Şimdi Ara

Klimalar ve Sağlık Üzerine Etkileri Hakkında Bilgiler!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
12.508
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Klimalar hakkında yaptığım araştırmalar sırasında şu bilgilerle karşılaştım ve sizlerle paylaşmak istedim. Ne kadar doğrudur bilemiyorum ama bana mantıklı geldi.

    1- Klima cihazları nasıl soğutur ?

    Klima cihazları (buzdolaplarında olduğu gibi) R22 gazının buharlaşma ve yoğuşma özelliğinden faydalanılarak odada bulunan ısıyı dışarıya atmaya yarayan cihazlardır. Split klimalarda, iç ünite içinden geçen gaz ortamdaki ısıyı emerek buharlaşır. Bu sayede ortam soğur. Buharlaşan R22 gazı dış üniteye geldiğinde yoğuşur ve emdiği ısıyı dışarı atar. Bu işlem gerçekleşirken yalnızca iç ve dış ünitedeki fan motorları ve gazın cihaz içindeki dolaşımını sağlayan kompresör elektrik enerjisi harcar.

    2- Klima cihazları nasıl ısıtır ?

    Heat-Pump özelligi olan klimalar soğutmayı gerçekleştirdikleri gibi ısıtmayı da R22 gazını yoğuşturarak ve buharlaştırarak, gerçekleştirirler. Isıtmanın yapılabilmesi için dış üniteden geçen gaz buharlaşarak dışarıdaki ısıyı emer ve iç üniteye geldiğinde yoğunlaşarak emdiği ısıyı ısıtılması gereken ortama bırakarak ısıtmayı gerçekleştirir. Heat-Pump'lı klimalar dış hava sıcaklığının 7°C civarında olduğu durumda oldukça ekonomik ısıtıcılardır. Bu nedenle kışın ılık geçtiği yörelerde, ilkbahar ve sonbaharda diğer ısıtıcıların yerine tercih edilmelidir.

    3- Heat-Pump nedir ?

    Türkçe karşılığı "Isı Pompası"dır. Bu özelliğe sahip klimalar elektrik enerjisini direkt olarak ısıya çevirmek yerine, dışarıdaki ısıyı içeriye taşıyarak ortamı ısıtırlar.


    4- Split ne demektir ?

    İngilizce'den gelen bir kelimedir, "ayrık" anlamına gelir. Klimanın dış ve iç ünite veya ünitelerden meydana geldiğini anlatır. İç ünitelerle dış ünite arasında bakır boru ve kablo bağlantısı vardır. Montajı uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Dekoratif ve sessiz olmaları nedeniyle konutlarda kullanımı tercih edilir.


    5- Multi Split klima nedir ?

    Bir dış ünite ve buna bağlı iki veya üç iç üniteden oluşan bu klimalar özellikle konut ve iş yerinde yaşanılan mekanın tümü iklimlendirilmek istenildiğinde kullanılırlar. Tek dış ünite bağlantısı ile iki veya üç iç ünite birbirinden bağımsız olarak çalıştırılabilir.

    6- İnverter Split klima nedir ?

    İnverter kontrol sistemi, elektrik devir frekansını değiştirerek klima mekanizmasını düzenler. Kompresör belli aralıklarla çalışıp durmak yerine, kontrollü çalışır ve bu sayede oda sıcaklığı sabit kalır. Soğutma ve ısıtma gücü otomatik olarak ayarlanır.

    7- İnverter klimalar ile klasik klimalar arasında ne fark vardır ?
    Klasik klimalarda istenilen oda sıcaklığına ulaşılıncaya kadar kompresör hep aynı sabit devirde çalışır ve durur. Dolayısıyla klima; oda sıcaklığı ne olursa olsun aynı enerjiyi tüketir. Oysa inverter klimalar istenilen oda sıcaklığına yaklaştıkça kompresör devri yavaşlar, yani daha az enerji tüketir. İnverter klimalar çok daha ekonomiktir.
    Klasik klimalarda kompresör oda sıcaklığına bağlı olarak durur ve yeniden çalışır. İnverter klimalarda kompresör durmaz, kendini en düşük devirde rolantiye alarak kesintisiz çalışır. Bu nedenle bütün mekanik araçlarda durup-kalkmalarda oluşan zorlanma ve aşınmalar inverter klimalarda oluşmaz. Dolayısıyla inverter klimalar daha uzun ömürlüdür.
    İnverter klimalarda durup-kalkma olmadığı için oda sıcaklığındaki değişimlere karşı çok daha hassastır ve hemen devrini arttırarak sıcaklığın yükselmesini önler. Yani inverter klimalar çok daha konforludur.

