Şimdi Ara

Kısa devre mi var?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
423
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,

    Uzaktan kumanda ile bir motoru çalıştıracağım basit bir devre yaptım. Bilgisayara USB ile bağlı iken yani gücü bu USB'den alırken hiç bir sorun yok.

    Ancak harici bir adöptör kullandığımda (12V 5A) sistem çalışmıyor. Buzzer'dan sürekli ses geliyor ve hiç bir bağlantı olmamasına rağmen arduino uno karttaki rtx ışığı yanıyor.

    Parçaları sök tak yaparak acaba buzzer'da motor sürücüde sorun var mı falan diye denerken şans eseri şöyle bir şey farkettim: Eğer güç kaynağının negatif ucunu, güç kaynağının KASASI ile bağlarsam tüm sistem normal çalışmaya başlıyor.

    Resimde sol üstteki turuncu kablo ile kasa ve negatif ucun bağlandığı (resimde TOPRAK diye belirttiğim) kısmı bağlayınca sistem düzeliyor. Kasa ile bu bağlantıyı koparınca yine sapıtıyor.

    Bir yerlerde kısa devre mi var acaba? Ya da güç kaynağında mı sorun var dersiniz?

    Ya da bir ihtimal duvardaki pirizde bir topraklama sorunu olabilir mi?


    Şimdiden yorum yapanlara teşekkürler.


    (Resimde tam belli olmamış ama sağ alttaki yuvarlak içine aldığım bağlantılar (mor ve açık turuncu kablo) aynı hatta bağlılar.)


    Kısa devre mi var?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gozcelik -- 25 Ocak 2021; 11:5:37 >







  • devrede birden fazla güç kaynağı varsa, gnd veya "-" hatları ortak olmalıdır. bu bağlantıyı yapmamış olabilirsin. birde elektronikteki toprak ve şase, elektrikteki gibi değildir. eskiden, iletkenden tasarruf etmek için, araba gibi metal gövdeli cihaz araçlarda, gövde - hattı dağıtmak için kullanılırdı. elektronik devrelerde gnd(toprak) ve şase işaretsiz uç anlamındadır.(duruma göre, hem "+" hemde "-" olabilir.) bu yüzden, güç kaynağının şasesindeki bağlantıyı sökmeni öneririm.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 25 Ocak 2021; 11:52:57 >
  • dergul D kullanıcısına yanıt

    Merhaba,

    Cevap için teşekkürler.


    Tek güç kaynağı var. Toprak hatların hepsi birbirine ve "-" çıkışa bağlı. Şase bağlantısını yapınca sistem düzgün çalışıyor garip bir şekilde. Acaba güç kaynağımın içinde bir problem mi var diye düşündüm.

  • Güç kaynakları dış kasaya - eksi vermez.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • dfk24 kullanıcısına yanıt

    Merhaba,

    O kısım tamam. Ama neden eksi uç ile kasayı birleştirince sistem normal çalışıyor da kasa bağlantısını yapmazsam sistem sanki tüm pinlerden 5V fışkırıyormuş gibi hata veriyor olabilir?


    Elimde başka güç ünitesi olmadığından değiştirip başkasıyla da deneyemiyorum. Güç ünitem mi bozuk yoksa sistemimde mi bir sorun var diye merak ediyorum.

  • resimde arduino ve usb bağlantıları tam görülmüyor. sorun arduino bağlantılarında olabilir. ayrıca usb arduino'daki portuna mı bağlı, yoksa harici olarak mı? oda belli değil. daha fazla bilgi verebilirsen, daha fazla yardımcı olabiliriz.

  • dergul D kullanıcısına yanıt

    Selamlar, dönüş için teşekkürler.


    Ardiuno kartının üzerindeki kendi USB girişinden veri beslediğimde veya harici adaptör üzerinden güç verip, harici adaptörün "-" ucu ile adaptörün kasasını birbirine bağladığımda hiç bir sorun almadan sistemim çalışıyor.


    Gerekli ise devre şeması çizip de göndermeye de çalışırım özetle şöyle:


    Harici güç ünitesinden 12V ve negatif uç, L298N motor sürücüsüne girer. Bu sürücüde bir 5V output özelliği var. Bu output'dan hem ardiunoya hem de diğer harici bileşenlere (IR alıcı) çıkış veriyorum. Direk bağlılar. Arada direnç vs. bir şey yok.


    Motor sürücüye giren negatif uc aynı zamanda arduino ve diğer komponentlerin (buzzer, IR alıcı) GRND girişlerine bağlı. Yine direnç vs. bir şey yok.


    Sisteme güç verince buzzer sürekli ötüyor ve arduino kart ışıkları yanık durumda tepkisiz kalıyor. Ne zaman motor sürücünün negatif girişinden bir kabloyu, adaptörün kasasına değdirirsem herşey normale dönüyor.


    Kısaca buradaki garip nokta eksi uç ile kasayı birbirine bağladığımda sistemin düzeliyor olması.





  • gozcelik G kullanıcısına yanıt

    vin portuna +5v veriyorsan, güç yetersiz geliyor olabilir. +12v bağlaman gerekiyor.. arduino 7,5-12 v gerilimde çalışır.


    Kısa devre mi var?
  • Merhaba. Arduinonun GND ucu ile güç kaynağının "-" pininin kısa devre olduğuna emin olun. Kısaca şu sekilde gerilim kontrollerini sağlayabilirsiniz: Voltmetrenin siyah probunu güç kaynağı "-" ucuna tutun. Daha sonra kırmızı probu gerilim olması gereken yerlere tutun.

  • Merhaba, cevaplar için teşekkür ederim. Sorun bir şekilde adaptördeymiş. Çözüm sağlayamayınca başka bir adaptör satın alarak denedim ve normal çalıştı.

    Teşekkürler.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.