Şimdi Ara

KLİMA VAKUMU Hakkında Yanlış Bilinenler (2 VİDEO İçerir)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
13
Favori
9.124
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Değerli Arkadaşlar Merhaba;

    Bildiğiniz üzere kısa bir süredir KLİMA bölümümüzde yazılar yazarak elimden geldiğince DOĞRU bilgileri sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Bazı yazdıklarımın yadırgandığının farkındayım, Bazı yazdıklarım karmaşık da geliyor olabilir bu nedenle elimden geldiğince resim ve video ile yazılarımın doğruluğunu desteklemeye çalışırım.

    Bu anlamda uzun zamandır vakum konusunda SÜRE ile ilgili itiraz yazılarımı yine ısrarla dile getirip, VAKUM unsurunda SÜRE belirtmenin MANTIKSIZ olduğunu hep dile getirmiştim.

    Buradan hareketle benim, VAKUM yapılmamış klimalara NORMAL yaklaştığım algısının ortaya sunulduğu zamanlar da oldu maalesef.

    Üstüne basa basa tekrar ediyorum ki Vakum yapmamak, klimaya ihanettir. Vakum yapılmamış klima performans eğrisinde negatif etkilenmek zorunda kalır. Her ne kadar çatlayıp patlamasa da klima kompresörünün yağına oksijen ve nem karışması kabul görmez, kompresör yağının kimyasının değişmesine neden olur. Kimyasal ve bilimsel açıklamasını çok derin yapabilecek olmama rağmen gereksiz görüyorum.

    Netice itibariyle arkadaşlar VAKUM ŞARTTIR ancak yine de ısrarla yazıyorum ki, vakum yapılmamış klimalarınız da içine bomba koyulmuş gibi patlayacak, Gövdesi çatlayacak, içinde kalan nem buza dönüşüp pistonu kıracak veya 1-2 sene sonra bozulacak değildir. Hem kompresör yağının hem de freon gazının kimyasının değişmesi nedeniyle performans eğrisi düşük olacaktır bu da 18 dakikada ulaşması gereken performans üst eğrisine 20 dakikada (klima kalitesi ve tesisata göre değişir) anlamına gelir. Bu da zaman=para mantığı ile aylık elektrik faturanıza klimanızın kapasitesi oranında 5-15TL fark getirecektir (farazi rakamlardır)

    Şimdi, amaç sadece doğruları yazmaksa elbette ki buraya bunları aktarmak zorundayız. Burada VAKUM YAPILMAMASINI destekliyor gibi olmak istemem, sadece şehir efsanelerini de kabul etmiyorum bu anlaşılsın yeterli.

    Süre konusuna gelirsek. Bu forumda çok şey yazıldı çizildi. Herkes bir SÜRE tavsiyesinde bulundu, birileri işi abarttı ‘’Şu kadar saat kalsın fazlasından zarar gelmez’’ dedi. Birileri ne kadar uzun vakum yapılırsa o kadar çok soğutacağı sonucuna çıkacak yazılar yazdı vesselam.

    E tabi yine ben itiraz ettim ve yine ben kötü oldum elbette ancak bu işin doğrusu ‘’Şu kadar SAAT’’ önermekle olmaz. Bana göre nasıl ki KLİMA önermek de öneri almak da mantıksız sa, VAKUM konusunda SAAT belirtmek de mantıksızdır.

    Dün, Daha önce benim olan ancak servis işini bıraktığım için abime devrettiğim şirketten bir personel ile (Eski Personelim) Sırf bu mevzu için servise gittim ve 2 klima montajında Ustamıza refakat ettim. Çok sayıda resim çekip video kaydı aldım ancak ben bu konu ile ilgili olan 1-2 tanesini buraya paylaşacağım. Anlatmak ve vurgulamak istediğimin ne olduğunu videoları izledikten sonra daha rahat anlayacaksınız mutlaka.