    8- Sharp Plasmacluster İyon Teknolojisi nedir ?

    Plasmacluster teknolojisi Sharp tarafından yaratılmış ve Japonya'da yüksek kalite göstergesi "Takagi" ödülünü kazanmış, uluslararası enstitüler ve üniversiteler tarafından onaylanmıştır.
    Plasmacluster İyon Teknolojisi, yaydığı pozitif ve negatif iyonlarla, odanızın her köşesine ulaşır ve havayı hızla ve tamamen temizler. Bu iyonlar bir "İyon Jeneratörü" tarafından üretilir. Yayılan pozitif ve negatif iyonlar mekanın içinde her köşeye ulaşır ve havada asılı bulunan virüsleri ve bakterileri çevreler. Doğal iyonlar tarafından hücre duvarları parçalanan virüsler etkisiz hale getirilmiş olurlar. Plasmacluster iyonları doğal hayatta da varolan iyonlar olduğu için tamamen zararsızdır.

    Doğada bol miktarda bulunan pozitif ve negatif iyonların dengesi kalabalık ortamlarda, şehir yaşamında bozulur. Negatif iyonlar azalır. Sharp Plazmacluster teknolojisi, iyon dengesi özelliğiyle ortama yaydığı negatif iyon oranını arttırarak iyon dengesini yeniden sağlar. İnsan vücüdundaki hücreleri canlandırdığı düşünülen negatif iyonlar sayesinde daha rahat, enerjik ve taze hissedilir.

    Japonya'daki Kitasoto Çevre Bilimleri Araştırma Merkezi'nde yapılan deneyde, Sharp Plasmacluster'in havada asılı bulunan grip virüsü "influenza" da dahil test edilen virüsleri % 99,5 oranında etkisiz hale getirdiği kanıtlanmıştır.

    9- Plasmacluster iyonları neleri etkisiz hale getirir ?

    Küf sporları (allerjik astıma yol açar) , Azot Oksit (sigara dumanı) , Kötü kokular (styrene, asetik asit).

    10- Plasmacluster İyonları havadaki küf ve kötü kokulu molekülleri nasıl etkisiz hale getirir ?

    Plasmacluster İyonları havadaki küf ve kötü kokulu moleküllerle karşılaştıklarında Hidroksil (OH) gruplarına dönüşürler. OH gruplarına dönüşen İyonlar havada uçuşan zararlı küf sporlarının hücre duvarlarını parçalar ve kötü kokulu molekülleri zararsız maddelere dönüştürür.

    11- Klasik "bio" ve "plasma" klimalar ile Sharp "PLASMACLUSTER" arasında ne fark vardır ?
    Klasik "bio" klimalar iç ünitelerinde bulunan filtre sistemiyle ortamdaki havayı süzerler. Sadece filtreden geçen hava kısmi olarak temizlenebilirken filtreden geçemeyen durağan hava temizlenemez.
    Oysa "plasmacluster" klimalar iyon jeneratörleri sayesinde hem pozitif, hem negatif iyon üreterek ortamın her noktasına yayarlar. Böylelikle ortamdaki her nokta istenmeyen mikroorganizmalardan (virüs, bakteri, küf sporları, kötü kokular) arındırılmış olur.
    Bazı "plasma" klimalar ise ortama sadece negatif iyon yayarlar ve bu sayede havada bulunan mikroorganizmaların ağırlaşarak yere çökmelerini sağlarlar. Ancak bunlar yok olmayarak ortamda bulunmaya devam ederler. Çünkü negatif iyonlar tek başlarına istenmeyen mikroorganizmaların yok edilmesinde tam etki sağlayamazlar.
    Plasmacluster" ise istenmeyen mikroorganizmaları yaydığı hem pozitif, hem de negatif iyonlar sayesinde, yere çökeltmeden havada yok ederler.
    Klasik "bio" ve "plasma" klimaların havada bulunan ve astıma yol açan küf sporlarına karşı etkinliği kanıtlanamamıştır.
    Sharp "Plasmacluster" in ise küf sporlarını 1 saat içinde % 90 oranında azalttığı uluslar arası enstitülerce kanıtlanmıştır.
    Klasik "bio" ve "plasma" klimaların havadaki virüs ve bakterilere karşı etkinliğini araştıran bir çalışma yoktur.
    Sharp "Plasmacluster" in gribe yol açan "influenza" da dahil olmak üzere test edilmiş virüslere karşı etkinliği ( havadaki virüsleri % 95 oranında etkisiz hale getirdiği) uluslararası enstitülerce kanıtlanmıştır.
    Sadece filtreleme yöntemiyle havayı temizleyen klimaların ortamdaki iyon dengesine hiçbir etkisi olmadığı için halsizlik ve yorgunluğa karşı etkileri yoktur.
    Sharp "Plasmacluster" teknolojisi, iyon dengesi özelliğiyle ortama yaydığı negatif iyon oranını arttırarak ortamda kaybolan iyon dengesini yeniden sağlar, insan vücudundaki hücrelerin canlanmasına, kendimizi daha rahat ve zinde hissetmemize yol açar.

