Şimdi Ara

Kıymalı Spagetti tavsiyeleriniz nelerdir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
892
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,

    Yerken "vayy, süper olmuş", "abi bunun içinde ne var böyle yaa", "bi tabak daha bi tabak daha!" gibi sözlere neden olabilecek bir kıymalı spagetti tarifiniz var mıdır? Daha doğrusu bunun püf bir noktası bulunuyor mu? Yoksa spagettinin içine bas kıymayı, tamam işte mi bütün mevzu :)



  • Püf noktaları illaki vardır ben bastım kıymayı bütün mevzu bu değil yenilmez derecede kötü oluyor tadı
  • Kıymayı baharatlarla harmanlamazsan tadı hiç güzel olmuyor.
  • 1) Soğanla sarımsağı yağda kavurduktan sonra üzerine biraz salça katıyorum. Biraz daha kavuruyorum.
    2) Üzerine pul biber, karabiber, kimyon, nane, kekik katıyorum.
    3) Ayrı bir yerde hazırladığım kıymaya, bu hazırladıklarımı döküp güzelce karıştırıyorum.
    4) Onu da makarnayla bi güzel karıştırıyorum.
    5) Üzerine rendelenmiş kaşar atarken buzluktan donmak üzere olan kolayı çıkarıyorum.
    6) Sonuç: Harika!
    :)
  • İyi dinle arkadaş;

    1. Kıyma bol olmalı. 200gr. orta yağlı.
    2. sarımsak olmalı 3-4 diş.
    3. makarnan kaliteli olmalı, kıyma spaghetti türünden ziyade burgu ya da kabuk tipi makarnalara daha uygun. Tavsyem De Cecco fusuli tricolore
    4. Peynir çok önemli. Son dokunuş, kuvvetli, tuzlu bir peynirle bitirme yapman lazım. Misal ezine eski kaşar gibi. Ama ideali parmesan. Parmesan yapısı itibariyle makarnaya çok yakışıyor. Nerdeyse parmesan şart diyebilirim.
    5. Makarnayı hamur gibi haşlayamayaksın. Diri kalacak. Azıcık sosunda pişireceksin.
    6. Maydanoz kıymanın yağının getirdiği tüm ağırlığı hafifleten önemli bir sebze. Tüm ağır soslu makarnalara konabilir.
    7. Makarna az miktarda, kişi sayısına porsiyon olarak hesaplanıp tek seferde yenecek şekilde yapılmalı. Hızlı yapılır, hızlı servis edilir, hızlı yenir. Öyle bir tencere yaptım 3 gün ısıttık ısttık yedik. Yok öyle birşey. Kuru fasulye mi bu?

    Çok basit bir kıymalı makarna tarifi vereyim.

    200 gr orta yağlı kıyma
    5 adet domates
    1 büyük soğan
    4 diş sarımsak
    maydanoz
    tercihen 1 rendelenmiş havuç.
    parmesan
    kaliteli bir makarna
    zeytinyağı
    tercihen salça

    Geniş ve orta derinlikte bir tavaya/tencereye bolca zeytinyağı döküyorsun. Ufak ufak bıçakla kıydığın sarımsak ve soğanları katıp orta ateşte soğanlar transparan hale gelene kadar kavuruyorsun. Soğanlar çok küçük kıyılmış olmalı. Havuç koyuyorsan bu aşamada koyabilirsin. Sonra kıymayı döküyorsun ve spatula ile karıştırarak yine orta ateşte kıymayı dağıtıyorsun. bu aşamada biraz tuz, karabiber, kimyon ekliyorsun. Kıyma orta kararda pişince kabuğunu soyup ufak ufak doğradığın ya da rendelediğin tatlı ve sulu domatesleri ekliyorsun. Tercihen fesleğen ve mercanköşk ekleyebilirsin. Herşeyi güzence karıştırıyor, zamanın varsa iyice kısık ateşte, yoksa orta ateşte kaynamaya/suyunu çekmeye bırakıyorsun. İstersen salça ilavesi yapabilirsin.

