Şimdi Ara

Komutatör Anahtar yada Alternatifi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
816
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

8 yada 10 anahtarlı bir devre yapmayı planlıyorum. Yani 10 adet switch olacak ama istediğim aynı anda sadece bir tanesinin kullanılabilmesi ve bu switchlerden PIC'e pull up yada pull down ile duruma göre veri gidecek ama düz switch kullanmak istemiyorum çünkü aynı anda sadece bir tanesinin aktif kalmasını istiyorum.

Bu yüzden (tam adını bilmiyorum ama) bir tuşa basıldığında diğerlerini yayla geri atan eski kasetçalarlardaki gibi bir buton dizisi bulursam onu kullanabilirim (nereden bulabilirim)

Yada alternatif olarak 12x1 komutatör anahtar kullanmayı düşünüyorum ama bu amaç için kullanılabilir mi tam emin değilim. Sizler ne önerirsiniz?

Teşekkürler

• HC4067 mux entegresini kullanabilirsin. PIC'e bir buton gir, buna basılınca 4067'nin kanalını bir artırsın. Bu durumda PIC'e 1 giriş, PIC'ten 4 çıkış gerek. 4 çıkış olmasın diyorsan da 4067'nin S0-4 girişine HC393 gibi bir 4-bit binary counter koy, PIC'ten butona basılınca gelen pulse'ı da buna clock olarak gir. Burada da PIC'te 1 giriş 1 çıkış oluyor. Yok PIC'i hiç bulaştırmayayım diyorsan da yine counter'ı kullan, ama butonu direk clock'una bağlayamazsın, bir şekilde debounce etmen gerek. PIC'in pinleri uygunsa en kolayı ilk söylediğim kurulum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 24 Mayıs 2012; 0:15:01 >
  • Açıkçası PIC üzerinde çok fazla boşta pinim yok ve 8 pini de 74hc148 ile 3 bit halinde okuyorum zaten şu anda. Bir de zaten 8 adet butonum yada 8li bir seçme tuşu vs gerekecek her halukarda.
  • Selamlar.
    http://www.tunik.com.tr/products/othersDevreAnahtarlari.asp
    http://www.westfloridacomponents.com/SW095APD/Gang+Switch+8+Position+Push+Button+4PDT+PSC84422.html
    http://www.westfloridacomponents.com/SW096PD/Gang+Switch+Push+Button+4PDT.html

Bu tür bir şey arıyorsunuz sanırım. Daha az kutuplu olan ufak tipleri de var. Ama sanırım piyasada 8 li olanını bulmanız çok zor. Tavsiyem olayı elektronik ile çözmeniz.
    Devre çizemem ama size fikir olabilir diye önerim şu :
    - 8 butonun birer bacağını ( buna giriş bacağı diyelim) mesela 1k direnç ile + beslemeye veriniz.
    - Bu 8 adet 1k yı , bir NPN transistör ile şaseye veriniz. Herbir transistörün beyzinden şaseye bir 47k ve paraleline de 10nF atınız. Herbir beyzden mesela 4k7 bir direnç ile tetikleme ucu oluşturunuz.
    - Hangi butona basılırsa , o butonun transistörü hariç diğer transistörlerin tetik ucuna , basılan butonun diğer ucu olan çıkış ucundan bir adet 1N4148 üzerinden voltaj gönderiniz ( bunu 7 ayrı 1N4148 ile yapmanız daha iyi olur.
    Böylece , bir butona basıldığında , o butonun çıkış ucunda + voltaj olacak , ancak diğerlerinde ( o butonlara basılsa bile ! ) + voltaj olAmayacaktır. Böylece bastığınız butonun çıkışı lojik 1 , diğerleri mecburen lojik 0 olacaktır. Bunu lojik kapılarla da gerçekleştirmeniz elbette mümkün.
    Saygılar.

• Öncelikle ilginize teşekkür ederim, çok güzel bir yaklaşım olmuş.

