Şimdi Ara

küçük bir haberleşme uygulaması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
965
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Sorum şu; ben kablosuz iletişim sağlayacak bir uygulama düşünüyorum.

Şöyleki farklı yerlerde ellerinde bir küçük alet olan insanlar olacak ve birde merkez olacak. Bu alette tek buton ve tek ışık olacak. Butona bastığında ışık yanacak ve merkezde ki adam kimin butona bastığını görebilecek. Merkez karşılık verdiğinde de butonu elinde tutan adamın ışığı sönecek. Uzaklıklar max 10-15 km.

Olay şu ben şantiyede çalışıyorum ve bazı yerlerde telefon çekmiyo ve telefon çekmediği yerde işimiz oluyor. İşi yapıp merkeze hemen cevap verip onunda bilgisayardan birşey yapması gerekiyor. Böyle (birden çok insan olduğu için) koordineli birşey olması gerekiyor ancak sıkıntı çekiyoruz. Bazı yerlere sordum mümkün ve yapan insanlar var. Araştırdım RF ile yapılabilir diyorlar. Ayrıca merkezin bir bilgisayar programı aracılığıyla yapmasını istiyorum.

Bu program nasıl ve neyle yapılır???
    Bu devre nasıl tasarlanır???

Belkide çok kolay birşey bilen biri için yani yardımcı olursa sevinirim...

• Program olayından anlamam ama elektronik kısmı ile ilgili bildiklerimi yazayım :
    10-15km yi bir devre ile yapmak mümkün. Ancak kanuni olmaz , izin almak gerekir ki o izini almak için uygulanacak şeyler , o işi yapmamayı daha akılcı hale getirir. Telsiz ( izinli UHF veya VHF ) telsiz veya GSM üzerinden yapılması daha uygun olacaktır. Şayet GSM de çekmiyorsa oralarda mecburi seçenek talsiz ile çözüm.
    Teknik olarak o mesafelerde çalışabilecek kararlı , hata payı min. olan bir vericinin en az 5W lar mertebesinde olması şart ( kullanılacak frekansa göre bu değer değişecektir! ). Ve 5W bir vericinin yapılıp kullanılması maalesef yasak. Kullanılacak frekans da iyi seçilmek zorunda. Ayrıca aynı anda birkaç kişinin butona basma ihtimalini de düşünürsek haberleşmenin karşılıklı olma ihtimalini de hesaba katmaliyız. Çünkü bir alıcı ayna anda 2 sinyali alamaz. Ya yakın olanı veya yayınını güçlü aldığını alır , ya da hiçbirini ( dataları karışırsa ! ). Ayrıca bir de herbir vericinin kendine has bir kodu olmalı ki kimin sinyal gönderdiğini anlayabilsin merkezdeki cihaz. Bu RF kısmına göre daha rahat halledilebilecek birşey.
    Çok ucuz birşeye malolmayacaktır sanırım illegal olarak yine de yapmak istiyorum derseniz. Şayet yerleşim yerlerinden uzak bir şantiyedeyseniz , civarı yayınlarınızla rahatsız etmiyor , çevrenin RF yayınlarına müdahale etmiyorsanız bu sisteme kimsenin müdahale edeceğini sanmıyorum.
    Bu anlattıklarımızın üzerine bir düşünün ve karar verin , tekrar kafanıza takılan konularda yardımcı olmaya çalışalım.
    Saygılar.

• Şehir merkezinde yada ist gibi bir şehirde olamadığımız için kimseye danışma şansımız yok şuan yardımınız için çok teşekkürler...

Şimdi şöyle söyleyim sürekli kullanılacağı için rf nin illegal olması durumu seçeneği ortadan kaldırıyor. Uzaklığa şimdi tam baktım 8km ama max 10km dersek daha iyi olur. Birde telemetri uygulaması var çözüm olabilir mi? ne düşünürsünüz nasıl olur?
    Aynı anda basma durumunun yaşanacağı sanmıyorum da Gsm ve GPS/GPRS seçeneklerini nasıl kullanırız neler yapabilir???

İsteğim şu merkez kimin butona bastığını görsün ve merkez cevap verdiğinde butona basanın ışığı sönsün. Telefon çekmediği için artık önemli enerji kayıpları yaşıyoruz ve hayati önem taşımaya başladı. Bunu bir şekilde çözmemiz gerekiyor artık. Ben makina mühendisiyim ve şantiyedeyim isterseniz durumu daha detaylı anlatabilirim. İlgilenirseniz çok memnun olurum teşekkürler...

