Şimdi Ara

Kuran Müslümanı Olmak (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
431
Cevap
6
Favori
7.810
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: danısman55

Evet aklımla düşünerek İslam'ı seçtim çünkü her koyduğu yasağın arkasında mantıklı bir sebep var, bana verdiği öğütleri, emirleri gayet akla mantığa uygun. Uyarsam iyi bir insan olarak yaşamış olacağım. Neden uymayayım ki? Ama şu da bir gerçektir siz herşeyi akla mantığa yoramazsınız, Allah bize Kuranda bu dünyanın bir imtihan dünyası olduğundan bahseder eğer din TAMAMEN bilimle ve akılla açıklanacak olsaydı ortada bir imtihandan, gerçek kulu ayırt etmekten bahsedemezdik. Düşünsenize Allah'ı gördüğümüzü, kim iman etmezdi ki? İşin asıl kısmı budur zaten imtihan budur, benim iman etmem ile sizin iman etmemeniz bundan kaynaklıdır.

İyilik-kötülük kavramı ahlak felsefesinin konusudur ve değişkendir. İslamın iyi veya legal gördüğü bazı şeyler bugün gelişmiş medeniyetler tarafından sapkın birer doktrin olarak nitelendirilmektedir; ama eğer siz bunlara koşulsuz iman ederseniz herbirine kendinizce bir kılıf bulacak ve bu uygulamaları aklayacaksınız. Bu akla aykırı bir uygulama örneğin; çünkü kökeni dogmatik düşünce.

500 yıl önce İlyas adlı ortadoğulu bir tüccarın 5 kölesi vardı ama 3 öğün onları iyi besleyip günde 12 saat bedelsiz çalıştırıyordu. Ona göre de kendisi iyi bir insandı çünkü kölelerin onun için çalışması ilahi bir yasaydı; oysa kölelerine iyi muamele edip iyi besliyordu bu yüzden mübarek adamdı. Bu kahrolası dogmatik bir doktrin.

El kaidenin filan şuan savunduklarıda size sapkın geliyor çünkü siz bu toprakların ahlakıyla yetiştiniz, afgan bir el kaide militanı olsanız şuanki kendinizi kafir ilan edicektiniz muhtemelen.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Fatih617

quote:

Orijinalden alıntı: vTeck

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Merhaba. Ben 19 yaşında bir üniversite öğrencisiyim. Yobaz ve sünni müslüman bir ailede büyüdüm. 2-3 yıl öncesine kadar kendimi müslüman zannederdim. Ta ki birgün birisi bana gerçek İslam'ı anlatana kadar. Konuyu uzatmayacağım. Gerçek İslam'ı ilk öğrendiğim zamanlar fazla sorgulamıyordum malum üniversite sınavı aile baskısı vs. mevzulardan dolayı. Son 1 senedir yaptığımız her şeyi sorgulamaya başladım. Üstelik bu sorgulama işini tek başıma değil samimi olduğumuz iki çocukluk arkadaşımla birlikte yapmaya başladık.

Her şeyden önce neye inandığımız bilmemiz gerekirdi. Yani mantıken din buradan başlar değil mi? İlk önce Allah'ın varlığını ispatlamamız lazımdı. Yani bir düşünceye veya herhangi bir şeye inanıyorsan bunu kendine ispatlaman lazım. İman iddiadır, amel iddianın ispatıdır. İspatsız iddia olmaz. Kuran okumaya başladık, yani meal. Ama bir sürü meal vardı ve farklı hocalar farklı çeviriler yapmıştı bunu gördük. Ondan sonra ayetleri ele alıp tüm meallere bakıp sonradan altında yatan mesajı anlamaya çalıştık. Bu meal konusunda da son derece objektif davranan insanlar olduğunu gördük. Edip Yüksel gibi.

Evet Edip Yüksel gayet bilgili bir adam ve hikayesi de oldukça ilginç. Bu adamı dinlemeye başladık ve bugüne kadar gerçekten saçma sapan şeylere inandığımızı, bunları yaptığımızı gördük. En başta bu 19 mucizesini öğrenince insan zaten Allah'a inanmaktan kendini alıkoyamıyor. Orada birkaç çelişki olduğunu görüyorsunuz ancak araştırmaya devam ettiğinizde neyin ne olduğu gayet güzel bir şekilde kafanıza oturuyor. Bu adamı araştırmaya başladık. Adam eskiden fazlasıyla yobaz bir insanmış hatta müritmiş. Babası da cemaatin baş hocalarından falan filan. Neyse, Reşad Halife denen adam Edip Yüksel'e bazı sorular sormuş. Edip Yüksel soruları cevaplayamamış ve sorgulamaya başlamış. Reşad Halife ile mektuplaşmaya devam etmiş ve sonunda gerçek İslam'ın yolunu bulmuş. Ailesine bunu sürekli anlatmak istemiş fakat babası onu mürted (dinden dönen) ilan ederek oğlunun ölüm emrini vermiş. Bu olaylardan sonra Edip Yüksel ABD ye kaçmış ve Reşad Halife'nin öğrencisi olmuş. O günden beri de insanları gerçek İslam'a davet ederek insanlara gerçek İslam'ı öğretmeye çalışan biri olduğunu gördük. Şimdi Amerika Arizona'da bir yüksek öğrenim kurumunda yarı zamanlı olarak felsefe hocalığı yaptığını öğrendik. Birkaç ünü, şanı duyulmuş ateistlerle de tartışmalarının olduğunu gördük (David Silverman, Richard Dawkins, Carl Sagan gibi insanlar, youtube da tartışmaların videoları var).

