Arkadaşlar kedim hamile 1 ay oldu. Hamilelik belirtisi var mı diye karnına bakarken pire gördüm çok fazla yok ama gördüm pireyi. Şimdi iç dış parazit yapsak sıkıntı olur mu? Bir kaç veterinere sordum iç parazit yapılır dış yapılmaz dedi. Diğeri de iç dış yapılır sorun olmaz dedi. Konuya hakim olan biri varsa yardımcı olabilir mi? < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ibrhmtskya -- 13 Şubat 2023; 21:13:17 > |
Hamile Kediye İç ve Dış Parazit Tedavisi
Hamile kediler, hem iç hem de dış parazitlere karşı daha savunmasızdır. Bu parazitler hem yavru kediler hem de anne kedi için sağlık riskleri oluşturabilir.
Dış Parazitler
- Pireler
- Keneler
- Kulak akarları
- Uyuz
Bu parazitler, kaşıntı, tahriş ve enfeksiyona neden olabilir. Hamile kediler için onaylanmış dış parazit ilaçları mevcuttur ve bu ilaçlar hamilelik sırasında güvenle kullanılabilir. Veterinerinize danışarak kediniz için uygun dış parazit tedavisini belirleyebilirsiniz.
İç Parazitler
- Yuvarlak kurtlar
- Tenyalar
- Kancalı kurtlar
Bu parazitler, bağırsaklarda yaşar ve kilo kaybı, ishal ve kusmaya neden olabilir. Bazı iç parazitler, yavru kedilere plasenta yoluyla veya anne sütüyle geçebilir. Hamile kediler için güvenli iç parazit ilaçları veteriner hekim tarafından reçete edilebilir.
Hamile Kediye İlaç Verilmesi
Hamile kedilere ilaç verirken, veterinerinize danışmak çok önemlidir. Tüm ilaçlar hamilelik sırasında güvenli değildir. Veterineriniz, kedinizin sağlığını ve yavrularının güvenliğini göz önünde bulundurarak uygun ilaçları ve dozajı belirleyecektir.
Parazit Aşısı
Hamile kedilere parazit aşısı yapılması önerilmez. Parazit aşıları genellikle canlı aşılar olduğundan, hamile kediler için güvenli değildirler.
Özet
Hamile kediler, iç ve dış parazitlere karşı daha savunmasızdır. Hamilelik sırasında güvenli parazit ilaçlarını veterinerinizin onayıyla kullanmak, hem anne kedi hem de yavru kedilerin sağlığını korumak için çok önemlidir.