Şimdi Ara

Küçük yaştaki çocukların ölünce cennete gitmesi (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
282
Cevap
3
Favori
8.508
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
21 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Fatih İstanbul'u alırken de Bizans meleklerin cinsiyetini tartışıyormuş, seninki de o hesap. Niye benim cennetim daha değersiz diye bişey yok güzel kardeşim. Kuru kuruya yorumları okuyarak bunu oturtamazsın, hocaları dinle eğer gerçekten aklına oturtup inanmak istiyosan. Ha yok inanmıyorum diyosan da inanma, ortalığı da bulandırma. Senin bahsettiğin üstünlük vs dünyaya ait kavramlar. Dünyadaki hırs, üstün olma gibi şeyler orda zaten yok. Cehennemden çıkacak son kişiye dünyanın on misli kadar cennet vardır deniliyo, sen 50 metre kare evden memnunsun da cennetten mi memnun değilsin çözemedim.
  • Din üzerine tartışmaz, bir inanç sadece fazlası değil.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Metin2nin Demircisi kullanıcısına yanıt
    1. "" Kafir çocuk "" diye bir şey yoktur. Bu tamamen senin uydurman. Çünkü çocuklar karar veremediği için kafir çocuk diye bir şey olmaz. Çocuklar anne babası kafir bile olsa çocuk yaşta öldüğü takdirde cennete gider.

2. Çocuk yaşında ölen bir insan cennette yine çocuk olur. 33 yaşında olmaz. Bu da adaletin bir parçası.

3. Çocuk yaşta ölen bir insan tabiki de cennete girmeli. Hiç bir suçu yok. Rahmetin gereği cennete giriyor. Sen dünyaya gel yeme içme gezme eğlenme gibi bin bir türlü zevkten mahrum ol ve hiç bir suçun olmasın, erken yaşta hayatı bırak, ve cennete girme... çok saçma... imtihana tekrar girmek de ne demek... istese ALLAH bir insanın çocuk yaşta ölmesine izin vermeyebilir. Fakat bu dünya imtihan dünyası. Fakir de olabilirsin zenginde hasta olabilirsin sağlıklı da olabilirsin.

4. Ölen çocuklar yok olup gitsin demişssin. İşte buda cani olduğunun en büyük kanıtı. Bir müslüman eğer günahı çok ise önce onun cezasını çeker. Daha sonra Cennete girer. Aynı hapse girip cezasını çeken bir insanın hapis cezası bittikten sonra çıkması gibi.. Ama sen zalimliğini haykırmışsın. Yok olup gitmiş demişsin.

5. Aslında bunları boşuna yazıyorum çünkü sen sanırım inanmayan birisin. Ve sonsuz adaleti olan ALLAH ın adaletini sorguluyorsun. Bir adam düşün hiç bir hukuk bilgisi yok ceza hukuku, borçlar hukuku, ama bu adam kalkmış dünyanın en iyi hakimine kafa tutup, verdiği karara itiraz ediyor. Tamam neticede hakim de yanlış karar verebilir. Fakat ALLAH sonsuz adalet ve sonsuz ilmi ile yanlış karar vermez

6.Sen olaya yanlış yerden girmişsin. Önce ALLAH a inan daha sonra bu sorunun cevabını otomatik olarak beynin verecek. Sen inanmıyorsan zaten her şeyi yanlış görürsün. Bir bina önce temelinden başlanır yapılmaya.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rapstar338 -- 7 Şubat 2016; 13:10:50 >

• Büyüdüğünde eğer müslüman olmadan ölmüş ise o zamanda bizi cehenneme atacaksa niye bize hayat veriyor, diyorlar :)

Yani inanmıyorsan inanma bu sorunun tek amacı güya kendince İslam'ın açığını bulmak. Varsın kendinizce bulun açığınızı bundan islam bir zarar görmez ki zarar gören sadece içindeki kini bastıramayan insanoğlu'dur.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her konuda millet ağızınızın payını veriyor sonra yenisini açıyorsunuz bıkmadınızmı

• quote:

Orijinalden alıntı: Fast_Tortuga

Her konuda millet ağızınızın payını veriyor sonra yenisini açıyorsunuz bıkmadınızmı

Ben cevap alabildigimi düşünmüyorum. Sürekli aynı şeyler tekrar ediliyor. Adam uzun uzun paragraf yazıyor ama benim sorumla alakası yok.

• quote:

Orijinalden alıntı: Metin2nin Demircisi

quote:

Orijinalden alıntı: hsnksy92

quote:

"İmtihan" diye nitelendirilen kavramın adil olmadığını ispatlayan nedenlerden sadece birisidir bence. Sizce burada bir tutarsızlık yok mu? Tanri insanoğlunu sınava sokmak için yaratır ve sınav sonucu odullendirir veya cezalandırır.
    Öyleyse niçin küçük çocuklar sınava girmeden odullendirilir? Burada büyük bir adaletsizlik yok mu sizce? Ben sadece ve sadece dinin kurallarını yerine getirmedigim için cehenneme gidecekken bir başkasının sorgusuz sualsiz cennete gidecek olmasini ne kadar etik buluyorsunuz?
    Hem belki küçük çocuk buyuyunce Hristiyan veyahut başka bir dine mensup olacak iken niçin cennete gidecek? Zaten Müslümanların yaygın olmadığı bir yerde dogsaydi ve ailesi Katolik olsaydı %95 musluman olmazdı diye düşünüyorum. Ama erken yaşta gocup gittiği için bunların bir önemi yok...

