Hocam binayi ayakta tutan kolon ve perdelerdir, kirisler bile ikincil tasiyici elemanlardir. Kolon, kiris, perde duvarlardan numune alinabilir ya da tabancayla karot almadan test edilebilir kiirip dokme olmadan. Ama dosemeden her hangi bir fikir elde edemezsiniz, yanlis fikir edinirsiniz. Bu isler mantiga gore degil muhendislige gore yapilmalidir. Lutfen efenim, istirham ediyorum. Dosemelere eski yapilarda farkli beton dokulurdu. Kolonlara daha dayanikli, dosemelere yari mukavemette beton dokerlerdi. Bu yuzden kolon ve perdelere bakmak sarttir. |
Kolon ve kirişlere yapılan eziyet (3. sayfa)

-
-
Ultrason cektirilir binalara, demir dizilimi, capi, sikligi kontrol edilir kolon ve perdelerden, kirislerden vs. Anlamak modern cagda kolaydir, siz TV'lerde konusan proflara falan bakmayin, bilgisini yenileyemeyen prof da uzman da cok.
-
Bütün mühendisler bu rezil testleri yapmıyorlar. Çok daha iyi, yapıya zarar vermeyen, daha kesin sonuç veren testler var.
-
Nereden biliyon karot testi uluslararası bir testtir ve devlet için zorunludur.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Nereden mi biliyorum. Kontrüksiyon diye bir ders var, bilirim biraz bu işleri. Bütün yıkılan binaların bi kontrolörü, bir de imza atan "uzman" mühendisi var neticede. Bilmediklerini gördük. Bizim "uzmanlar" önce bir tane asma köprü yapsınlar, yüz senelik inşaat ülkesi hala yabancılar gelirse köprü yapılabiliyor.
Şaşırmamak gerekir. Betonu anlamayan asma köprü de yapamazdı zaten, aynı prensip. Ülkede bina yıkılmadığı zaman mühnedileri haberlere çıkarıyorlar. Güvenin uzmanlara... Oldu, isteyen güvensin. Bu yıkılanlar, Maramara'da yıkılanlar da kaçak binalar değildi. Uzman falan yok, hepsi memur bunların.
-
Kolon kirişlerdeki eziyeti bırakalım, binalarda 500 Watt üzerinde güce sahip kırıcı ve darbeli matkaplar kullanmak da doğru değildir. Bu kırıcılar tadilat için değil yıkım içindir. Ama Türkiye'de sürekli tadilat göüyorum... meraklıları var, amatör mimarlarımız... sürekli tadilat yapan. Ses bitmiyor, özellikle de eski binalarda. Bu binalar da yorgun olabilir, darbeli kırıcılar demir-beton adheransını bozuyor.
Yani... çok yanlışlar var. Bir tane değil. Karot da onlardan bir tanesi. Perde betonu olan, alternatif taşıyıcılı olarak tasarlanmış büyük yapılarda üst katlara yakın numune de alınır, bazen proje gereği delinebilir de. Ama 30x30 kesitli 70'lerde yapılmış kolonlar delinirse taşıyıcı zarar görür. Beton kadar sağlam denilen malzeme de epoksi dolgu... problem bu değil, problem taşıyıcı içinde çekmeye karşı çalışması gereken demirlerin kesilmiş olması.
Eğer 2000'lerden önce yapılmış evinize güvenmiyorsanız bir proje çizdirin, ya güçlendirin veya direkt bir inşaat firmasıyla yenisi için anlaşın. Karot numunesinin yeni yönetmeliğe göre sağlam çıkma olasılığı yok. Sadece bir bürokrasi. Mimarlık dergilerine falan çıkmış bir kaç özel projeden biriyse ve eski olduğu için şüpheleniyorsanız o zaman numune alıp test ettirmeye değer. Diğer şekilde, karotla delinmeden önce oradan taşınmış olun.
-
her kolondan örnek alınması çok sıkıntılı
tahribata gerek yok
https://www.researchgate.net/publication/275958697_Binalarin_Beton_ve_Iskelet_Yapisinin_Tahribatsiz_Jeofizik_Yontemlerle_Belirlenmesi_ve_Alanya_Ornegi
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi e_capkan -- 28 Şubat 2023; 21:55:25 > -
Karbon 12 nickli arkadaş doğru söylüyor. MEdyanın reyting gazına gelip Kolon ve kirişlerinizi sakın deldirmeyin. Karot testi ilkel ve sakıncalıdır.
Ayrıca kırıcı kullanmak yüksek titreşimden dolayı demir ile betonun birbirinden ayrılmasına sebep olur.
-
Vay arkadaş mühendisler hocalar bilmiyor,iki video izleyip korkarak milleti yalan yanlış yönlendirin anca.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Mühendslerimiz bizi koruyamadılar. Beceremdiler. İş başa düştü. Aldım kütüphaneden beş tane beton kitabı kendim okudum.
Biliyorlardır bilmesine de iş körlüğü diye bir şey var. İnşaat mühendislerinin çoğunun standart iş yapmaktan dolayı bundan muzdarip olduğunu düşünüyorum. Beton malzemeyle çalışan başka alanlardan pek kimse olmayınca da kontrol imkanı kalmıyor.
