Şimdi Ara

Kulaktan Piyano Çalıyorum

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
44
Cevap
1
Favori
5.709
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar ben bir kaç senedir piyanoyla ilgiliyim müzik bilgim yok bilgisayarımda programı vardı biraz onla uğraştım sonra Android telefona uygulamasını indirdim ,şuan kulaktan istediğim şarkıyı çalabiliyorum çok şükür ,blok flütte de kulaktan istediğim şarkıyı çabiliyorum. Sorularım şöyle:
    1)Sanırım düğünlerde klavye çalanlar ,zurna çalanlar kulaktan çalıyorlar doğru mudur ? Gerçekten Türkiye de bu kadar çok kulaktan enstrüman çalan varmı?
    2)Ben piyanoyu belirli senkronda eli elle çalabiliyorum ama bazen iki elinde ayrı ayrı notalar basması gerektiği durumlarda beynim tek tarafa yoğunlaşıyor bu durumu nası çözerim ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yfy1 -- 3 Temmuz 2014; 21:11:48 >

• zor bişey sormadım beyler bayanlar bilgisi olan yok mu ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yfy1 -- 4 Temmuz 2014; 1:46:26 >
  • Kulaktan enstrüman çalmak aslında hiç de zor bir şey değil. Tabi parçayı ne kadar hızlı çıkarabildiğine bağlı, dinlediğin gibi şak diye çalabiliyorsan iyi tabi ama bunun yetenekten çok çalışmayla ilgisi var, o yüzden "bu kadar çok kulaktan çalan var mı?" gibi bakılmamalı yani. Enstrümanla ne kadar haşır neşir duyduğun bir parçayı o kadar hızlı çıkarırsın kulaktan. Çalamayan için çok zor görünür ama çalabilen adam hiç de zor bir şey olmadığını anlar.
    Piyanoyu ben de pek çalamam ama iki elle çalmak için önce sağ ya da sol elle çaldığın kısmı zorlanmadan, refleks olarak çalmaya başlarsan sonra diğer elle çaldığın kısmı da düşüne düşüne çalarsın (benim ilk olarak çalıştığım kısım genelde sağ el olur). Bir süre sonra ikisi de reflekse dönüşür zaten. Tabi zor parçalarda ne yaparsın bilmem, ben kolay, sol el kısmı karmaşık olmayan parçalardan bahsediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ShaG -- 4 Temmuz 2014; 1:54:47 >

• bende kulaktan calarim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ShaG

Kulaktan enstrüman çalmak aslında hiç de zor bir şey değil. Tabi parçayı ne kadar hızlı çıkarabildiğine bağlı, dinlediğin gibi şak diye çalabiliyorsan iyi tabi ama bunun yetenekten çok çalışmayla ilgisi var, o yüzden "bu kadar çok kulaktan çalan var mı?" gibi bakılmamalı yani. Enstrümanla ne kadar haşır neşir duyduğun bir parçayı o kadar hızlı çıkarırsın kulaktan. Çalamayan için çok zor görünür ama çalabilen adam hiç de zor bir şey olmadığını anlar.
    Piyanoyu ben de pek çalamam ama iki elle çalmak için önce sağ ya da sol elle çaldığın kısmı zorlanmadan, refleks olarak çalmaya başlarsan sonra diğer elle çaldığın kısmı da düşüne düşüne çalarsın (benim ilk olarak çalıştığım kısım genelde sağ el olur). Bir süre sonra ikisi de reflekse dönüşür zaten. Tabi zor parçalarda ne yaparsın bilmem, ben kolay, sol el kısmı karmaşık olmayan parçalardan bahsediyorum.

Hocam bilmem doğrumudur ama güzel resim yapanlar içinde resim yapmak kolaydır , eli yetenekliyse bir objeyi şak diye çizer kulaktan çalmak da bunun gibi olabilir mi ? Sonuçta böyle olmasa okullarda herkes blok flütle kulaktan şarkılar çalardı , aynı enstrüman yani. Bir sorumda şu Fazıl Sayın piyanistlikde diğer piyanistlerden farkı nedir ? Yani bazen kendi yorumlar katıyor ozaman kulaktan çalması gerekiyor bu olabilir mi ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yfy1 -- 4 Temmuz 2014; 2:13:42 >

• quote:

