Şimdi Ara

Klimada Alüminyum ve Bakır Muamması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
10.357
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar gördüm ki eski konular deşilip yine bazı yaralar kaşınmış, forumda olmayan kişiler üzerinden yine bu alüminyum konusu gündeme getirilmiş.

Teknik altyapısı olmadan, inceleme-test-sebep/sonuç ilişkisi irdelenmeden bu konuda net ve kesin olarak ''Şudur'' demek doğru olmaz.

Defalarca yazdık, elbette ki olması gereken BAKIR dır lakin artık O-LA-MAZ diye defalarca sebebini de yazdık.

Körü körüne bakır savunanlara da, Alm kullanın hiç bir şey olmaz diyenlere de ne katıldık ne de karşı çıktım zira buna ne katılabilirim ne de karşı çıkabilirim. Bunun yerine üreticiler ne düşünür, amaç ne olabilir, bakır ve alm kullanımında ne gibi etkenler ile karşılaşabiliriz buna odaklanmak daha doğru olur düşüncesi ile ben ne pozitif ne de negatifim. Ben bu konuda bir TARAF değilim sadece bildiğim kadarı ile teknik olarak konuya yaklaşmayı daha uygun bulurum.

Bu anlamda oturup saatlerce gözümün nurunu dökmeyeceğim bu konuda kimse kusura bakmasın zira aynı konuları her seferinde defalarca ve saatlerce yazmak, araştırmak, resim eklemek, ispat etmek vs yerine eski yazılarımdan c/p yapacağım yerler de olacak elbette. ancak şunu bilmenizi isterim ki bu işler öyle google dan bakır fiyatı bakmakla teşhis koyulabilecek işler değil bunu kimse unutmasın. Bu işin temeline ve hatta taaa Londra Metal Borsasına kadar inmeniz, bakırın son 5 yıllık seyrini incelemeniz gerekir.

Elbette ki sizler bunlarla haklı olarak uğraşmazsınız, sizdeki mantık doğal olarak ''Ben tüketiciyim aaabi en ucuza en iyisini isterim' mantığıdır da o köftelerden kalmadı artık :)

Aşağıda iyi bir inceleme, sebep sonuç ilişkisi, ürticilerin yaklaşımına dair yazı bulacaksınız, merak eden okur ve bakır yerine alm kullanılınca ne oluyormuş veya olmuyormuş anlar :)

KONUMUZA BAŞLAYALIM

Aluminyum konusunda benim yaklaşımım ÖCÜ gibi algılandı forumda zamanında lakin, 6 senedir aluminyum borulu klima kullanıyorum halen en ufak sorun yaşamadım hem de 2 kere yer değiştirdim aynı boru ile. Buna paralel yine yıllardır alm kit ile montaj yaparım, (Öyle ayda yılda 1-2 klima değil, yaz sezonlarında takılan yüzlerce klimadan bahsediyorum) 4 sene önce aynı seri üretimde kaynak noktasındaki fabrikasyon hata kaynaklı 17 gaz kaçırma vukuatını saymazsak 20012 den beri halen negatif bir geri dönüş almış değilim.

Forumda Geçen yaz bu mevzuda kıyamet koptu o zamanlar burada olan bazı arkadaşlarımız vardı kulakları çınlasın ben ''Alüminyumdan bu kadar korkmayın, çok yakın zamanda neredeyse bütün markalar alüminyuma geçmek zorunda kalacak zira bakır maliyetinin altından hiç birisi kalkamıyor, mühendisler alternatif yollar arıyor'' dediğimde kızıyorlar sitem ediyorlardı buradan selam olsun onlara da bu vesile ile. (Kinaye yok gerçekten Allah'ın selamı)

Ben bu mevzuda bir konuda aluminyum boru ve bakır boru kesitlerini paylaşmıştım. Konuya TİCARİ veya FANATİZM düzeyinde yaklaşanlar işlerine gelen bazı çürümüş kondanser resimleri paylaşırlar ki bunun ciddi anlamda nasıl oluştuğu belli değil, ortada bir kaç resim var dönüp dönüp bunları yayınlarlar.

