Şimdi Ara

Kim kimdir? -Unlu Lider Adem Jashari

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
1
Favori
238
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Adem Jashari (Kasım 28, 1955 - Mart 7, 1998) Kosova'nın Drenica şehrinin Prekaz köyünde doğdu. Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UÇK) Zahir Pajaziti ile birlikte baş mimarlarındandı. UÇK-Drenica bölgesinin baş komutanıydı. Adem Jashari kardeşi Hamza Jashari ile birlikte Sırp soykırımcı güçlerinin katliamına uğradı.

    Katliamın Başlangıcı

    Tarih 5 Mart 1998. Adem`in evi kuşatılmıştır. Binlerce sırp askeri ve polisi evin etrafını sarmıştır ve kaçış mümkün değildir. Zaten Adem ölmeye karar vermiştir. Olay yerinden birkaç kilometre uzakta bulunan bir UÇK birliği müdahele etmeye karar veriyor. Adem Jashari ile bu birliğin arasıda telsizde geçen konuşmalar aşağıda ki gibidir :
    UÇK askerleri - ”Komutanımız! Dinliyor musunuz?”
    Adem Jashari - “Evet, sizi dinliyorum.”
    UÇK askerleri - “Direnin Komutan, direnin! Yardıma gelmeye hazırız. Bekleyin Komutan!”
    Adem Jashari - “Hayır. Kesinlikle olmaz. Sayıları çok, her türlü ağır silahları var. Ben son mermime kadar savaşacağım. Siz olduğunuz yerde durun!”
    UÇK askerleri - “Ama…, Komutan…!”
    Adem Jashari - “Olmaz dedim size. Oldugunuz yerde durun! Çoğalın! Savaşın! Şimdi buraya gelirseniz hepiniz Öleceksiniz. Bunun anlamı yok. Böyle olursa savaşımızı kim sürdürecek?! ”
    UÇK askerleri - “Ama…,Komutan …,siz…!
    Adem Jashari - “Korkmayın! Bugün benim öleceğim gün değil bugün benim doğacağım gündür!"


    Ve telsizi kapatıyor... 5, 6 ve 7 Mart'ta süren çatışmalar sonucunda Adem Jashari'nin annesi, babası, kardeşi, eşi, kardeşlerinin eşleri ve çocuklarından 20 kişi, akrabalarından 28 kişi ve saldırı sırasında orada bulunan misafirlerden de 4 kişi şehit oldu. Sırpların bu saldırısında toplam 52 kişi 72 saat direnerak destan yaratmış ve Kosova için şehit düşmüştür.

    B.M. Kosova Geçici Yönetimi'nin ilk temsilcisi ve şu anda Fransa Dışişleri Bakanı olan Bernard Koushner Adem Jashari Şehitliği ve ailesini ziyaret ettiğinde, Adem Jashari için şöyle demişti:
    "Eğer, Nobel Özgürlük Ödülü olsaydı, bu ödül kesinlikle Adem Jashari'ye verilmeliydi."

    Sırplar, bu saldırı ile Arnavutların direnişini kıracağını düşünmüştü. Fakat, bu saldırı Sırp işgalcileri için sonun başlangıcı olmuş ve Adem Jashari'nin önderliğinde kurulmuş olan USHTRIA ÇLIRIMTARE E KOSOVES - UÇK ( KOSOVA KURTULUŞ ORDUSU ) saflarına katılanların sayısı gittikçe artmıştır.Büyük mücadeleler sonucunda Sırp işgalci kuvvetleri Kosova'yı terketmek zorunda bırakılmıştır.

    Adem Jashari ve arkadaşlarının başlatmış olduğu bağımsızlık mücadelesi meyvelerini vermiş Kosova bağımsızlığını 17 Şubat 2008'de ilan ederek Kosova Cumhuriyeti olmuştur.

    Adem Jashari'nin ünlü sözü olan ve Bayrampaşada adına açılan "Adem Jashari parkında" yazılan söz: "Bu Adem'in ölümü değildir; ölüm anlıktır. Bu Adem'in yaşamaya başladığı andır!"

     Kim kimdir? -Unlu Lider Adem Jashari







  • Ben de Seyit Rıza'yı tanıtan bi konu mu açsam ne...
  • Üstlerde kalmalı bu konu,gerçekten çok aydınlatıcı bir konu olmuş bu.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    YUNUS EMRE'NİN RUHU KONUSUYOR ?
    13 yıl önce açıldı
    CEM SATMAN KİMDİR?
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.