Neyse konumuza dönelim, bu adamın anlattıklarını dinlemeye ve okumaya başladık ve gerçek İslam'ın ne kadar muhteşem bir düzen olduğu sonucuna vardık. Evet Allah'a inandık, iman ettik. Artık Kuran'dan başka bir kaynağa da inanmıyoruz. Hadislere inanmıyoruz. Çünkü kesinliği belli bile değil. Zaten peygamberimiz de kendisine vahyedilenden başka hiçbir şey söyleyemez İslam hakkında. Bu da Kuran'ın içinde yazıyor. Diyeceğim o ki; bir şeye inanmadan ya da bir şeyi reddetmeden önce mevzunun en derinine inip araştırın. Biz şimdi bilinçlendik ve eskiden cahil olduğumuzu gördük. Dileyen aklını kullanır ve bunları uygular. Biz şimdi namazımızı Türkçe kılıyoruz. Niye kılmayalım? Allah Türkçe bilmiyor mu? Hem ben ne dediğimi anlarım hem de huşu içinde ibadetini yaparım. Hem namazda içimden geldiği gibi dua ederim. Neden etmeyeyim, illa kalıplaşmış birkaç duayı papağan gibi sürekli okuyayım mı? Namazın amacı Allah'ı anmak ve ona secde etmek ya da sıkıntılarından ona sığınmak değil mi? Yanlışsam yanlış deyin. Mantıklı olun. Allah 140 ya da 150 kusur ayette "Düşün" diyor. Her şeyi düşünün, her şeyi sorgulayın. Tabi bunu yaptığınızı görenler size "Kafir" , "Bunca yıldır herkes yanlış bir sen mi doğrusun?", "Alimlerden iyi mi biliyorsun", "Senin ilmin ne ki?", "Sünnet, hadis düşmanı" diyecek, dışlanacaksınız, aldırmayın doğru yolda ilerlemeye devam edin. Unutmayın hakikatın tarafında olanlar daima azınlıkta kalmışlardır ve peygamberler daima çoğunluğa karşı bayrak açmış adamlardır. Benden tüm insanlığa verebileceğim en büyük tavsiye budur. Dileyen aklını kullanır benim söyleyeceklerim bu kadar.

İkna olmadınız mı? Ya da kafanıza takılan bir şey mi oldu? Ya da bazı açıklamalar sizi tatmin etmedi mi? Arayın, araştırın, sorun. Bu arada Edip Yüksel her akşam YouNow da canlı yayına çıkıyor herkesle görüşüyor soru soran herkese cevap veriyor bilginiz olsun. Ulaşılması basit bir adam yani bir sorunuz olduğunda sorabilirsiniz.

Unutmayın; bir tartışmada galip gelen taraf her zaman mantıktır.

Sağlıcakla kalın. Nice uyanabilen insanlara...

Kaç tane karın var? Kaç tane cariyen var? Eğer cevabın 1 ya da 0'sa bu kadar şeyi boşuna yazmışsın.

İlgisi nedir konuyla? Anlatmak istediğinizi biraz daha net yazın

Kuranın dediği her şeyi yapıyorum demişsin merak ettim. Kuran cariye edinmeyi, ve çok eşliliği serbest kılar.

Bunu daha önce de anlattım başka bir konuda. Bu konuda Allah tek eşliliği tavsiye etmiştir, çok eşliliğe laf etmemiş isteyen yapar lakin isteyen yapar derken eşinin onayını alarak yapabilir isteyen kişi, eşinin onayı olmadan böyle bir şey söz konusu dahi değildir.

Cariye edinmek için eşinin rızasına gerek yok ama. Senin kölen sonuçta. Islam'da tamamen serbest peygamber efendimizin tavsiye etmisligi bile var gerçi sen hadisleri reddediyorum demişsin ama.

Bir de Allah'ı reddeden, dalga geçen Müslümanların arasına fitne sokan adamların boyunlarını vuruyor musun? Enfal-12 açıkça bunu emrediyor. Muhammed-4'de de aynı emir var.

Özrünüz kabahatinizden büyük hocam :)

Kuran köleliği kesinlikle reddeder :) Direk Kuran ın ve Allah ın kendisiyle çelişir kölelik :) Allah Kuran da yalnızca bana kulluk edin, kimseye itaat etmeyin yalnızca bana edin diyor, köle dediğin insanlar sahiplerine itaat ederler. Yani suç veya iftira atmadan önce biraz usturuplu sallayın.

Hocam acayip iftira kusuyorsunuz. Lütfen suç atmadan önce emin olun araştırın. O ayet de meleklere diyor farkettiyseniz, enfal 12 de meleklere söylüyor bunu Allah. Demin söylediğim gibi araştırın. Muhammed 4 de ise savaşta diyor. Okuyup anlama güçlüğü çeken birine benziyorsunuz komik duruma düşmeyin tavsiyem

Tam aksine kuran köleligi sosyal hayatın bir parçası olarak görür.

Ey iman edenler! Öldürmede kısas size farz kılındı. Hüre hür, köleye köle, kadına kadın. Ama her kim, ölenin kardeşi tarafından bir şey karşılığı bağışlanırsa, o zaman örfe uyması, ona diyeti güzellikle ödemesi gerekir. Bu, Rabbiniz tarafından bir hafifletme ve bir rahmettir. Her kim bunun arkasından yine saldırırsa, artık ona acı veren bir azab vardır.

Bu ayete göre kuran köleleri alınıp satılabilen gerektiğinde kısas amaçlı öldürülebilen bir mal olarak görür. Köleligi kabul etmesini geçtim kısas amaçlı köle öldürün diyor.

Ve evli kadınlarla evlenmeniz (haram kılınmıştır), elinizin altında bulunan (harp esirleri) cariyeler müstesna. (İşte bunlar) Allah'ın size yazdıklarıdır (farz kıldığı hükümlerdir). Ve bunların dışında olanlar, iffetli olmak ve zina yapmamak şartıyla mallarınızla istemeniz (mehirlerini verip almanız) size helâl kılındı. Artık onlardan faydalanmak isterseniz o taktirde farz olan mehirlerini onlara verin. Ve bu farzdan sonra, razı olduğunuz konuda onunla anlaşmanızda sizin üzerinize bir günah yoktur. Muhakkak ki Allah Alîm'dir, Hakîm'dir.

Aynı IŞİD'in yaptığı gibi savaşta ele geçirilen kadınları sex kölesi yapmaya, para karşılığı cinsel ilişkiye onay veriyor. Pardon kuran köleligi yasaklar mı demiştiniz? Bu ayet muhtemelen bedevileri savaşa azmettirmek için indi ama ne farkeder emredilen şey ortada. Kutsal kitabınızı tekrar okuyun.

Sizin attığınız ayete göre anarşi ile yaşamamız lazım. Anayasayı, devlet kurumunu her şeyi reddedip sadece Allah'a itaat etmeliyiz ayete göre. IŞİD oy kullananlar Allah'a şirk koşar diye sprey boyayla yazı yazmıştı bana onu hatırlattı.