• Durumu biraz daha netleştirmek adına :
    1. Merkez cevar verdiğinde... Yani merkez de personele ulaşacak mı bir şekilde ? Bunun manası iletişimin çift yollu olması mı , yoksa başka türlü mü personelin haberi olacak , merkezin personelin çağrısını gördüğünü anlaması?
    2. GSM olayını düşünürseniz , öncelikle bir baz istasyonu kurdurmanız gerekecek herhangi bir operatöre. Bu gerçekleşirse , GSM telefondan DTMF kodlarını kullanarak ( yani numara tuşlarına basarak ! bir veri gönderebilinir. Bu durumda aynı anda data gönderme ihtimali de ortadan kalkacaktır. Merkezdeki cep telefonunun kulaklık çıkışından da bu dtmf sinyali çıkışı alınabilir. Bu şekilde gelen rakama göre hangi personelin merkezi aradığı tespit edilmiş olur. Merkez de işlemini yapar ve karşı tarafa , sinyalin alındığına dair bir sinyal yollar... Merkez kısmında telefonun çıkışına bir dtmf kod çözücü konur. Bu kod çözücünün data çıkışlarına ister bir 7 segment display ister bir ikaz ledi konur. Alınan data bir dijital basit devre ile hafızada turulur. Bir butona basılarak hem veri resetlenir , hem de karşı tarafa OK sinyali gönderilir. Bu en ucuza çıkacak yöntemdir.
    3. GPS olayı zor. Şayet uyduya bilgi gönderilmeye kalkılsa çok pahalı bir sistem olur. GSM altyapısını kullansanız GPS için , o zaman zaten 2. şıktaki çözüm daha pratik , ucuz ve mantıklı olacaktır.
    4. RF yöntemi: 2. şıktaki cep telefonları ve mecburen bir baz istasyon zorunluluğunun yerini , merkezdeki bir alıcı ( veya çift yönlü iletişim şart ise bir de verici ! ) ve personellerdeki verici/veya verici alıcı cihazlar alacaktır. Bu 2 şekilde gerçekleştirilebilir ; ya yeni cihazlar tasarlanıp yapılacak , ya da hazır cihazlar kullanılacak. Hazır cihazların büyük bir çoğunluğunda DTMF olayı zaten var ve merkezdeki transceiver dan data çıkış ucu mevcut.
    5. Bahsettiğiniz telemetry nasıl birşey ? alıcı verici olayı seçeneklerden biri ile tamam olduktan sonra , istenirse , gelen data bu sizin sisteminize entegre edilebilir. Onun haberleşme protokolüne uygun bir hale çevrilip direkt olarak sistemle birlikte kullanılabilir ( bu konuda çok fazla bilgim olmadığından , bilgisi olan arkadaşlardan destek alabiliriz ).
    Şimdi çıkmak durumundayım , bir inceleyiniz. Gerekirse akşam devam ederiz fikir yürütmeye...
    Saygılar.

• Biraz araştırdım da 3-4km alanda RF ile yapmak heralde yasal ve kolay bir yöntem nasıl yapılacak ve nerden bulacam şuan net birşey yok ancak sen yönlendirirsen çok sevinirim...

Birde ben merkezde bilgisayarda görmek istiyorum oda ayrı bir sorun. Yani bilgisayarda bir program aracılığıyla basanı görsün programdan cevap versin inş bilen biri de buna açıklık getirir???

RF ile devre veya yapılış şekillerini bulabileceğim bir kaynak var mıdır bildiğin???
  • untayk çözüm konusunda yapılabilecekleri söylemiş zaten. Ben de bir kaç ekleme yapayım.
    Merkez ve uzaktaki personel(ler) düz bir arazi üzerinde ise, orta güçte bir alıcı/verici kiti ile iletişim kurabilirsiniz. Personel tarafında küçük bir devre (buton ve led)
    merkez tarafında bilgisayara bağlı başka bir devre olur.

Merkez, personeli sürekli sorgular, butonu basılan varsa ona göre işlemini yapar.
    ya da merkez dinlemede kalır, personel butona basıldığında komut gönderir vs.

Personel sayısı (merkez dışındaki, çevrebirim sayısı) nedir?
    8-10km mesafede, merkez ve çevrebirimler birbirini görür mü yoksa arada engel (tepe, ağaç vs) var mı?

buna alternatif olarak CB telsiz kullanabilirsiniz, bu mesafelerde rahatlıkla çalışır. 2.el cihazları da çok uygun fiyatlara alabilirsiniz.
    personel merkezle konuşarak iletişim kurar.