Şimdi bunları yazıyorum diye her seferinde bana sanki ben alüminyum tüccarıymışım gibi yaklaşıldı lakin ben BÜTÜN konulara GERÇEK kesit ile bakarım, ticari kaygım yoktur, satıcı değilim, kimsenin adamı değilim, teknik bilgim dahilinde gerçekleri paylaşırım o kadar.

Şimdi;

Eğer tabloya bakacak olursanız bakır ve alümnyum arasında ısı iletkenliği açısından büyük fark vardır. Lakin burada önemli olan, sahada uygulama koşullarında bunun tüketiciye olan etkisi nedir? Kim bunun matematiksel hesabını yapmıştır? kim bununla ilgili saat saat veya dönem dönem ölçü verileri paylaşmıştır? Ortada bir itham var ise ben MANTIK isterim, isnat var ise ispat isterim. Yıllar evvelki teknoloji ile üretilmiş ve ne olup da çürüdüğü belli olmayan bir kaç resim paylaşıp ''ALM kötüdür'' demek bu işin kaçış yoludur. Ben de burada kalkıp da ALM bakırdan iyidir demiyorum, aklımı peynir ekmekle yemedim çok şükür. Fakat alm den kaçış yok, bakınız daha 1 ay önce burada bir bilgi paylaştım kimse bunlara dikkat etmez mesela, BAKIR madenine Ocak döneminden sonra %9 güncelleme yapıldı, yani 2017 nin daha sadece ilk çeyreğinde %9 artıştan bahsediyorum. Üreticiler bunun altından kalkamaz bu nedenle alm nin değişik varyasyonlarına gidiyorlar mesela bluefin gibi veya buna benzer uygulamalar gibi. Bu işin esası bakırdır ona lafım yok, ancak alm kullanılmış diye bir klimayı almamak da bana çok mantıklı gelmiyor.

Olaya bir de ölçümler ile yaklaşalım.

Aynı mekan içerisinde 2 adet aynı marka aynı model 18.000btu klima ile yaklaşık 1 ay önce yapılmış ölçümleri kabaca aktarayım size.

Birisinde 7M alm kit
    Diğerinde 7M bakır boru kullanıldı

Birisine kit diğerine boru yazdım zira birisi hazır kit di, ölçüleri aynı olsun diye diğerini kangaldan 7m olarak kendim kesip yaptım.

her iki klimaya da start verip 15 dakika hiç bir ölçüm almadım malum 410 gaz biraz kendisini toplasın istedim.

15 dakika sonraki ölçümlerde ise

A B
    basma hattı 59 60
    üfleme ısısı 42 48
    dönüş hattı 36 42

şeklindeydi.

30 dakika sonraki ölçümlerde ise;

Basma hattı 62 62
    Üfleme ısısı 47 50
    Dönüş hattı 43 46

2 saat sonraki ölçümde ise

Basma hattı 66 67 (Buradaki farkın boru ile ilgisi yok)
    Üfleme ısısı 50 51
    dönüş ısısı 47 47

Şeklinde oldu. Bu derecelerin elbette küsüratları var ben kaba bilgi olsun diye ana rakamları yazdım.

Size bu yazıyı yazarken arada kaktım ofisteki klimalardan birisini çalıştırdım ve hem basma hem dönüş hattına derece bağladım, hem de üflemeye derece bağladım birazdan canlı canlı resimlerini çekeceğim. bu ölçümde tek fark bu montajlar 4 metre kit ile yapılmıştı. Alüminyum yani. birazdan resimleri çekeceğim bakalım bu hava sıcaklıklarında ne farklılıklar olmuş. Ortam sıcaklığı 20 derece.

Evet resimleri aktarmayı vs bitirdim, sağda solda bir şey görünür de reklam yapıyor mal satıyor diye yine iftira atarlar diye kesip biçmekle uğraştım bu nedenle kesilmiş resimlerin kusuruna bakmayın artık.