    Birinci videomuzda vakum motorumuzun emiş ağzını kapatarak HİÇ HAVA EMİŞİ YAPAMADIĞINDA ibrenin hangi pozisyonda olacağını görmeniz için elimle hortumun ağzını kapattım. Siyah ibre, sistemdeki havanın göstergesidir. Kırmızı ibre ise, siyah ibrenin inmesi gereken noktaya sabitlenmiştir.

    VAKUM 1

    İkinci video da ise Sıfır yapılmış 12000BTU klima montajına ait ¼ ve 3/8 çapında borulara takılmış vakum motorunun, 4 metrelik kit içerisinde bulunan havayı ne kadar sürede vakumladığını görebileceksiniz.

    VAKUM 2

    Ben sadece 1 Dakikalık, evet bildiğiniz BİR DAKİKA olan bir video paylaşıyorum. Vakum motorumuz ROTHENBERGER dir ve sınıfının neredeyse en alt modellerindendir yani 1.5CFM bir vakum motordur.

    Videoları izledikten sonra neden bu işin süresi olmaz diye ısrar ettiğimi mutlaka anlayacaksınız arkadaşlar. Her fırsatta Vakum işinde TESİSAT mesafesinin ve İBRENİN tek etken olacağını işte bu nedenle dile getiriyorum.

    Bir çok arkadaşımız gerek özel mesajdan gerekse buradan soruyorlar ‘’10 Dakika vakum yaptılar içim rahat etmedi’’ diyen arkadaşlarım oldu. Bunun sebebi, İnsanlara aylarca yıllarca hatalı bilgi verilmiş olmasıdır.

    Zamanında MANOMETRE kullanmaya üşenen ustalar ‘’5 dakika bağlasam yeter’’ Demiş. Bu iş zamanla ‘’Aslında 5 dakika yeter ama ben sizin klimayı 10 dakika vakumladım’’ sonra zamanla ‘’10 dakika yeter ama ben 20 dakika vakum yaptım’’ diye diye, günümüzde ‘’Bağlayın 3 saat kalsın fazladan zarar gelmez’’ saçmalık boyutlarına kadar ulaşmış maalesef.

    Ben size 1 dakikalık kısmı paylaştım ibrenin geldiği yeri gördünüz. Şimdi lütfen kendiniz karar veriniz sizce kaç saat bağlı kalsın vakum motoru ;)


    Bu vesile ile, İşin ciddi boyutu ile vakum yapılmamış bir klimada OLASI karşılaşılabilecek durumlar TEKNİK olarak aşağıdadır.

    6.8 Sistemin Vakumlanması
    Soğutma sistemlerinde sistemin vakum edilmesi performans açısından oldukça önemlidir. Montaj işlemi sırasında veya sistemin açılması durumunda kesinlikle vakum işlemi uygulanmalıdır.
    Soğutkan sistemindeki hava ve nem aşağıdaki gibi istenmeyen sonuçlara yol açar.
    Sistemdeki basınç artar.
    Çalışma akımı artar.
    Soğutma veya ısıtma performansı düşer.
    Soğutkan devresindeki su donabilir ve kılcal boru tıkanabilir.
    Su, soğutkan sistemindeki parçaların paslanmasına yol açabilir.


    Paslanmaya örnek olarak aşağıdaki resmi paylaşıyorum (Günümüz Teknolojisinde kullanılan ROTARY kompresörlerden henüz bu tarz geri dönüşler olmaması nedeniyle bu eski sistem resmi paylaştım)

     KLİMA VAKUMU Hakkında Yanlış Bilinenler (2 VİDEO İçerir)
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • Vakum konusundaki soru işaretleri kalkmış oldu bu makale ile elinize sağlık...

    Konu ile yakından alakalı olan süpürme yönteminede değinirseniz tam süper olacak...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • janjarre kullanıcısına yanıt
    Elbette bunu da yapabiliriz lakin bunu bir şema üzerinden yapmak, sanirim anlasilmasini daha mümkün kilacaktir.