İslamiyet sitelerinde araştırdım bu konuyu ve hiç tatmin edici cevaplar alamadım maalesef. Dedikleri açıklama kabaca şöyle; cennete giden insanların makamları farklıdır. Çocuk yaşta ölen birisinin makamı ile dünya sinavında emek vermiş, İslamın sorumluluklarini kuşkusuz yerine getirmiş birisinin makamı çok farklidir. Bir nevi küçük esnaf, büyük esnaf meselesi gibidir. Ne kadar emek verirsen mükafatı o kadar çok olur.

Bu gibi aciklamalara farklı bakiş acısı sunabiliriz;

Mesela ben 9 yaşında öldüm diyelim. Cennete gittiğim zaman soyle bir şey diyebilirim "benim makamım neden diğer makamlara göre degersiz? Belki dünya sınavına girseydim iyi bir Müslüman olup daha yüksek bir makama ulaşabilirdim. Ben neden pastadan büyük dilim yiyemiyorum? Cenneti bir otel olarak düşünürsek neden "her şey dahil" kampanyasına dahil olamiyorum? Oysa ben sadece otelin kahvaltı servisinden yararlanabiliyorum. Üstelik bunların hiçbiri benim seçimlerimle ilgili değil. Eğer sınava girseydim daha çok para kazanirdim ve "her şey dahil" firsatindan faydalanabilirdim.

Veya 60 yaşında bir kafirken ölduğumu dusunelim. Ben soramaz miyim "sinava girmeden cennete giren kulların varken benim burada olmamda ki sebep ne?" diye.

Bir an aklima geldi ve konu acmak istedim. Sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Ne gibi açıklamalarda bulunabilirsiniz?

Yav cennete giren hiç bir kul bulunduğu konumu sorgulayamaz, adı üstünde 'CENNET' arkadaş.. Cenneti gördünde sorgulaması kaldı. Sen cenneti otel odası sanmaya devam et çok güzel..
    Sen önce 60 yaşında kafir olarak öl ondan sonra sorarsın, birde o taraftan bizi bilgilendirmeyide unutma lütfen.. Teşekkürler.

Aslında konu sadece cennette ki konumu sorgulamak degil. "CENNET" gibi güzel bir yerin son kademesi bile bu dunyadan daha iyidir. Ama bu bu yere sınava girmeden girilmesi bu konunun asıl noktasıdır. Yani Otel dediğime falan çok takılma sen.

Bu arada son söylediğini yapmaya calisirim kardeşim, merak etme sen. Nasıl yandigimi, nasıl acılar çektiğimi anlatirsam sizin gibilere ibret olmuş olurum. Ve sizde çok daha iyi kulluk etmek için gayret içerisine girersiniz.

Kim bilir belki büyük zevk duyarsiniz yandigim için. Olsun be! Insalar diri diri yanmamdan mutlu olacaksa yanayım

Arkadaşım sen 7-8 yaşından öncesini net bir şekilde hatırlayabiliyormusun ? O yaşlarında kendine bakabiliyormuydun ? Ne sınavı neyin sınavına gireceksin ? Ortaya bir laf at ondan sonra ''öyle dediğime takılma sen'' de, çok iyimiş...
    Ayrıca sen beni kendinle karıştırma, senin gibilerin acı çekmesi bana ibret olamaz. :)

• quote:

Orijinalden alıntı: rapstar338

1. "" Kafir çocuk "" diye bir şey yoktur. Bu tamamen senin uydurman. Çünkü çocuklar karar veremediği için kafir çocuk diye bir şey olmaz. Çocuklar anne babası kafir bile olsa çocuk yaşta öldüğü takdirde cennete gider.

2. Çocuk yaşında ölen bir insan cennette yine çocuk olur. 33 yaşında olmaz. Bu da adaletin bir parçası.

3. Çocuk yaşta ölen bir insan tabiki de cennete girmeli. Hiç bir suçu yok. Rahmetin gereği cennete giriyor. Sen dünyaya gel yeme içme gezme eğlenme gibi bin bir türlü zevkten mahrum ol ve hiç bir suçun olmasın, erken yaşta hayatı bırak, ve cennete girme... çok saçma... imtihana tekrar girmek de ne demek... istese ALLAH bir insanın çocuk yaşta ölmesine izin vermeyebilir. Fakat bu dünya imtihan dünyası. Fakir de olabilirsin zenginde hasta olabilirsin sağlıklı da olabilirsin.

4. Ölen çocuklar yok olup gitsin demişssin. İşte buda cani olduğunun en büyük kanıtı. Bir müslüman eğer günahı çok ise önce onun cezasını çeker. Daha sonra Cennete girer. Aynı hapse girip cezasını çeken bir insanın hapis cezası bittikten sonra çıkması gibi.. Ama sen zalimliğini haykırmışsın. Yok olup gitmiş demişsin.

5. Aslında bunları boşuna yazıyorum çünkü sen sanırım inanmayan birisin. Ve sonsuz adaleti olan ALLAH ın adaletini sorguluyorsun. Bir adam düşün hiç bir hukuk bilgisi yok ceza hukuku, borçlar hukuku, ama bu adam kalkmış dünyanın en iyi hakimine kafa tutup, verdiği karara itiraz ediyor. Tamam neticede hakim de yanlış karar verebilir. Fakat ALLAH sonsuz adalet ve sonsuz ilmi ile yanlış karar vermez

6.Sen olaya yanlış yerden girmişsin. Önce ALLAH a inan daha sonra bu sorunun cevabını otomatik olarak beynin verecek. Sen inanmıyorsan zaten her şeyi yanlış görürsün. Bir bina önce temelinden başlanır yapılmaya.