• personel sayısı 5-6 altı bana peki arttıkça bana sıkıntı ne olur ki?
    arada engel var hatta 12000 nufuslu ilçe var.
    Şunu sorayım belki daha çok bilebilirsiniz wireless olsa internet çekse yani bu butonla bilgisayara böyle birşey gönderip bilgisayardan cevap alınır mı???

Yani buton olacak bastığımda yanacak ve blgisayar kimin bastığını görecek cevap verdiğinde de butona basanın ışığı sönecek. SMS veya gsm olayıyla böyle birşey yapılır mı çok mu pahalı birşey olur?

(telefonun çekmediği yerde internet olur mu derseniz wireless ı yükseltici bir şey var 3-4km kadar veya daha fazla etki alanı yaratıyor)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: yblack

personel sayısı 5-6 altı bana peki arttıkça bana sıkıntı ne olur ki?
    arada engel var hatta 12000 nufuslu ilçe var.
    Şunu sorayım belki daha çok bilebilirsiniz wireless olsa internet çekse yani bu butonla bilgisayara böyle birşey gönderip bilgisayardan cevap alınır mı???

Yani buton olacak bastığımda yanacak ve blgisayar kimin bastığını görecek cevap verdiğinde de butona basanın ışığı sönecek. SMS veya gsm olayıyla böyle birşey yapılır mı çok mu pahalı birşey olur?

(telefonun çekmediği yerde internet olur mu derseniz wireless ı yükseltici bir şey var 3-4km kadar veya daha fazla etki alanı yaratıyor)

GSM şebekesi varsa;
    gsm modem modülleri kullanılabilir. Butona basıldığında bağlantı kurulup bilgi gönderilir, karşı tarafın ışığı söndürmesi beklenir, bağlantı kesilir.
    modem+abonelik+internet paketi masrafınız olur. GSM modemleri yurtdışından ucuz bulabilirsiniz ancak IMEI numarası başınıza iş açar. Piyasada 80-90$ civarında bulunabiliyor sanırım.
    SMS için birşey diyemem, geç gidebiliyor mesajlar. Bu sorun olmazsa kullanılabilir.

internet varsa, yani ilçeden wireless alabiliyorsanız;
    bir devre ile wireless üzerinden data gönderip alabilirsiniz. uzak mesafe için harici antenler mevcut.
    maliyeti değişir. (abonelik, antenler vs) buton/led-internet devresi de 50-60$ gibi olur.

RF alıcı/verici modül kullanabilirsiniz. ancak piyasada işinizi görecek güçte transceiver bulmak sorun olabilir, dışarıdan getirtmek de ayrı sorun.
    burada şu yapılabilir;
    piyasadan 2.el CB telsizler (ve harici anten) alırsınız, mic. girişine ve hoparlör çıkışına bağlanan bir devre ile dtmf kodlarla (untayk'ın da belirttiği gibi) haberleşebilirsiniz.
    burada kurulum maliyetinin dışında aylık maliyet olmaz.

hangi yöntemi kullanırsanız, merkezde de benzer sistem olacak ve bağlantı türüne göre yine basit bir arabirim, dataları bilgisayara (ve bilgisayardan abonelere) gönderecek.

• quote:

Orijinalden alıntı: yblack

Arkadaşlar merhaba;

Sorum şu; ben kablosuz iletişim sağlayacak bir uygulama düşünüyorum.

Şöyleki farklı yerlerde ellerinde bir küçük alet olan insanlar olacak ve birde merkez olacak. Bu alette tek buton ve tek ışık olacak. Butona bastığında ışık yanacak ve merkezde ki adam kimin butona bastığını görebilecek. Merkez karşılık verdiğinde de butonu elinde tutan adamın ışığı sönecek. Uzaklıklar max 10-15 km.

Olay şu ben şantiyede çalışıyorum ve bazı yerlerde telefon çekmiyo ve telefon çekmediği yerde işimiz oluyor. İşi yapıp merkeze hemen cevap verip onunda bilgisayardan birşey yapması gerekiyor. Böyle (birden çok insan olduğu için) koordineli birşey olması gerekiyor ancak sıkıntı çekiyoruz. Bazı yerlere sordum mümkün ve yapan insanlar var. Araştırdım RF ile yapılabilir diyorlar. Ayrıca merkezin bir bilgisayar programı aracılığıyla yapmasını istiyorum.

