Şimdi Ara

Katalizörü söktürmeyin!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
31.086
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Çevre kirliliğini azaltmak üzere geliştirilen katalitik konvertörler yüksek beygir gücü ve pahalı yedek parça gibi nedenlerle söktürülüyor. Söktürülen konvertörlerin yerine monte edilen boru veya susturucuysa çevre kirliliğine yol açıyor. Kısa vadede güç ve para kazandırıyormuş gibi görünen bu değişiklik motorda ciddi sorunlara neden oluyor.



    Kamuoyu oluştu

    Teknolojinin hızla gelişmesi ve artan nüfus artışı, tüm insanlığı yakından ilgilendiren çevre kirliliğini de beraberinde getirdi. Dünyadaki çevre kirliliğinin ciddi boyutlara varması üzerine, gelişmiş ülkelerde çevrenin kirlenmesine tepki gösteren kamuoyu oluştu. Bu tepkiler sonucunda, çevreyi kirleten sanayi kuruluşları da önlemler almak zorunda kaldı.

    Katalitik konvertör


    Çevrenin kirlenmesinde önemli payı olan otomotiv sanayi de çevreye saygılı araçlar üretmeye başladı. Egzoz sistemleri üzerinde yapılan yoğun çalışmalar sonucunda, katalitik konvertörlü otomobiller kullanılmaya başlandı. Katalitik konvertörü hemen benimseyen gelişmiş ülkeler, konvertörsüz araçların trafiğe çıkışını yasakladı ve katalitik konvertörlü araçların vergilerinde de indirimler yaparak bu tür araç seçimini teşvik ettiler.

    Avrupa'da 1995 yılından bu yana katalitik konvertörsüz otomobil üretimi de yasaklandı. Avrupa'daki bu gelişmeler Türkiye'yi de etkiledi. Türkiye'de de 2000 yılından itibaren katalitik konvertörsüz araç üretilmeyecek. Ancak Türkiye'de birçok otomobil kullanıcısı katalitik konvertörünü söktürerek, çevre kirliliğine yol açıyor.



    Neden söktürüyorlar?

    Kurşunsuz benzinin kullanıldığı otomobillerde bulunan katalitik konvertörün görevi, sıcak hava yardımıyla reaksiyon oluşturarak, yanma sonucu ortaya çıkan kirli gazları ikinci kez yakmaktır. Çevre kirliliğini önlemek amacıyla geliştirilen bu sistem, Türkiye'deki bazı otomobil sürücüleri tarafından söktürülüyor. Katalitik konvertörün yerine egzoz susturucusu veya düz bir boru monte ediliyor.

    Sökmek için 3 neden var

    Katalitik konvertör üç nedenle sökülüyor. Katalitik konvertörün otomobilin beygir gücünü azalttığı gerekçesiyle sökülmesi en yaygın gerekçe. Bazı otomobil sahipleriyse, katalitik konvertör fiyatlarını pahalı buluyor. Bu yüzden arızalandığında yenileme yerine iptal ettirme yoluna gidiyor. Katalitik konvertörü söktürme gerekçelerinden biri de kurşunsuz benzinin yeterince yaygın olmaması.

    Egzoz gazı havayı nasıl kirletir?


    Egzoz gazında havayı kirleten üç ana zehir bulunuyor. Hidrokarbon (HC), silindirdeki yanma sonunda tamamen yanmadan atılan yanmamış benzindir. CO (Karbon monoksit) ve NO (Nitrojen oksit) silindirde yanma anında üretilir. Katalitik konvertörün işlevi doğayı kirleten bu gazları temizlemektir. Katalitik konvertörün ayırt edici özelliği, sadece kurşunsuz benzinlere ve geliştirilmiş yakıt enjeksiyon ve elektronik ateşleme sistemine sahip taşıtlarda kullanılmasıdır.

    Parka dikkat

    Katalitik konvertöründeki porselen filtre, benzindeki kurşun elementini süzemediği için normal veya süper benzin kullanılması kısa sürede katalizörün tıkanmasına, yüksek hararete ve çekiş gücü düşüklüğüne neden olur. Motor aşınmış ve yağ yakıyorsa, çıkan yağ dumanları için konvertör bir temizleme işlemi yapamaz.

    Katalitik konvertörün iyi görev yapması ve yüksek sıcaklık elde etmek için katalitik konvertör, motora yakın monte ediliyor. Katalizör yatağı 300 - 400 dereceler arasında verimli çalıştığından, otomobil kuru otlar, çöpler ve kolay tutuşacak maddeler üzerine park edilmemelidir.