Cevap için teşekkür ederim kardeşim.

İlk olarak konuya gelen yorumlarda kafir çocukları cennete giremez, Müslüman çocukları girer diye yazılar vardı. Benim öyle bir iddiam yok. Eğer uydurma olduğunu dusunuyorsan bu benim uydurmam değil, bazı müslüman arkadaşların uydurmasidir.

2.konu hakkında sürekli farklı şeyler söyleniyor. Bu konuda tam bilgi sahibi değilim.

Dünyada gezip tozup eğleniyorsun falan demissin. Bi kere dünyada yasayamadan cennete giren birisi uyduruk dünyanın zevklerinden mahrum kalacağını sanmıyorum. Afrika'da doğdugumu düşün ben gezip tozamam ki. Sürekli imtihanı aşmaya çalışırım.

Kimin çocukken olecegine allah karar veriyorsa torpil geçiyor demektir. O zaman çocukların olmesine izin vermesin veya imtihanla kazanilan cennete gitmesin. Cehenneme de gitmesi tabiki adil olmaz. Ama benim demek istedigim sey sinava girmeden bedavadan cennete girmek.

.
    Sonuç olarak daha fazla tartışmaya gerek yok cünkü hiçbir yere varmiyor. Dedigin gibi inancim tam olsa bütün her şeye "allahın var bi bildigi" der kendimi tatmin ederdim. O yüzden inancli olsaydım kafaya takmazdim. İnançlı insanlar takilmaz bir şeye. Bu konuda haklısın.

• quote:

quote:

Her konuda millet ağızınızın payını veriyor sonra yenisini açıyorsunuz bıkmadınızmı

Ben cevap alabildigimi düşünmüyorum. Sürekli aynı şeyler tekrar ediliyor. Adam uzun uzun paragraf yazıyor ama benim sorumla alakası yok.

Yav nasıl adamlarsınız anlamadım ki! O kadar millet cevap veriyor hala cevabımı alamadım diyor.

Peki, ben sana bir şey soracağım. Diyelim sen burada senin aklına yatan çok mantıklı bir cevap aldın ne yapacaksın ?

Bu soruyu sorma amacın nedir, müslüman mı olmayı düşünüyorsun ?

Buna cevap bekliyorum.

• quote:

quote:

quote:

quote:

"İmtihan" diye nitelendirilen kavramın adil olmadığını ispatlayan nedenlerden sadece birisidir bence. Sizce burada bir tutarsızlık yok mu? Tanri insanoğlunu sınava sokmak için yaratır ve sınav sonucu odullendirir veya cezalandırır.
    Öyleyse niçin küçük çocuklar sınava girmeden odullendirilir? Burada büyük bir adaletsizlik yok mu sizce? Ben sadece ve sadece dinin kurallarını yerine getirmedigim için cehenneme gidecekken bir başkasının sorgusuz sualsiz cennete gidecek olmasini ne kadar etik buluyorsunuz?
    Hem belki küçük çocuk buyuyunce Hristiyan veyahut başka bir dine mensup olacak iken niçin cennete gidecek? Zaten Müslümanların yaygın olmadığı bir yerde dogsaydi ve ailesi Katolik olsaydı %95 musluman olmazdı diye düşünüyorum. Ama erken yaşta gocup gittiği için bunların bir önemi yok...

İslamiyet sitelerinde araştırdım bu konuyu ve hiç tatmin edici cevaplar alamadım maalesef. Dedikleri açıklama kabaca şöyle; cennete giden insanların makamları farklıdır. Çocuk yaşta ölen birisinin makamı ile dünya sinavında emek vermiş, İslamın sorumluluklarini kuşkusuz yerine getirmiş birisinin makamı çok farklidir. Bir nevi küçük esnaf, büyük esnaf meselesi gibidir. Ne kadar emek verirsen mükafatı o kadar çok olur.

Mesela ben 9 yaşında öldüm diyelim. Cennete gittiğim zaman soyle bir şey diyebilirim "benim makamım neden diğer makamlara göre degersiz? Belki dünya sınavına girseydim iyi bir Müslüman olup daha yüksek bir makama ulaşabilirdim. Ben neden pastadan büyük dilim yiyemiyorum? Cenneti bir otel olarak düşünürsek neden "her şey dahil" kampanyasına dahil olamiyorum? Oysa ben sadece otelin kahvaltı servisinden yararlanabiliyorum. Üstelik bunların hiçbiri benim seçimlerimle ilgili değil. Eğer sınava girseydim daha çok para kazanirdim ve "her şey dahil" firsatindan faydalanabilirdim.

Veya 60 yaşında bir kafirken ölduğumu dusunelim. Ben soramaz miyim "sinava girmeden cennete giren kulların varken benim burada olmamda ki sebep ne?" diye.

Bir an aklima geldi ve konu acmak istedim. Sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Ne gibi açıklamalarda bulunabilirsiniz?

Yav cennete giren hiç bir kul bulunduğu konumu sorgulayamaz, adı üstünde 'CENNET' arkadaş.. Cenneti gördünde sorgulaması kaldı. Sen cenneti otel odası sanmaya devam et çok güzel..
    Sen önce 60 yaşında kafir olarak öl ondan sonra sorarsın, birde o taraftan bizi bilgilendirmeyide unutma lütfen.. Teşekkürler.