Orijinalden alıntı: yfy1

quote:

Orijinalden alıntı: ShaG

Kulaktan enstrüman çalmak aslında hiç de zor bir şey değil. Tabi parçayı ne kadar hızlı çıkarabildiğine bağlı, dinlediğin gibi şak diye çalabiliyorsan iyi tabi ama bunun yetenekten çok çalışmayla ilgisi var, o yüzden "bu kadar çok kulaktan çalan var mı?" gibi bakılmamalı yani. Enstrümanla ne kadar haşır neşir duyduğun bir parçayı o kadar hızlı çıkarırsın kulaktan. Çalamayan için çok zor görünür ama çalabilen adam hiç de zor bir şey olmadığını anlar.

Hocam bilmem doğrumudur ama güzel resim yapanlar içinde resim yapmak kolaydır , eli yetenekliyse bir objeyi şak diye çizer kulaktan çalmak da bunun gibi olabilir mi ? Bir sorumda şu Fazıl Sayın piyanistlikde diğer piyanistlerden farkı nedir ? Yani bazen kendi yorumlar katıyor ozaman kulaktan çalması gerekiyor bu olabilir mi ?

Yetenek ile kulaktan çalmak arasında tabi bir bağlantı vardır. Ben daha ilk kez org çalarken kulaktan çalabiliyordum, tabi parçaları tamamlamak kolay olmuyordu kulaktan. Mesela 1-2 cümleyi zorluğuna göre uzun bir sürede çıkarıyordum, zor denebilecek cümleleri çıkarmam 15 dakikayı bulabiliyordu sanıyorum. Ama şimdi, çok karışık olmayan birkaç ölçülük bir cümleyi, temayı rahatlıkla çalabiliyorum kulaktan, tonu yakaladıktan sonra en fazla 1-2 dakika uğraşırım çünkü uzun yıllardır bir şeyler çalıyorum, kulak aşinalığım var yani. Fazıl Say konusunda da, o kadar uzun süredir enstrüman çalan, o kadar eğitim almış bir insan istediği şarkıyı kulaktan çalar zaten. Kendi yorumunu, çalacağı parçayı daha önceden düzenleyip sonra sahnede o şekilde çalıyordur muhtemelen ama, direk sahnede de yorumunu katabilir. Dediğim gibi, adam piyanoyu avcunun içi gibi biliyor ki, teori bilmek de burada devreye giriyor. Teori bilgisi de çok iyi olduğu için öyle yorumlayabilir yani. Şimdi sen nasıl klavyeye bakmadan yazı yazabiliyorsun? Beynine şöyle kazınmış çünkü, "orta satırda şuraya batığımda "L" harfin çıkacak". Bunu artık refleks olarak yapıyorsun. Bu adamlar da enstrümanda çok ilerledikleri için bir Re bastıktan sonra Sol'e ya da Do'ya basarsa ne gibi duyulacağını biliyor, nasıl bir melodi çıkacağını biliyor. Buna "rölatif absolut kulak" deniyor, yani bir referans aldıktan sonra hangi notaya basarsa nasıl bir ses çıkabileceğini biliyor, ya da referanstan sonra duyduğu bir sesin hangi nota olduğunu anlıyor. Bu geliştirilebilir bir şey, dediğim gibi, müzikle, enstrümanlarla ne kadar haşır neşir olursan bu yeteneğin o kadar gelişir. Bir de "absolut kulak" diye bir şey var ki o salt yetenek diyebileceğimiz bir şey. Bu adamlar duyduğu herhangi bir sesin, hiç referans olmaksızın hangi ses olduğunu anlayabilir. Mesela kuşun ötüşünü duyup "bu ses bir Si idi" diyebilir. Bu adamlar zaten parçada duyduğu her notanın ayrı ayrı hangi nota olduğunu ayırt edebildiği için notaların yerlerini bildiği bir enstrümanda şak diye çalabilir parçayı (tabi burada müzikal hafıza da devreye giriyor). İşte bu ne kadar çalışmayla elde edilemeyecek bir şey, bu konuda çalışmak şu işe yarar, böyle bir yeteneğin varsa bu yeteneği gün ışığına çıkarır. Absolut kulağın yoksa çalışarak da elde edemezsin yani. Bir de insanlar bu yeteneğin keşfedilmeyip, çalışılmadığı taktirde köreldiğini söyler, ne kadar doğrudur bilmem, yani absolut kulağın varsa küçük yaşlarda bu yeteneğin keşfedilip üzerine gidilmesi gerekiyormuş.