Ayetlerin arasına kelime sıkıştırıp istediğiniz sayıda farklı yorum elde edebilirsiniz düne kadar evrimi reddeden Islamcıların şu an kabul ettiği gibi. Ama her gün diğer tüm dinler gibi islam da kan kaybetmekte. İyi tapınmalar size.

Savaşta, öldürmede kısas vardır evet, gayet normaldir. Adam sana savaş ilan edip saldırdığında başka ne yapacaksın? Yazdığın ayette köle kaleye kadın kadına derken kendin yazmışsın herkes dengiyle savaşsın diyor. Burdan nasıl bu sonuca vardın anlamıyorum. Ayetleri çarptırmaya çalışıyorsun anlıyorum ama bunu biraz akıl ve mantık çerçevesinde yap bence.

Ve yazdığın Nisa/24 de diyanet işlerinin çevirisi yanlış, diyanet in çevirisini baz alırsak yandık zaten kadınları dövün diyor Nisa/34 de diyanete göre. Orada cariyelerler müstesna dediği cariyelerden kasıt yeminlerinizin/anlaşmalarınızın hak sahibi oldukları hariç, evli kadınlar diyor. Siz içerden cımbızla birkaç kelime çekip alıyorsunuz ve Kuran da bu var diyorsunuz. İftira kusmaktan başka bir şey değil.

Ben kitabımdan gayet memnunum :) İslam kelimesinin manası barış demektir. Ben barış dinine mensubum. Peygamberimiz de heryeri barış ile fethetmeye çalışmıştır ve yaptığı antlaşmaların da her zaman müşrikler kuralları ihlal etmiş ve savaşa sürüklemiştir. Yani bugünkü ışid in İslam la gram alakası yoktur. Bunu herkes biliyor, siz işinize geldiği gibi kelimeleri çarpıttığınız için böyle konuşuyorsunuz, ki bunu gayet normal buluyorum. "Kendilerine hatırlatıldığında öğüt almıyorlar" Saffat/13

Allah yönetim sistemine karışmamıştır ve yönetim sistemini insanların kendinin belirlenmesini istemiştir (Kuran da demokrasi mevcuttur bu arada), adaletin sağlanmasının emretmiştir. Yani emin ol Kuran'a göre yaşasak, herkes görevini ve yapması gerekenleri bilir. Oradaki sistemi bir okusan görürsün Kuran daki sistemle yaşasak dünyada aç insan kalmayacağını. Merak ediyorsan git araştır. Senin işin gücün ayet çarpıtmak. Başka işin gücün yok. Hiç bi düşüneyim de bi araştırayım belki böyle değildir deme.

Çoğunluğun olduğu yerde her zaman fasıklık vardır :) Aç ayetlere bak nerde çoğunlukla ilgili ayet varsa, çoğunluk fasıktır, çoğu aklını kullanmaz, çoğu Allah yolundan saptırır der. Hakikatın tarafında olanlar daima azınlıkta kalmış olanlardır ve peygamberler daima çoğunluğa karşı bayrak açmış adamlardır. Bugünkü sünni müslümanlar çoğunlukta ve ayet doğru :)

Bu uydurulmuş bir kitap olsaydı 140-150 küsür ayette "Düşün" yazmazdı. Bu kitabı yazan insan bilmez miydi bu insanların düşünüp sonunda gerçeğe ulaşacaklarını? Bunu düşünmeyecek kadar aptal mıdır bunu yazan insan?

• quote:

Orijinalden alıntı: Alper#

Bir daha oku sen iyi anlamamışsın.

Mustafa Kemal Atatürk için:

1881 / 19 = 99
    19 Mayıs 1919 -> 3 tane 19 ve 1919 / 19 = 101
    10 Kasım 1938 -> 1938 / 19 = 102

Bölmeleri tam bölündüğü göstermek için yaptım.

Şimdi senin için 19 sayısı kuranın mücizesi ise bu ne oluyor.

Boş işler boş. Kitap kusurlu ve günün siyasetine göre işlenmiştir.

"Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse bilimi seçin." M. K. Atatürk

İslamda mücize yoktur. Hiç bir zamanda olmadı. Tek tanrı dini inancın musevelikle sistemleştirildi, hıristiyanlıkla geliştirildi, islamla son demlerini yaşadı.

Atatürk'ün üzerimde 19 vardır diye bir sözü de var mı acaba

Şaka bir yana Atatürk o zamanlarda İslam da reform hareketini başlatmış zaten. Türkçe ezan okutma, türkçe namaz kıldırma gibi davranışlar gayet doğru. Ben yobaz bir sünni müslüman iken Atatürk e laf eder dururdum halbuki şimdi görüyorum ki yaptığı şeyler çok yerinde ve faydalı olan şeyler.

• @barracudaaa

Hocam namazın farzları diye bir şey yok mudur? Farz hükmü nereden alınmıştır? Hiç "Namazın nasıl kılınacağını bilemezsiniz" derken bu soruları kendinize sormuyor musunuz?

@Nuverti

Hocam burda mevzu Edip Yüksel değil, aykırı İslam anlayışını yıkmak. Yani ben Caner Taslaman da dinlerim, Mehmet Okuyan da dinlerim, Emre Dorman da dinlerim. Orada kastettiğim şey Edip Yüksel in bu konuda daha objektif ve bilgili olduğunu gördüğümdü. O yüzden onu yazdım en başa.

• MateryalizminPeygamberi M kullanıcısına yanıt
    -Muhammed suresi 4.ayette Allah, savaşta esir aldığınız zaman ya bir iyilik olarak yada fidye karşılığı bırakın emrediyor. BIRAKIN öyle yada böyle hatta bedir savaşında alınan esirlerin serbest bırakılma koşulu müslümanlara okuma-yazma öğretilmesiydi.
    -Nur suresi 32.ayette Allah, içinizdeki köleleri ve cariyeleri de evlendirin emrediyor. Evlilik demek kölenin hürriyetine kavuşması demektir.
    -Nur suresi 33.ayette Allah, kölelerinizle anlaşma yapın ve onları hürriyetine kavuşturun buyuruyor.
    -İslamda büyük günaların kefareti adına köle azat etmek vardır. (Nisa 93,Maide 89,Mücadele 1,2,3,4,5)
    -Tevbe suresi 60.ayette zekat verilecek 8 grup belirtilmiştir birisi kölelikten kurtulmak istenendir gene hürriyettir yani
    -Beled suresinde de Allah köle ve cariye azat etmenin hikmetinden bahseder.