Aslında konu sadece cennette ki konumu sorgulamak degil. "CENNET" gibi güzel bir yerin son kademesi bile bu dunyadan daha iyidir. Ama bu bu yere sınava girmeden girilmesi bu konunun asıl noktasıdır. Yani Otel dediğime falan çok takılma sen.

Bu arada son söylediğini yapmaya calisirim kardeşim, merak etme sen. Nasıl yandigimi, nasıl acılar çektiğimi anlatirsam sizin gibilere ibret olmuş olurum. Ve sizde çok daha iyi kulluk etmek için gayret içerisine girersiniz.

Kim bilir belki büyük zevk duyarsiniz yandigim için. Olsun be! Insalar diri diri yanmamdan mutlu olacaksa yanayım

Arkadaşım sen 7-8 yaşından öncesini net bir şekilde hatırlayabiliyormusun ? O yaşlarında kendine bakabiliyormuydun ? Ne sınavı neyin sınavına gireceksin ? Ortaya bir laf at ondan sonra ''öyle dediğime takılma sen'' de, çok iyimiş...
    Ayrıca sen beni kendinle karıştırma, senin gibilerin acı çekmesi bana ibret olamaz. :)

Ya 10 defa soyledim. Biktim artık bir şeyi anlatmaya çalışmaktan. Tamam kardeşim ben geri zekaliyim sende her konuda mantıklı düşünen zeki arkadassin.

O kadar yazı yazıyorsun sonra adam gelip 7-8 yaşında sınava nasıl girebilir diyor. Ben neden tartışıyorum ki?

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Ya 10 defa soyledim. Biktim artık bir şeyi anlatmaya çalışmaktan. Tamam kardeşim ben geri zekaliyim sende her konuda mantıklı düşünen zeki arkadassin.

O kadar yazı yazıyorsun sonra adam gelip 7-8 yaşında sınava nasıl girebilir diyor. Ben neden tartışıyorum ki?

Arkadaşım ben bana verdiğin cevaba bakarım, gelip burda herkesin yorumunu okuyacak vaktim yok, anladın ?

• Metin2nin Demircisi kullanıcısına yanıt
    Doğru haklısın cocuklar niye cennete gidiyorda ben gidemiyorum bu adeletsizlik temali yazından hiç bişey anlamadım kesin bende var anlama yetersizliği. O yüzden böle abuk sabuk konular açıyorum çünkü kavrayamıyorum ne doğru ne yanlış nedir ne değildir hep anlama özürlüğümden haklısın neyse rahatsız ettim. Senin anlıcaklar şeylerin vardır nasılsa anlayışın ileri düzey hadi kolay gelsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mahmudhudavendi

Akli yeterlilige henuz ulasmamis herkes bu imtihandir muaftir.. Her cocuk gunahsiz dogar.. Bu yuzden akli yeterlilige ulasamadan vefat ederse; cennete gider. Cennet de ki durumu huriler gibidir. Mesela Cennetin bir parcasi olmuslardir, musterisi degil..

Ihtimaller uzerinden insanlari yargilayamazsin.. Mesela sen 3 yil sonra cinayet isleyebilirsin diye mahkeme sana ceza veremez. Cinayet isleme potansiyeli herkesin vardir. Fakat suc islenmeden varsayimlara dayanarak ceza kesilmez.
    Hiristiyan bir ortamda yetistigi ve kendisine islam dini hic anlatilmadigi veya kasitli olarak kotulemek maksadiyla anlatilan kisilerde cehenneme girmeyecekler. Allah islamin teblig edilmedigi kimseyi sorumlu tutmaz.

Her insan yaratilmadan once kaderide cok onceden bellidir. Senin belki, veya, mesela, ihtimal gibi kavramlarin Allah in indinde hicbirsey ifade etmez. O herseyi zaten kesin olarak biliyor. Cocuk yasta olenlerin veya dogum esnasinda olenlerin ve olecek olanlarin kaderide budur. Anne babalarina imtihan olarak yaratilmislardir. Bu imtihanda herseyin bir sebebi vardir ve bu cocuklarinda yaratil gayesi Allah a kulluk etmek degil, anne babalarina imtihan vesilesi olmaktir..

Bir hadis de yanlis hatirlamiyorsam soyle diyor; kendisi olmeden once 3 evladini yitirmis kisiye cennet vaadedilir.. Cunku evlat acisi katlanilmasi zor bir imtihandir.

(Bir çocuk ölünce, Allahü teâlâ, bildiği halde, meleklerine sorar:
    - Kulumun çocuğunu aldınız, kalbinin meyvesini kopardınız. Peki kulum buna ne dedi?
    - Ya Rabbi, hamd edip teslimiyet gösterdi.
    - O kuluma Cennette bir ev yapıp, adını da, “Hamd evi” koyun!) [Tirmizi]

(Küçükken ölen çocuklar, ana-babaları ile karşılaşınca, ellerinden tutup, ana-babaları Cennete girinceye kadar, onlardan ayrılmazlar.) [Müslim]

(Hiçbir Müslüman yoktur ki, büluğa ermemiş bir çocuğu ölsün de, Allahü teâlâ, bol rahmeti sebebiyle, onu Cennete koymasın.) [Buhari, Nesai]

(Üç evladı ölmüş olan bir Müslüman ateşe girmez.) [Buhari, Müslim]