    Periyodik bakım şart

    Bir motorlu aracın çevreyi kirletmemesi için, katalitik konvertöre sahip olmasının yanı sıra, yağ yakmayan ve hava - yakıt karışımını iyi yapan bir motoru olması gerekir. Katalitik konvertörsüz araçların egzozundan çıkan gazları zararsız hale getirmek mümkün değildir. Bu tür araçlarda yapılabilecek tek şey, çıkan zararlı gazların oranını motorun performansını etkilemeden minimuma düşürmektir. Bunun için araç sahiplerinin periyodik bakımlarını düzenli olarak yaptırması gerekir.







  • Binlerce TL fiyat çekmesinler o zaman. Yenisinin makul bir fiyatı olsa kimse komple iptal etmez.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: canozpinar

    Binlerce TL fiyat çekmesinler o zaman. Yenisinin makul bir fiyatı olsa kimse komple iptal etmez.

    Kesinlikle
    Geçen hafta babamın 98 model escort unda iptal edildi. Yenisi için 1200 tl istemişler. Arabanın ederi zaten 8-9bin
  • sayın dexter48,



    1200 tl maliyetin sebebi konvertör içerisinde bulunan bazı değerli maddelerdir.bunlardan özellikle rodyum ve paladyum pahalıdır.aslında araba ilk alınırken sorun değil ama eskidiğinde ne yazık ki maliyet çoğu kimseyi rahatsız etmekte.. ama bu malzemelerin fiyatları inmediği için çoğu kişi ekonomik sebeplerden dolayı iptal ettirmek zorunda kalıyor.buna da zaten yapacak bir yorum yok bu ülkede ciddi bir ekonomik sıkıntı var..
  • Arkadaslar :) ben önemini yazdim siz bilirsiniz :)
  • Yazdıklarında çok haklısın fakat, geçen ay tıkanmadan dolayı değişelim dedik 2.800 TL fiyat istediler! Eee neyapacağız sorusuna "Abi istersen katalitiği kırdıralım 50 TL'ye, birde susturucu takarız tamam" dediler. Parayı sokakta bulmuyoruz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hayalci07

    Yazdıklarında çok haklısın fakat, geçen ay tıkanmadan dolayı değişelim dedik 2.800 TL fiyat istediler! Eee neyapacağız sorusuna "Abi istersen katalitiği kırdıralım 50 TL'ye, birde susturucu takarız tamam" dediler. Parayı sokakta bulmuyoruz.



    Sende haklısın Herseye Dünya Kadar Vergi Kdv alinmasa sorun kalmayacak bir katalizör ün ülkemize gelisi maksimum 450 tl kdv. harici devletin koydugu özel vergi ve bir ic sanayinin odaklandigi piyasa olunca bu hale geliyor.
  • KONU ÇOK ÇOK ÖNEMLİ ama bizim ülkemizde ehliyet al araba al depoyu doldur git zihniyeti var çoğu kimse (herkes demiyorum) arabanın nasıl çalıştığını nasıl gittiğini egzozundan çıkan dumanı arabanın sesinin sağlıklı olup olmadığını trafik kurallarını ihlal ettiğinde ceza yiyeceğini düşünmüyor 10000-30000 tl arası alınmış bir arabada 1000-2000 tl lik arabanın gidişini etkilemeyen hatta gücünü azaltan bir parçanın eksik olması maddi yönden düşünülünce çoğumuza normal geliyor ve en önemlisi 4000-5000 cc hacminde motoru olan büyük araçların yakıt olarak 10 numara yağ yaktığı düşünülürse onların egzozundan çıkanların yanında küçük araçların egzozundan çıkanı tartışmak yanlış anlamayın ama bir valimiz keçilerin ormana verdiği zararın orman yangınından daha fazla olduğunu söylemişti ve keçileri hedef göstermişti yağ yakanlar varken katalizör tartışmak mantığıma ters(kamyonda,otobüste katalizör varmı onun fiyatı ne kadar kaç kişi aracına yenisini taktırıyor bilen söylesin)




  • Adamlar yüzlerce nükleer bomba patlattı, yıllarca kömürden elektrik ürettik, petrol şirketleri içme sularına atıklarını boşalttı, sende katalizötle uğraş

    ÇOK STERİLSİN, sizin köşkte lüzümsuz elektrikleri söndüren damlatan muslukları tamir eden çok kişi var sanırım....
  • Kardes otomotiv departmaninda ne söylememizi bekliyorsun onu tam söylersen bizde ona göre adim atalim
  • Gözünüzde büyütmeyin. Katalitik konvertör üreten bir çok firma İSTANBUL da mevcut...Çok tuzlu fiyatlarda değil.. Alıp takın. İşi bitirin...D.H. de bazı topiklerde ayrıntılı bilgi mevcut..Okuyunuz..Saygılarımla..
  • bunun iptali yapıldığında muayeneden geçermiki bu yola başvuruluyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nogretse

