Şimdi Ara

Kinik Felsefe Hakkında Düşünceleriniz Nelerdir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
215
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ben hep kinik filozofları biraz Anadolu'da gezgin olan halk şairlerine benzetirim, tabii kinik felsefe daha uçlarda bir felsefe. Sizin düşünceleriniz nelerdir?




  • Simde googledan bakip birseyler yumurtlar buraya birileri.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Toplumsallığın dayattığı sosyal kalıplara toptan karşıydılar. Teknoloji dahil hiçbir şeye ihtiyaç duymayacak seviyeye gelmiş olmaları felsefi ve kişisel gururlarının, toplum halinde yaşayan medeni insanların yargılayıcı bakışlarına karşı gelişmiş muazzam direnç ve görmezden gelme kapasitelerinin kaynağıydı. En bilinen temsilcisi Platon'un "delirmiş Sokrates" dediği, bir fıçıda yaşayan, Büyük İskender'i geri çevirdiği ve insanların ortasında tıpkı hayvanlar gibi doğal ihtiyaçlarını giderdiği anlatılagelen Sinoplu Diyojen'di. İnsanı toplumsal fikri sabitlerden "özgür ve bağımsız" kılan ama bedeli kısıtlayıcı "uygarlık" olan, aşırılığından ötürü çağdaşı muadilleri (Stoisizm, Platonizm, Peripateticilik, Epikürcülük vb) kadar tutmamış antik felsefe. Ancak mesela Nietzsche gibi "üst-insana" vurgu yapan modern bir filozof antik Kiniklere yaklaşım ve tavırlarından dolayı hayrandır. Lakin şunu düşünelim, bizi Ay'a ya da sualtının derinliklerine gitme özgürlüğünü ve daha birçok iktisadi ve teknolojik imkanı sağlayan Kiniklerin reddettiği iş bölümü ve organizasyona dayalı toplumsallaşma ve bu tarz toplumsallaşma düzlemi üstünde yükseldiği söylenebilecek uygarlıktır. Kinik özgürlüğü toplumsallaşma ve kuralcılık gerektiren uygarlığın tüm nimet ve özgürlüklerinden insanı mahrum bırakıyor. Bir yandan Kinizmden kaynaklanan teknolojisiz ve toplumsuz bir kendine yetme anlayışı ve hali insanı vahşi doğadaki unsurlara daha bir bağımlı ve doğadaki olaylara karşı daha bir kırılgan kılıyor. Bu Kinik özgürlüğünün ya da bağımsızlığının - kısmi - paradoksları. Tabii teknolojik imkanların günümüze kıyasla çok daha geri olduğu ve insanların tabiatla çok daha iç içe olduğu bir çağda Kinik olmak belki bir tık daha makul veya mümkün görünüyordu ama antik dünyanın nispeten gelişkin standartlarında ve esasında azametli medeniyet seviyesinde dahi Kinizm fazlasıyla aşırıya kaçan bir tavırdı. İnsanı pratikte çalılardan veya çöplerden beslenen bir dilenci durumuna indirgeyen, "çöpten beslenen dilenci" yakıştırmasını da toplumsal bir kabul veya kavramlaştırma addedecek, ahlaken gerçek bir filozofa yakışmayacak biçimde bağımlılıklarından kurtulamamış ve topluma bağımlı kalmayı tercih eden daha aşağı ve zayıf bir kimsenin kendisine direnç gösteren kaprisleri şeklinde kabul ederek bu yakıştırmayı komple reddedecek veya en azından üstünde durmayacak kadar aşırı bir felsefe Kinizm. Hatta belki de bağnazlaşabilen ve uygarlığı reddetmiş asil ve yoksul bir vahşinin felsefi narsisizminden beslenen bir ideoloji diyebiliriz. Bu açıdan azla yetinerek nimetlere sırtını dönmeye ve içinde yaşadığı toplum Atina'yla dalga geçmeye hazır, zihin ve beden olarak kendini daha çilekeş ve bağımsız olmaya alıştırmış Sokrates'e benzedikleri söylenebilir. Sokrates'in felsefi narsisizmi (bknz: Platon'un Savunması) öldükten sonra Akhilleus gibi namı ölümsüz bir kahraman olacağı ve öteki dünyaya kapak atıp Homeros'la felsefe tartışma beklentisi (bknz: Platon'un Phaidon diyaloğu) idamına yol açmıştı.