Bu program nasıl ve neyle yapılır???
    Bu devre nasıl tasarlanır???

Belkide çok kolay birşey bilen biri için yani yardımcı olursa sevinirim...

Öteki tarafta C4, A4 tipi patlayıcı türlerinden hangisi kullanılacak?

Bu türde konular için DH odak noktası olmaya başladı. Öteki forumlarda yer bulamadınız mı? Aklı başında kimse cevap vermiyor mu?

Kimsiniz ULAN SİZ!!!

GSM modülü kullanıyorsa zaten açar telefonu söyler yada mesaj atar!

Bilgisayarı varsa web servis kurar. Adamlara çanak tutmayın!!!

Önce kendinizi bir tanıtın. Foruma yeni gelmiş, ilk mesajında 15 KM mesafeli telsiz uygulaması soruyor!

• insanlar kendi gölgesinden korkar hale gelmiş. Korku kültürü yaratılmış adamın kafa nasıl çalışıyor nerelere gidiyor. Önce bir soracak ne için kullanacaksın diye o zaman. Yaptığımız işi bilmiyor ne şartlarda ne şekilde çalıştığımız bilmiyor konuşuyor. Biz hes projelerine bunu yaparak geliştirerek ülkenin enerjisine birçok katkımız oldu. Hala da devam ediyor. Yukarıda da belirtmişim illegal olamaz sürekli kullanacaz bizim için önemli diye. GEçenlerde bir kaza yaşadığımız için böyle birşey düşündük ve araştırmaya giriştik. Zaten 700 tl civarında bu iş yapılıyor daha önce bir öğrenci tez konusu halinde böyle bir çalışma yapmış. Ama adamın aklı nereye çalışıyor ki sormadan etmeden küfür edebiliyor konuşabiliyor. Yardımcı olan arkadaşlara çok teşekkürler. Geri kalanı da Allaha havale ediyorum.
  • Hiç kusura bakma. Götünün bokunu temzileyemeyen teröristin kolayca erişeceği yere al devresi bu, şunlarla rahatça yaparsın denecek bir projeyi koymam, koydurtmam. Sorarken sen dikkatli ol. Ayağını denk al. Ondan sonra her önüne gelen yapsın.

Ben inşaat mühendisiyim, sırf benim bölümümde yıllık 300 milyonu aşan yatırım yapıyoruz, toplamda yıllık 1,3 milyarlık işimiz var. HES işinde olupta 300-500 liralık iş sorana hiç rastlamadım. Gider adam gibi SCADA sını kurar. Benim ciddi bir işim olduğunda bikaç telefon açarım, tüm firmalar 1 hafta içinde ardı ardına kapıya dizilir tanıtımını yapar, mühendislerini gönderir tüm tekniğiyle anlatırlar.
  • Sayın goçhisar arkadaşım.
    - G.tü b.klu bir teröristin rahatlıkla ulaşabileceği bilgi zaten internette yeterince ve hatta aşırı fazlası ile mevcut.
    - Burada açık bir devre zaten verilmedi ve iş ciddiyet arz edecek bir duruma gelse idi zaten pm ile vaya reelden bu arkadaşla zaten iletime geçilir ve kimin nesi olduğu , amacı anlaşılmadan al sana bomba yapacak malzeme ve şema denilip verilmezdi.
    - Bu adamlar zaten kalkıp netten şema yapıp uygulamaya sokup hainlik yapacaklarsa bunu zaten yapıyorlardır. Ki zaten herifler bunların eğitimini pratiğini öğreniyorlar. Bunu bilmiyormu sunuz ? Sizce o şerefsiz kamplar ne için var , onları kuru kuru beslemek için mi ?
    - Hitap şekliniz bu foruma hiç yakışmıyor. Sizden ilk kez böyle bir takım cümlelere rastladık ki normalde çok seviyeli bir arkadaşımızsınız. Bunu maalesef hepimizin içerisinde bulunduğu nefret dolu hislerle söylediğinizi düşünüyorum. Ancak bu , 3-5 çapulcuya söylenmesi gereken cümlelerin ( hatta çok daha fazlasının söylenmesi veya yapılması gerektiğine de inandığımı biliniz ! ) kim olduğunu bilmediğiniz bir bir kişiye söylenmesini doğru bulmuyorum. Hislerimizle hareket edip , haketmeme ihtimali olan kişilere bazı şeylerin bedelini ödetmek hakkaniyetli olmayacaktır.
    - Bu arkadaşımızı iyi niyetli ve kendi çabası ile faydalı birşeyler yapabilmek adına gayret içerisinde gördüğümüzden yardımcı olmaya çalıştık. 8 yıllık DH geçmişimde bu arkadaşa oranla o kadar absürt ve o kadar kötü niyet arz eden kişiler gördük ki bu arkadaşı ciddiye aldık. Ki bu tarz bir işte zaten birebir iletişime geçmeden veya kişisel olarak tanışmadan , al kardeşim bu devreleri yaptım , buyur patlat diyeceğimizi de umarım düşünmemişsinizdir. (Not : arkadaşın yazdığı bazı cevaplar okunamadığından ve ben de göremediğimden bu cevabı yazdım. O cevaplarda bir gariplik varsa bilgim yok. Benim fikirlerim gördüğüm yazılanlara ilişkindir.)
    Saygılar.