Sonuç olarak İslamiyette kölelik ve cariyelik yoktur. O dönemde o toplumda gelir kaynağı olan köleliği Allah kademe kademe olarak kaldırmıştır bu kademe olmasının sebebi ise insanlara direk şunu yapma demenin fayda vermemesi aşamalı olarak uygulamanın daha verimli olması ve insanların islamiyete sırt çevirmemesini sağlamaktır. Ve Allah köleliği Enfal suresi 67.ayette de yasaklamıştır. Araştırın ve öyle atıp tutun lütfen.

• Spheroidite S kullanıcısına yanıt
    sizde okuyun diye arkadaşa yazdığım cevabı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Spheroidite

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Merhaba. Ben 19 yaşında bir üniversite öğrencisiyim. Yobaz ve sünni müslüman bir ailede büyüdüm. 2-3 yıl öncesine kadar kendimi müslüman zannederdim. Ta ki birgün birisi bana gerçek İslam'ı anlatana kadar. Konuyu uzatmayacağım. Gerçek İslam'ı ilk öğrendiğim zamanlar fazla sorgulamıyordum malum üniversite sınavı aile baskısı vs. mevzulardan dolayı. Son 1 senedir yaptığımız her şeyi sorgulamaya başladım. Üstelik bu sorgulama işini tek başıma değil samimi olduğumuz iki çocukluk arkadaşımla birlikte yapmaya başladık.

Her şeyden önce neye inandığımız bilmemiz gerekirdi. Yani mantıken din buradan başlar değil mi? İlk önce Allah'ın varlığını ispatlamamız lazımdı. Yani bir düşünceye veya herhangi bir şeye inanıyorsan bunu kendine ispatlaman lazım. İman iddiadır, amel iddianın ispatıdır. İspatsız iddia olmaz. Kuran okumaya başladık, yani meal. Ama bir sürü meal vardı ve farklı hocalar farklı çeviriler yapmıştı bunu gördük. Ondan sonra ayetleri ele alıp tüm meallere bakıp sonradan altında yatan mesajı anlamaya çalıştık. Bu meal konusunda da son derece objektif davranan insanlar olduğunu gördük. Edip Yüksel gibi.

Evet Edip Yüksel gayet bilgili bir adam ve hikayesi de oldukça ilginç. Bu adamı dinlemeye başladık ve bugüne kadar gerçekten saçma sapan şeylere inandığımızı, bunları yaptığımızı gördük. En başta bu 19 mucizesini öğrenince insan zaten Allah'a inanmaktan kendini alıkoyamıyor. Orada birkaç çelişki olduğunu görüyorsunuz ancak araştırmaya devam ettiğinizde neyin ne olduğu gayet güzel bir şekilde kafanıza oturuyor. Bu adamı araştırmaya başladık. Adam eskiden fazlasıyla yobaz bir insanmış hatta müritmiş. Babası da cemaatin baş hocalarından falan filan. Neyse, Reşad Halife denen adam Edip Yüksel'e bazı sorular sormuş. Edip Yüksel soruları cevaplayamamış ve sorgulamaya başlamış. Reşad Halife ile mektuplaşmaya devam etmiş ve sonunda gerçek İslam'ın yolunu bulmuş. Ailesine bunu sürekli anlatmak istemiş fakat babası onu mürted (dinden dönen) ilan ederek oğlunun ölüm emrini vermiş. Bu olaylardan sonra Edip Yüksel ABD ye kaçmış ve Reşad Halife'nin öğrencisi olmuş. O günden beri de insanları gerçek İslam'a davet ederek insanlara gerçek İslam'ı öğretmeye çalışan biri olduğunu gördük. Şimdi Amerika Arizona'da bir yüksek öğrenim kurumunda yarı zamanlı olarak felsefe hocalığı yaptığını öğrendik. Birkaç ünü, şanı duyulmuş ateistlerle de tartışmalarının olduğunu gördük (David Silverman, Richard Dawkins, Carl Sagan gibi insanlar, youtube da tartışmaların videoları var).

Neyse konumuza dönelim, bu adamın anlattıklarını dinlemeye ve okumaya başladık ve gerçek İslam'ın ne kadar muhteşem bir düzen olduğu sonucuna vardık. Evet Allah'a inandık, iman ettik. Artık Kuran'dan başka bir kaynağa da inanmıyoruz. Hadislere inanmıyoruz. Çünkü kesinliği belli bile değil. Zaten peygamberimiz de kendisine vahyedilenden başka hiçbir şey söyleyemez İslam hakkında. Bu da Kuran'ın içinde yazıyor. Diyeceğim o ki; bir şeye inanmadan ya da bir şeyi reddetmeden önce mevzunun en derinine inip araştırın. Biz şimdi bilinçlendik ve eskiden cahil olduğumuzu gördük. Dileyen aklını kullanır ve bunları uygular. Biz şimdi namazımızı Türkçe kılıyoruz. Niye kılmayalım? Allah Türkçe bilmiyor mu? Hem ben ne dediğimi anlarım hem de huşu içinde ibadetini yaparım. Hem namazda içimden geldiği gibi dua ederim. Neden etmeyeyim, illa kalıplaşmış birkaç duayı papağan gibi sürekli okuyayım mı? Namazın amacı Allah'ı anmak ve ona secde etmek ya da sıkıntılarından ona sığınmak değil mi? Yanlışsam yanlış deyin. Mantıklı olun. Allah 140 ya da 150 kusur ayette "Düşün" diyor. Her şeyi düşünün, her şeyi sorgulayın. Tabi bunu yaptığınızı görenler size "Kafir" , "Bunca yıldır herkes yanlış bir sen mi doğrusun?", "Alimlerden iyi mi biliyorsun", "Senin ilmin ne ki?", "Sünnet, hadis düşmanı" diyecek, dışlanacaksınız, aldırmayın doğru yolda ilerlemeye devam edin. Unutmayın hakikatın tarafında olanlar daima azınlıkta kalmışlardır ve peygamberler daima çoğunluğa karşı bayrak açmış adamlardır. Benden tüm insanlığa verebileceğim en büyük tavsiye budur. Dileyen aklını kullanır benim söyleyeceklerim bu kadar.