Edit: Ayrıca insanların düşündüğünün aksine kulaktan çalmak değil, notayla akıcı bir şekilde çalmak daha zor bence. Deşifre olarak söylüyorum tabi, çalışıp çalışıp sonra çalmak değil. İnsanlar "amaaan, notayla herkes çalabilir, önemli olan kulaktan çalmak" gibi düşünüyor, ben de nota bilmezken öyle diyordum ama notayla çalmaya başlayınca bu düşünceden vaz geçtim, notalarını gördüğün bir şarkıyı birkaç dakika içinde çalabilir hale gelmek zor iş cidden.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ShaG -- 4 Temmuz 2014; 2:32:58 >

• Hocam işte bu kulaktan hızlı cikarma isini yapan cok insan varmidir onu merak ediyorum.cunku keman olsun piyano olsun ezberlemek icin sesli defalarca tekrar ediyolar biz uc dort tekrarda sarkiyi seriye bagliyoruz ?Nota zor haklisiniz hocam ama oda sonuçya bir dil alfabesi var nasil ki 1.sinifta okumayi heceleyerek yapardik nota okuma calismala hizlanir, benim merak ettiğim bir konuda bu absulot kulak dediginiz şeydi , bir insan notalari bilmeden nasil kuşun sesinin hangi nota oldugunu bilebilir acaba kuş sesini piyanoda cikarmak gibi bisey mi bu ? En yakin notayi secebiliyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yfy1 -- 4 Temmuz 2014; 3:02:04 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    ELEKTRO BATERİ TAVSİYESİ
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Nota zor haklisiniz hocam ama oda sonuçya bir dil alfabesi var nasil ki 1.sinifta okumayi heceleyerek yapardik nota okuma calismala hizlanir, benim merak ettiğim bu absulot kulak dediginiz şeydi , bir insan notalari bilmeden nasil kuşun sesinin hangi nota oldugunu bilebilir acaba kuş sesini piyanoda cikarmak gibi bisey mi bu ? En yakin notayi secebiliyor

O ilginç bir şey cidden. Tabi ki hiçbir şey öğrenmeden direk "bu Si'dir" diyemez. O sesi tanır, hangi ses olduğunu bilir ama sesin adını da bilmesi lazım yani "si" diyebilmesi için. Şöyle düşün yani, bir adam doğduğu andan itibaren kalem nesnesinin ne olduğunu, nasıl göründüğünü biliyor ama o nesnenin adını doğuştan bilemez değil mi? Adını öğrenmesi gerekir. Bu adam da Si sesinin nasıl olduğunu, nasıl duyulduğunu tam olarak biliyor ama o sesin adını doğuştan bilmesi mümkün değildir tabi ki. Öğrenme, çalışma işi absolut kulak konusunda burada devreye giriyor. Duyduğu seslerin adını öğrenmesi gerekiyor yani. Kuşun sesini de şu şekilde tanıyor, mesela bildiğimiz üzere 440 hz La sesidir değil mi? İşte bu adam o 440 hzlik sesi duyduğu gibi onu tanıyor. Bu ses kuştan gelsin, rüzgardan gelsin, piyanodan gelsin hiç fark etmez. O sesin adını da biliyorsa duyduğu gibi direk "bu ses La sesi" diyebilir yani.

• Hocam ozaman soyle bi siniflandirma yapabiliriz :doğustan muzik kulagi ,calisarak muzik kulagi .Peki hocam bu calisarak muzik kulagi sadece calisigimiz muzik aletinde mi ise yarar yani boyle bir insan sadece calistigi aletimi kulaktan calabilir diğer aletleri (yakin tonda olmayan) kulaktan calamaz mi ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yfy1 -- 4 Temmuz 2014; 3:17:49 >
  • quote:

Hocam ozaman soyle bi siniflandirma yapabiliriz :doğustan muzik kulagi ,calisarak muzik kulagi .Peki hocam bu calisarak muzik kulagi sadece calisigimiz muzik aletinde mi ise yarar yani boyle bir insan sadece calistigi aletimi kulaktan calabilir diğer aletleri (yakin tonda olmayan) kulaktan calamaz mi ?

