Şimdi Ara

Kira depozitosunu nereye yatırmalıyım?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
2.136
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bir ev kiralıyorum ve rakamlarda sözlü olarak anlaştık, kontrat aşamasına geçeceğiz. Yalnız bu konuda tecrübem olmadığı için bazı konularda bilgi eksiğim var.


    Ev sahibim şehir dışında yaşıyor ve emlakçıda vekaletname yok. Bana emlakçının şimdiden dediğine göre ben önce ev sahibi hesabına depozitoyu yatırıp kontratı imzalayıp gönderecekmişim, sonra o da imzalayıp bana geri gönderecekmiş. Bu konu biraz tadımı kaçırdı çünkü bana kitabına uygun ve güvenli gelmiyor. Ayrıca 2012'de çıkan yönetmeliğe göre depozito, ortak bir hesaba yatırılıyor ve ev sahibi bu parayı kullanamıyor. Ancak bu ne kadar uygulanıyor, pratikte bu işler nasıl yürüyor öğrenmek istiyorum. Depozitoyu kontrata yazıp ev sahibi hesabına gerekli açıklamalarla yatırmak güvenli midir bilmek istiyorum. Bir de emlakçı komisyonu elden istedi, bunu ne zaman ve ne şekilde vermeliyim, bunlar hakkında bilgilendirebilirseniz aşırı memnun olurum.








  • Selamlar hocam..Ortak hesap olayını ben hiç bir kiracım yada mülk sahibimde uygulamadım,uygulayanıda duymadım doğrusu...Diğer husus benzer olay benim başıma geldi.Ama biz direk mülk sahibi ile muhattap olduğumuz için güven konusunda problem yaşamadık.1 kira 1 depozito 1 hizmet bedelini aldık.Sonrasında ödemeyi mülk sahibine yaptık işlem bir kaç gün içerisinde tamamlandı ve kiracımız halen oturmakta.Siz arada farklı birisi oldugu için haklı olarak aklınızda bir acaba kalıyor..Ben olsam mülk sahibinin bir akrabası ile görüşür parayı vermeden mülk sahibinin kontratı imzalatıp akrabasına göndertirdim.Parayı mülk sahibine verir sözleşmeyi imzalar eve oturudum.Mülk sahibini canlı görmediğiniz içni her durumda risk olabilyor maalesef.


    Ya biraz maddi kültefe katlanacak canlı olarak imzalatacaksınız yada o riski göze alacaksınız..Ben aynı evde 1.5 yıldır oturuyorum bende ev sahibimi hiç görmedim :) Adam kapıya gelse tanımam emlakcı arkadaşım saolsun her şeyi halletti.


    Elden komisyon istemesinin sebebi açıklama kısmına komisyon vb bedeller yazılırsa takibe takılabilyor(vergi için)..


    Eğer mülk sahibinin yaşadığı şehre gidemem,içimde rahat etmez dersen kısa süreli noterden xxx isimli kişi evimi kiralamaya yetkilidir şeklinde vekalet versin bu konuda da senin için bir sıkıntı kalmayacaktır


    @babadol




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Antalya.Gayrimenkul -- 20 Mart 2021; 0:27:52 >




  • Antalya.Gayrimenkul kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim öncelikle. Sanırım depozito işi hala eski sistem devam ediyor. Aslında evi tutacağım yer bilindik bir rezidansın dairesi ve aynı emlak ofisinin orada birkaç ilanı var, bu benim için bir referans.

    Ben işleri çok kitabına göre yapmayı sevdiğim için böyle farklılıklar canımı sıkıyor. Sadece, yoksa sorunsuz ilerleyecek gibi görünüyor. Depozito ücretini ev sahibi hesabına açıklamalar yazarak kontrat imzalayıp yatırmam istendi, sonra ev sahibi de imzalayıp bana gönderecek, sadece bu hususta biraz risk gözetiyorum. Bahsettiğiniz seçenekleri değerlendireceğim.