İkna olmadınız mı? Ya da kafanıza takılan bir şey mi oldu? Ya da bazı açıklamalar sizi tatmin etmedi mi? Arayın, araştırın, sorun. Bu arada Edip Yüksel her akşam YouNow da canlı yayına çıkıyor herkesle görüşüyor soru soran herkese cevap veriyor bilginiz olsun. Ulaşılması basit bir adam yani bir sorunuz olduğunda sorabilirsiniz.

Unutmayın; bir tartışmada galip gelen taraf her zaman mantıktır.

Sağlıcakla kalın. Nice uyanabilen insanlara...

Kaç tane karın var? Kaç tane cariyen var? Eğer cevabın 1 ya da 0'sa bu kadar şeyi boşuna yazmışsın.

İlgisi nedir konuyla? Anlatmak istediğinizi biraz daha net yazın

Kuranın dediği her şeyi yapıyorum demişsin merak ettim. Kuran cariye edinmeyi, ve çok eşliliği serbest kılar.

Bunu daha önce de anlattım başka bir konuda. Bu konuda Allah tek eşliliği tavsiye etmiştir, çok eşliliğe laf etmemiş isteyen yapar lakin isteyen yapar derken eşinin onayını alarak yapabilir isteyen kişi, eşinin onayı olmadan böyle bir şey söz konusu dahi değildir.

Cariye edinmek için eşinin rızasına gerek yok ama. Senin kölen sonuçta. Islam'da tamamen serbest peygamber efendimizin tavsiye etmisligi bile var gerçi sen hadisleri reddediyorum demişsin ama.

Bir de Allah'ı reddeden, dalga geçen Müslümanların arasına fitne sokan adamların boyunlarını vuruyor musun? Enfal-12 açıkça bunu emrediyor. Muhammed-4'de de aynı emir var.

Özrünüz kabahatinizden büyük hocam :)

Kuran köleliği kesinlikle reddeder :) Direk Kuran ın ve Allah ın kendisiyle çelişir kölelik :) Allah Kuran da yalnızca bana kulluk edin, kimseye itaat etmeyin yalnızca bana edin diyor, köle dediğin insanlar sahiplerine itaat ederler. Yani suç veya iftira atmadan önce biraz usturuplu sallayın.

Hocam acayip iftira kusuyorsunuz. Lütfen suç atmadan önce emin olun araştırın. O ayet de meleklere diyor farkettiyseniz, enfal 12 de meleklere söylüyor bunu Allah. Demin söylediğim gibi araştırın. Muhammed 4 de ise savaşta diyor. Okuyup anlama güçlüğü çeken birine benziyorsunuz komik duruma düşmeyin tavsiyem

Tam aksine kuran köleligi sosyal hayatın bir parçası olarak görür.

Ey iman edenler! Öldürmede kısas size farz kılındı. Hüre hür, köleye köle, kadına kadın. Ama her kim, ölenin kardeşi tarafından bir şey karşılığı bağışlanırsa, o zaman örfe uyması, ona diyeti güzellikle ödemesi gerekir. Bu, Rabbiniz tarafından bir hafifletme ve bir rahmettir. Her kim bunun arkasından yine saldırırsa, artık ona acı veren bir azab vardır.

Bu ayete göre kuran köleleri alınıp satılabilen gerektiğinde kısas amaçlı öldürülebilen bir mal olarak görür. Köleligi kabul etmesini geçtim kısas amaçlı köle öldürün diyor.

Ve evli kadınlarla evlenmeniz (haram kılınmıştır), elinizin altında bulunan (harp esirleri) cariyeler müstesna. (İşte bunlar) Allah'ın size yazdıklarıdır (farz kıldığı hükümlerdir). Ve bunların dışında olanlar, iffetli olmak ve zina yapmamak şartıyla mallarınızla istemeniz (mehirlerini verip almanız) size helâl kılındı. Artık onlardan faydalanmak isterseniz o taktirde farz olan mehirlerini onlara verin. Ve bu farzdan sonra, razı olduğunuz konuda onunla anlaşmanızda sizin üzerinize bir günah yoktur. Muhakkak ki Allah Alîm'dir, Hakîm'dir.

Aynı IŞİD'in yaptığı gibi savaşta ele geçirilen kadınları sex kölesi yapmaya, para karşılığı cinsel ilişkiye onay veriyor. Pardon kuran köleligi yasaklar mı demiştiniz? Bu ayet muhtemelen bedevileri savaşa azmettirmek için indi ama ne farkeder emredilen şey ortada. Kutsal kitabınızı tekrar okuyun.

Sizin attığınız ayete göre anarşi ile yaşamamız lazım. Anayasayı, devlet kurumunu her şeyi reddedip sadece Allah'a itaat etmeliyiz ayete göre. IŞİD oy kullananlar Allah'a şirk koşar diye sprey boyayla yazı yazmıştı bana onu hatırlattı.

Ayetlerin arasına kelime sıkıştırıp istediğiniz sayıda farklı yorum elde edebilirsiniz düne kadar evrimi reddeden Islamcıların şu an kabul ettiği gibi. Ama her gün diğer tüm dinler gibi islam da kan kaybetmekte. İyi tapınmalar size.

Savaşta, öldürmede kısas vardır evet, gayet normaldir. Adam sana savaş ilan edip saldırdığında başka ne yapacaksın? Yazdığın ayette köle kaleye kadın kadına derken kendin yazmışsın herkes dengiyle savaşsın diyor. Burdan nasıl bu sonuca vardın anlamıyorum. Ayetleri çarptırmaya çalışıyorsun anlıyorum ama bunu biraz akıl ve mantık çerçevesinde yap bence.

Ve yazdığın Nisa/24 de diyanet işlerinin çevirisi yanlış, diyanet in çevirisini baz alırsak yandık zaten kadınları dövün diyor Nisa/34 de diyanete göre. Orada cariyelerler müstesna dediği cariyelerden kasıt yeminlerinizin/anlaşmalarınızın hak sahibi oldukları hariç, evli kadınlar diyor. Siz içerden cımbızla birkaç kelime çekip alıyorsunuz ve Kuran da bu var diyorsunuz. İftira kusmaktan başka bir şey değil.

