evresinde aldirmak mesela cinayet midir? Neye gore karar veriliyor? Bebegi oldurmek cinayet, yumurta icine giren spermi aldirmak cinayet degil ise, ne zaman cinayet oluyor neye gore karar veriyorlar?
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.