Peygamber efendimiz, (Üç çocuğu ölen, Cennete girer) buyurdu. Oradakiler, (İki çocuğu ölen de mi?) diye sual edince, (İki çocuğu ölen de Cennete girer) buyurdu. (Ya bir çocuğu ölen?) diye tekrar sual edilince, buyurdu ki: (Allah’a yemin ederim ki, bir çocuk doğup hemen ölse, annesi sabredip sevabını Allahü teâlâdan beklerse, annesini Cennete götürür.) [Taberani]

Şöyle bir göz gezdirdim de... Arkadaş daha ilk mesajlarda çok güzel cevap vermiş. Saçmasapan mesajlar + almış. Bu forumda neden böyle konuları tartışmanın yersiz olduğu bir kez daha görülüyor. Kur'an'da defaatle belirtiyor. İnanmayanların kibirleri inançsızlıklarında çok çok önemli yere sahiptir.

quote:

Yunus / 75. Sonra bunların arkasından Musa ile Harun'u âyetlerimizle Firavun'a ve cemaatine gönderdik. İman etmeyi kibirlerine yediremediler ve günahkâr bir kavim oldular.

Mü'min / 56. Kendilerine gelmiş kesin bir delil olmaksızın, Allah'ın âyetleri hakkında mücadele edenlerin göğüslerinde ancak yetişemeyecekleri bir kibir vardır. Sen hemen Allah'a sığın. Çünkü her şeyi işiten ve gören O'dur.

Nuh / 7. " Ben onları senin bağışlaman için her davet ettiğimde, onlar parmaklarını kulaklarına tıkadılar, elbiselerine büründüler, ısrar ettiler, kibirlendikçe kibirlendiler. "

Şunu unutmamak lazım insana verilen bir anahtardır "ENE" . Ene = Ben... Yaygın kullanımı ile Bencilik, egoistlik. İnsan kendini kabul ettirmek ister. Bu özellik ise Allah'ın kullarına bahşettiği bir anahtardır. ENE'nin kötü kullanımı ise böyle vahim sonuçlara neden olurken. İyi kullanımı ise derece ve makam olarak insanın önemli bir mevkiiye ulaşmasına vesile olur.

“Biz emaneti göklere, yere ve dağlara teklif ettik; hepsi de onu yüklenmekten kaçındılar ve ondan korktular. İnsan ise onu yüklendi. Gerçekten insan çok zalim ve çok cahildir.” (AHZAB / 72)

Ahmed Hulusi(33/AHZÂB-72:

Muhakkak ki biz o Emaneti (Esmâ şuuruyla yaşamayı), semâlara (benlik bilincine), arza (bedene) ve dağlara (organlara) önerdik de, onu yüklenmekten kaçındılar (Esmâ bileşimleri onu açığa çıkarmaya elvermedi); ve ondan korktular! Onu, İnsan (hilâfeti oluşturan Esmâ mânâlarını açığa çıkarma şuuru) yüklendi! Muhakkak ki o zâlim (hakikatini hakkıyla yaşamakta yetersiz) ve cahildir (sınırsız Esmâ'yı bilmede yetersizdir)!)

Peki nedir bu ENE ve iyiye kullanımı nasıldır?

Ene bir vahîd-i kıyasîdir. Bir kıyaslama ölçütü, ölçektir. Öyle ki bu sebeple Allah ile mukayese edilmesi, hakikat noktasında değil, itibari ve nispi bir noktadadır.

Örnek:

quote:

Birisine "binanın sağı neresidir, diye sorulsa, adam hemen gösterir. Şayet yok ve hiç olsa idi, adam nasıl gösterecekti. Zira aslı olmayan bir şey ne ispat edilebilir, ne de gösterilebilir. Demek adamın, binanın sağını göstermesi izafi de olsa bir varlığının olduğunu gösterir. İnsan mahiyeti de bir bina gibidir. İnsan binası inşa olunurken, bu binaya müterettib çok nisbi ve izafi hatlar ve kıyas araçları, mevcudiyetsiz ve cisimsiz olarak varlık sahasına çıkarlar. Bunların Allah tarafından insan mahiyetine takılmasının sebebi ise bu farazi hatlar ile Allah’ın mutlak ve idrak ve ihatası imkansız olan isim ve sıfatlarını bir nebze kıyas ile anlamak içindir. İnsana verilmiş olan benlik, yani sahiplenme duygusu ile; insan cüzi ilim, irade, kudret gibi şeyleri kıyas ederek, Allah’ın külli ilim, irade, kudret gibi mutlak sıfatlarını anlamaya çalışır. Mesela der; ben cüzi kudretimle şu evi yaptım, Allah ise külli kudreti ile bütün kainatı yapmıştır. Keza, ben cüzi ilmim ile şunları biliyorum; Allah külli ilmi ile her şeyi bilir, der.