    Adamlar yüzlerce nükleer bomba patlattı, yıllarca kömürden elektrik ürettik, petrol şirketleri içme sularına atıklarını boşalttı, sende katalizötle uğraş

    ÇOK STERİLSİN, sizin köşkte lüzümsuz elektrikleri söndüren damlatan muslukları tamir eden çok kişi var sanırım....


    adamlar nükleer bomba patlattı diye bizde mi yapalım. onlar kirletti diye bizde mi kirletelim. bu yaptığımızın haklı olduğunu mu kanıtlar?.. bir yerden başlamak lazım. küçük görünse de bu dünyada milyarlarca kişi yaşıyor. alınan en küçük önlem bile çok faydalı olabilir. o bozuk musluklar yüzünden yılda tonlarca su heba oluyor.. lüzumsuz elektrikler yüzünden doğa dahada çok kirleniyor.. bu işin bilincine varmak lazım dünya büyük görünse de çok hassas dengeler üzerine kurulu ve böyle giderse torunlarımıza yaşanılabilir bir dünya bırakamayacağız..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: pershing105

    bunun iptali yapıldığında muayeneden geçermiki bu yola başvuruluyor.

    sanırım 2000 sonrası araçlarda zorunlu olarak isteniyor. Ama emin değilim....
  • quote:

    Orijinalden alıntı: pershing105

    bunun iptali yapıldığında muayeneden geçermiki bu yola başvuruluyor.


    muayene yerlerinde aracı sökme yetkileri yok, dolayısı ile katalizörün içinin boşaltılması durumunda var sanacaklardır. kendi arabamda olması lazım model yılı olarak ama söktürülmüş mü yoksa hala üstünde mi hiç fikrim yok açıkçası. durup giderken değil fakat tıkanmadan dolayı sorun çıkardığında söktürürüm, 1000 lira ona vermek gibi bir lükse giremem şuan.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: baweraltunkanat


    quote:

    Orijinalden alıntı: nogretse

    Adamlar yüzlerce nükleer bomba patlattı, yıllarca kömürden elektrik ürettik, petrol şirketleri içme sularına atıklarını boşalttı, sende katalizötle uğraş

    ÇOK STERİLSİN, sizin köşkte lüzümsuz elektrikleri söndüren damlatan muslukları tamir eden çok kişi var sanırım....


    adamlar nükleer bomba patlattı diye bizde mi yapalım. onlar kirletti diye bizde mi kirletelim. bu yaptığımızın haklı olduğunu mu kanıtlar?.. bir yerden başlamak lazım. küçük görünse de bu dünyada milyarlarca kişi yaşıyor. alınan en küçük önlem bile çok faydalı olabilir. o bozuk musluklar yüzünden yılda tonlarca su heba oluyor.. lüzumsuz elektrikler yüzünden doğa dahada çok kirleniyor.. bu işin bilincine varmak lazım dünya büyük görünse de çok hassas dengeler üzerine kurulu ve böyle giderse torunlarımıza yaşanılabilir bir dünya bırakamayacağız..


    Ne diyeyim işin özüne inmek gerek öyle sosyete laflarla olmuyor çevre kirliğini önlemek, adamlar karadenizin dibine nükleer atıklarını atıyor bu konuda bilgin bile olduğunu sanmam gelmiş burda katalizörle ilgili çevre bilinci yaymaya çalışıyorsun.

    Çok sterilsin...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: nogretse


    quote:

    Orijinalden alıntı: baweraltunkanat


    quote:

    Orijinalden alıntı: nogretse

    Adamlar yüzlerce nükleer bomba patlattı, yıllarca kömürden elektrik ürettik, petrol şirketleri içme sularına atıklarını boşalttı, sende katalizötle uğraş

    ÇOK STERİLSİN, sizin köşkte lüzümsuz elektrikleri söndüren damlatan muslukları tamir eden çok kişi var sanırım....


    adamlar nükleer bomba patlattı diye bizde mi yapalım. onlar kirletti diye bizde mi kirletelim. bu yaptığımızın haklı olduğunu mu kanıtlar?.. bir yerden başlamak lazım. küçük görünse de bu dünyada milyarlarca kişi yaşıyor. alınan en küçük önlem bile çok faydalı olabilir. o bozuk musluklar yüzünden yılda tonlarca su heba oluyor.. lüzumsuz elektrikler yüzünden doğa dahada çok kirleniyor.. bu işin bilincine varmak lazım dünya büyük görünse de çok hassas dengeler üzerine kurulu ve böyle giderse torunlarımıza yaşanılabilir bir dünya bırakamayacağız..