    12- Klimaların performansı neye bağlıdır ?

    Klimaların ne kadar iyi soğuttuğu veya ısıttığı diş ve iç hava sıcaklığına bağlıdır. Dış hava sıcaklığı arttıkça klimaların soğutma performansları düşer. Dış hava sıcaklığı düştüğünde ise ısıtma performansı düşer.

    13- Hangi kapasitede klima seçmeliyim ?

    Kullanacağımız klimanın ısıtma ve soğutma kapasitesi; binanın yapısı, iç ve dış ortam şartları, montaj koşulları gibi bir çok parametreye bağlıdır ve mutlaka profesyonel biri tarafından hesaplanmalıdır. Teknik etüd yapılmadan kullanılan cihazlardan tam verim ve arzu edilen konfor alınamayacağı gibi maliyet ve işletme bedelleri de daima yüksek olacaktır. Yanlış kapasite, yanlış model ve yanlış montaj yeri seçimlerinin ileride klimanızda ciddi arızalara neden olacağı da unutulmamalıdır.

    14- Klima alırken nelere dikkat edilmelidir ?

    Klimayı satan firmanın tüketici memnuniyetini ilke edinmiş, tüketicisini bilgilendiren, keşif ve montaj hizmetini eksiksiz gerçekleştirebilen bir firma olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca servis ağı güçlü ve yedek parça garantisini en az 10 yıl süre ile veren firma tercih edilmelidir.

    15- Klimanın montajı nasıl yapılmalıdır ?

    Klima cihazlarının montaj yerleri ve montaj şekilleri de en az kapasite tespiti kadar önemlidir. Garanti şartları da göz önünde bulundurulduğunda klimaların uzman yetkili servis tarafından montajı yapılarak işletmeye alınması gerekir.

    16- Klimanın sağlık açısından sakıncası varmıdır ?

    Yeri yanlış seçilmiş, yanlış monte edilmiş veya kalitesiz bir klima sağlığınıza zarar verebilir. Ancak klimanın (doğru ve bilinçli bir şekilde kullanıldığında) sağlık açısından büyük faydalarının olduğu bilimsel otoriteler tarafından bildirilmektedir. Özellikle yaşlılar, kalp ve şeker hastalarına klimatize ortamda bulunmaları tavsiye edilmektedir.

    17- İnsan sağlığı açısından ideal konfor şartları nedir ?

    Ev ve işyerlerinde 23°C sıcaklık, 50% bağıl nemin ideal konfor koşulları olduğu geniş kitlelerce kabul edilmiştir.

    18- Klimalar için servis hizmeti ne kadar önemlidir ?

    Klima cihazları iç ve dış ortamda değişik hava şartlarına maruz kalan cihazlardır. Cihazların ısı transfer yüzeylerinde meydana gelen kirlenmeler cihaz performansında düşüklüğe neden olur. Ayrıca cihaz içerisindeki soğutucu gazın işletme basıncında mevsime göre düzeltme yapılması gerekir. Bu nedenle klima cihazlarında yılda iki sefer bakım yapılması son derece önemlidir. Servis teşkilatının yaygınlığı tüketici için bu nedenle önemlidir.

    19- BTU nedir ?