İşte şu kıyası yapacak farazi olan benlik ve sahiplenme duygusu olmasa, insan Allah’ın külli sıfatlarını hiçbir zaman hissedip bilemeyecekti. Hakikat noktasında insanın benlik hissi ile sahiplendiği cüzi ilim, irade ve kudret gibi şeyler insana ait değildir. İnsan bu şeylere farazi ve vehmi olarak sahipleniyor. Bu yüzden insanın yapıp ettiği şeyler ile övünüp kibirlenmesi boş ve yersizdir.

quote:

Mana-yı harfi: Mahlukata ve bütün kainata Allah hesabına ve Allah’ın sanatı ve eseri nazarı ile bakmaktır. Yani kendi başına bir mana ifade etmez; ancak başkasına işaret ederse, anlam kazanır manasınadır. Bir elmada kendi nefsine bakan bir yön varsa, Mucidi ve Sanatkarı olan Allah’a bakan yüzlerce yönü vardır. İşte burada sanatkara ve mucide bakan yüzlerce yöne mana-yı harfi denilmiştir. Aynı şekilde eneye de manay-ı harfi ile bakmak, Allah’ın isim ve sıfatlarını anlamak, kıyas etmek anlamındadır.

Mana-yı ismi: Mahlukata ve kainata Allah namına ve Allah’ın sanat ve eseri olarak bakmamak demektir. Yani mahlukat ve kainata kendi namına bakıp, sanatkar ile olan ilişkisini koparmak manasınadır. Elmayı Allah’ın sanatı olarak değil, sadece nefsine bakan yönü ile değerlendirip, Allah’a bakan binlerce nispeti ve işareti kesmektir. Benlik duygusunu mevcut görüp, Allah ile nispetini kesmek demektir. İnsanın cüzi kudretçiğini Allah’ın sonsuz kudretini kıyas ederek anlamakta değil, firavunlukta kullanmasıdır.

Aynada yansıyan ışık, aynanın kendi malı değil, güneşin malıdır. İnsanın benliği de bir ayna gibidir. Bu benlikte görünen cüzi ilim, irade, kudret, sahiplik gibi hissiyatlar Allah’ın isimlerinden yansıyan tecellilerdir.

Alet-i inkişaf ise, bu benlik mizanının Allah yolunda ve namında işlettirilip, insanın manen terakki etmesidir. İnsan bu benliği Allah yolunda kullanır ise, kainatın halifesi ve en mükemmeli olur; kullanmaz ise, mahlukatın en zalimi ve zelili olur. Demek ene, bir terakki ve tekemmül aleti ve sebebidir.

Allah, eneyi insana aklını kullanarak sahibini ve vasıflarını bildirmek için bir anahtar olarak vermiştir. Enenin kendisi de bir bilinmeyendir.

Soruyu soran arkadaşım. Bu noktada Yaratan'ın isimlerini çok çok iyi kavramak gerekir. Gerçek manada iman eden bir insan için yaratan sadece yaratan değildir. Bu yüzdendir ki sadece Tanrı kelimesine sığdırılamaz ve isimleri çoktur ve manaları çok çok derindir. Bu dünyada herşey zıddı ile vardır ki yine mukayese ile verilenlerin kıymetini bilelim, değerlendirelim diye. Herşey karanlık olsa aydınlık bilmediğimizden karanlık tümüyle dünyamız olacaktı, aydınlık diye birşey bilmediğimizden kıymetini de bilemezdik. Aynı şekilde örnekler devam eder... İyi-kötü, acı-tatlı... Herşey acı olsa.... Herşey tatlı olsa... Hiç hasta olmasak hastalığın ve acziyetin durumunu anlayamaz bazı şeyleri idrak etmek için çıkarımda bulunamazdık.

Gerçek inanan Rabb'inin isimlerini öyle bir bilip iman eder ki, görüp görebildiği ve hatta göremediği mevcut ilmi ile bilemediği herşeyi O'nun bildiğini kesin ve peşinen kabul eder. Yaratılan olarak sınırlı ilmiyle "ben böyle böyle düşündüm bu sonucu çıkardım öyleyse "Yoksun Sen" diye basit bir çıkarımla uğraşmaz." O değil mi ki, yerleri gökleri ve tüm evreni/evrenleri yaratan, mevcut "süper" teknolijimiz ile daha nasıl bir evrenin içerisinde olduğumuzu bilmiyorken (evrenin tahmin edilen büyüklüğünde daha burnumuzun ucunu göremiyoruz) bunların içerisinde olup biteni kontrol eden, bilen, yaratan ve devam ettiren. Atom tanesine kadar haberdar olan... Rabb'inin bunu kolaylıkla yaptığına inanıp inanmamaktır mesele zaten. Bir kere şunu da bilmek lazım buradaki zaman kavramı bizi yanıltır.

Allah'ın katında zaman diye birşey yoktur. Herşey olmuş, bitmiş ve aynı anda olmaktadır. Gelişen olaylar O'nun katında aynı zamanda ve tüm zamanlarda olmaktadır. Bu yüzden "şu şöyle olsa idi böyle olacaktı, bu böyle olsa idi böyle olurdu" gibi basitçe bir çıkarım yapılamaz. Böyle olacakmış, böyle olmuş. (Kader, aman ha ben seçemiyorum falan demeyelim, cüzi irademiz ile seçimlerinizin sonuçlarından kurtulamayız. Allah katında zaman olmadığından bizim neyi seçeceğimizi/seçtiğimizi zaten kesin bir şekilde biliyor. Biz seçimimizi, niyetimizi belli ederiz.) Bu kadar net. Bizim beynimiz bunu dahi net olarak kavrayamaz. (Yukarıdaki meali bulunan Ahzab Suresi'nde zaten sınırsız esmayı bilmemizin mümkün olmadığı belirtilmiş.) Bunu bilmek için de " Kâlû Belâ" yı bilmek gerekir. Şimdi bunu da detaylandırarak iyice konuyu dağıtmayalım. Sonuçta google'a yazınca onun hakkında da detaylı bilgi çıkar. Kur'an da bu yüzden, bize yol göstersin neden mesul olduğunuzu bilin diye gönderilmiştir.