İki aşamalı resim göreceksiniz. birisinde en düşük fan hızı, diğerinde en yüksek turbo açık halde. hava sıcaklığı nedeniyle kompresör ısıtma modunda haliyle 72 hertzin üzerine çıkmıyor o nedenle ısıtma derecesini değil aradaki farkı baz alacağız.

İşleme başlangıç saati ve derecemiz

Setlediğimiz değer, fan en düşük

Basma hattı derecesi

Üfleme ısısı

Dönüş hattı derecesi

Koşulları değişirip fan hızı en üstte ve turbo açık

Basma hattı derecesi

Üfleme ısısı

Dönüş hattı derecesi

Bu da final resmi

En önce dikkat edilmesi gereken konu test süresidir. Ben size yazıyorken klimayı açtım (takriben 6-7 dakika önce) İşlemin başlama zamanı ile bitiş zamanına bakın aradaki süre toplasanız 15 dakika ya vardır ya yoktur.

Şimdi tüm bu bilgilerden hareketle.

Basma hattından çıkış yapan ısının ne kadarı yolda kaybolmuş?
    Bu kayıp sizi ne derece etkiler?
    15 dakikada dahi sadece bu kadar fark var ise (Tüm kayıplar başlangıçta verilir) orta ve uzun vadede bu açık ne kadar kapanır?
    Bu ısı değerinin tüketimsel anlamda etkisi nedir?
    Bu tüketimsel anlamda etkinin sizin faturanıza etkisi nedir?
    Bakır olsaydı aradaki fark ne olacaktı?
    Bakır olsaydı Tüketime etkisi ne olacaktı?
    Bu bakır ve alüminyum arasındaki fark, BAKIR veya KALİTELİ diye bir klimaya vereceğiniz 1000-2000-3000-5000 tl gibi rakamları ne kadar sürede amortise eder?

Ben ürün satın alırken hep bu krtiterler etrafında dönerim, Yoksa etrafa hava atıp ''Vallahi şekerim benim evimde Mitsubishi fe abc xyz var'' demek için gidip 10.000TL bir klimaya para vermem.

Klima satın alırken de, teknoloji satın alırken de belli ksıtaslar vardır, bu kıstaslar dahilinde ise ve vaat ettiği kriterleri yerine getirebilen kim ise, bana en uygun rakama ve EN UZUN GARANTİ SÜRELİ kim ürün satıyorsa en kral marka o dur benim için.

Bakır-Alüminyum
    Yerli-Avrupa
    Kaliteli-Kaitesiz

vs vs bir sürü ayırıştırma var da ksıtas nedir kimse detaylara girmiyor.

Kafanızı karıştırmamak adına çok detaya girmek de istemem lakin yıllardır burada bakır savunanlara bir soru sormuşumdur ama mantıklı bir cevap gelmemiştir.

Alüminyumu bu kadar kötülerler, (Yineliyorum savunduğum alm nin iyi olduğu değil) tamam da BAKIR diye tutturduklarında üreticinin kullandığı BAKIR ile ilgili ne kadar bilgi sahibi bu arkadaşlarımız. Saf bakırmıdır? Cevher bakırmıdır? toplama bakırmıdır? kaçıncı kalitedir? yani dışarıdan bak, anahtarla çiz ''oooo kaplama yapılmamış gerçek bakır'' de çok güzel. peki kesit? Peki cm2 ye düşen gramaj? bunların hiç önemi yok değil mi?

Ben sadece size örnek olsun diye basit bir tablo paylaşayım

bakınız bu tabloda 1/4 bakır için verilen kesit ve gramaj değerleri var. halbuki ikisi de 1/4

Veya diğer çaplar için de aynı durum söz konusu

Bu ise tabloya yansıyan hali, Peki ya yansımayan hali? Kim size bu konuda garanti verebiliyor? kim size diyor ki ''Ben taahhüt ediyorum cevher bakır 1/4 çapında 0,80mm kesit bakır kullanıyorum''

Bir noktadan sonrası artık abartıya giriyor arkadaşlar, bu forum ortamlarında yazıp çizmek güzeldir kolaydır. Ben sadece yazıp çizmek değil bu işin gerçek dünyadaki yansımasına göre hareket ediyorum. Yoksa elbette ben de biliyorum ısı iletken tablosunun ne söylediğini. buyurun onu da paylaşalım.