Bir kere bir müzik aleti çalmak sadece kulakla olacak bir iş değildir. Pratik de önemlidir ama sen iki enstrümanı da çalabiliyorsan, yani ikisinde de pratiğin iyiyse birinde kulaktan çalabildiğin bir şeyi öbüründe de çalabilirsin (dediğim gibi, burada önemli olan şey pratik, enstrümanı ne kadar iyi çaldığın), çünkü burada önemli olan senin o klavyede nereye basacağını bulman değil, hangi sesleri, notaları kullandığını anlaman, bilmen. Bunu algılayabiliyorsan piyanoda çaldığın bir parçayı gitarda da çalabilirsin, ama dediğim gibi, bu enstrümanları ne kadar iyi çaldığın da önemli. Atıyorum, gitarı çok iyi çalıyorsundur ama piyanoyu pek çalamıyorsundur, o zaman gitarda kulaktan çaldığın hızlı bir soloyu piyanoda çalamayabilirsin, ellerin yetişemeyebilir çünkü. Bir de sınıflandırmayı doğuştan müzik kulağı, çalışarak müzik kulağı olarak yapamazsın, notaları referanslı algılayabilme, notaları referanssız algılayabilme olarak sınıflandırabilirsin. Çünkü absolut kulağı olmayan biri istediği kadar çalışsın, bunu elde edemez. Ama rölatif kulağı olmayan çoğu kişi yeterli çalışmayla (bu çalışmanın miktarı kişinin yeteneğine göre değişir) rölatif kulak yeteneği kazanabilir. Burada kilit nokta referans ses.

• Referans dedigimiz tak diye notayi bulamama durumu degil mi ? Birde keman kulaltan calinir mi hocam kusuruma bakmayain baya merakliyim muzige saolun sizde cevapliyosunuz her sorumu

• hll knk
  • quote:

Referans dedigimiz tak diye notayi bulamama durumu degil mi ? Birde keman kulaltan calinir mi hocam kusuruma bakmayain baya merakliyim muzige saolun sizde cevapliyosunuz her sorumu

Referans dediğim şu, sen mesela adama önce do verirsin ve "bu do" dersin, sonra basacağın bir notayı bilebilir. İlk verdiğin Do'yu referans alarak ikinci vereceğin notayı bulabilir. Yani sen Do'dan sonra bir nota basarsın, adam da "He, ilk bastığı Do ise şimdiki bastığı da Sol'dür" der mesela, o ilk verdiğin sesi referans alarak bulur yani ikinci sesi. Ama referanssız demek, adama hiçbir referans nota vermeden bir herhangi bir ses verirsin, tak diye bilir hangi sesi verdiğini. Her enstrüman kulaktan çalınabilir kardeşim. Niye çalınamasın ki yani? Şimdi mesela Daha Dün Annemizin'i çalmaya çalışıyorsun diyelim, Re, Re çaldın, sonra La,La çaldın diyelim şarkının notalarını bilmediğin halde notaları bilmeden. Al, "Da-ha Dün-An" kısmını çalmış oldun işte, bir enstrümanı kulaktan çalamamak için bir sebep yok, sonuçta notalar aynı, hepsinde çalabileceğin hepi topu 12 nota var en nihayetinde (oktavlarını da ekleyince daha fazla oluyor tabi, bir de batı müziği için konuşuyorum, ara sesleri saymıyorum, yoksa perdesizlerde çalabileceğin sonsuz tane nota var teorik olarak ). Yani o Re'lerden sonra La'ları basarsan (tabi bunları basacağını kulaktan çıkaracaksın) kulaktan çalmış oldun işte.

• Anladım hocam saolun müzik bilginiz var bir soru daha sormak istiyorum : flüt çalıyorum ama bazen piyanodaki siyah notlara denk gelen notalar çalmam gerekiyor ama bulamıyorum ,galiba major minor diyorduk bu notlara , bu notalar bulunur mu ? Bulunursa nasıl çıkartılır ?
  • quote:

Anladım hocam saolun müzik bilginiz var bir soru daha sormak istiyorum : flüt çalıyorum ama bazen piyanodaki siyah notlara denk gelen notalar çalmam gerekiyor ama bulamıyorum ,galiba major minor diyorduk bu notlara , bu notalar bulunur mu ? Bulunursa nasıl çıkartılır ?