    Peki emlak görevlisi arkadaş elden verdiğim için daha sonra hizmet bedeli talep etme hakkına sahip mi? Bir kanıtım olmayacak çünkü.
  • babadol kullanıcısına yanıt

    Rica ederim.Evet Antalya için konuşmak gerekirse eski düzen devam ediyor.Komisyon olayında sıkıntı olmaz diye düşünüyorum.Siz zaten sözleşmeyi yaptığınız için emlakcının resmiyette bir sorumlulugu kalmıyor.O kişi komisyonuna siz evinize kavuşuyorsunuz olay bu şekilde ilerliyor.Burada ek önlem olarak site yöneticisi ile görüşe sağlayabilirsiniz.Mutlaka durumdan haberi vardır ve telefon açarak durumu teyit edeceğini düşünüyorum.

  • Antalya.Gayrimenkul kullanıcısına yanıt

    Anladım, sanırım benle emlak danışmanı arasında bir bağ bulunmuyor komisyon dışında. Bir de emlak ofisinin sitesinde emlakçı arkadaşın bilgilerini buldum, o kadar kafaya dert edince biraz derinlere indim haliyle, o da güven verdi bana. Bina yöneticisiyle de görüşeyim güzel fikir. Soru işaretlerimi giderdiniz, epey rahatladım, teşekkür ederim tekrar ilginiz için.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: babadol

    Anladım, sanırım benle emlak danışmanı arasında bir bağ bulunmuyor komisyon dışında. Bir de emlak ofisinin sitesinde emlakçı arkadaşın bilgilerini buldum, o kadar kafaya dert edince biraz derinlere indim haliyle, o da güven verdi bana. Bina yöneticisiyle de görüşeyim güzel fikir. Soru işaretlerimi giderdiniz, epey rahatladım, teşekkür ederim tekrar ilginiz için.

    Rica ederim.Evet emlak ofisleri sözleşmenin hiç bir alanında adı geçmiyor o açıdan bir bağlayıcı durumu yok.Konu satış olsa durum farklı olurdu ancak kiralıklarda böyle bir durum söz konusu değil.Standart bir kira sözleşmesinde mülk sahibi,kiracı varsa kefil bilgileri yazılır bunlar yeterli.Yönetici ile görüşerek daire ve binada problemli komsular varmı,bu evde sorun varmı,ev sahibi nasıl birisidir açık açık sormanızı tavsiye ederim.Sonuçta sizinle bir ticari bağı olmayacağı için doğru bilgi vereceğini düşünüyorum..


    Burada olurda emlak ofisinin gözden kaçırdığı nokta olur diye sizin adınıza elinizi güçlendirmeye çalısıyorum.Maalesef ki bazı meslektaşlarım sonuç odaklı düşünüyor.Arada gözden kaçabilecek detayları incelemek gerekiyor.


    Demirbaşlar konusunda tüm demirbaşları marka model ve serinumarası ile yazmanızı tavsiye ederim.Evin fotograf,videosunu çekerek evden ckana kadar o bilgileri saklamak ve herhangibir uyuşmazlıkta(kırık yere sağlam demek gibi)olursa elinizde kanıt olur.Eğer kırık vb yerler varsa kiradan eve girmeden yaptırmanızı tavsiye ederim. yoksa süreç uzayabilyor.Eğer boyasız alıyorsanız evi boyasız teslim edeceğinizi açık bir dille belirtmelisiniz.Boyalı teslim alındıysa o şekilde boyalı yada boya ücreti ödenmesi gerekmekte.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Antalya.Gayrimenkul -- 21 Mart 2021; 3:47:25 >




  • Antalya.Gayrimenkul kullanıcısına yanıt

    Tüm tavsiyelerinizi tek tek takip edeceğim, vakit ayırıp da böyle uzun uzun anlattığınız için çok teşekkür ederim, özlemişim forumda böyle insanlar görmeyi.

  • Güzel düşünceniz içn teşekür ederim.Dilimizin döndüğünce bir şeyleri ifade etmeye çalıştım..Ödemeleride banka üzerinden kira ödemesi seçerseniz o konuda da içiniz rahat olur.Ek olrak sözleşme için her ayın tarihini arka tarfına imzatlayı ihmal etmeyin derim.Buradaki husus her şeyi resmi olarak yazıya dökerk yapmak.İlerde doğabilecek tüm ihtimalleri göz önünde bulundurmak.Yine takıldığıınız husus olursa ben her zaman buralardayım..

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.