benimde 2 .gün önce mitsubishi 18000 lik klimam takıldı . ve 6.5 metre borulama yapıldı . fakat 3 dk kadar vakum yapıldı .yetersiz değilmi ? ustaya çıkarma devam diyordum usta çıkardı bitiridi tamam dedi. şimdi firmaya itiraz ettik. servis gönderecez bakılacak dedi tekrar. fakat tekrar vakum olmayacağını hepimiz biliyoruz. ,tekrar vakum yapmaya kalkmazlar umarım yeni dış ünite ile değişim yapmalarını talep ettim ısrarla, fakat servis gelecek bakacak dediler ne kadar ısrarcı olsamda .. şimdi kafamdaki soru sıfır kurulmuş bir klimanın , dış motoru yenisi ile değişince başka bir sorun olurmu? mevcut dış üniteyi yenisi ile değişip düzgün vakum yapılırsa .sorun çözülürmü . ilk gün yapılmış gibi sorunsuz performsn ve güçte olurmu ? yani mevcut kurulu sistemi bozmak iç ünitede başka bir soruna yol açarmı ? yoksa dış ünite değişimi herşeyi kökten çözüp bitirir mi .. ah şu servisler acele acele tüm klimaları rezil ediyorlar ayrıca 6.5 metre boru var ama 3 kez köşe kıvrımı var ( oda çıkışı 1 balkona dönüş 2 balkondan dış üniteye dönüş 3 ) gaz eklenmesi gerekirmi yoksa içindeki gaz yeterlimi bunuda öğrenmek isterim. ? gerek varmı ? usta gerek yok demişti 25 metreden sonra gaz ekliyoruz diye bir hikaye anlattı , dış ünitenin içindeki gaz güçlü 25 metreye kadar yeterli vs dedi iinanmadım ama doğruluk payı varmıdır ? < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkan1216 -- 15 Ağustos 2025; 12:2:58 > |
Klima Montajı Esnasında Vakum ve Vakumun Önemi (2025) * Klima Satın Alanlar Mutlaka Okuyunuz * (9. sayfa)

-
-
Merhaba. Klimanın dış ünitesi yenisi ile değişirse sorun olmaz.
Ama gazını boşaltalım,vakum yapıp gaz verelim derlerse kabul etmeyin.
Sonradan vakum yapalım derlerse ona da inanmayın. Gazı dış üniteye topluyorlar,boş boruyu vakumlayıp düzelttik diyorlar.
3 dakika vakum yapılması teorik olarak yeterli.
İç ünitede oksidasyon önleme ve kaçak testi için azot basılmış durumda.
Ara tesisat borusu sıfır yeni boru ise içi temiz.
Dolayısıyla ortalama CFM değerine sahip bir pompa içerideki havayı alır. Nem olması da pek olası olmaz. Ama tabii ki bu yola girmişken dış ünite değişimine diretmeniz daha iyi olur. Çünkü vakumum fazlası zarar değildir.
Mitsubishi cihazlarda 7 metreye kadar ilave gerekmez. İlave şartıyla dikey + yatay karışık 20 metreye kadar borulamaya izin verir.
7 metre ve daha kısa borulamada ilave gerekmez. 5 metre ile 7 metre arasında performans farkı olur ama bunu ölçüm cihazlarında superheat değeri dediğimiz değerin değişimi olarak görebiliriz.
Tüketime ve soğutma ısıtmaya etkisi hissedilir şekilde olmaz. Yani 5 metre boru çekilmiş gibi çalışsın diye gaz ilave etmek fayda değil zarar getirir. Üretici talimatının da dışına çıkmak olur.
Yani gaz gereksinimi konusunda içiniz rahat olsun. 7 metreye kadar ilave gerekmez.
Maximum dikey borulama 12 metredir.
Burada dirsekten ziyade mesafe önemlidir.
25 metreden sonra gaz basıyoruz ifadesi asılsızdır. Cihaz zaten 20 metre borulamaya kadar sağlıklı çalışabiliyor.
Dış ünite değişir , düzgünce vakumlanır ve ürün kaydına işlenirse sorun yaşamazsınız. Dış ünite değiştiğinde dış ünitenin seri numarası da değişmiş olur.