    Yarın arşivi kurcalayip, buna en uygun anlatimi nasil yapabiliriz bakalim. Fikir için tesekkür ederim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ado kullanıcısına yanıt
    Rica ederim... Biraz nette araştırma yaptım ama yurt dışı sitelerde bile örnek gösterebileceğiniz bir şemaya rastlayamadım... Bulabilseydim sizi zahmetten kurtarıp link atacaktım ama malesef....
  • janjarre kullanıcısına yanıt
    Tesekkur ederim destegin için. Bende işe yarar bir sey bulamazsam fabrikadaki arkadaşlardan destek olabilecek 1-2 fikir veya argüman bakmalarini rica ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yeni klima alan bazı arkadaşlarımız, evlerine gelen teknik servisin ne yapması gerektiğini, nelere dikkat etmeleri gerektiğini özel mesajdan veya buradan soruyorlar, bu nedenle aşağıya bir alıntı paylaşıyorum, Teknik montaj bültenlerinden olan bu alıntı, aslında izlenmesi gereken adımları 3 aşağı 5 yukarı anlamanızı sağlayacaktır.

    Vakum işlemi aşağıdaki adımlar izlenerek yapılır.

    1. Soğutma (yaz mevsimi) için alçak basınç hattı (mavi hortum), dış ünitenin 3 yollu (dönüş) vanasına bağlanır. Isıtma (kış mevsimi) için yüksek basınç hattının (kırmızı hortum), dış ünitenin 3 yollu (dönüş) vanasına bağlanır.
    2. Tüm vanaların kapalı olduğundan emin olunur.
    3. Vakum pompası çalıştırılır, manifold alçak basınç hattı vanası ve sistem vanası açılarak sistem vakumlanmaya başlar. Hassas vakum saati sıfıra (0) düştükten sonra 10 dakika daha devam eder. Vakum pompası kapatılır.
    4. Vakum işlemi tamamlandıktan sonra 5 dakika beklenerek hassas vakum manometresi gözlenir. İbrenin yükselmesi sitemde kaçak olduğunu gösterir. Bu durumda sisteme kaçak kontrolü yapmak gereklidir.
    5. 5 dakikalık bekleme süresi içerisinde hassas vakum saatinde ibre sabit kalıyorsa vakum işlemi bitirilir.
    6. İLAVE GAZ ŞARJI YAPILMASI. Vakumlama işlemi bittikten sonra vanalar kesinlikle açılmamalı ve fazladan ilave edilmesi gereken gaz miktarları ürüne ilave edilmelidir. İlave gaz uygulamaları firmaların iç bültenlerine göre değişiklik göstermektedir.
    7. Alyan anahtar ile ünite üzerindeki 2 yollu (basınç) valfinin vanası açılarak dış ünitedeki gaz sisteme verilir.
    8. Dönüş vanası alyenle açılarak sistem çalışmaya hazır hale getirilir.
    9. Daha sonra, sistemin çalıştırılması esnasında, basınçları izlemek üzere manifold bağlı vaziyette bırakılır.
    10. İç ve dış ünite bağlantılarında kaçak kontrolü yapılır. Kaçak kontrolü gaz kaçak cihazı ve köpük ile yapılabilir. Vakum süresince ürünün elektrik kablo bağlantıları, iç ünitede su testi, uzaktan kumandanın duvara sabitlenmesi, dış ünite su tahliye hortumunun takılması gibi diğer işlemler tamamlanır. Hep vurguladığım gibi VAKUM uygulaması servis ekibine ek süre getirmeyecektir. (Eğer işi bilen bir ekip ise)




  • Tekrar Merhaba Arkadaşlar;

    Biraz arşivleri kurcaladım ancak, haliyle vurgulamak istediğimiz noktada kabul gören bir uygulama olmaması nedeniyle mantıklı bir doküman veya kaynak bulamadım. Bu nedenle aşağıya eklediğim resim üzerinden ‘’süpürme yöntemi nedir? Ne değildir?’’ Sorularına cevap bulmaya çalışacağım.

