Şimdi Ara

Kitap yazma konusunda yardımcı olabilecek var mı?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.932
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Aklımda süper bir kitap fikri var, geleceğin Lord of The Rings'i olabilir, o kadar iddialı bir fikir ve tek kitap değil tam 10 kitaptan oluşacak bir seri ancak kafamdaki şey ne kadar güzel olursa olsun kağıda dökünce b*ktan bir hale geliyor, bir kitap nasıl yazılır yardımcı olabilecek var mı? Özellikkle kılıç dövüşleri falan tarzı şeyleri kitapta nasıl anlatabilirim?
    Not:Kitabın konusunu falan merak eden varsa ne yazık ki açıklayamam çünkü çalınmasından korkuyorum, daha önce kafamdaki başka bir fikir kimseye söylemediğim halde 3 ay sonra film olarak çekilmeye başladı, söylersem daha kötü olur

• Hocam yazar olacagına senaryo yazarı ol

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: haliljo06

Hocam yazar olacagına senaryo yazarı ol

Onu da düşündüm ama ben ısrarla kitap olmasını istiyorum çünkü bir senaryoya sığdırılamayacak kadar uzun her kitabın konusu, yani şöyle diyeyim her kitap 3 film olur, tüm seri de 10 kitap, yani 30 filmle çözerim ben bu işi anca
  • Yazarlik, yazmaktir zaten. Fikrin varsa senaryo yazari ol. Yazmak yetenek isidir cunku. Yazabilsen '' Kitap yazdim ne yapmaliyim?'' diye sorardin
  • quote:

Orijinalden alıntı: Xastien

Aklımda süper bir kitap fikri var, geleceğin Lord of The Rings'i olabilir, o kadar iddialı bir fikir ve tek kitap değil tam 10 kitaptan oluşacak bir seri ancak kafamdaki şey ne kadar güzel olursa olsun kağıda dökünce b*ktan bir hale geliyor, bir kitap nasıl yazılır yardımcı olabilecek var mı? Özellikkle kılıç dövüşleri falan tarzı şeyleri kitapta nasıl anlatabilirim?
    Not:Kitabın konusunu falan merak eden varsa ne yazık ki açıklayamam çünkü çalınmasından korkuyorum, daha önce kafamdaki başka bir fikir kimseye söylemediğim halde 3 ay sonra film olarak çekilmeye başladı, söylersem daha kötü olur

Bu tecrübeyle olacak bişeydir tavsiyem yazmak istediğin tarzda piyasada ne kadar kitap var hepsini oku ama nasıl yazmış ne tarz kullanmış onları inceleyerek oku kazandığın deneyimlerle kendi üslubun ortaya çıkacaktır.

• Aslında benim sorum nasıl bir üslupla değil de nasıl bir planlama ile kitap yazabilirimdi ve nasıl bir anlatım şekliyle dövüş sahnelerini anlatabilirim, şuan ilk kitabımın 7. versiyonunu falan yazıyorum, ilk başta direkt konuya girdim, kitabın ilerleyen kısımlarında karakterlerden, ülkelerden falan bahsettim, sonra karakterlerin çocukluğundan başlayayım dedim, şimdi ise direkt ülkelerin o dönemdeki siyasi durumunu bir önsöz gibi anlatıp daha sonra konuya direkt girerek sadece karakterlerin ve yan ülkelerin bilgilerini kitap sırasında verdim, yani benim üslupla değil de nasıl bir planlama ile yazma konusunda sorunum var, direkt olaya mı gireyim, yavaş yavaş mı yazayım bilemedim, bi de tabi dövüş sahneleri çok önemli çünkü kitap çok fazla atlama, zıplama, Prince of Persia'dan fırlama kısımlar içeriyor
  • Bölüm bölüm yaz. Kısa bir hikaye yazmıyorsun sonuçta. Dikkat edersen uzun kitapların hepsi bölüm bölümdür. Normal kompozisyon yazar gibi yazmaya çalışırsan bütün senaryoyu 15-20 sayfada bitirirsin.
    Mesela ilk kitabın 15 bölümden oluşacağını kurgula kafanda. Her bir bölüm ayrı olayları ele almalı. Gerekirse aynı olay 2-3 bölüme yayılabilir fakat o bölümler içinde de aynı olay kurgusu etrafında farklı olayları anlatmalısın. Atıyorum 1. bölümde kitabın ana karakterinin özelliklerinden gir konuya. Savaşları 8. bölümde hazırlamaya başla, 10. bölümden itibaren savaş başlasın. 13 ve 14. bölümlere kadar savaşı anlat, son 1-2 bölümde de savaş sonrası tekrar günlük hayata dönmeye çalışan ana karakter hakkında şeyler yaz.

Genel taslak bu şekilde olsun. Bölümleri de sırayla yazmana gerek yok böyle yazarsan. Bugün mesela aklına savaşlarla ilgili çok güzel şeyler geldi, otur 12. bölümü yaz. Yarın 2. bölüme devam et vs. En sonunda bölümleri teker teker sırala. Tabi her bir bölümü "oldu bu" demeden önce en az 3 farklı kişiye okut. Ve bu kişiler sana destek olsunlar ama eleştirilerini açık bir şekilde ifade edebilme yeteneğine sahip olmalılar. Böyle böyle kitabın toparlanacaktır.

