Şimdi Ara

konkav-konveks ile başım dertte.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
1
Favori
19.080
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • beyler şu konkav-konveks in grafik sorularını çözemiyorum.mesela şu tip sorular ;

F'(x) in grafiğini vermiş adam benden f fonksiyonu aşağıdaki aralıkların hangisinde daima konkavdır ? daima konvekstir ? şeklinde sormuş.

diğer grafik tipi soruları yapıyorum.tabloyu belirliyorum eğime göre filan ama bu tip soruların mantığını kavrayamadım.

türevi iyi kavramış arkadaşlardan yardım bekliyorum

• Yapay Zekanın Yanıtı

Konkav-Konveks: Kavramları Anlama

Bir cismin şeklini tanımlamak için kullanılan konveks ve konkav terimleri, günlük hayatta karşılaştığımız birçok nesneyi anlamamıza yardımcı olur. İşte bu terimlerin açıklaması:

Konkav Nedir?

Konkav, içe doğru eğimli bir yüzeye sahip olan bir cismi ifade eder. Bir çanağın veya bir kaşığın içi gibi düşünebilirsin. Konkav yüzeyler, ışığı yakalar ve bir noktada odaklar.

Konveks Nedir?

Konveks, dışa doğru eğimli bir yüzeye sahip olan bir cismi ifade eder. Bir topun veya bir merceğin dış yüzeyi gibi düşünebilirsin. Konveks yüzeyler, ışığı dağıtır ve genişletir.

Konkav ve Konveks Yüzeylerin Kullanım Alanları:

• Konkav aynalar projektörlerde ve teleskoplarda kullanılır.
    • Konveks aynalar araçlarda yan aynalar olarak kullanılır.
    • Konkav mercekler yakın görüşlülüğü düzeltmek için kullanılır.
    • Konveks mercekler büyütme cihazlarında ve kameralarda kullanılır.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • konkavlık konvekslik ikinci türevin incelenmesiyle belirlenir. ikinci türevin pozitif olduğu aralıklarda fonksiyon konveks yani dışbükey, ikinci türevin sıfırdan küçük olduğu aralıklarda fonksiyon konkav yani içbükeydir. f'(x) grafiği verildiğinde senden konkav konveks incelemesi isteniyorsa türev=eğim mantığından yararlanıp herhangi bir bölgesinden teğetler çizerek birinci türevin türevinin işaretine bakabilirsin. birinci türevin eğiminin sıfır olduğu yerde yani ikinci türevin sıfır olduğu yerde ki bunlar birinci türevin ekstremum noktaları olur, fonksiyonun dönüm noktalarıdır.
  • hocam yani bu tip soruların tablosunu, eğrinin x eksenini kestiği noktalara göre değil, sadece eğimin 0 olduğu noktalara göre oluşturacağız öyle mi ?
  • konveks mi yukari dogru uzuyodu konkav mi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fastrap450 -- 22 Nisan 2012; 17:01:08 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: tan270

hocam yani bu tip soruların tablosunu, eğrinin x eksenini kestiği noktalara göre değil, sadece eğimin 0 olduğu noktalara göre oluşturacağız öyle mi ?

şöyle diyeyim: birinci türevin sıfır olduğu noktalar fonksiyonun ekstremum noktalarıdır. birinci türevinin eğiminin yani ikinci türevin sıfır olduğu noktalar dönüm noktalarıdır. sen herhangi bir noktadan teğet çizersen birinci türevin grafiğine, eğim pozitif yöndeyse ikinci türev pozitif demektir ve o aralıklarda fonksiyonun grafiği konvekstir yani dışbükey. tam tersiyse de konkavdır yani içbükey.

@fastrap450, hocam konveks çukurluğu yukarı doğru bakan, konkav aşağı doğru bakan. konveks u gibi olan konkav n gibi olan. aynı zamanda ikinci türev + olursa gülen yüz olur yani u, - olursa üzgün surat işte.