     KLİMA VAKUMU Hakkında Yanlış Bilinenler (2 VİDEO İçerir)


    Şemadaki turuncu hattı takip edecek olursak eğer, çıkış noktasının fabrika ortamında içerisine gazın hapsedilmiş olduğu kondanser olduğunu görebiliriz..

    Bu şemada turuncu hat ile belirtilen nokta vakum hattı olmakla birlikte, Süpürme diye tabir edilen (Cümle ve uygulama yanlış kullanılıyor) güzergâh da aslında yine aynı hat üzerindedir, aradaki tek fark vakum motoru ve hortumunun bağlı olmamasıdır.

    Günümüz Teknisyenlerinin bahsettiği süpürme yöntemi nedir?

    Bu yöntem, kondanser içerisinde hapsedilmiş olan BASINÇLI gazın, Önce 2 yollu valf üzerindeki vanayı açarak kondanserde bulunan gazı iç ünite ve bağlantı borularına salmak suretiyle bu basıncın Tesisat içerisine baskı yapmasını ve çıkış noktasına doğru gitmesini sağlayıp, daha sonra 3 yollu valf üzerindeki sibop ağzında bulunan iğneyi içeri basmak sureti ile arada sıkışan HAVA, NEM ve var ise Toz gibi kalıntıları dışarı atma yöntemidir. Lakin bu yöntemde her hâlükârda hava da bulunan oksijen ve nem tabi ki bir kısım gaza sirayet etmektedir. Kabul edilir yöntem olmamakla birlikte en azında bunun yapılması dahi hiçbir şey yapılmamasından çok daha makuldür.

    GERÇEK süpürme yöntemi nedir?

    Gerçek süpürme yöntemi ise, Aslında Sisteme hiçbir bağlantı yapmadan ve klima sistemindeki gazı kullanmadan AZOT gazı ile yapılan temizliktir. İşin Gerçeği, TAM RANDIMANLI bir iş isteniyorsa yapılması gereken önce AZOT ile temizlik (410A gazlı sistemde azot kullanmanın sakıncalı olduğu söylemleri de vardır lakin bilimsel bir veri göremediğimden ben belirtmekte sakınca görmedim, ispatlanırsa bu yazımı seve seve revize edebilirim) yapılarak sistemdeki tüm sakıncalı unsurlar BASINÇ yolu ile dışarı atılıp aynı zamanda sistem KURUTULUR ve sonrasında makul bir vakum yapılarak sistemdeki hava atmosfer çekilip alınır. Bilinen o dur ki SADECE VAKUM yapılarak sistemdeki NEM unsurunun tamamen ekarte edilmesi teknik olarak pek mümkün değildir, bu nedenle önce basınç ile temizlik, sonrasında makul bir vakum en mantıklı olanıdır. Aşağıdaki resim, boru içerisinde olması muhtemel bazı unsurların vakum ile neden alınamayacağının ve aslında vakum öncesi süpürme işlemine neden ihtiyaç duyulabileceğinin basit bir göstergesidir. Yine işin uzmanları der ki, Tesisatta eğer bakıra kaynak yapılacaksa mutlaka süpürme yöntemi kullanılmalı, kaynak yapılırken sistemden mutlaka AZOT geçirilmelidir. Söz konusu oksitlenmenin kaynak esnasında oluşmaması için, bakir borunun içinden azot gazi geçirilmelidir. Azot geçerken yapılan kaynak sonunda bakir borunun iç yüzeylerinde oksitlenme olmaz. Gereksiz yere kaynak yapmak sistemde kaçak riskinin dışında kirlenmeye de neden olur. Bakir boru hattı mümkün olduğunca kısa ve az kaynaklı olmalıdır.