Farklı ürün gelmiş oluyor. Yeni ünitenin seri numarası sisteme girilirse ileride servis hizmeti verirken sorun yaşamazsınız. Eski dış ünitenin seri numarası sistemde kalırsa birkaç yıl sonra servis hizmeti alırsanız "bu dış ünitenin seri numarası sistemde görünmüyor,dış üniteyi kim değiştirdi?" Tarzında sorularla karşı karşıya kalabilirsiniz.
O nedenle değişim yapılınca elinizde işleme dair bir servis formu olsun,bunu sizlere versinler ve faturanızla beraber tedbiren saklamanızı tavsiye ederim.
Cihazın modeli nedir?
Düzenleme : M.Electric olduğunu varsayarak 7 metre olarak belirtiyorum. Cihaz modeline göre direkt bilgi verebilirim.
Saygılarımla...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi klima5505 -- 15 Ağustos 2025; 16:47:0 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
model legendera 18000 btu olan modeli.
sogutma performansi yetersiz geldi .
cihaz odayi sogutmuyor nedense. Klima soguk üflüyor ama klima cevresi soguyor sadece, odaya bir sogutma etkisi yaratmiyor, bir cok ayar denedim.ama pek faydasi olmadi disarisi 27 derece iken oda 25.5 derece oldu ,hisedilen. Bir soguma olmadi ,bunun sebebi ne olabilir, klima 2 2.30 metre yukseklikte asili hata mi yaptilar bu konuda montaj da , . Hatta 22 ,20 ,16 gibi dereceler dede çalistirdim ama oda derecesi 25 asagisini göremedi, tek sebep dis ünitemidir sizce ? iç üniteden kaynakli birsey olabilirmi ihtimaller nedir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bu durumda 7 metre geçerlidir. Heavy cihazlarda ise modeline göre 10 veya 15 metre şarjsız uzunluk belirtiliyor.
Inverter klimanın soğutmaması için birden fazla sebep olabilir.
1- Dış ünitede içeriden gelen boruların bağlandığı noktada dış üniteye karşıdan bakınca sağ tarafta boru girislerini kapatan kasanın içinde karlanma var mı?
2- Klima kaç derece üflüyor?
3- 16 derece gibi ayarlarda çalıştırdığınızda dış ünite pervanesi ve kompresörü ne kadar hızlı çalışıyor? Tiz bir ses geliyor olması lazım,kompresörün yüksek güçte çalışıyor olması lazım.
Karlanma var ise gaz eksilmiştir,kaçak vardır.
Üfleme sıcaklığı yüksek ise dış ünite yüksek tempoyla çalışmıyordur.
Bu durum da sensörlerde bir problem olduğu için meydana gelebilir.
Yazılımsal bir problem olması imkânsız değilse de çok düşük bir ihtimal. Çünkü yazılım hazırlanıp tüm kartlara aynen yükleniyor.
Cihaz soğutmada zayıf kalıyorsa ve kaçak yoksa (hata kodu verene kadar eksik gazla çalışabilir çünkü) bu durumda iç ünitedeki iç ortam sensöründe , dış ünitedeki dış ortam veya boru sensörlerinde sorun olabilir.
Inverter cihazlar daha teknolojik olduğu için ECU'su olan araba gibi karmaşık bir yapıya sahip olduğundan inceleme yapmadan ancak tahmin yürütebiliriz. On Off klimalar kara düzen olduğu için tespitleri daha kolay,olası ihtimaller daha az.
Dış ünite açık havadar alanda mı,kapalı balkonda mı?
Saygılarımla...
-
Karlanma gormedim.ama terleme vardi borular soguk .
dis ünitede fan calisiyor , tiz sese bakmadim dikkat ederim.
dis ünite açikta duruyor direk disarida yani .
Üfleme sicakligi 7 derece gordum maks
oda sogmuyor dedigim.sirkette gree klima var mesela usuyoruz 24 derecede bile, me premium bir klima boyle olmamali o kadar para saydik, daha öncede eski evde general klima.kullandim oda memnun ediyordu herzaman
Peki hocam klima ic ünite yukseligi ile alakali olabilirmi bu is ? Asarlerken yuksek dedik dogrusu bu diyip dinlemediler,
ayrica dis ünitenin bir ayaginda borularin bagli oldugun tarafin ön ayaginda , yag gördum bu normal mi ,yagli yani ? Sebep ne olabilir kaçak mi
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkan1216 -- 15 Ağustos 2025; 18:23:57 >
2.30 metre normal ve uygundur ama tavandan kac cm uzakta olduğu da önemlidir.