Majör, minör dediğin şeyler gamlardır hocam, bir de akorları da majör, minör diye adlandırırız, o siyahlara diyez - bemol deniyor. Blok flütte tabii ki de var o notalar, el kombinasyonları farklı sadece, millet blok flütle konçertolar çalıyor. Okulda genelde bir oktav öğretirler bize, Do'dan Do'ya, ama aslında tamamıyla iki oktav ses verebiliyor blok flüt. Aşağıdaki linkte hepsini güzelce göstermiş, o yarısı siyah, yarısı beyaz olarak gösterilmiş şekiller deliğin sadece yarısını kapat demek, bir yarısı açık kalacak yani.
    http://www.harbiforum.org/threads/blok-flut-nota-gosterim-cetveli.93007/

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Çok saolasin hocam valla bende diyorum bu sarkilari nasi tamamliyacaz valla cok isime yaradi.Yardimlarin icin cok tesekkurler

• Kulaktan herkes calabjlir aslinda su mantikla. Atiyorum adam sarkida mi-fa diyez-sol diyez basmjstir. sen bunu ayni ritimle la-si-do diyez diyede calabilirsin. Fakat tonu gami herseyi degisir parcanin. Yani her kulaktan caldigin dogru olmayabilir.

Ayriyetten bu muzik islerinde soyle birsey vardir. Nota-gam-armoni bilneyen ergenler ben kulaktan caliyorum yaea der ayni yukarda tarja turunenin yaptigi gibi.

Eger gercekten boyle bir yetenigiin oldugunu dusunuyorsan kendini bir enstrumanda gelisitirip gam-nota-armini bilgisini ogrenmem lazim ki yeteneğini gelisitrebilirsin :)

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Whenifeelit

Kulaktan herkes calabjlir aslinda su mantikla. Atiyorum adam sarkida mi-fa diyez-sol diyez basmjstir. sen bunu ayni ritimle la-si-do diyez diyede calabilirsin. Fakat tonu gami herseyi degisir parcanin. Yani her kulaktan caldigin dogru olmayabilir.

Ayriyetten bu muzik islerinde soyle birsey vardir. Nota-gam-armoni bilneyen ergenler ben kulaktan caliyorum yaea der ayni yukarda tarja turunenin yaptigi gibi.

Eger gercekten boyle bir yetenigiin oldugunu dusunuyorsan kendini bir enstrumanda gelisitirip gam-nota-armini bilgisini ogrenmem lazim ki yeteneğini gelisitrebilirsin :)

Haklısınız hocam işitebilen her insanin bir nebze kulağı vardır ki bu sayede annemizin sesiyle babamızın sesini birbirinden ayırt edebiliyoruz.Benim bahsettiğim biraz daha hassas kulaktı çalışmaktan ziyade direk duyduğu şarkıyı tak diye çalabilmek gibi onu da arkadaş açıkladı.Sizin dediğiniz durum aynı şarkıyı farklı perdelerden çalma olayı mı ?

• quote:

quote:

Kulaktan herkes calabjlir aslinda su mantikla. Atiyorum adam sarkida mi-fa diyez-sol diyez basmjstir. sen bunu ayni ritimle la-si-do diyez diyede calabilirsin. Fakat tonu gami herseyi degisir parcanin. Yani her kulaktan caldigin dogru olmayabilir.

Haklısınız hocam işitebilen her insanin bir nebze kulağı vardır ki bu sayede annemizin sesiyle babamızın sesini birbirinden ayırt edebiliyoruz.Benim bahsettiğim biraz daha hassas kulaktı çalışmaktan ziyade direk duyduğu şarkıyı tak diye çalabilmek gibi onu da arkadaş açıkladı.Sizin dediğiniz durum aynı şarkıyı farklı perdelerden çalma olayı mı ?

dediğim gibi hocam yukarda notalarla verdiğim örneği anlamayabilirsin gam nota bilgin olması lazım o yüzden diyorum ki böyle bir yeteneğin varsa bir müzik aleti kursuna yazıl öğrende daha da geliştir ilerlet

• quote:

nota gam armoni davul için gerekli şeyler değil kekocuğum
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.