    Resim, internet ortamından alınmıştır.

     KLİMA VAKUMU Hakkında Yanlış Bilinenler (2 VİDEO İçerir)


    Görüldüğü üzere, aslında farklı bakış açıları sergileyip olayı da farklı tablolarla sizlere resmedebiliriz.

    ÖZGÜR ortamların tamamen yanında olmakla birlikte, bu derece kontrolsüz özgürlük sonucu ne derece bilgi kirliliği veya yanıltıcı bilgi düzeyi yüksekliği ile karşılaşılabileceği de bu şekilde bir kere daha ortaya çıkmış oluyor. Elbette kimse sizden veya bizden bilimsel makale istemiyor, kaldı ki okumayı çok seven bir toplum olmadığından dolayı bu makalelerin okunma oranları da oldukça düşüktür. Sırf bu nedenle Halk dilinde anlaşılabilir ancak gerçek bilgileri, mümkünse kaynakğı, değilse resmi fotoğrafı ve makul açıklaması ile paylaşmak bu işin en doğru olanıdır.

    Ben bu yazıyı sizlere hazırlarken, Milli Eğitim bakanlığının 2011 Tarihli 522EE0227 kodlu makalesinden, Öğr. Gör. Erdoğan ŞİMŞEK, Öğr. Gör. Dr. Mehmet BİLGİLİ, Prof. Dr. Beşir ŞAHİN
    Prof. Dr Onur Devres’in yazılarından ve Kurum içi Bültenlerden faydalandım. Kendi Bilgi birikimimi de kattım ortaya bu çıktı. Bu yazıların çoğu internet ortamında herkesin erişebileceği konumadır. Şimdi isterim ki Bir arkadaşım ‘’yazının şurasında hata var, Şu kaynaktan aldığım bilgi doğrultusunda hatalı bilgi vermiş görünüyorsunuz’’ desin ben de seve seve doğrusunu buraya paylaşayım ve sizlerle birlikte ortaya, herkesin korkmadan gönül rahatlığı ile kullanabileceği GERÇEK bilgiler çıkartmış olalım.

    Yine de konu ile ilgili araştırma içerisinde olacağım, bu konuya yönelik farklı kaynaklara ulaşırsam yazıda mutlaka revizyona giderim. Sizler de bu tarz bilgilere ulaşırsanız ya konuya ekleyiniz, ya da bana iletirseniz ilk mesajda revizyona da gidebiliriz.




    Not: Eğitimcilere ilave isim girilmiştir.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Ado kullanıcısına yanıt
    Elinize bilginize sağlık, karmaşık gibi görünen tesisat incelikleri ancak bu kadar anlaşılır anlatılabilir...

    Süpürme ve azot işlemini daha çok vrf sistemlerin tesisatlarında kullanılıyor diye biliyorum... Uzun metrajlı boruların ekleme ve veya kaynak sonrası temizliğinde ve neminin alınmasında basınçlı azottan başka daha etkili yol yok... Ev veya ofis gibi kısa mesafeli tesisatlarda yani ortalama 5 ila 7 metre gibi mesafelerde azot temizliğine gireni hiç görmedim duymadım... Bunun yerine vakum yeterli geliyor... Tabi, olması gereken azot ile ön temizlik yapmak ama... İşte ama'sı var :)

    Bence bu konu olmuş usta... İlave'ye gerek yok Verilen bilgiler piyasa işi değil teknik şartname çıkışlı...
  • Teşekkür ederim
    Elinize sağlık

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güncel
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ado

    Güncel

    Bu olay araç klimalarında da geçerlidir.
    Vakumu süreyle değil, ibreye bakarak yapıyoruz. Vakum motorunun gücü belli, uzun uzadıya dakikalarca vakum yapmaya gerek yok.
  • Du Hast D kullanıcısına yanıt
    Tebrikler ustacım, Kulaktan Dolmacılarla değil, işi bilen ustalarımızla yapılır klima işi
  • teeKin arkadaşım konu burada
  • öncelikle bu yararlı konu için teşekkür ederim

    Peki günümüzde bütün servisler klima montajı sırasında vakum pompası kullanıyorlar mı ?