Ben kitabımdan gayet memnunum :) İslam kelimesinin manası barış demektir. Ben barış dinine mensubum. Peygamberimiz de heryeri barış ile fethetmeye çalışmıştır ve yaptığı antlaşmaların da her zaman müşrikler kuralları ihlal etmiş ve savaşa sürüklemiştir. Yani bugünkü ışid in İslam la gram alakası yoktur. Bunu herkes biliyor, siz işinize geldiği gibi kelimeleri çarpıttığınız için böyle konuşuyorsunuz, ki bunu gayet normal buluyorum. "Kendilerine hatırlatıldığında öğüt almıyorlar" Saffat/13

Allah yönetim sistemine karışmamıştır ve yönetim sistemini insanların kendinin belirlenmesini istemiştir (Kuran da demokrasi mevcuttur bu arada), adaletin sağlanmasının emretmiştir. Yani emin ol Kuran'a göre yaşasak, herkes görevini ve yapması gerekenleri bilir. Oradaki sistemi bir okusan görürsün Kuran daki sistemle yaşasak dünyada aç insan kalmayacağını. Merak ediyorsan git araştır. Senin işin gücün ayet çarpıtmak. Başka işin gücün yok. Hiç bi düşüneyim de bi araştırayım belki böyle değildir deme.

Çoğunluğun olduğu yerde her zaman fasıklık vardır :) Aç ayetlere bak nerde çoğunlukla ilgili ayet varsa, çoğunluk fasıktır, çoğu aklını kullanmaz, çoğu Allah yolundan saptırır der. Hakikatın tarafında olanlar daima azınlıkta kalmış olanlardır ve peygamberler daima çoğunluğa karşı bayrak açmış adamlardır. Bugünkü sünni müslümanlar çoğunlukta ve ayet doğru :)

Bu uydurulmuş bir kitap olsaydı 140-150 küsür ayette "Düşün" yazmazdı. Bu kitabı yazan insan bilmez miydi bu insanların düşünüp sonunda gerçeğe ulaşacaklarını? Bunu düşünmeyecek kadar aptal mıdır bunu yazan insan?

Aga bu nasıl bir argümandır yahu.

İslama göre bal gibide sosyal hayatta hem köle hemde cariye vardır. Beni kureyza kabilesinin katlinden sonra bizzat Muhammedin kendisine verilen cariyeye bir bak derim. Köleliğin sosyal hayatta var olmasının bir başka delilide köle pazarlarıdır. Köle pazarlarında insanlar alınıp satılıyordu. İlla savaş olması gerekmiyor.

Şimdi şunu sor kendine.

Bir Tanrı düşün. Cihadı emrediyor. Bu cihatta karşı tarafın erkekleri ölebiliyor. Sonra aynı Tanrı ölen kişilerin karılarının kızlarının analarının cariye olarak alınmasında ve bunlarla cinsel ilişkiye girilmesinde sorun görmüyor. Sen şimdi bunu mantıklı mı buluyorsun? Hiç sanmıyorum.

Esasen sizin bir atım öteniz aydınlanma. Umarım başarırsınız. Ben sizin düşüncelerinize saygı duyuyorum. Ama dininizi istediğiniz gibi anlıyorsunuz buna itiraz ediyorum. Ama elbette bunu yapma hakkınız var buna bişey diyemem.

Ya kardeşim saçma sapan konuşmayın Allah aşkına. Bak buraya destan yazacağım şimdi yine de siz işinize geldiği gibi anlayacaksınız buyrun araştırın;

4:24 Ayrıca yeminlerinizin/anlaşmalarınızın hak sahibi oldukları hariç, (evlilik yoluyla) korunmuş kadınlar. Bunlar, ALLAH’ın üzerinize farz kıldığı yasalardır. Bunların dışındakiler, iffetli yaşamanız, zina etmemeniz ve mehirleriyle istemeniz koşuluyla size helaldir. Onlardan hoşlandıklarınıza, bir farz olarak mehirlerini ödeyin. Bu farzı yerine getirirken mehri ayarlamak için karşılıklı anlaşmanızda bir sakınca yoktur. ALLAH Bilendir, Bilgedir.

4:25 Sizden (bekar veya dul) korunmuş kadınlarla evlenmeye güç yetiremeyenler, yeminlerinizin/anlaşmalarınızın hak sahibi oldukları gerçeği onaylamış kadinlarla evlensinler. Onaylamanızın aslını en iyi bilen ALLAH’tır. Birbirinize eşitsiniz. Sahiplerinin izniyle ve uygun şekilde mehirlerini ödeyerek onlarla nikahlanın. İffetli yaşasınlar, zina etmesinler ve gizli dostlar edinmesinler. Evlilik yoluyla özgürlüklerine kavuştuktan sonra zina yaparlarsa, kendilerine korunmuş kadınlara verilen cezanın yarısı uygulanmalı. Bu, günaha girmekten korkanlarınız içindir. Sabrederseniz sizin için daha iyi. ALLAH Bağışlayandır, Rahimdir.

NOTLAR:

4:024 “Ma meleket eymanukum“ ifadesi geleneksel çeviriler tarafından “ellerinizin altındakiler“ olarak çevrilmiştir. Bu çeviri, erkeğin kontrolü altında özgürlüklerini kaybetmiş cariyeler olarak anlaşılmıştır. Bu geleneksel anlayış Kuran’ın diğer ayetleriyle çelişir. Zira Kuran köleliği müşriklerin bir âdeti olarak değerlendirir ve yasaklar (79:24; 12:39-42; 90:13; 4:25). İlginç bir detaylama örneği olarak bu ifadedeki “YeMiN“ sözcüğünün çoğulu olan “eYMaN“ Kuran’da sürekli olarak “sözleşmeler, yeminler“ anlamında kullanılır (2:224; 2:225; 4:33; 5:89; 16:92,94; 66:2; 3:77; 5:53; 5:108; 6:109; 9:12,13; 16:38; 24:53; 35:42; 58:16; 63:2) Öyleyse söz konusu ifade şöyle çevrilebilir: “sözleşmelerinizin hak sahibi olduğu kişiler“ veya “sözleşmelerinizle üzerlerinde hakka sahip olduklarınız“ veya EYMAN (sözleşmeler) kelimesini özne yerine tümleç olarak okursak o zaman: “sözleşmelerinize sahip olanlar“ Evlilik, kural olarak her iki tarafın ailesinin onayı ve katılımıyla oluşan bir sözleşme ve ilan olayıdır. Kocası boşamadan evli bir kadınla evlenilmez. Ancak, kocası Müslümanlarla savaş halinde olan düşmanların safında yer alan Müslüman bir kadın Müslümanların ülkesine göç ederse o kadınla sözleşme yapılarak evlenilebilir (60:10). Bu durumda, kadın düşman safında yer alan kocasından boşanmadığı halde hukuken boşanmış sayılıyor. Kendisiyle yapılan anlaşma normal evlilik anlaşmasından farklı olduğu için bu ilişki böyle bir ifadeyle betimleniyor. Bu durum, karısı düşman safında yer alıp da Müslümanların ülkesine göç eden erkekler için de söz konusudur. Bak: 24:31 ve 33:55. Sözleşme ile bir başkası için çalışan kişi için de aynı ifade kullanılır. Bak: 16:71; 30:28. Ayrıca bak: 4:25,36; 23:6; 24:58; 33:50; 33:52; 70:30).