• benim ekleyecek bir şeyim yok, untayk gerekeni yazmış, aynen katılıyorum...
  • Bu ülkede bazı kanunlar, kurallar var. Güçlü alıcı verici devreleri bu tür olaylar sebebiyle denetim altında üretilir. Bandrollenir, kayıt altına alınır, sürekli frekans taraması yapılır.

Kanun ve kurallar keyfiyetten koyuluyor olsa idi hadi buyrun bu devreleri yapın derdik, keyfi kanunlara el birliğiyle karşı çıkardık.

Gün geçmiyorki bu lanet olasıca şerefsizlerin eylemlerinden dolayı canımızın yanmadığı bir gün olmuyor. Evet çıkışım bu sebeple. Nerede nasıl olursa olsun küfretmeden duramıyorum.

Her yerde rahatça bu tür ekipmanlara erişebilmeleri farklı birşey, bizim aracılığımızla erişebilmeleri çok daha farklı birşey. Kendi elinle birinin ölümüne sebep verebilecek bir bilgiyi sunmak içimden gelmiyor, küfürlerle, lanet okumalarla karşılık veriyorum.

Bu gün amatör yüksek güçlü kayıtsız devrelerin artması bu türdeki sinyallerin takibini zorlaştıracaktır. Onun için yapmayın, yaptırmayın. Elinizle, bilginizle ülkemizin vatandaşlarının akan kanına ortak olmayın.

• Konu nerden nere geldi aklım almıyor. Ve çok sinirlendim bikaç gündür şu mesajlara. goçhisar oraya buraya küfrediyor da, hissettikleri sanki bizim içimizdekilerden farklı gibi konuşuyor. Bizde en az onun kadar hatta belki çok daha fazlasını hissediyoruz bunlara karşı. Ama benim içime batan goçhisar ın bir pm mesajı olur veya burda bir soru olur bana ne için yapacaksın kardeşim demesi. Eğer ben yaparım telefonunu ver dese düşünmeden verirdim. Ki bir arkadaş maille bana bir elektronikçi dükkanı tavsiye etti telefonla konuştuk bura aracılığıyla oldu hemde anlatabiliyor muyum. Ama yok goçhisar kalmış ULAN sen kimsin bu ne diyo yapmayın yaptırmayın terorist falan gibi aykırı çıkışlar. İnsan biraz efendi olur bir sorar irdeler sonra kalkmış inş müh yim yok milyon dolarlar falan inandırıcılığını kaybediyor tabiki söyledikleri. Böyle garip gurup çıkışlar bir değişik korkular yaw kardeşim zaten bu olan birşeymiş benim istediğim şey hatta internette satılıyormuş. Sen neyip atıp tutmasındasın. Böyle ithamlardan da böyle aykırı davranışları olan insanlardan da Allah herkesi korusun. goçhisar senin şurdaki insanlara zararın yararından çok olur. Daha da cevap vermem arkadaşlar ve daha da bu enterasan elektirikçilerin arasına da gelmem belki başka bir yerde.