    Piyasada bu iş servisin matkap getirmesi gibi alışkanlık haline geldi mi, yoksa bu devirde hala vakum motoru getirmeyen, vakumlamadan klima devreye alan servisler var mı ?

    Bunu bilelim ki, servisi uyarmamıza gerek var mı, yok mu anlayalım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Allen_Bradley -- 14 Mart 2017; 14:44:36 >
  • Allen_Bradley kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle ama kesinlikle, UYARMADAN işini yapan servis sayısı 10 da 3 dolaylarında maalesef.

    Buradan da anlaşılacağı üzere hocam, Mutlaka bilinçli kullanıcı olmak ve montaj safhasını takip ederek ekip montaja başlamadan bunu şart koşmak gerek.

    Gerçi ben buna da daha önce kendim yazıp kendim itiraz etmiştim ayrı konu. Sebebi ise, Zorla yaptırdığınızda olay sadece bir pıst sesine bakar hocam. Yani teknisyen arkadaş kendisine bu işi zorla yaptırdık diye gıcık olmuşsa, vakum hortumunu usulüne uygun sökmeyerek sisteme yeniden hava girmesini sağlar siz yine vakumsuz bir klima kullanmış olursunuz.

    Özetle hocam. Eğitim Şart. Birinci ders ise AHLAK olmalı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ado

    Kesinlikle ama kesinlikle, UYARMADAN işini yapan servis sayısı 10 da 3 dolaylarında maalesef.

    Buradan da anlaşılacağı üzere hocam, Mutlaka bilinçli kullanıcı olmak ve montaj safhasını takip ederek ekip montaja başlamadan bunu şart koşmak gerek.

    Gerçi ben buna da daha önce kendim yazıp kendim itiraz etmiştim ayrı konu. Sebebi ise, Zorla yaptırdığınızda olay sadece bir pıst sesine bakar hocam. Yani teknisyen arkadaş kendisine bu işi zorla yaptırdık diye gıcık olmuşsa, vakum hortumunu usulüne uygun sökmeyerek sisteme yeniden hava girmesini sağlar siz yine vakumsuz bir klima kullanmış olursunuz.

    Özetle hocam. Eğitim Şart. Birinci ders ise AHLAK olmalı.

    üstad o zaman hem talepte bulunacağız, hem tatlı dille anlatacağız hem de gelen teknisyene servis ücreti dışında biraz harçlık vereceğiz.

    Sanırım montaj ücreti dışında 50,00 TL versek, birazda kola gazoz ikram etsek işimizi düzgün yaparlar




  • Allen_Bradley kullanıcısına yanıt
    Değerli hocam; Gönül istiyor ki bunlara gerek kalmadan işlerini düzgün yapsınlar, lakin ikram da bizim kültürümüzde var o ayrı konu. Ben teknisyen olduğum zamanlardan bilirim, bazen Nemrut olana Nemrut olası geliyordu insanın yalan değil. Bir tatlı söz, sıcak bir ''hoş geldin'' dahi yetiyordu bize hocam.
  • Bakım konusu ve Vakum konusunu güncelleyelim zira iş işten geçtikten sonra yazmaya başladı arkadaşlarımız
  • Önemli bilgiler gerçekten.. Biz de 1 hafta içinde klima alacağız.

    Konuyu güncellemek adına yazayım dedim.

    Teşekkürler...
  • fotbes kullanıcısına yanıt
    İlginize teşekkür ederim, elimizden geldiğince bilinçlendirme içerikli yazılar yazmaya çalışıyoruz.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.