Şimdi Ara

Köy Evleri İçin Hesaplı Isınma Yöntemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
1
Favori
9.265
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Köy evlerinde kalınca kendi ağaçlarınızı, ormandaki çürük ağaçları keserek yakacak birşeyler elde edebileceğiniz gibi; günlük kullanımlarda oluşan yakılabilir çöplerle de ısınmaya katkı sağlanabilir.

Zahmeti bir yana asıl sorun, köy evlerinde sobayla ısınmaya çalışıldığında sadece 1 oda ısınabiliyor. Ateş o odanın içinde yandığından bir süre sonra insan bunalıyor, nefessiz kalıyor. Camı açsan soğuk, kapatsan nefessiz kalınıyor. Borulardanda dumanla birlikte ısı kaybı oluyor.

Sizce sobanın haricinde alternatifleri olan, tüm odaları ısıtabilecek, katı yakıtla ve ya elektrikle ısıtabilecek ideal sistem var mıdır? Bildiğiniz, araştırdığınız, tecrübe ettiğiniz sistemi paylaşırmısınız?

• Senelerce sobalı evde yaşadım köydeki evimizde sobalıdır hiç dediğin olmadı.Eğer rahatsızlık duyuyorsan buhar makineleri var onlardan kullanabilirsin.Köyde gündüz 1 oda ısınsa yeterli akşama doğruda yatılacak diğer odanın sobası bir kaç saat yakılır oda ısıtılır öyle uyunur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: HEISENBERG

Senelerce sobalı evde yaşadım köydeki evimizde sobalıdır hiç dediğin olmadı.Eğer rahatsızlık duyuyorsan buhar makineleri var onlardan kullanabilirsin.Köyde gündüz 1 oda ısınsa yeterli akşama doğruda yatılacak diğer odanın sobası bir kaç saat yakılır oda ısıtılır öyle uyunur.

Abimize katılıyorum dagın başında katı yakıt veya elektrikle ısınma sıkıntı olabiliyo en iyi yöntem soba onun haricinde diger yöntemler sobadan ucuz olamıyo eğer sobalı odada daralıyosanız sobanın odaya sıcagı dagıtan agızı kapatın veya yarı kapalı yapın sıcaklık daha az dagılmaya baslayacagi icin ortam sıcaklıgı normal seviyede olur

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Buz gibi sokaktan gelip sobanın başına kurulmak gibisi var mı ya?
  • Buhar aletleri var onlardan çek bi tane sobanın keyfi pahabiçilemez üzerinde kestane ve ekmek çok iyi oluyodu oh mis ya
  • HEISENBERG kullanıcısına yanıt
    İstanbulda 10 sene, köyde kendimi bildim bileli soba kullanıyorum. Soba yandığı vakit borudan ısının kaybı bir gerçek. Bildiğim kadarıyla ateş oksijen sayesinde yanar, oksijen tüketir diye biliyorum çok bilgim yok o yüzden bu konuda idda etmeyeceğim.

Yaktıktan sonra sönmemesi için sürekli yakmaya devam etmek, bi de ayarsızca yanması hem fazla ısınmaya sebep oluyor, hem de çokça yakılacak gidiyor. Isı tek kaynaktan çıktığı için soba ve çevresi ısınıyor, odalara sobanın yakıldığı yer kadar ısı gitmiyor.

Bu ısı dağılımını sağlamak için köy evleri ve eski İstanbul evlerinde ev yapısı ona göre yapılmış. Evin girişinde olan yer direk olarak odalara, mutfağa, tuvalete girilip çıkılmıyor; evin orta yeri daha geniş olup, sobalar orda yakılarak tüm odalara öyle ısı dağılımı yapılıyordu.

Ama artık bu tip evler yapılmıyor, hem de yapmak istemiyorum açıkcası. Kalorifer gibi, yer ısıtma gibi sistemler her odada var olduğu için ve ayarlı olduğu için daha verimli bence. O yüzden sobaya alternatif sistemleri merak ediyorum.

Öte yandan sobanın zevki bir başkadır tabi :)

• Görmebak kullanıcısına yanıt
    Dediğiniz sobanın yakma ayarından haberim ama daha verimli olması için mesela bodrumda yakılan sobanın, kalorifer sistemiyle tüm eve peteklerle yayılması daha verimli olmaz mı? Hem banyoya, mutfağada sıcak su gider.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    en ucuz ısınma yöntemi!
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: lenitolepe

Dediğiniz sobanın yakma ayarından haberim ama daha verimli olması için mesela bodrumda yakılan sobanın, kalorifer sistemiyle tüm eve peteklerle yayılması daha verimli olmaz mı? Hem banyoya, mutfağada sıcak su gider.

Bu işin maliyetini kaldıracak gücünüz varsa neden olmasın zaten en mantıklı olanı bu. Bodrumda kazan durur ordan sıcak su ile her taraf ısınır.

Kuzenimin evi sobalıydı yan oda da ısınması gerekiyordu. Hiltiyle bacanın yan tarafını kırdım boruyu ordan geçirip diğer odanın bacasına bağladım. Yani 2 odaya tam karşıdan baktığında sağda soba yanıyor soldakinin en dibinde baca çıkışı, soba borusunuda oraya bağladım. Sağ odada soba yandığında o boruyla solda ki oda da ısınıyordu gayet güzel işlemişti

• pi10 kullanıcısına yanıt
    Eğer kârlı bir iş değilse bu işe hiç bulaşmamak en mantıklısı sanırım.

Peki şöyle düşünsek, evin çatısına güneş enerjisi koysak, bu sistem ile sıcak su elde edilip, devir daimle petekler vasıtasıyla evi ısıtsak kârlı olur mu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: lenitolepe

Eğer kârlı bir iş değilse bu işe hiç bulaşmamak en mantıklısı sanırım.

Peki şöyle düşünsek, evin çatısına güneş enerjisi koysak, bu sistem ile sıcak su elde edilip, devir daimle petekler vasıtasıyla evi ısıtsak kârlı olur mu?

Mantıklı olmasını hesapladıktan sonra karar verilebilir. Muhtemelen o kadar suyu ısıtacak güneş paneli kazandan daha pahalıya gelir büyük ihtimal. Açıkcası devirdaim pompasıydı şuydu buydu kışın buz tutar kullanamazsın, güneş çıkmaz bütün borular donar patlar; bunlar maliyet demek dolayısıyla pek kullanılabilirliği yok.
  • pi10 kullanıcısına yanıt
    Haklısın. Peki hiç mi donmayan boru filan yok. Herşey yapıldı da bi buna mı çare olunamadı. Keşke sorunsuz bir sistem oluşturulsa da insanlar ağaçlar kesip odunlar yakmaktansa, zor şartlarda çalışıp çıkarılan kömürlere para verilmektense, böyle zahmetsiz, doğal enerjilerden faydalansak. Hem madenlerde can kayıpları, ucuz iş gücü ile insanların yüreği yanmaz, stres etmezler; hem de ağaçlar kesilmez, doğal bitki örtüsü ve ağaçlarımız kesilip yakılmazdı. Hem de bunların oluşturduğu atıklar, oluşan dumandan dolayı hava kirliğide yaşanmazdı.

Söyledikçe güzelleşiyor bunlar, insan hevesleniyor ama ne destek vari ne uğraşan. Köylüde para yok ne yapsın, gitsin ormana, indirsin büyük ağaçları. Geçim derdinden dolayıda gitsin kömür ocaklarına, canı pahasına çalışıp 3 kuruş alsın. Bu sistem böyle saçma sapan devam etsin..

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.