Kirişlerin içinden boylu boyunca geçen tesissatlar için de normal, küçük bir kesit, mukavemete etkisi olmaz diyorlardı. Marmara depreminden beri tartıştığım hiç bir mühendisin kabul etmediği mesele. Hesapladıklarından değil, sahada öyle gördüklerinden ve sorgula-ma-dıklarından "biliyorlar". Şimdilerde bazıları bana katılıyorlar artık. Kirişleri çok zayıflattığını kabul edenler, yanlış uygulama olduğunu düşünenler var. Beton kendi ağırlığıyla kendisini kıran bir malzeme, betonda böyle lükslerimiz yok. Kalın kesitler de çözüm değil. Beton akıl istiyor, gerçek mühendislik.
Siz karot zarar vermiyor, güvenli derseniz usta da o kolonun içnden "pimaş" geçirir. Mühendisler bilseler, hiç olmazsa numune için stres noktalarını hesaba katarlar. Ustanın boy hizasında, çok zaman kirişe yakın yerlerden, hareket sırasında kesme noktalarına en yakın yerlerden gelişi güzel alınıyor. Yani, bilgi varsa o bilgi belli olur, kendisini belli eder. İnşaat mühendisi değilsem de 'ar-ge'ciyim, yirmi sene tecrübem olmuş. Kompozit malzemelerde mühendsiliğin yetenekerini, hesap imkanlarının sınırlarını biliyorum. Aptal yerine koymasınlar bizi. İşleri ortada, Marmara depreminde çingenelerin birketten yaptıkları yığma binaları yıkılmadı. Hadlerini biliyorlardı, iki kattan fazla yapmadılar.
Marmara video değildi. Şüpheleniyorsanız... zayıf zaten, delmeye gerek yok. Eski binaların en iyisi BS 16, çoğu BS 8, BS 10... yeni yönetmelik diyor en az BS 20... O aldığınız numunelere 'sağlam' diyebilecek bir tane laboratuvar yok. Bu bir prosedür, bürokrasi. Yıkma izni. Binayı güçlendirecek kişi zaten başka testler de yapar. Daha zararsız ve etkili testler de var, en azından donatının radyografisini çekerler.
-
Geçen hafta apartmanımızda yaşayan biri tadilat yaptı. Baktık duvaları yıkıyor. Sen ne yapıyorsun diye sorduk. Balkonu salona, mutfağı odaya katıyormuş. Kolonlara asla dokunmadım diyor. Ustada oradaydı. Usta dedi ki: bize kolonları yık dese de biz yıkmayız. İyi de kardeşim tek mesele kolon mu? Bunun kirişi var, taşıyıcı duvarı var, vs. Daha fazla dokunmayın binaya dedik ayrıldık.
Şimdi olay şu, evinin içinde duvar yıkarak tadilat yapan birini şikayet edebileceğimiz bir kurum yok. Gelip sen bunu yapamazsın diyecek bir yetkili yok. Sadece kolon kesilirse şikayeti ciddiye alıyorlar.
Kolonlar hariç evin her yerini yıkmış. Kolonlar hariç evin her yeriyle oynanmış. Odalar mutfakla balkonla birleşmiş. Binayı tasarlayan bunu böyle yapmayı bilmiyor muydu? Dairenin orijinal haliyle neden oynanıyor? Neden buna müsaade ediliyor? Bu duruma anında engel olabilecek bir güç yok mu?
Türkiye'nin, dünyanın en tehlikeli deprem bölgelerinden olduğunu bile bile göre göre hala oturduğu dairenin duvarlarını yıkma cesaretinde bulunan cahil insanlar ile nasıl mücadele edeceğiz?
Bu arada, tadilat esnasında odalar arası duvarları ve balkona bakan duvarı yıktığını tesadüfen gördük. Dairenin kapısı açıktı, kolay gelsin diye girip bakınca gördük. Görmesek uyarmasak daha kim bilir neler yapacaklardı.
Yani, milletimizin bu kötü huyu ne zaman son bulacak bilmiyorum. Gerekirse eğitim sistemine konulsun ve oturulan binanın, oturulan dairenin yapısıyla oynanmaması gerektiği daha çocuk yaşta kafalara kazınsın.
Bizim usta milleti kolona zarar vermeden yapılan tadilatlarda bir tehlike görmüyor. Kolon yıkılmadığı sürece her şey yapılabilir zannediyorlar. Bu son derece yanlış bir düşünce. Odalar arası duvarları yıkmak ve odaların şeklini değiştirmek o kadar yaygın ki, devletin ve belediyelerin önce bunu engellemesi gerekiyor. Usta milletinin aydınlatılması gerekiyor. Kamu spotu yaparak başlanabilir.
Usta milleti babadan deden be gördüyse onu yapmaya devam ediyor. Kolon yıkmada ne yaparsan yap mantığı devam ediyor.
Defalarca imar affı çıkması da sözün bittiği yer zaten. Bu ülkede hiç bir gücün imar affı çıkarmaya yeltenemeyeceği bir madde anayasaya eklenmeli ve bu madde anayasaya eklenirken binaların dairelerin orijinal yapısıyla oynanamaz maddeside eklenmeli. Yani, sadece siyasi iktidarları değil, vatandaşıda engelleyecek bir anayasa maddesi olmalı.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Kolon ve kirişlere çivi çakana bile müebbet hapis verilsin ve bu anayasada belirtilsin diye boşa demiyoruz. Dünyanın en tehlikeli fay hatları örümcek ağı gibi ülkemizin altını sarmış. 1. Derece deprem ülkesiyiz. Millet kolonla kirişle oynamayı çocuk oyuncağı sanıyor.
Alın işte
https://www.sozcu.com.tr/2023/gundem/son-dakika-36-kisinin-oldugu-apartmanin-raporu-tamamladi-dehsete-dusuren-kolon-detayi-7633615/
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
10 kat bina da c30 iyi mi
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X