• F'(x)=eğim F''(x) dönüm noktası
    F(x) artan ise F'(x)>0
    F(x) azalan ise F'(x)<0
    F'(x)>o ise F''(x)=konveks
    F'(x)<o ise F''(x)=konkav

özeti budur dostum umarım anlamışsındır
  • quote:

Orijinalden alıntı: z0rr0nur

F'(x)=eğim F''(x) dönüm noktası
    F(x) artan ise F'(x)>0
    F(x) azalan ise F'(x)<0

hocam ilgilendiğin için sağ ol ama ben sadece yukarıda anlattığım soru tipinde takılıyorum.

mesela f(x) in grafiğini verip f'(x) i veya f'(x) in grafiğini verip f''(x) incele dediğinde soruyu çözüyorum(işaretleri eğime göre belirleyip tabloyu oluşturarak).

ama f'(x) in grafiğini verip f(x) i incele, veya f''(x ) in grafiğini verip f'(x) i incele dediğinde takılıyorum.umarım anlatabilmişimdir

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: tan270

quote:

Orijinalden alıntı: z0rr0nur

ceğim F''(x) dönüm noktası
    F(x) artan ise F'(x)>0
    F(x) azalan ise F'(x)<0

hocam ilgilendiğin için sağ ol ama ben sadece yukarıda anlattığım soru tipinde takılıyorum.

mesela f(x) in grafiğini verip f'(x) i veya f'(x) in grafiğini verip f''(x) incele dediğinde soruyu çözüyorum(işaretleri eğime göre belirleyip tabloyu oluşturarak).

ama f'(x) in grafiğini verip f(x) i incele, veya f''(x ) in grafiğini verip f'(x) i incele dediğinde takılıyorum.umarım anlatabilmişimdir

tamam aynı şey zaten f(x) den değil ; 2. türevden yola çıkacaksın. Yani 2. türev konveks ise F'(x) in grafiği >0 olmalı;2. türev konkav ise F'(x) in grafiği <0 olmalı.
    Aynı şekilde 1. türevin grafiğinde eğri >0 ise F(x) artan;1. türevin grafiğinde eğri <0 ise F(x) azalan olması gerekir.
    ama sana hangi noktaları soruyorsa o noktalar arasındaki grafiğin özelliklerine göre bakıcaksın

• f(X)= x+1 / x(kare) + 2x

eğrisinin dönüm noktasının koordinatları toplamı kaçtır ?

biri şunu yapabilir mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: fastrap450

konveks mi yukari dogru uzuyodu konkav mi

coğrafyada konveksiyonel yağışlar varya yükselim yağışları demek işte buradaki konveks de yüksek yani pozitif demek diye ezberledim ben ha bi de şu var eğer grafik u şeklindeyse içine su dolar yani suyu toplar bu konvekstir. eğer n şeklindeyse suyu aşağı boşaltır eksiltir yani konkavdır. elimden geldiğince anlatmaya çalıştım ama soru işaretlerin varsa sorabilirsin :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burser. -- 22 Nisan 2012; 20:34:29 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: burser.

quote:

Orijinalden alıntı: fastrap450

konveks mi yukari dogru uzuyodu konkav mi

coğrafyada konveksiyonel yağışlar varya yükselim yağışları demek işte buradaki konveks de yüksek yani pozitif demek diye ezberledim ben ha bi de şu var eğer grafik u şeklindeyse içine su dolar yani suyu toplar bu konvekstir. eğer n şeklindeyse suyu aşağı boşaltır eksiltir yani konkavdır. elimden geldiğince anlatmaya çalıştım ama soru işaretlerin varsa sorabilirsin :)

Cok teskkur ederim aklimda nasil kalir diye arastiriyordum cografyaya baglamaniz mukemmel

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• O zamanlarki kaliteye bak bea. Adım adım anlatılmış her şey, şimdi ise goygoy boş muhabbet.

Umarım bu arkadaşlar güzel yerlerdedir şimdi 5 yıl olmuş.
  • sen nasıl bir kralsın diyesi geliyor insanın.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.