Bilgisayarın en yavaş parçası harddiskler. Harddisklerin de en büyük sorunu zaman içinde dosya oluşturup silmekten kaynaklanan fragmantasyon. Disk birleştirmek için programlar var , arka planda servis olarak çalışıyorlar ama hem uzun sürüyor hem de ne kadar sağlıklı olduğu tartışılır. Ben bu iş için bir yöntem buldum ama geliştirmek ve daha kullanışlı hale getirmek için yardımlarınıza ihtiyacım var.
Önce bu işi nasıl yaptığımı anlatayım.
1. Küçük bir partition oluşturdum ve xp kurdum . C :3-5 gb arası 2. Biraz daha büyük 2. partition a tekrar xp kurdum. D: 20-50 gblık 3. Yedek maksatlı kullanmak için E partitionı oluşturdum. 100-500 gb 4. Küçük olana sadece driverları kurdum. Amaç sorun olursa kurtarma ve şu anki konumu olan defragment yapabilmek 5. Büyük olan harddiske driverları ve sonrasında normalde kullandığım programları kurdum. 6. boot.ini dosyasına XP1 ve XP 2 diye düzenleme yaptım. XP1 büyük , X2 küçük partition (sadece driver kurulu olan) 7. Pagefile için sabit büyüklük atadım. Boyutunu beraber karar verelim!!! 8. XP2 den bilgisayarı açtım ve XP1 deki tüm dosyaları E : de yedek klasörüne koplayalım. 9. format d:/q ile XP1 i hızlı formatladım 10. E: yedek klasöründeki dosyaları tekrar D : kopyaladım . 11. Restart yaptım.
Deneme öncesi %37 fragment ve 1000 küsür bölünmüş dosya vardı. Bu işlem sonucu 0 fragment ve 0 dosya var. Sonuçta işlem başarılı oldu.
Şimdi sizlerin yardımıyla yapmak istediğim şey bu işi otomatik yapabilecek bir bat dosyası oluşturabilmek. Bu bat dosyasını yazacak kadar bilgim var ama yapmak istediğim bilgisayarın daha hızlı şekilde çalışmasını sağlayacak şekilde dosyaları geri kopyalamak. Bu işe elle yaparken format sonrası önce pagefile sonra windows klasörü , sonra program files, sonra documents and settings klasörlerini attım ama bunun da daha güzel bir sıralaması olabilir.
Örneğin Windowsu kopyalarken önce system32 , sonra ıvır zıvırlarını kopyalamak gibi. Amaç sistem önceliği olan dosyaları partition ön bölümüne almak hız sağlamak.
fikir ilginç hocam fakat yol biraz zahmetli olmuş.
her seferinde "sırf" fragmanları temizlemek adına normalde kullanılan windows bölümünü yedekleyip, o blüme format atıp tekrar geri yüklemek istiyorsun. peki bunu ne sıklıkta yapmayı planlıyorsun?
yedekleme ve tekrar geri yüklemede gizli dosya ve yazma okuma yetkileri ile işletim sistemine bağlı olarak sorunlar yaşanabilir. mesela windows xp'de sorunsuz çalışması vista ve ya win7'de aynı şekilde olmasını gerektirmez.
quote:
7. Pagefile için sabit büyüklük atadım. Boyutunu beraber karar verelim!!!
verimli çalışma için pratik ve Linux kaynaklı bir kural pagefile için aşağı yukarı sistem ramin iki katı kullanılmasını tavsiye ediyor. yani mesela 2GB ram olan sistemde pagefile 4GB olması iyi bir değer...
Sahafiec hocam , bat dosyası bizi bu zahmetten kurtaracak. Hem otomatik yapacak hem de sistemi hızlandıracak şekilde dosya sıralaması yapmak mümkün olacak.
Bu işi dün yaptım , süre tutmadım ama kopyala-format at-geri kopyala 10-15 dakika kadar sürdü. 10-15 dk içinde full defrag yapacak bir sistem yok. Bu işi ayda bir yapmak yeterli olacaktır . İşlem sonrası , yeni işletim sistemi kurulmuş sistemden bile daha iyi konumda olacaktır. Yeni kurulan sistem bile kurulum sırasındaki işlemler gereği birçok geçici dosya oluşturur , siler, taşır vs..
Diğer partitiondaki sistem dosyaları o anda çalışan işletim sistemi için birşey ifade etmediği için sorun çıkmadı. Fat32 sistemde denedim. Ntfs ve şifreli , hak tanımlaması yapılmış sistemde belki sorun çıkarabilir ama bu en azından bu aşamada sorun teşkil etmiyor.
zahmet derken o tür zahmetten bahsetmedim zaten, tabii ki elden komut girme zahmetinden bat dosyası kurtarıyor. bundan ziyade asıl kastettiğim her seferinde başka işletim sistemi başlatıp, diski yedekleyip, format atıp, dosyaları geri yüklemeye fragman yok etme ve hız kazanma açısından nekadar verimli olacak.
10-15 dakika özellikle de günümüz yüksek kapasiteli diskleri göz önünde bulundurursak uzun bir süre sayılmaz. tabii ki senin yaptığın "quick format" sadece diskin içerik tabelasını (TOC) sildiği için her zaman "full format" dan daha hızlıdır. dolayısıyla yaptığın işlem toplamda bir full defrag'dan muhakkak daha hızlı olacaktır, özellikle de yüksek kapasite ve doluluk oranı olan disklerde.
bu prosedür içerisinde benim şahsen zayıf görüğüm noktalar ve güvenmediğim işlemler yedeği kopyalama metodu ile almak ve aynı şekilde geri yüklemek. bunlar özellikle de işletim sistemi yedeklemesinde gerçekten yeterli olsaydı bir sürü profesyonel imaj alma ve yedekleme yazılımı yazılmazdı. bunların genelde amacı dosyaları işletim sisteminin kurulum esnasında yaptığı şekilde sıralamak ve belirli dosyaları belirli disk alanlarına yazmak. şimdi sen araştırıp yabancı forumlarda bu dosya sıralama hakkında bilgi bulursun, bu sorun değil. yalnız benim tahminim bunun kullanılan işletim sistemine göre farklılık göstermesi, yani XP ve Win7 bu konuda büyük ihtimalde farklı davranır.
bunu yazarken de gördüğüm ikinci tehlikeye gelmiş oluyoruz o da işletim sisteminden kaynaklı disk dosya sistemi ve bununla ilgili olarak şifreli alanlar, dosya hükmü ve kullanıcı hakları. "copy" gibi basit bir komutla mesela XP üzerinde bir win7 yedeklersen hem diski NTFS formatlayamazsın hemde yedeği geri yükleyince çalışmama ihtimali oldukça yüksek. bu durumda sırf o format atma bile ikinci işletim sisteminin en az NTFS becerisi olan bir sistem olma şartı getiriyor.