    Bu sırada makarna suyun da kaynamış olmalı. Suya bir tutam tuz at. Yağa gerek yok. Sos hala sulu iken makarnayı at haşla. Spaghetti kullanacaksan en azından Barilla olsun. Barillada normalde net 10 dakikadır. Şimdi gelelim dananın kuyruk noktasına:

    sunum bazlı bir tabak oluşturacaksan makarna ve sosu ayrı tutup birlikte servis edersin. O zaman makarna tam aldente iken sudan al, asla soğuk su dökme. Çok az zeytinyağı gezdir karıştır. Sonra tabağa bir porsiyon olarak yerleştir. Üzerine biraz sulu kalacak şekilde hazırladığın kıyma sosunu koy. Bir tutam maydanoz kıy kıyma sosunun üzerine serp. Özel bir günse tabak büyük ve yuvarlak olsun. Tabağı fırında önceden ısıt, makarnayı ortaya yerleştir, tabağın kenarlarını karabiber ve kırmızı biber ile süsle. En son parmesan serpip servis et. Bu oldukça afilli bir sunum olup istediğin etkiyi yaratacaktır ama lezzet olarak yazacağım bir sonraki sunumdan daha geride olacaktır.

    Sunumdan ziyade lezzete önem veriyorsan; o zaman yine sos sulu iken makarnayı haşlamaya başlayacaksın ama normal haşlanma süresi 10 dakika ise sen 6.-7. dakika sudan al ve süz. Makarna suyundan iki kaşık sosa ekle, makarnayı bu sulu sosa ekle ve harlı atete hafifçe karıştırarak , makaranın o sosu içine çekmesini sağla. Sosun su oranıyla, makarnayı haşlamadan ne zaman alıp sosa ekleyeceğini belirlemen kesin bir zaman olmalı. Ayarlayamazsan makarna fazla diri kalabilir, ya da hamur olabilir. Tam tutturmalısın, Neyse tutturduğunda, makarna tam al dente kıvamına geldiğinde sosun suyunun çoğunu içine çekmiş olacak ve normalden daha lezzetli olacak. bu özellikle burgu tipi makarnalarda daha belirgin olur ama her tipin haşlanma süresi ve su çekme kapasitesi farlıdır. Tecrübeyle kazanırsın. Makarna pişince biraz fazla diri kalmışsa kapağını kapat birkaç dakika demlensin. sonra karıştır ve tabağa servis et. Tam kıvamında olmuşsa demlemeden sıcak sıcak hemen servis et. Yine maydanoz ve parmesan ile tabiki. Bu sana yazdığım 4 kişiyi doyurur.

    Bunun ideali bu malzemeleri kaç kişilik yapıyorsan ona göre ayarlayıp az miktarda hazırlamandır. Makarnayı ne kadar az miktarda hazırlarsan kontrolü ve lezzetini ayarlamak o kadar rahat olur.

    Bu tarif çakma bir bolognese tarifi diyebiliriz. Gayet iyi lezzet elde edersin. Misal kabuk makarnayla, sarımsaklı yoğurt eşliğinde çok lezzetli olur. Ama sade şekildede. Hakiki bolognese yapmak istiyorsan domates genelde olmaz. Havuca ilave bir miktar kereviz sapı kullanırsın. Sos suyuna varsa biraz et suyu kulanırsın. Ve en önemli nokta geliyor, sosu ağır ağır çok uzun süre pişirirsin. 4-5 saat. Bu sayede kıyılmış soğanlar iyice erir yerken ağza gelmez. Kıyma dahil herşeyi iyice tadını sosa verir. Aynı zamanda domatesli soslarda da böyledir; domates sosunu 3-4 saat en kısık ateşte yavaş yavaş pişirip suyunu çektirirsen. Çok lezzetli bir domates sosu elde etmiş olursun. Biraz uzun oldu ama sen istedin iyisini.

    Özetle; makarnayı az haşlayıp son anlarda hafif sulu sosla pişirmek, sosla karıştırmak, maydanoz, parmesan gibi key elementleri atlamamak, kesinlikle aldente pişirmek ile herkesin beğeneceği kıymalı makarnayı hazırlamak son derece basittir.