Tamam bu tablo bize çok güzel veriler sunuyor da bunun gerçek dünyadaki bize yansıması ne?

Yahu ben altı üstü 5 metre boru ile kaybetmemeye çalıştığım ısı için ne kadar anlamsız bedel öderim onu hesaplıyorum. Yoksa biz de biliyoruz bu işte olması gerekenin bakır olduğunu. Uzun garanti diye neden ısrar ediyorum? madem ki alm den korkuyoruz, ürünümüz 7 yıl garantide olduktan sonra banane kondanser çürümüş çürümemiş o artık satıcının sorunu zira 3-5 sene sonra kondanser çürüyecekse yine kendisi değiştirecek yenisi ile zira ürünüm garantili.

Siz BAKIR/ALÜMİNYUM tartışmalarına girmek yerine, benim her zaman söylediğimi yapın, Kendinizi alabileceğiniz en uzun süre GARANTİYE alın, sonra bakır delindi, alüminyum çürüdü vs bırakın kurum düşünsün size ne. Ben kendimi 7 yıl güvenceye aldıktan ve o boru 7 yıl çatlayıp patlamadıktan sonra (7 yıl içinde ne olsa benim umurum değil zaten) kalkıp da ben bu aleti 20 yıl kullanacak değilim zaten.

Haaaa elbette ki gidip de 10.000TL lik klima alıp yine de alm kullananlara ben de itiraz ederim, benim bahsettiğim ürünler halk sınıfı ürünler
    Alırsın 1500TL ye 12000BTU klima, yaparsın 7 yıl garanti, 7 yıl sonra klima bomba olup patlasa banane yahu atar yenisini alırım zaten verdiğim altı üstü 1500TL diye düşünürüm.

Tabiiiii her zamanki gibi konuyu bağlarken yazayım ki bunların hiç birisi UZMAN GÖRÜŞÜ DEĞİLDİR. Şahsi fikrimdir. her türlü uygulamada her türlü son kararı verecek olan elbette sizlersiniz. Ama ''Sizi kandırıyorlar'' senaryosu yazıp sizi kandırmalarına izin vermeyin.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Klimada Alüminyum ve Bakır Boru Muamması

Klimalarda kullanılan boruların malzemesi, sistemin performansı ve ömrü üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Alüminyum ve bakır borular, klimalarda en sık kullanılan iki malzemedir ve her birinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır.

Bakır Boru Kullanan Klimalar

Bakır borular, klimalarda uzun yıllardır kullanılmaktadır ve yüksek dayanıklılıkları, korozyon dirençleri ve ısı transfer kapasiteleri ile bilinirler. Bakır borular, alüminyum borulara göre daha pahalıdır, ancak ömürleri de daha uzundur.

Klima Alüminyum Boru

Alüminyum borular, bakır borulara göre daha hafif ve daha maliyetlidir. Ayrıca, korozyona karşı daha az dayanıklıdırlar ve ısı transfer kapasiteleri bakır borulara göre daha düşüktür. Ancak, alüminyum boruların montajı daha kolaydır ve daha az işçilik maliyeti gerektirir.

Klima Boru Bakır Mı Alüminyum Boru Farkı

Alüminyum ve bakır borular arasındaki temel farklar şunlardır:

• Maliyet: Alüminyum borular genellikle bakır borulardan daha ucuzdur.
    • Dayanıklılık: Bakır borular, alüminyum borulara göre daha dayanıklıdır.
    • Korozyon direnci: Bakır borular, alüminyum borulara göre korozyona karşı daha dayanıklıdır.
    • Isı transfer kapasitesi: Bakır borular, alüminyum borulara göre ısıyı daha iyi iletir.
    • Montaj kolaylığı: Alüminyum boruların montajı, bakır borulara göre daha kolaydır.

