KLİMA İLE İLGİLİ MERAKLI BİR TEKNİK SORU Klimanın bir odayı 22 derecede tutmak için harcadığı elektrik ile, 26 derecede tutmak için harcadığı elektrik miktarı aynı mıdır, farklı mıdır? Ve acaba aradaki fark sadece 26 dereceden 22 dereceye indirmek için gerekli elektrik miktarı kadar mıdır? Lutfen soruyu dogru anlayin. Oda 22 derece ve diger durumda da oda 26 derece. Klima ilk ve ikinci odalarda odayi ilkinde 22 ve ikincisinde 26 derecede tutmaya calisirken harcadigi elektrigi soruyoruz. Yoksa 28 den 22 ye veya 28 den 26 ya indirmek degil sorulan. Güncel Durum: Sorunun cevabını kendim de düşündüm az önce. Ve doğru cevabı bulduğumu düşünüyorum. Şöyle ki: Kendi haline bıraktığımızda 28 derece olan odada klimayı çalıştırarak dereceyi 22 ye getirdik. Aynı şartlardaki ve 28 derecedeki diğer odada da klimayı çalıştırarak 26 ya getirdik. Her iki odada da klimanın mevcut oda sıcaklığını yani birinde 22, diğerinde 26 dereceyi korumasını istiyoruz. Elbette bu durumda her iki klima da rölantide çalışacaktır çoğu zaman. Ne zaman ki derece artarsa o zaman devreye girip oda sıcaklığını korumak için soğutmaya başlayacak. Şimdi, 22 derece olan bir odanın 28 dereceye çıkmak için gösterdiği bir ısı artışı direnci vardır. Fakat elbette 26 derece olan bir odanın 28 dereceye çıkmak için göstereceği direnç (yani klimaya karşı mukavemeti) daha hafif ve az olacaktır. İlk oda, sıcaklığı 6 derece arttırmaya çalışıyor, diğer oda ise sadece 2 derece arttırmaya çalışıyor. Bu durumda klima 22 derece olan odayı, 22 derecede sabitlemek için daha çok efor sarf etmek ve daha sık ve uzun sürelerde rölantiden çıkıp soğutma yapmak zorunda kalır. Bu durumda da daha fazla elektrik harcar. Tabi bunun üzerine bir de 26dan 22 dereceye düşürmek için harcanacak elektriği ilave etmek gerekir. Peki bu soruyu neden sorma ihtiyacı hissettik? Klima elektrik harcamasını düşürmek için bir nem alma cihazı kullanmaya başladık. Şöyle düşündük. Nem az olduğu zaman 25-26 derecede terlemeden ve rahatsız olmadan ferahça oturabiliyorum. Ama nem fazla olduğu zaman ise ancak 22-23 dereceye kadar klima ile oda sıcaklığını indirmem gerekli oluyor. İşte bu senaryoda klimadan çok daha az elektrik harcayan (160-170 watt) nem alma cihazı 26 derecede oturma imkanı sağlayarak hem bizi oda sıcaklığını 22 ye indirme gerekliliğini hem de klimayı oda sıcaklığını 22 derecede tutmak için daha fazla efor harcama gerekliliğini ortadan kaldırdığından ciddi bir elektrik tasarrufu sağlayacaktır inşallah. Nem oranını da şöyle ifade edelim. İlk odada yüzde 75-80 nem, diğer odada ise yüzde 50-55 nem mevcut. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 6 Temmuz 2023; 12:46:47 > |