En az 15-20cm olmalı ki rahat rahat hava alabilsin. Günümüz cihazları düz ön panele sahip olduğu için önden ve üstten değil,direkt üstten hava çekiyor.
Bu mesafe varsa yerleşimle alakalı sorun olamaz.
Yağlanma olması da kaçağa işarettir ama o yağ boruların olduğu yerden ayağa doğru mu yürüdü onu bilmemiz gerekir.
Eğer yağ boruların bağlandığı yerden gelmişse kaçak olduğu kesindir.
Çünkü kaçak olan yerden gazla beraber kompresör yağı da sızar.
Montaj aşamasında vakum pompasının yağı vs ustanın eliyle oraya bulaşmadıysa ve borulamanın olduğu yerden yağ geldiyse kaçak olduğu kesinleşir.
7 derece iyidir ancak bunu ne kadar süre muhafaza ettiği de önemli. Ortam soğuyana kadar 7 derece ve civarında üflemesi ortamı kesin olarak soğuturdu.
3 tane dirsek var dediniz. Bunlar narin şekilde mi büküldü?
Dirseklere yaklaştığınızda "ssssssss" diye ses geliyor mu klima çalışırken?
Dirsekleri oluşturmak için boruyu bükerken fazla büktüyseler boru kırılmış olabilir. Bu hem sese sebep olur,hem de performansı düşürür çünkü gaz rahat geçemez.
Bu cihazda 18'lik olanında da 1/4 3/8 boru kullanılıyor. Bunlar ufak çaplar olduğu için bükerken kırılması nispeten daha zor ama çok sert davranılarak , elle yumruklar gibi vurularak bükülüp şekil vermeye kalkılırsa bu boru da kırılabilir. Bunu da en net belirten detay ses gelmesidir.
Düzenleme : Terleme normaldir ancak o terlemenin donarak kar haline gelmesi kaçak olduğunu gösterir. Boru bağlantısında oluşan yağlanma ise kaçağın çok küçük olduğunu gösterir ve bu ilerleyen zamanlarda karlanmayı da açığa çıkarır.
Saygılarımla...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi klima5505 -- 15 Ağustos 2025; 18:30:54 >
-
quote:
Orijinalden alıntı: serkan1216Karlanma gormedim.ama terleme vardi borular soguk .
dis ünitede fan calisiyor , tiz sese bakmadim dikkat ederim.
dis ünite açikta duruyor direk disarida yani .
Üfleme sicakligi 7 derece gordum maks
oda sogmuyor dedigim.sirkette gree klima var mesela usuyoruz 24 derecede bile, me premium bir klima boyle olmamali o kadar para saydik, daha öncede eski evde general klima.kullandim oda memnun ediyordu herzaman
Peki hocam klima ic ünite yukseligi ile alakali olabilirmi bu is ? Asarlerken yuksek dedik dogrusu bu diyip dinlemediler,
ayrica dis ünitenin bir ayaginda borularin bagli oldugun tarafin ön ayaginda , yag gördum bu normal mi ,yagli yani ? Sebep ne olabilir kaçak mi
Cevalar ve ilginiz için çok tesekkur ederim hocam.
evet simdi baktim klima ile tavan arasinda 20.5 cm aralik var bu arada.
Bakir borulari elle büktùler hatta duvara dayayip basarak kuvvet uygulayarak yamulttular , dediginiz gibi olabilir mi , hiç o açidan düsünmemistim .
Ama dedigim. ayak yagli kuruldugu günden beri ama nereden geldi bilmiyorum yag.
Bakir boru elle bukulur mu dogru mu bu uygulama ,me gibi bir markanin servisinde
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
-
Hocam altin bilgiler icin tesekkur ederim.mumkunse rica etsem telefon numaranizi bana özelden gönderirseniz sizinle konusmak isterim bu konuyu çözmek icin ,
Hocam boru bükümlerinde bir kirilma varsa nasil anlayabilirim ,tarif edermisiniz rica etsem , nasil bir ses gelmeli nasil dinlemeliyim, nereden dinlemeliyim sesi ?
Hocam ana konuya neden yazmıyorsunuz siz yokken tadı tuzu yok :) sizle çok şey öğrendik. Baktığım klimalara dış ünite yukarıda ise yağ kapanı yapmamışlar diye yorumluyorum :)
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Eğer bükümde kırılma varsa az açılmış musluk gibi klima çalışırken dirseklere yaklaştığınızda "ssss" diye bir ses duymanız gerekir.