ENE, Ene ile ölçümleyip bileceklerimiz pek çoktur...

quote:

Sen Halık’sın (yaratansın) ben ise mahlukum (yaratılanım)

Sen Rezzak'sın (Rızk verensin); ben ise merzükum (rızık verilenim)

Sen Malik'sin (mülkün sahibisin); ben ise memlükum (benim sahibim sensin)

Sen Aziz’sin(çok güçlüsün); ben ise fakirim (yoksul ve muhtacım)

Sen Ğani'sin(çok zenginsin); ben ise fakirim (yoksul ve muhtacım)

Sen Hayy’sın (hayat-ı ebedi ile hayy’sın,dirisin); ben ise meyyitim (ölümlüyüm,ölüyüm)

Sen Baki’sin (ölümsüzsün) ben ise faniyim (ölümlüyüm, geçiciyim)

Sen Kerim’sin (kerem sahibisin); ben ise leimim (değersizim)

Sen Muhsin’sin (iylik eden, ihsan edensin); ben ise kötüyüm (kötülük eden, isyan edenim)

Sen Gafur’sun (günahları silen, bağışlayan, affedensin); ben ise günahkarım (günah işleyenim)

Sen Azim’sin (ululuk ve azame sahibisin, büyüksün yücesin); ben ise hakirim (küçük ve değersizim)

Sen Kavi’sin (güçlüsün kuvvetlisin); ben ise zaifim (çok güçsüz ve acizim)

Sen Mu’ti’sin (verensin); ben ise sailim (isteyen ve dilenenim)

Sen Emin’sin (emniyetlisin, emniyet verensin) ben ise haifim (korkudayım, korkuluyum, emniyetsizim)

Sen Cevvad’sın (çok cömersin, bol bolverensin); ben ise miskinim (çok muhtacım yoksulum)

Sen Mücib’sin (duaları kabul edensin duaları gereğini yerine getirensin) ben ise dua edenim (dua ederek isteyenim)

Sen Şafi’sin (şifa veren sensin ); ben ise marizim (hastayım)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dulcet -- 7 Şubat 2016; 14:20:26 >

• quote:

Orijinalden alıntı: RealW

quote:

quote:

Yav nasıl adamlarsınız anlamadım ki! O kadar millet cevap veriyor hala cevabımı alamadım diyor.

Peki, ben sana bir şey soracağım. Diyelim sen burada senin aklına yatan çok mantıklı bir cevap aldın ne yapacaksın ?

Buna cevap bekliyorum.

Her kafadan farklı ses çıkıyor. Birinin a dediğine biri b diyor. Ben hangisinin mantıklı olduğuna nasıl karar verebilirim? Sınava girmeden cennete nasıl gidilir diyorum çoğu kişi aklı yok, sen çocukla kendini bir mi tutuyorsun gibi cevaplar geliyor. Ölüm allahin taktiri değil mi? Ben böyle sorguladigim için cehenneme gidecekken başka çocuk ileride bunları yapma ihtimali olsa bile direkt cennete gidiyor. Ben ölmuyorum vr cehenneme gidiyorum. Çocuk oluyor ve cennete gidiyor. Ben neden çocukken olmedim? O cocugun başı kelmiydi de cennete giriş bileti kazandı? Madem allahın taktiri neden allah başkasına büyük şans tanıyor? Başkasına imtihan olması için cevabı tatmin etmedi beni. Allah beni neden imtihan aracı olarak yaratMadi?
    İşte tüm sorduğum şey bu. Ama alakasız cevaplar geliyor, Çocuk aklı imtihana girebilir mi diye.

Benim niçin soru sordugum kimseyi ilgilendirmez. Okulda sevmediğim bir ders olduğunu düşün. O dersde kafama takılan soruyu aramak istediğimi farz et. O dersde araştırmak yapmak için ille o derse inanmam güvenmem sevmem mi lazim?

• quote:

Orijinalden alıntı: fenah2007

Doğru haklısın cocuklar niye cennete gidiyorda ben gidemiyorum bu adeletsizlik temali yazından hiç bişey anlamadım kesin bende var anlama yetersizliği. O yüzden böle abuk sabuk konular açıyorum çünkü kavrayamıyorum ne doğru ne yanlış nedir ne değildir hep anlama özürlüğümden haklısın neyse rahatsız ettim. Senin anlıcaklar şeylerin vardır nasılsa anlayışın ileri düzey hadi kolay gelsin.

Hll knk super dvm

• quote:

quote:

quote:

quote:

Buna cevap bekliyorum.

Her kafadan farklı ses çıkıyor. Birinin a dediğine biri b diyor. Ben hangisinin mantıklı olduğuna nasıl karar verebilirim? Sınava girmeden cennete nasıl gidilir diyorum çoğu kişi aklı yok, sen çocukla kendini bir mi tutuyorsun gibi cevaplar geliyor. Ölüm allahin taktiri değil mi? Ben böyle sorguladigim için cehenneme gidecekken başka çocuk ileride bunları yapma ihtimali olsa bile direkt cennete gidiyor. Ben ölmuyorum vr cehenneme gidiyorum. Çocuk oluyor ve cennete gidiyor. Ben neden çocukken olmedim? O cocugun başı kelmiydi de cennete giriş bileti kazandı? Madem allahın taktiri neden allah başkasına büyük şans tanıyor? Başkasına imtihan olması için cevabı tatmin etmedi beni. Allah beni neden imtihan aracı olarak yaratMadi?
    İşte tüm sorduğum şey bu. Ama alakasız cevaplar geliyor, Çocuk aklı imtihana girebilir mi diye.