Gerçeği onaylayan bir kadın, gerçeği onaylayanlarla savaş halinde olan inkârcı kocasını terk edip onaylayanlara sığınırsa, evlenmesi için eski kocasından boşanması gerekmez. Boşanmanın iki tarafın hakemleri huzurunda tartışılması gereken ve aylarca süren bir işlem olduğunu hesaba katınız. Ayrıca bak 60:10.

Ayetteki Muhsanat kelimesinin kökü olan HaSaNa koruma anlamına gelir (12:48; 21:80; 59:14). Muhsinin iffetini evlilik dışı cinsel ilişkilerden koruyan erkekler için (5:5), Muhsanat ise iffetlerini koruyan kadınlar için kullanılır ve üç grup için kullanılır: Bekar olup evlilik dışı cinsel ilişkiden kendilerini koruyan veya aileleri tarafından korunan kadınlar (4:25; 21:91; 66:12), evli olup kendilerini evlilik dışı cinsel ilişkiden koruyan kadınlar (5:5; 4:24), veya her iki grup (5:5; 24:4; 24:23) için kullanılır. Her evli kadın Muhsina‘dır ama her Muhsina evli kadın değildir.

Rabbimiz, evlenilmesi yasak olan yakın akrabaları 14 madde halinde belirttikten sonra, sayılanların dışındakilerin helal olduğunu açıkça bildirmektedir. Ne var ki, Hadis, Sünnet ve mezhep kitapları, peygambere yaptıkları bir iftira ile bunlara bir madde daha ekleyerek 4:24’deki hükmü inkar etmektedirler. Bir kadını, teyzesi veya halası ile birlikte nikâhlamanın haram olduğunu iddia edenler, hem Allah’ı unutkanlıkla suçlamış oluyorlar ve hem de Kuran’ı bize ileten peygamberin Kuran’la çeliştiğini iddia etmiş oluyorlar. (6:19,38,114; 12:111; 19:64; 25:30).

* 4:025 O günün mevcut bir realitesi olan kölelik kurumu Kuran tarafından kaldırılır (4:92; 5:89; 8:67; 24:32-33; 58:3; 90:13). Nitekim bu ayet eşitliği vurguluyor. Bak 60:10

Ben aydınlandım kardeşim hamd olsun. Ben Rabbime ve gönderdiği kitaba sonuna kadar güveniyorum kimse de beni bundan mahrum bırakamaz. Herkes her şeye objektif yaklaşsa sorun kalmayacaktır. Ben araştırıp sorgulamaya devam ediyorum. Ve edeceğim de, Kuran da bunu emrediyor zaten.

hacı noooldu dün müslümandın sen 1 günde aydınlanma mı yaşadın

mesajlarıda silmişsin hayırdır..

neyse tam tahmin ettiğim gibi..

şimdi bana islamda köle nasıl edinilir kaynaklı şekilde yaz bakalım
  • @fuujitsu

Hocam neden? Arapça kutsal bir dil midir? Ne fark edecek Rabbimiz bizim içimizi, kalbimizi biliyor. Hem bu şekilde namaza daha iyi konsantre oluyor insan, ne dediğini biliyor ve yaptığının bilincinde oluyor. Yanlışsam yanlış deyin.

@flower

Hocam bunu çok kez tartıştım yine söylüyorum, namazın farzları hükmü nereden çıktı? Kuran dan çıkması gerek farz olan şeylerin. Madem öyle Kuran namazı anlatmıştır zaten. Hiç araştırınız mı bilmiyorum. Kurandaki namaz;

Namazın Amacı

Namaz kılmak, sıkça zekatla ve muhtaçlara yardım etmekle birlikte anılarak namaz kılan kişinin toplumsal bilinç ve sorumluluğa sahip olması vurgulanır (2:43,83,110; 4:77, 22:78; 107:1-7). Namaz sadece Allah’ı anmak için kılınır (6:162; 20:14). Bu özel anma ve iletişim ibadeti gözetilirken dış dünya ile ilişkiler minimuma indirilmeli (4:101-103). Namaz, müslümanları günahlardan ve başkalarına zarar vermekten alıkor (29:45). Namaz hayat boyu gözetilecek bir görevdir (70:23).

Abdest

Namaz kılmak için abdestli olmak gerekir (4:43; 5:6). Yüzler yıkanır, eller dirseklere kadar, başlar meshedilir, ayaklar da. Ayetlerdeki ifade, ayakların hem yıkanabileceği ve hem meshedilebileceği biçimde anlaşılır (nitekim bunu bir önceki cümleyle yansıtmaya çalıştık). Böylece, duruma ve iklime göre bize serbesti tanınır. Abdesti sadece cinsel ilişkide bulunmak ve tuvalet ihtiyacını gidermek bozar; gaz kaçırmak, kanamak, kadınlarla tokalaşmak ve kadının adet görmesi abdesti bozmaz ve namaza engel olmaz (5:6; 2:222). Su bulunmazsa, namaza zihinsel olarak hazırlanmak için temiz bir zemine dokunularak yüzler ve eller meshedilir (5:6).

