Merhaba arkadaşlar Benim oturma odasinda 12000 btu luk vestel nature klima var 4 senedir kullanıyorum Ve her yaz filtreleri temizleyip yıkıyorum icindeki fanı bezle vs siliyorum iç üniteyi vs.
Sorum şu klima gazında herhangi bir eksilme olduğunu nasıl anlarım? Çünkü ilk günkü gibi soğutuyor ve ısıtıyor fakat benim arkadaşım her sene gaz bastırıyor 150 liraya hani klimada sorun olmadığı sürece her sene gaz basmak şart mı yoksa çalıştığı sürece gerek yokmu?
Hani senelik genel filtre , iç temizlik bakımı vs. gibi her sene gazı da değiştirmek şart mı her sene
Umarım ne demek istediğimi anlatabildim Teşekkür ederim.
Merhaba.
Öncelikle arkadaşınızı ivedi bir şekilde uyarmanızı tavsiye ederim.
Klima sistemlerinde,kaçak olmadığı sürece gaz eksilmez/bitmez.
Eğer gaz eksiliyorsa sistemde kaçak vardır.
Soğutma konumunda çalışan bir cihazın dış üniteden iç üniteye giden basma(presyon) borusunda karlanma meydana gelir.
Bunun sebebi,gazın eksilmesi sonucu sistem basıncının düşmesi ve soğutucu akışkanın evaporatöre uğramadan,borulardaki ısıyı emerek boruları karlandırmasıdır.
Bu bağlamda eğer ince boruda karlanma yoksa + performans kaybı yoksa kaçak olmadığı fikrine varılabilir.
Kaçak var ise,kaçak olan yerde yağlanma görülür. Çünkü kaçak olan yerden soğutucu akışkan çıkacağı gibi,sistemde dolaşıma dahil olan bir miktar kompresör yağı da çıkar.
Klima sistemindeki gazın (daha doğru tabiriyle soğutucu akışkanın) değiştirilmesine gerek yoktur. Her sene vs. gaz basılması gerekmez.
Sistemde kaçak olduğunu bilip,bunu gizleyerek "cihaz gaz eksiltmiş,eklememiz lazım" gibisinden sözler söyleyerek düzenli olarak gaz basan kişi veya kişiler dolandırıcıdır.
Kaçak varsa,gaz eksilir. Bu durumda kaçak tespit edilmelidir. Kaçağın gerçekleştiği yere göre parça değiştirilerek veya kaçak kapatılarak arıza giderilir. Ardından kaçak testi,vakum ve gaz(soğutucu akışkan) şarjı ile sistem tekrar hizmete girer. Kaçak bulunmadan basılan gazın hiçbir faydası yoktur,yine kaçacaktır.
Saygılarımla...
klima5505
kullanıcısına yanıt
merhaba hocam bende uyardım arkadaşı hani başka servis çağır diye büyük ihtimalle bunu kandırıp gaz basalım para kazanalım ayağı yapıyor servis çünkü ben 4 senedir kullanıyorum hala ilk günkü gibi çalışıyor kesin dediğiniz gibi başka bir sorun var teşekkürler cevabınız için.