Benim niçin soru sordugum kimseyi ilgilendirmez. Okulda sevmediğim bir ders olduğunu düşün. O dersde kafama takılan soruyu aramak istediğimi farz et. O dersde araştırmak yapmak için ille o derse inanmam güvenmem sevmem mi lazim?

Ben ölmuyorum vr cehenneme gidiyorum. Çocuk oluyor ve cennete gidiyor. Ben neden çocukken olmedim? O cocugun başı kelmiydi de cennete giriş bileti kazandı?

Cevap: O çocuğun başı keldi :-)

...

Sen baştan bitirmişsin olayı zaten. Neden cennete girmek için uğraşmıyorsun da sonunu bilemediğimiz şeylere hüküm biçerek kıyas yapıyorsun ve kendini bu yolla cehennemde görüyorsun? Mantıklı mı? Çocukların ölmesi ve cennete girmesi herkes çocukken ölsün demene mi yol açıyor? Sonunu hükmünü tam olarak bilemediğimiz şeylere imrenmemek lazım. Kıyaslama yaptığın apaçık ortada. Peki üstteki ene mevzuusunu okuyabildin mi? Bu kıyas mevzusu için yazdım onu. Senin bu hayatı hakkıyla yaşayarak o çocuktan çok daha üstün makamlara gelme fırsatın var belki? Diğer tarafta ne güzellikler bekliyor kıyas bile yapacak bilgimiz yok iken sen çocuğun mevkiisine takılmışsın. Kıyaslamayı yanlış yerde yapıyorsun. Çünkü başına gelebilecekleri ve o çocuğun yaşasaydı başına gelecekleri bilmiyorsun. Kısaca kıyaslama yapacak bilgi yok elinde. Bu durumda "Ben ölmuyorum ve cehenneme gidiyorum." diyorsun...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dulcet -- 7 Şubat 2016; 14:48:37 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Arkadaşım ben bana verdiğin cevaba bakarım, gelip burda herkesin yorumunu okuyacak vaktim yok, anladın ?

Anladım

• Keşke destek birimi falan olsa. Danışıyorsun anında maille bilgilendirme geliyor. Böylece herkes yetkili servisin yerine konuşmuyor olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: dulcet

quote:

quote:

quote:

quote:

Buna cevap bekliyorum.

Ben ölmuyorum vr cehenneme gidiyorum. Çocuk oluyor ve cennete gidiyor. Ben neden çocukken olmedim? O cocugun başı kelmiydi de cennete giriş bileti kazandı?

Cevap: O çocuğun başı keldi :-)

...

Sen baştan bitirmişsin olayı zaten. Neden cennete girmek için uğraşmıyorsun da sonunu bilemediğimiz şeylere hüküm biçerek kıyas yapıyorsun ve kendini bu yolla cehennemde görüyorsun? Mantıklı mı? Çocukların ölmesi ve cennete girmesi herkes çocukken ölsün demene mi yol açıyor? Sonunu hükmünü tam olarak bilemediğimiz şeylere imrenmemek lazım. Kıyaslama yaptığın apaçık ortada. Peki üstteki ene mevzuusunu okuyabildin mi? Bu kıyas mevzusu için yazdım onu. Senin bu hayatı hakkıyla yaşayarak o çocuktan çok daha üstün makamlara gelme fırsatın var belki? Diğer tarafta ne güzellikler bekliyor kıyas bile yapacak bilgimiz yok iken sen çocuğun mevkiisine takılmışsın. Kıyaslamayı yanlış yerde yapıyorsun. Çünkü başına gelebilecekleri ve o çocuğun yaşasaydı başına gelecekleri bilmiyorsun. Kısaca kıyaslama yapacak bilgi yok elinde. Bu durumda "Ben ölmuyorum ve cehenneme gidiyorum." diyorsun...

Herkes olseydi imtihan olmazdi ama aramizdan birkaç kisiye kıyak geçiliyor :) ben bunu adil bulmuyorum.

Cenneti kazanmayı çok isterdim hocam inan bana. Ama bunun için 5 vakit namaz kılmak, gunun çoğunda tanriya teşekkür etmek gerektigi için "cenneti kazanmak için bunları mi yapmam lazım?"dedim. Ve anlamsız geldi. Ben ateist değilim, bir yaraticaya inancım var ama dinler ne bileyim kurgu gibi geliyor bana. Yani göreceli bir kavram bu. Bana din hakkında çoğu şey sacma geliyor.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Buna cevap bekliyorum.

Yav sen ne diyorsun, söylediğinin farkında mısın ? Benim başım kel mi o niye cennete gidiyorda ben imtihana tutulduktan sonra cehenneme gidiyorum ?

Kıskanıyorsan git sende Allah'a itaat et sende cennete gir. Hem inanmıyorum diyorsun hemde o niye küçük iken cennete gidiyor benim başım kel mi diyorsun ? :) Bence sorduğun soru çok mantıksız. Bence savunmayı bırak. Hala mantıklı bir cevap bekliyorsun ama ne sorduğunun ve üstüne üstlük bu soruya verilen cevapların farkında değilsin.

• 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.