Ekleme: Planlama kısmında sorunum var demişsin. Önce hangi bölümü hangi sırada koyacağını düşünmeden bölümleri yaz. Planlama yapmak zorunda kalmazsın böylece. Sonra da bölümleri nasıl yerleştirsem daha güzel olur diye düşün, kendince bir şeyler kur. Daha sonra aralara 3-4 sayfalık geçiş paragrafları yazarak bölümleri birbirine bağlayabilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi McYC -- 8 Nisan 2012; 14:25:26 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Zaten bölüm bölüm ayırdım, mesela
    Bölüm I : X Topraklarının Kısa Tarihi
    Bölüm II : Gümüş Kan
    Bölüm III : Kutsal Savaş
    Bölüm IV : Karanlık Sefer
    Bölüm V : İyileşme

Ama bu bölümler de bölümlü, mesela

Bölüm II : Gümüş Kan
    1. Kısım - İhanet
    Falan gibi
  • Bu arada şu dövüş sahnelerinin nasıl yazılacağı konusunda da yardım edebilirseniz çok güzel olur, ne yazsam spiker maç anlatıyormuş gibi oluyor, mesela "X kılıcını havaya kaldırdı, Y'ye doğru savurdu ama Y bir anda geriye kaçıp saldırıdan kaçmayı başardı" yani böyle radyodan maç dinliyormuş havası oluyor kitapta
  • Örneğin:
    Arthur kılıcını kaldırıp Edward'ın saldırması için bekledi.İlk hamleyi o yapmalıydı.Bunları düşünürken Edward bir anda saldırıya geçti.Kılıcının geniş ağzıyla saldırıyı bertaraf eden Arthur,karşı saldırıya geçti.Kılıçlar parlarken,bedenler birbirlerini alt etmek için fırsat kolluyordu.Edward kılıcını savunma için kaldırırken,Arthur onun en zayıf noktasına,karnına doğru kılıcıyla hamle yaparken gözlerini kapatmıştı.Kılıcın eti yararken çıkardığı ses,arkada savaşçıların borazanları tam bir karmaşa oluşturmuştu.Arthur gözlerini açtı ve bir kan gölüyle karşı karşıyaydı.Edward kanlar içindeydi.Arthur bir yandan düelloyu kazandığı için mutlu,fakat bir insanı öldürdüğü için içinde bir burukluk vardı.Böyle olmamalıydı.

Bunun gibi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Forth Minor

Örneğin:
    Arthur kılıcını kaldırıp Edward'ın saldırması için bekledi.İlk hamleyi o yapmalıydı.Bunları düşünürken Edward bir anda saldırıya geçti.Kılıcının geniş ağzıyla saldırıyı bertaraf eden Arthur,karşı saldırıya geçti.Kılıçlar parlarken,bedenler birbirlerini alt etmek için fırsat kolluyordu.Edward kılıcını savunma için kaldırırken,Arthur onun en zayıf noktasına,karnına doğru kılıcıyla hamle yaparken gözlerini kapatmıştı.Kılıcın eti yararken çıkardığı ses,arkada savaşçıların borazanları tam bir karmaşa oluşturmuştu.Arthur gözlerini açtı ve bir kan gölüyle karşı karşıyaydı.Edward kanlar içindeydi.Arthur bir yandan düelloyu kazandığı için mutlu,fakat bir insanı öldürdüğü için içinde bir burukluk vardı.Böyle olmamalıydı.

Bunun gibi.

Çok teşekkürler, bir de atlamalı, zıplamalı sahneler için bir öneriniz var mı? Kitaptaki karakterler insan ötesi gibi birşey (tabi onların da zayıflıkları var, süper insan değiller, yani hikayeyi saçma yapmayacak kadar insan ötesiler) o yüzden sürekli atlayıp zıplıyorlar, duvarda koşuyorlar falan

• Nasıl atlamalı zıplamalı?Yoksa aksiyon sahnesi mi?

Bu arada kendim yazdım bu bölümü.
  • quote:

Nasıl atlamalı zıplamalı?Yoksa aksiyon sahnesi mi?

Bu arada kendim yazdım bu bölümü.

Misal Prince of Persia veya Assassin's Creed'teki gibi, duvarda koşuyor, ordan karşı duvara atlıyor, koşmaya devam ediyor, sonra duvardaki çatlaklara tutunup tırmanıyor falan, bunları nasıl heyecanlı anlatacağım hiç bilemiyorum, yine spiker oluyorum yani
  • Şimdi yatmalıyım ama yarın küçük bir bölüm yazabilirim.
  • quote:

Şimdi yatmalıyım ama yarın küçük bir bölüm yazabilirim.

Şimdiden çok teşekkürler ve iyi geceler :)
  • hocam bu devirde vurdulu kırdılı iyi gider. bi iki de aşk hikayesi tutulur valla
  • quote:

Orijinalden alıntı: hayaletyoldas

hocam bu devirde vurdulu kırdılı iyi gider. bi iki de aşk hikayesi tutulur valla

Vurdulu kırdılı çok var :), aşk yok ama, "vurmalı kırmalı" var
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.