Tıpkı musluğun az açılması sonucu çıkan ses gibi burada da akış zorlaştığı için kırık var ise ses çıkacaktır.
Normal bükümde ses çıkmaz nitekim iç ve dış ünite içindeki petekleri oluşturan borularda onlarca U şeklinde kıvrımlar vardır,onlar da gürültü oluşturmaz.
Saygılarımla...
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Merhaba hocam,teşekkür ederim düşünceniz için :)
1 hafta 10 gündür foruma giremedim maalesef. Eski mesajlarda da kim tercih yaptı yapmadı bilemediğim için şu an henüz bir mesaj yazamadım ama fırsat buldukça devam edeceğim. Sağ olun,faydalı oluyorsa ne güzel :)
Evet bu çok önemli bir konu aslında,
VRF sistemlerde cihazın dış ünitesinde bunu sağlayacak düzenekler olsa da monosplit ve multisplit cihazlarda bu işlem şart ama vakumun bile güç bela yaptırıldığını düşünürsek bu da gereken yerlerde uygulanmayan ikinci büyük işlem diyebiliriz :)
Saygılarımla...
Sosyal medyada sürekli önüme klima montajları düşüyor. Yorumlarda yağ kapanı yapılmamış diye yorumlar görüyorum. İnsanlar bilinçleniyor sanırım.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Hocam bugun dikkat ettim de , dis ünite terazisi biraz asagi megilli montajlanmis sanki, bundan kaynakli sorun olurmu bir forograf cektim gormeniz acisinda , terazide sag ve sol dengesiz sadece ortasi dengede
Evet bu teknik konular üzerine yorumlar artıyor. Dediğiniz gibi kullanıcılar bilinçleniyor. Bazen de servis personelleri şahsi hesaplarından yorumlar yapabiliyor ama kullanıcı grubunda da bilinçlenme var gerçekten.
Vakum ve gereken yerlerde yağ kapanı gerçekten önemli. İkisi de sinsice cihazın ömründen yiyor yapılmaz ise
Saygılarımla...
Merhaba hocam.
Teraziyi ortadaki balon üstte duracak sekilde tutup deneyebilir misiniz?
Bir de 180 derece yatay döndürüp deneyebilir misiniz?
Yani balon üstteyken deneyin , sonra teraziyi balon yine üstte olacak şekilde ters çevirip deneyin.
Yani fotoğrafa göre çapraz ölçüm sağ tarafta. O sola geçecek şekilde çevirip deneyin.
İki türlü de aynı şekilde gösteriyorsa terazi doğru gösteriyordur,hafif eğim vardır.
Ama bir pozisyonda farklı gösteriyorsa terazi bozuktur.
Darbe almış,eskimiş olabilir. Basit baloncuktan ibaret gibi görünse de,balon dümdüz monte edilmiş görünse de yanlış gösterebilir.
Bu nedenle Milwaukee , BMI gibi kaliteli terazilerde üretici doğru ölçüm garantisi verir ama yere düşer veya darbe alırsa gözle bakınca kusursuz görünse de hatalı gösterir.
En basit test yöntemi 180 derece sağlı sollu çevirerek aynı yerde test etmektir.
Ama terazinizden eminseniz kompresör tarafı biraz aşağıda kalmış oluyor.
Bu durum fotoğrafa göre sol taraftaki boru bağlantılarını kapatan kasadan dış ünite tabanına yönlendirilen suyun kompresör tarafında birikmesine sebep olabilir. Çok sorun olmaz ama terazide olması daha iyi olurdu dememiz gerekir.
Saygılarımla...
-
daha önce bu ses için kompresör arızalı değişim yapılacak demiştim, dış ünite yenisi ile değiştirildi. ancak ses yine devam ediyor. ya bu seriler bozuk ya da çalışma şekli böyle.
cihaz tam güçte çalışırken bu su sesi gelmiyor gibi ancak klima en düşük güçte çalışırken bu ses geliyor.
İsmail YÜKSELyoutube
Fabrikasyon kompresörü arızalı AİRFEL KLİMAhttps://www.youtube.com/shorts/n1YMMrgbukU?si=BRJ-F039mzY5EodP
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X