Şimdi Ara

Kc (Denge Sabiti) Neden Sadece Sıcaklıkla Değişir ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
14.794
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhabalar , Kc'nin neden sadece sıcaklıkla değişebileceğini mantıklı bir şekilde anlatabilir misiniz ? Ezber yapmak istemiyorum da ...

• egzotermik te ısı arttıkça denge sabiti azalıyor ama endotermik te artıyor çünkü kc = ürünler / girenler olduğu için endoda sıcaklık artınca denge ürünler tarafına bozuluyor ürünler artmış oluyor dolayısıyla kc artıyor egzotermikte ise tam tersi girenler tarafına denge bozuluyor girenler artıyor dolayısıyla sıcaklık artınca endo ise kc artıyor egzo ise azalıyor diye biliyorum
    daha bilgili arkadaşlar daha iyi yardımda bulunacaktırlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alexdesouza.10 -- 16 Şubat 2012; 16:34:33 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Holychoosenone

Arkadaşlar merhabalar , Kc'nin neden sadece sıcaklıkla değişebileceğini mantıklı bir şekilde anlatabilir misiniz ? Ezber yapmak istemiyorum da ...

Çünkü kmyasal bır tepkımede eger tepkıme egzotermık ıse ısı sağa , tepkıme endotermıkse sola yazılır.Bu mantıkla ısıyı bır madde olarak düşünürsen , ekzotermıkte ısı sağda oldugundan tepkıme bunu dengelemek ıcın sola kayar , aynı şey endotermık ıcın de geçerlıdır.Tepkıme de ısı solda soldugundan bunu dengelemek ıcın sola kayacaktır.Böylece denge sabıtı degısecektır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: denixex

egzotermik te ısı arttıkça denge sabiti azalıyor ama endotermik te artıyor çünkü kc = ürünler / girenler olduğu için endoda sıcaklık artınca denge ürünler tarafına bozuluyor ürünler artmış oluyor dolayısıyla kc artıyor egzotermikte ise tam tersi girenler tarafına denge bozuluyor girenler artıyor dolayısıyla sıcaklık artınca endo ise kc artıyor egzo ise azalıyor diye biliyorum

quote:

Orijinalden alıntı: Rashta

quote:

Arkadaşlar merhabalar , Kc'nin neden sadece sıcaklıkla değişebileceğini mantıklı bir şekilde anlatabilir misiniz ? Ezber yapmak istemiyorum da ...

Çünkü kmyasal bır tepkımede eger tepkıme egzotermık ıse ısı sağa , tepkıme endotermıkse sola yazılır.Bu mantıkla ısıyı bır madde olarak düşünürsen , ekzotermıkte ısı sağda oldugundan tepkıme bunu dengelemek ıcın sola kayar , aynı şey endotermık ıcın de geçerlıdır.Tepkıme de ısı solda soldugundan bunu dengelemek ıcın sola kayacaktır.Böylece denge sabıtı degısecektır.

Bu olayda sorunum yok hocam fakat örneğin

2X (g) + Y (g) ---> 2Z (g) Mesela bu tepkimede hacim azaltıldığında tepkime ürünler yönüne gidecektir , ürün/giren oranıda doğal olarak değişecektir ama bunu Kc yi değiştirir diye kabul etmiyoruz ?

Ayrıca tepkimeye giren maddelerden eklendiğinde de aynı durum söz konusu ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Holychoosenone -- 16 Şubat 2012; 16:45:00 >

• Up Beyler bilenler yardım edebilir mi
  • Holychoosenone kullanıcısına yanıt
    Up

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Holychoosenone kullanıcısına yanıt
    Yukarı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: denixex

egzotermik te ısı arttıkça denge sabiti azalıyor ama endotermik te artıyor çünkü kc = ürünler / girenler olduğu için endoda sıcaklık artınca denge ürünler tarafına bozuluyor ürünler artmış oluyor dolayısıyla kc artıyor egzotermikte ise tam tersi girenler tarafına denge bozuluyor girenler artıyor dolayısıyla sıcaklık artınca endo ise kc artıyor egzo ise azalıyor diye biliyorum

quote:

Orijinalden alıntı: Rashta

quote:

Bu olayda sorunum yok hocam fakat örneğin

2X (g) + Y (g) ---> 2Z (g) Mesela bu tepkimede hacim azaltıldığında tepkime ürünler yönüne gidecektir , ürün/giren oranıda doğal olarak değişecektir ama bunu Kc yi değiştirir diye kabul etmiyoruz ?

Ayrıca tepkimeye giren maddelerden eklendiğinde de aynı durum söz konusu ?

Tepkimeye madde eklerseniz eklediğiniz yerden azalacağı için en son durumda Kc yine değişmez. Öbür durumda ise madde değişikliği yapmıyoruz ancak denge farklı bir yöne kayıyor. Bu yüzden de son durumda Kc artıyor veya azalıyor.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Die Chemie. kullanıcısına yanıt
    hocam iyi güzel cevap vermişsiniz de bunu soran kişi herhalde şu an üni mezunu olmuştur
  • Kc dedigimiz sey ileri hiz tep / geri hiz tepkimesidir.

Sicakligi arttirirsan v ileri ve v geri degisecektir ve ayni oranda degisecek diye bir kaide yok.
    Bir de yukardaki arkadaslarin da dedigi gibi endotermik- ekzotermik olma durumu

• Yapmayın şöyle şeyler ya

Neyse hocam mezun olmuşsundur ne okudun ?

• quote:

Orijinalden alıntı: KingSwift

hocam iyi güzel cevap vermişsiniz de bunu soran kişi herhalde şu an üni mezunu olmuştur

Yeni farkettim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Die Chemie. -- 20 Mayıs 2018; 14:29:54 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.