Askerliğim 2023 sonuna kadar tecilli. Keratokonus rahatsızlığım var. Sağ gözüm gayet iyi ama sol gözüm aşırı bulanık, daha önce ameliyatta oldum. Son göz ölçüm raporum aşağıda. Yönetmelikteki maddeleri okudum 14 derece sınır sanırım benim ordan muaf alamam belki ama iki göz arasında aşırı fark var. Sanırım bu kadar fark olunca da muaf olunabiliyor. Bilgisi olan var mı arkadaşlar? < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi paradise37 -- 14 Aralık 2023; 14:13:15 > |
Keratokonus Askerlik Muafiyeti
Keratokonus, korneanın inceldiği ve koni şeklini aldığı bir göz rahatsızlığıdır. Bu durum, görme bulanıklığına, göz ağrısına ve ışığa karşı hassasiyete neden olabilir.
Türkiye'de, Keratokonus rahatsızlığı bulunan kişiler belirli koşulların sağlanması halinde askerlik hizmetinden muaf tutulabilirler. Askerlik Kanunu'nun 51. maddesi uyarınca, "Korneası konikleşmiş olup görmesi milimetrik olarak 0,5'ten az olanlar askerlik hizmetinden muaf tutulurlar."
Keratokonus hastalarının askerlik muayenesinde, detaylı bir göz muayenesinden geçirilirler. Muayenede, korneanın kalınlığı ve şekli incelenir. Hastalığın teşhisi konulduktan sonra, görme oranı ölçülür ve milimetrik olarak 0,5'ten az olduğu tespit edilirse muaflık verilir.
Keratokonus rahatsızlığına bağlı askerlik muayene süreci, aşağıdaki adımları içerir:
- Göz muayenesi
- Kornea kalınlığı ve şeklinin incelenmesi
- Görme oranının ölçülmesi
- Milimetrik olarak 0,5'ten az görme oranının tespiti
- Askerlik hizmetinden muaf tutulma
Keratokonus hastaları, askerlik muayenesi sırasında bu adımları izleyerek durumlarını belgelendirebilir ve askerlik hizmetinden muaf tutulma hakkını kullanabilirler.