    Aldente nasıl anlaşılır? Kaynarken bir tane makarna parçasını al çiğne. Kıtır kıtır ediyorsa olmamıştır. Hafif diri olmalıdır, taş gibi değil. Dişine yapışıyorsa olmamıştır. Dişine yapışmıyor ve hafif diri geliyorsa olmuştur. Dirilik yoksa, fazla haşlanmıştır bir halt olmaz artık ondan. Tabakta duruş olarak da al dente spaghetti kıvır kıvır canlı durur:

    böyle durmuyorsa fazla haşlamışsındır.
     Kıymalı Spagetti tavsiyeleriniz nelerdir


    böyle kalın, ezik, tabakta adeta löpçük gibi duruyorsa hamur etmişsindir, çağır kardeşini yesin:
     Kıymalı Spagetti tavsiyeleriniz nelerdir




  • Makarnayı az pişiririm. Yani al dente dediğimiz dişe dokunuz lezzet için. Her ne kadar pek istemesemde yapışmaması için süzdükten sonra ılık suyla biraz yıkarım. İşin makarna kısmı için bunlar.
  • Lord Sparhawk L kullanıcısına yanıt
    Öncelikle detaylı ve ilgili yorumunuz için çok teşekkür ederim. Tarifinizi merakla deneyeceğim. Bu mesajı ilk açtığımdan bugüne kadar kendi kendime bir çok tarif uydurdum. Çokta güzel tatlar yakaladım. Ama siz belli ki bayağı tecrübelisiniz. Bunu pas geçmemem gerekiyor. :)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Lor Peyniri Kullanan Var Mı?
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • hug kullanıcısına yanıt
    Makarna konusunda oldukça hassasım. Hani yılların getirdiği deneyimlerden dolayı artık, yukarıda yazdığım özelliklerden daha aşağısında makarnayı kabul etmiyorum bundan dolayı da oldukça kalburüstü bir mekan olmadıkça dışarıda makarna sipariş etmem, misafirlikte denk gelirse de ayıp olmamaıs babında yerim. Bizde türk insanı nedense makarnayı, mantıyı hamur gibi seviyor. Öyle alışmışlar. Aldente yapınca bu tam pişmemiş yorumuları yapabiliyorlar. Aslında herşey konunun üstüne gidp denemeler yapmakla. Üst üste aynı tarifi uygulayıp farklı sürelerde haşlayınca yine en lezzetlisinin al dente olduğunu görecektir pek çok insan. yoksa bunu artistlik olsun diye aldente demiyoruz. aynı şekilde ettede o şekilde. Etin içi muhakkak pembe ve sulu kalmalı. Pembeyi gören bu kan diyor. Bot tabanı gibi olana kadar kurutmaya alışmışız, ondan et pazarımızda has iri etler yok zaten. müstehak.
  • Lord Sparhawk L kullanıcısına yanıt
    Yazım üslubunuz, damak tecrübeniz ve yemek alakanız yüksek seviyede. Bu konuyu kitaplaştırmayı düşündünüz mü hiç?
  • hug kullanıcısına yanıt
    Düşünmedim, kitap çıkaracak kadar birikmiş tarif ve tecrübem olduğunu düşünmüyorum. Ama yiyecekler konusunda kendimce birikimliyimdir. Eskişehirde yemek blogu olan arkadaşlardan teklif geldi beraber yorumlayalım diye belki onu düşünüyorum. Yazım uslübumu beğendiyseniz saklı notlaar ve tıraş keyfim bloglarıma bir göz atın derim.
  • Ben makarnayı çok haşlarım. 10-12 dk pişiririm. Bugün ilk defa 8 dk haşladım. Hamur kıvamında makarnaya öyle alışmışım ki bugün yaptığım makarna sert geldi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lord Sparhawk

    Düşünmedim, kitap çıkaracak kadar birikmiş tarif ve tecrübem olduğunu düşünmüyorum. Ama yiyecekler konusunda kendimce birikimliyimdir. Eskişehirde yemek blogu olan arkadaşlardan teklif geldi beraber yorumlayalım diye belki onu düşünüyorum. Yazım uslübumu beğendiyseniz saklı notlaar ve tıraş keyfim bloglarıma bir göz atın derim.

    Anladım, teşekkür ederim. Kitapçılarda en çok satan yemek kitaplarını bi elinize alıp inceleyin derim. Bir yemek kitabı yazmak için gereken şey edebi uzmanlık ya da kelime hazinesi veya sentez kuvveti değil, damak tadı ve akıcı yazım üslubudur. Neyse, aklıma geldi paylaşayım dedim uzatıp kafanızı şişirmeyeyim. :)

    Bloglarınızı inceleyeceğim. :)
  • Bende dün gece sosisli makarna yaptım. Sosisleri salçalı suda uzuuun uzun haşladım. Makarnayıda sizin gibi çok haşlayıp bi karıştırdım. Az daha parmaklarımı yiyordum :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.