    İngilizce "British Thermal Unit" (İngiliz Isı Birimi) sözcüklerinin kısaltmasından gelir. Bir pound (libre) suyun sıcaklığını bir Fahrenhayt değiştirmek için gereken ısı miktarıdır. Geleneksel olarak klimalarda BTU/h; kapasiteyi (klimanızın odadan bir saatte taşıdığı ısı miktarını) belirtmek için kullanılır.

    20- COP ve EER nedir ?

    Enerji verimliliği ölçüsü C.O.P ve E.E.R değerleri ile belirtilir. C.O.P ve E.E.R değerlerinin yüksekliği aynı zamanda o klimanın kalitesi ve teknolojisinin de yüksekliği demektir. Bunun anlamı çok az elektrik ile çok fazla ısıtma veya soğutma yapabilmesidir. Bilindiği üzere tüm klimalar ısıtma ve soğutma işlevini yerine getirmektedir. Yalnız bunu yaparken de belirli bir oranda elektrik enerjisi harcamaktadır.İşte bu noktada bir klimanın ne kadar verimli olduğunu anlamak için performans katsayısı anlamına gelen C.O.P değerine ve elektrik verimliliği anlamına gelen E.E.R değerlerine bakmak gerekir. EER değeri, soğutma kapasitesinin (Watt) soğutmada harcadığı elektrik enerjisine (Watt) bölümü ile bulunmakta, COP değeri ise ısıtma kapasitesinin (Watt) ısıtmada harcadığı elektrik enerjisine (Watt) bölümü ile bulunmaktadır.
    (Alıntı bitti).
    ------------------


    Burada R22 gazının ozon tabakasına zararlı bir gaz olduğunu ve gelişmiş ülkelerde bunun yerine ozon tabakasına zararsız R410 gibi gazlar kullanıldığını
    belirtmek isterim! Uygunsuz Gerçek belgeselinde anlatılan küresel ısınma, bu tür zararlı gazlar nedeniyle oluşmaktadır! Eğer temiz bir gelecek istiyorsak, duyarlı olmamız şart!

    İyon üreteci (jeneratörü) ile ilgili olarak, dolayısıyla sağlık ile ilgili olarak bir de şöyle bir kaynak var:
    http://www.elektral.com.tr/Download/Brochures/bio%20TRON.pdf


    Son olarak bu konu içerisinde klima tavsiyesi istemeyelim ve vermeyelim!
    Bununla ilgili zaten bir konu bulunmakta.
    Lütfen, burada sadece ilmi ve bilgilendirici kaynakları verelim ve tartışalım.





    Düzenleme: cengizumur'un http://forum.donanimhaber.com/m_8915522/tm.htm
    adresinde sağlık hakkında yazdığı değerli bilgiler ışığında ve benim araştırmalarım sonucu piyasadaki çoğu iyonizerin yan ürün olarak ozon ürettiği dolayısıyla insan sağlığına zararlı oldukları görülmüştür!

    Benim çözümüm, iyonizer özelliği olmayan basit bir klima alınması (R410 ya da R407 gazlı) yanına ise negatif iyon üretirken ozon üretmediği kanıtlanmış şu
    http://www.amazon.com/Hyundai-EOS-204-RED-Filtration-System/dp/B000GT2GA2
    hava temizleyiciyi almaktır



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilhami -- 31 Mayıs 2007; 2:53:40 >







  • Iyonizasyon ile hava temizleme teknolojisi, hava temizleme cihazlari basligi altinda daha once konusuldu.

    http://forum.donanimhaber.com/m_8915522/tm.htm

    Butur cihazlari almayi dusunen arkadaslara iyonizasyonun canli turu ayirmadigini, yani mite kuf ve bakterilere yaptiginin aynini bizim solunum yolumuzdaki hucrelerede yaptigini, kimyasal aktivite acisindan ozondan daha masum olmadigini hatirlatmak isterim.
  • Klimalarda filtre temizliği çok önemli. mutlaka her hafta temizlenmeli. Aksi taktirde klimanın belirgin bir şekilde performansı düşüyor ve toz üfürüyor
  • Fazla söze gerek yok gerekli bilgiler yukarıda verilmiş zaten fakat klimayı ısıtmak için alacak olanlar kışın sert geçtiği zamanlarda donmayan bir klima markası tercih etmei gerekiyor.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: cengizumur


    Iyonizasyon ile hava temizleme teknolojisi, hava temizleme cihazlari basligi altinda daha once konusuldu.

    http://forum.donanimhaber.com/m_8915522/tm.htm

    Butur cihazlari almayi dusunen arkadaslara iyonizasyonun canli turu ayirmadigini, yani mite kuf ve bakterilere yaptiginin aynini bizim solunum yolumuzdaki hucrelerede yaptigini, kimyasal aktivite acisindan ozondan daha masum olmadigini hatirlatmak isterim.