    Platon fıçıda yaşayan Diyojen'e delirmiş Sokrates derken (bknz: Ünlü Filozofların Yaşamları ve Öğretileri, yazarı Laertalı Diyojen, bu o Diyojen değil, Roma 3.yüzyıl krizi dönemine ait bir Yunan felsefe tarihi yazarı) zaten Kiniklerle Sokrates arasındaki hem benzerliğe hem de ayrılığa işaret ediyor. Yani aslında bu lafla Platon Kiniklerin çileci bir ahlakçı olan ama toplumsallığı ve uygarlığı reddetmemiş olan Sokrates'e nazaran aşırı ve kesinlikle tercih edilmemesi gereken bir uç olduğunu dile getiriyordu.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Hocam sen insan mısın? Kütüphane de mi yaşıyorsun, ne yapıyorsun gözünü seveyim.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Aragorn Elessar kullanıcısına yanıt

    İnsan olduğum herhalde çok bariz. :D Kütüphane epey mübalağa olur; en azından kısmen kategorik bir kitaplığım var. İzmir ile alakam yok sayın.


    Makine olamayacak kadar duygusal ve ben merkezciyim daha önce de - sanıyorum - söyledim.


    Bence Kiniklerden daha normalim :d

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Yok yok bence sen forumun geliştirdiği bir yapay zekasın hocam.
    Bir günüm nasıl geçiyor diye VLOG çeksen gözümü kırpmadan izleyeceğim. Senin gibi insanları merak ediyorum çünkü. Nasıl bir beyin, akıl, zihin var sizde ya valla imreniyorum. Hocam diyorum ama erkek misiniz, kadın mısınız bilemiyorum. Ben Instagram kullanmıyorum ama sizin varsa gönderir misiniz, merak ediyorum sizi cidden. :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aragorn Elessar -- 1 Eylül 2022; 11:36:48 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Aragorn Elessar kullanıcısına yanıt

    Aynı durum, hesabım yok ki.


    Kendinizden bahsedin bakalım, sizi siz yapan, triggerlayan, yaptığınız şeyler nedir? Ben de bileyim sadece bir artistmişim gibi sizden soru alıyorum. :D

  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Ben de senin gibi derin düşünürüm, felsefeyi kadınlara karşı yaparım. Samimiyeti seviyorum, benmerkezcilik her insanda olduğu gibi bende de var. Ayrıca Resident Evil hayranıyım, eski kullanıcı adın Alice Abernathy olduğuna göre sen de öylesin. :) Bu forumda en dikkatimi çeken kişi sensin valla ne yalan söyleyim. Dediğim gibi, gerçekte ki, günlük yaşamda ki davranışların, konuşmaların nasıl merak ediyorum senin gibi insanları. Mesela şu an neredesin ve ne yapıyorsun? Kitap okuyorsun yada araştırma halindesin muhtemelen.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aragorn Elessar -- 1 Eylül 2022; 12:0:5 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Anlatma halinde aslında kültür bilim bölümündekine bayağı bir benzer, böyle yine kendi kendini kontrol eden ve merak uyandırabilecek ancak spesifik terimlere başvurmaktan daha fazla kaçınan yine maceravari bir anlatımım var. RE can da son dizi ve filmlerde inanılmaz sıvadılar. İzlemedim ama birkaç fragman ve Youtube eleştirisi bana yetti. Orta Dünya'nın gerçek kralına bunu söylemek de bir şeref. :D Bu arada Aragorn'un düşünceli duruyor, böyle handa gece hobbitlerin başında dururken düşüncelere dalmış bir hali. :D


    Kitapların, tarihin veya kavramların dünyasında yaşayan herhangi bir "entelektüelin" (Latince "intellegere" yani "anlamak" fiilinden türer malum entelektüel kelimesi) yani "anlayan kimsenin" olayı zaten bu Aragorn'unun yaşadığı derin düşünme ve sonra da inkişaf hali. Bu anlamda yaptığım veya buradaki birkaç arkadaşın yaptığı entelektüel serpilme ve açılma faaliyeti muhtemelen bizlerden zeka, etki ve bilgi birikimi olarak daha üstün olan tarihin kaydettiği binlerce entelektüelin yaptığından çok da farklı değil. Yanlış anlama entelektüelim demiyorum ama onların yaptığına paralel bir şey yaptığıma inandığım için sana bu kadar çarpıcı geldiğimi düşünüyorum. Ama benim gibisini ve daha iyisinden binlercesini tarih kaydetti. Yanımda bir kitap foruma bakıyorum. Foruma baktığım bariz zaten. :D

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.