• goçhisar kardeşim , biz kanunsuz birşey önermedik farkındaysanız. İllegal olarak yapılabilecek olan da izin verilen sınırlarda serbestçe satılan şeyler olacaktır elbette. Kanunlarla 2 kez karşı karşıya geldim ömrüm boyunca ve her ikisi de telsiz mevzuatı ile ilgili. Birinde nezarette , diğerinde terörle mücadele de birer gece misafir oldum. Tabiki her ikisinde de ertesi gün özgür idim. Suç unsuru bulunmadı ve terörist olmadığım anlaşıldığından. Gecenin 3 ünde emniyet ile evime geldik ve alt üst edildi , araştırma yapıldı. Ve sadece RF ile ilgili devrelerim , el çizimi şemalarım ve devrelerim incelenmek üzere alındı ve bana iade edildi. Siz emniyet güçlerini , hiçbir şey bilmeyen aciz kişiler olarak düşünmüyorsunuz umarım. O herbir devrenin şemanın ne olduğunu inanın benden iyi biliyorlardı ( ki o zamanlar 10-15 yıllık elektronikçi idim ! ). Nasıl ki şerefs.zler eğitim alıyorsa onlar da alıyorlar karşı eğitimini...
    Ayrıca kanunlar diyorsunuz frekans kirliliği diyorsunuz... Biliyormusunuz ki yıllarca özel radyo ve tv ler izinsiz ve kW larca güçlerle çıkış yaptılar. Adam atıyorum 99MHz den yayın yapıyor ama 3-5 km lik çember içersinde 97-102MHz arası sadece bu istasyonun yayını var... Halen ülkemizin büyük bir ç.oğunluğunda standartlara uygun olmayan , izinsiz ruhsatsız binlerce yayın hem de öyle 3-5Watt değil , onlarca yüzlerce Watt çıkış gücü ile yayın yapıyor ? Yakın zamana kadar TRT vericilerinin dışında hiç bir verici standartlara uygun değil idi , bunu biliyor musunuz ? Her gün gümrüklerden milyonlarca standart dışı , yasalara aykırı cihaz giriyor , bunlardan haberdar mısınız ? Halen uygulamada olan belediye anons sistemlerinin veya merkezi ezan vaaz sistemlerinin büyük bir çoğunluğunun yönetmeliklere uygun kalite ve izin belgelerinin bulunmadığını biliyor musunuz ? Ya satış sitelerinde satılan gizli kablosuz dinleme cihazlarının tümünün kanun dışı olduğunu , wireless dB i yüksek antenlerin , çıkış güçlerinin bir çoğunun kanun dışı olduğunu biliyor musunuz ? Ya metal dedektörleri , hazine aramaya yarayan hani. Bunun tamamen yasak olduğunu biliyor musunuz ? Devletimizin öncelikle bu yasakları denetleyip önlemesi şart. Giren çıkan GSM telefonların , modüllerin sayısını eminim ki yetkililer bile bilemez. Ya tarayıcı ( scanner ) telsiz alıcıları veya alıcı-vericileri ? Adam istediği yeri dinliyor , yayın basıyor. Külliyen yasak ! Kullanılmıyor mu ? Satılmıyor mu ? Dünyanın VHF - UHF telsizi sınırlarımızdan giriyor... Ya jammer lar , hem getiriliyor , hem üretiliyor hem de satılıyor tamamen yasak olduğu halde. Sizce bunlar tamamen kontrolsüz mü ? Dibimizdeki camilere konuyor... Kimse bilmiyor takip etmiyor mu sizce ?
    Devlet bu kadar riskli malzemeyi göremeyecek de kalkıp bir amatörün yaptığı 300 500mW lık verici ile mi uğraşacak sizce. O kadar mı basiretimiz bağlı sizce ? Şayet siz emniyet , askeriye veya telekom kurumunda kullanılan cihazları biraz bilebilseydiniz bu kadar fevri davranmanıza gerek olmadığını görebilirdiniz. Haklılık payınız inanınızki gerçekten düşündüğünüzden çok az. Bu sebeple ithamlarda bulunurken lütfen bu gerçekleri de düşününüz. Terörü tek önlemenin yolu vatandaş başına bir memur koymak değil. Tabiki bilinçlenmemiz lazım. Ama bunu yaparken de bir zamanlar ülkemizde uygulandığı gibi her vatandaşımızı bir suçlu gibi görmemeliyiz. Çünkü değil. Hepimizin ciğeri yanıyor 3 5 ciğersiz yüzünden. Ama devletimizin de gözü kapalı değil. Sadece hainlerin nerede ne yapacağını kestiremediğimizden bazılarını gerçekleştirebiliyorlar. İnanınız ki bu hainliklerinin çok daha fazlası odağında kurutuluyor.
    Saygılar.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.