    Yazdığınız çoğu şeye katılıyorum ama negatif iyonun zararlı olması kısmına katılamıyorum. Çünkü, araştırmalarım boyunca bununla ilgili hiç bir yazıya rastlayamadım! Fakat, piyasadaki çoğu iyon üretecinin kalitesiz olmasından ya da eski teknolojiyi kullanmasından dolayı yan ürün olarak zararlı ozon ürettiklerini öğrendim. Ozon canlı ayrımı yapmaksızın nem ile birlikte tüm canlılara zarar vermekteymiş!

    Yukarıda düzenleyerek verdiğim
    http://www.nextvisiontrade.com/pdf/EOS.pdf
    negatif iyon üreteçli hava temizleyici ise, ozon üretmiyormuş. O nedenle sağlık ve klima bir arada olsun diyenlere tavsiyem, bu hava temizleyici ile birlikte herhangi basit bir klima (iyon üreteci olmasın) kullanmalarıdır. R410 ya da R407 gazlı alırlarsa gelecek nesillere güzel bir dünya bırakmada pay sahibi de olurlar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilhami -- 31 Mayıs 2007; 3:26:14 >




  • Çok yararlı bilgiler teşekkürler. Yalnız günümüzde negatif iyonizer teknolojisi artık eskide kaldı. Panasonic 'in ürettiği bi-polar iyonizer yani hem pozitif hem negatif iyon üreten sistemler sterilazsyon etkisi ile gerçekten sağlıklı ortamlar yaratabiliyorlar. Negatif iyonlar sadece pozitif iyon yüklü yabancı maddelere tutunarak onları yere çekiyorlar ve iyon etkisi ortadan kalktıktan sonra ortama tekrar salınıyorlar ama Bi polar iyonizerler virüs bakteri, alerjenleri ve mantarları %95-99 oranında yok ediyorlar.

    www.nedeniyonizer.com diye bir site var daha fazla bilgi için oraya bakabilirsiniz.
  • Özel bir sağlık durumunuz yoksa eğer en azından evinizde soluduğunuz havada bırakın mikroplar bulunsun, o kadar steril yaşamak iyi değildir,sağlık açısından daha sakıncalıdır.
    Hele bebeklerinizi,çocuklarınızı böyle büyütürseniz ileride biri püf dese hastalanan ve herşeye alerjisi olan bireyler haline gelirler.
  • evet bende buna katılıyorum fakat şehirlerde egzos, kimyasal dumanlar ve Karbon monoksitlerin oranları gittikçe artmakta ve insanların biraz daha temiz ve sağlıklı bir ortama kaçmak ve bünyelerini dinlendirmek için kendi özel alanlarına sahip olmalılar. Gün içinde mağazalarda dolaşırken öksüren hapşıran insanlardan metroda otobüste yüzyüze seyahat ettikten sonra insanların dinlenebilecekleri ferah hissedebilecekleri ortamları yaratıyor bu cihazlar panasonic in klimasına lafım yok ama diğer çoğu cihaz dediğiniz gibi yarardan çok zarar sağlıyabiliyor. cihazların seçimini yaparken teknolojik altyapılarına lütfen dikkat edin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi swartz -- 29 Temmuz 2010; 23:24:51 >
  • Konuyu hortlatacağım ama bilen biri cevaplayabilirmi,
    Kayınpeder sağolsun bize hediye bir klima almış ''bio'' özellikli bu klimada iyon özelliğini açık bıraksak sağlık ve klima acısından sorun teşkil edermi yoksa arasıra mı açılmalı bu özellik,
    Eşimde bende alerjik bir bünyedeyiz, toz vb. o yuzden evde halı bile kullanmıyoruz.
    Cevaplar için teşekkürler.
  • Klimalardaki iyonizer özelliği ek bir elektirk harcıyor mu ?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.