Kıble

Kıble (yöntem) genel strateji anlamına gelir. İbrahim peygamberin kurduğu Sınırlanmış Mescid tevhid mesajının ve yönteminin bir odak noktasıdır (2:125, 143-150; 22:26). Bu yöntemin coğrafi mekanında ötesinde olduğu anlaşılıyor (2:115).

Rekat Sayısı

Tehlike ve korku gibi olağanüstü hallerde kısaltılması öğütlenen namaz bir rekat olunca normal koşullarda kılınan namaz en az iki rekat olmalı ve namazda dış dünya ile irtibatı minimuma indirmeli (4:101-103). Cuma namazının sadece iki rekat olması ilginçtir. Bu namaz her hafta topluca tekrarlandığı için rekat sayısına ekleme yapılamamıştır. Cuma namazı dışında, cemaatle kılınmayan namazların rekat sayıları çeşitli biçimlerde zamma uğramıştır.

Mekanik Biçim

Namazı ayakta durarak kılmaya başlamalı (2:238; 3:39; 4:102) ve özel durumlar hariç durulan yerden hareket edilmemeli (2:239). Namazda eğilerek yere kapanmalı (rüku ve secde) böylece Allah’a teslimiyet fiziksel olarak da bildirilmeli (3:43; 4:102; 22:26; 38:24; 48:29). Herhangi bir korku durumunda ayakta durma ve eğilerek yere kapanma koşulu aranmaz (2:239).

Okuma

Namazda okuduğumuz duanın anlamını namaz anında bilmeli ve Allah ile konuştuğumuzun bilincinde olmalıyız (4:43). Namazları saygı içerisinde kılmalı (23:2). İhtiyacımıza ve içinde bulunduğumuz duruma uygun olarak Allah’ın herhangi bir ismini (sıfatını) zikredebiliriz (17:111). Namazda Allah’tan başkasını anmak namazın amacıyla çelişir (6:162; 20:14; 29:45). Namazda Allah’ı anmalı, övmeli, yüceltmeli, tesbih etmeli ve sadece O’ndan yardım istemeli (1:1-7; 20:14; 17:111; 29:45; 2:45). Fatiha suresi baştan sona Allah’ı muhatap alan bir dua niteliğinde olan biricik sure olup değişik dilleri konuşanların topluca namaz kılabilmelerini sağlayabilmesi açısından uygundur (62:9-11; 4:101-103). Namazlarda orta bir sesle okumalı ve namazlar ne özellikle gizlenmeli ne de gösteriş amacıyla açıkta kılınmalıdır (17:110). Toplu namaz kılınırsa, namaza önderlik eden kişinin orta bir ses tonuyla okuduğu dua dinlenmeli (7:204; 17:110). Otururken “tahiyyat” denilen duayı okumamalı; zira bu dua Muhammed peygamber sanki herşey nazır ve hazır bir tanrıymış gibi bir hitap içermekte ve Allah’tan başkalarını anmaktadır. İlla birşey okunmak dilenirse, Allah’ın birliğine şahadet getirilebilir veya herhangi bir dua yapılabilir.

• Boşu boşuna anlamsız yere tartışmayın , yarın bir meteor çarpsa silinip gideceksiniz hâlâ hayali saçmalıkları gerçek gibi kabul edip kıyasıya cehaletinizi yarıştırıyorsunuz

çürütmeni bekliyorum o zaman ayetlerle geldim ben ama seninde bana ayetlerle gelmen lazım
  • quote:

Orijinalden alıntı: Spheroidite

Aziz kardeşim ben atıp tutmuyorum. Yazdıkların yanlış. Eğer tartışmak istersen bu yazdıklarını çürütebilirim. Yok trolleyeceksen hiç uğraştırma beni. Yeni hesapları pek dikkate almıyorum genelde troll oluyorlar, sen öyle değilsen üstüne alınma lütfen.

@vTeck, aynı şey senin içinde geçerlidir kardeşim. Her olaya istediğiniz gibi bakarsanız bu iş olmaz. Muhammedin baktığı açıdan bakmanız lazım.

Ya kardeşim kölelik direk Kuran ın kendisiyle çelişir yapma etme gözünü seveyim bir sürü ayet yazdım oraya birazcık düşün yahu. Kölelik demek resmen sahibine itaat etmek tapmak oluyor. Sence yalnızca bana itaat, kulluk, kölelik edin diyen Allah köleliği tasvip eder mi birazcık düşün. Peygamberimiz köleliği bitirmek için cariyelerle evlenmiştir. Elinden geldiğince köleliği kaldırmak için mücadele etmiştir ve her fırsatta köle Azad etmeye çalışmıştır. Birazcık düşünün öğüt alın

yok sayan mı var? bekliyorum ayet ve SAHİH hadislerinizi
    aramızdaki farka işaret etmiştim ya hani..sende bana sitem etmiştin ..

beyni yıkanan çocukları hatırlatmıştım sen koyun budunu bacağını diline dolamıştın ..bense beynin çokdan ele geçtiğini yani yıkandığını belirtmiştim

boşver neyse

islama göre köle nasıl edinilir..konumuz bu
    yaz sen rahat ol ama kaynaklı olsun !! iyice araştır
    kendiniz hiç kuran meal ve tefsiri okudunuz mu yoksa malum google translate den çevrilmiş anlamlarına inilmemiş tek bir yere bakılmış şeylerle mi geleceksiniz? Kuranda her bir konu serpiştirilmiştir ve ben çeşitli surelerden çeşitli ayetlerle deliller koydum bunu da belirtmek isterim.
  • Delil sun bana. Ayet sun. Ayrıca yukarıda sana bir dünya yazdım. Onu inceleyen bir insan anlar zaten neyin ne olduğunu. Sen incelemeden ben bunu biliyorum bu böyle diyosun. Önce bi karşındakinin fikrini kavra

• ben kölelik yoktur demedim ki

islamda köle edinme nasıl gerçekleşir diye sordum

beni muhattab alarak yazarsan sevinirim
    yaptığın tespitleri kabul ettiğimi söylemedim köleliğin var olduğunu söyledim hepsi bu bide soru sordum

ne yazıyorsam onu dikkate al
    ilk önce sorumu cevapla sonrasında tespitlerini değerlendiririz

kısaca bana islam hangi şartlarda köle edinmeye izin verir onu yaz
  • 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.