Vestel Klima Bakır Boru

Vestel klimalarında genellikle bakır borular kullanılmaktadır. Bakır boruların dayanıklılığı ve yüksek ısı transfer kapasitesi, Vestel klimalarının verimli ve uzun ömürlü olmasını sağlar.

Sonuç

Kliman için hangi boru malzemesinin doğru olduğu, ihtiyaçlarına ve bütçene bağlıdır. Bakır borular daha dayanıklı ve verimlidir, ancak daha pahalıdır. Alüminyum borular ise daha ucuz ve montajı daha kolaydır, ancak daha az dayanıklıdır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Aynen uzun garanti güzel ama firmada malına sahip çıkması daha önemli

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • güzel yazı olmuş, bir de bunu sağlamlık ve dayanım açısından değerlendirmek lazım.
  • Emekkk kullanıcısına yanıt
    Elbette, bu nedenle herhangi bir markayı alırken şikayetvar endekslerini incelemek bu konuda oldukça ciddi bir referans sergiliyor.

Mesela ben en son dün baktığımda ME nin teşekkür oranının %57 olduğunu görmüştüm. Her ne kadar şikayet oranı ile de paralel olsa da, firmanın yaşanan sorunlarda tüketicilerinin %57 sinin teşekkürünü kazanması ve %88 inin memnuniyetini almasından daha iyi bir referans olamaz diye düşünüyorum. Bu iyilere bir örnekti, kötülere örnek ise PANASONİC referans gösterilebilir. Tamam yüksek şikayet sayısı yok ancak firmada ilgi de yok, Teşekkür oranı %0 - Memnuniyet oranı %0

Mesela DAIKIN klimaya bakarsanız adetsel anlamda şikayetin yüksek, memnuniyet ve teşekkürün oransal olarak düşük kaldığını görürsünüz.

Asıl önemli bomba ise bence VESTEL markasından geliyor. Satış oranları ile kıyaslarsak normal görünen 4225 adet tüketici şikayetine rağmen %72 memnuniyet sağlayıp %57 teşekkür almayı başarmış lakin ARÇELİK markası ise 4909 şikayete karşılık %54 ve %28 ile bu başarı listesinde biraz geri kalmış görünüyor.

Gördüğünüz gibi uzun garanti tavsiyesinde bulunurken elbette belli bir mantık çerçevesinde bu konuyu analiz etmek gerekiyor bu anlamda hatırlatma için teşekkür ederim.

• ztalan kullanıcısına yanıt
    Elbette, bu nedenle kendi kullanım sürelerimi ve teknik detsek verdiğim ürünlerde adetsel olarak yaşadığım sorunları da yazdım ki bir kıyaslama yapılabilsin.

6 Yıl kendi kullandığım ürünler ve 2012 den beri kesintisiz teknik destek sağladığım binlerce üründen 17 kaçak sorunu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ado

Elbette, bu nedenle kendi kullanım sürelerimi ve teknik detsek verdiğim ürünlerde adetsel olarak yaşadığım sorunları da yazdım ki bir kıyaslama yapılabilsin.

6 Yıl kendi kullandığım ürünler ve 2012 den beri kesintisiz teknik destek sağladığım binlerce üründen 17 kaçak sorunu.

Bu durumda işin hakkını vererek kaliteli montaj'ın ne derece önemli olduğunun göstergesidir.Toplumda Vestel kalitesiz düşüncesinin çürümesini görüyoruz.Günümüz dünyasında bütün markalar iyi üretmek zorunda çünkü bir rekabet var.Temennim Ado hocam gibi işin ehli servislerin çoğalmasıdır.Aslında birazda biz tüketicilerin bilinçlenmesi şart.Çünkü bilgimiz olunca fikrimizde olur ve hakkımız olanı isteriz konuya hakim olduğumuz için.

Edit:Anlam bozukluğunun giderilmesi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Adalet mülkün temeli -- 13 Ağustos 2017; 23:15:28 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.