Ben şu anda birine basılırsa diğerini engellemenin yolunu 74HC148 priority encoder kullanarak ve 8 buton için çıkışı 3 bitlik binary okuyarak yapıyorum. Böylece ilk butona basılıyken ikinciye de basılırsa sanki sadece 2.buton basılıymış gibi algılıyor sistem yada aynı şekilde 1 ile 5 basılsa da en yüksek olanı algılıyor ki böylesi işime de geliyor açıkçası. Ama buton yerine 8 konumlu bir switch düşünüyordum, oradan da 1x12lik komutatörlere kadar geldim.

Ama işte birini kapat diğerini aç uğraştırmasın sürekli diye kademeli bir şey yada basılınca diğerlerinin attığı switch (gang switchmiş sayenizde öğrenmiş olduk bunu da) düşünüyordum (elektronik olarak problemi çözülmüş olsa bile farklı switchler açık kalmasa daha iyi olur) . Hatta acelem olmasa verdiğiniz west florida componentsten sipariş verebilirdim, türkiyede de malesef bulamayacağımı düşünüyorum yine de araştırırım. Teşekkürler

• quote:

Orijinalden alıntı: untayk

Selamlar.
    http://www.tunik.com.tr/products/othersDevreAnahtarlari.asp
    http://www.westfloridacomponents.com/SW095APD/Gang+Switch+8+Position+Push+Button+4PDT+PSC84422.html
    http://www.westfloridacomponents.com/SW096PD/Gang+Switch+Push+Button+4PDT.html

Bu tür bir şey arıyorsunuz sanırım. Daha az kutuplu olan ufak tipleri de var. Ama sanırım piyasada 8 li olanını bulmanız çok zor. Tavsiyem olayı elektronik ile çözmeniz.
    Devre çizemem ama size fikir olabilir diye önerim şu :
    - 8 butonun birer bacağını ( buna giriş bacağı diyelim) mesela 1k direnç ile + beslemeye veriniz.
    - Bu 8 adet 1k yı , bir NPN transistör ile şaseye veriniz. Herbir transistörün beyzinden şaseye bir 47k ve paraleline de 10nF atınız. Herbir beyzden mesela 4k7 bir direnç ile tetikleme ucu oluşturunuz.
    - Hangi butona basılırsa , o butonun transistörü hariç diğer transistörlerin tetik ucuna , basılan butonun diğer ucu olan çıkış ucundan bir adet 1N4148 üzerinden voltaj gönderiniz ( bunu 7 ayrı 1N4148 ile yapmanız daha iyi olur.
    Böylece , bir butona basıldığında , o butonun çıkış ucunda + voltaj olacak , ancak diğerlerinde ( o butonlara basılsa bile ! ) + voltaj olAmayacaktır. Böylece bastığınız butonun çıkışı lojik 1 , diğerleri mecburen lojik 0 olacaktır. Bunu lojik kapılarla da gerçekleştirmeniz elbette mümkün.
    Saygılar.

Karaköy Pasajı (Selanik değil) üstte en sondaki dükkanda (koridorun sonunda karşıda kalıyor, geniş büyük bir dükkan) var diye hatırlıyorum bu switchlerden.

• quote:

Orijinalden alıntı: _panzerschreck_

Açıkçası PIC üzerinde çok fazla boşta pinim yok ve 8 pini de 74hc148 ile 3 bit halinde okuyorum zaten şu anda. Bir de zaten 8 adet butonum yada 8li bir seçme tuşu vs gerekecek her halukarda.

8'li rotary switch'in elektronik eşdeğerini istiyorsan bunu anlattığım kurulumla (2 entegre ve PIC pinlerini kullanmadan) kolayca yapman mümkün, hatta bir butonu daha counter'a aşağı sayan clock olarak koyup kanallar arasında aşağı yukarı gezebilirsin. Neticede rotary switch de kullansan örneğin 7. kanala gelmek için 1-6 arası kanalların hepsinden geçeceksin, kullanımı aynı.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.