    Ne diyeyim işin özüne inmek gerek öyle sosyete laflarla olmuyor çevre kirliğini önlemek, adamlar karadenizin dibine nükleer atıklarını atıyor bu konuda bilgin bile olduğunu sanmam gelmiş burda katalizörle ilgili çevre bilinci yaymaya çalışıyorsun.

    Çok sterilsin...


    ben görevimi yaptım sende üstüne düşeni yaparsan el birligiyle üstesinden gelebiliriz ozaman ne dersin ..!




  • Muayenede .Üretim yılı itibarıyle konvertörlü olup konvertörü sökük bir araç asla geçemez...İçi boşaltılmış olsun..İptal edilmiş olsun...Sonucu esozdan çıkan gazdaki CO2 oranı anında söylüyor...Muayeneden asla geçemezsiniz..Diğer konu bir çok yerli marka katalitik konvertör üretiyor...1500 liralık servislerden kollama konvertör almak eskide kaldı.300 -..400 - 650 lira arası yerli konvertörler mevcut..Alıp takıp tertemiz yıllarca kullanın..Muayeneden geçiyor...Ve arıza lambası yanmıyor..Gerçek katalitik konvertör...Gözünüzde büyütmeyiniz...Saygılarımla...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taşkafa -- 17 Aralık 2010; 21:25:45 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: isatercan


    quote:

    Orijinalden alıntı: nogretse


    quote:

    Orijinalden alıntı: baweraltunkanat


    quote:

    Orijinalden alıntı: nogretse

    Adamlar yüzlerce nükleer bomba patlattı, yıllarca kömürden elektrik ürettik, petrol şirketleri içme sularına atıklarını boşalttı, sende katalizötle uğraş

    ÇOK STERİLSİN, sizin köşkte lüzümsuz elektrikleri söndüren damlatan muslukları tamir eden çok kişi var sanırım....


    adamlar nükleer bomba patlattı diye bizde mi yapalım. onlar kirletti diye bizde mi kirletelim. bu yaptığımızın haklı olduğunu mu kanıtlar?.. bir yerden başlamak lazım. küçük görünse de bu dünyada milyarlarca kişi yaşıyor. alınan en küçük önlem bile çok faydalı olabilir. o bozuk musluklar yüzünden yılda tonlarca su heba oluyor.. lüzumsuz elektrikler yüzünden doğa dahada çok kirleniyor.. bu işin bilincine varmak lazım dünya büyük görünse de çok hassas dengeler üzerine kurulu ve böyle giderse torunlarımıza yaşanılabilir bir dünya bırakamayacağız..


    Ne diyeyim işin özüne inmek gerek öyle sosyete laflarla olmuyor çevre kirliğini önlemek, adamlar karadenizin dibine nükleer atıklarını atıyor bu konuda bilgin bile olduğunu sanmam gelmiş burda katalizörle ilgili çevre bilinci yaymaya çalışıyorsun.

    Çok sterilsin...


    ben görevimi yaptım sende üstüne düşeni yaparsan el birligiyle üstesinden gelebiliriz ozaman ne dersin ..!



    Ben VW T2 ile ülke ülke ABBA plakları dinleyerek, dünyaya barış ve katalizör sorunlarını anlatacak kadar dünya bilincine sahip değilim ...!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nogretse -- 14 Aralık 2010; 22:51:27 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: nogretse

    quote:

    Orijinalden alıntı: isatercan


    quote:

    Orijinalden alıntı: nogretse


    quote:

    Orijinalden alıntı: baweraltunkanat


    quote:

    Orijinalden alıntı: nogretse

    Adamlar yüzlerce nükleer bomba patlattı, yıllarca kömürden elektrik ürettik, petrol şirketleri içme sularına atıklarını boşalttı, sende katalizötle uğraş

    ÇOK STERİLSİN, sizin köşkte lüzümsuz elektrikleri söndüren damlatan muslukları tamir eden çok kişi var sanırım....


    adamlar nükleer bomba patlattı diye bizde mi yapalım. onlar kirletti diye bizde mi kirletelim. bu yaptığımızın haklı olduğunu mu kanıtlar?.. bir yerden başlamak lazım. küçük görünse de bu dünyada milyarlarca kişi yaşıyor. alınan en küçük önlem bile çok faydalı olabilir. o bozuk musluklar yüzünden yılda tonlarca su heba oluyor.. lüzumsuz elektrikler yüzünden doğa dahada çok kirleniyor.. bu işin bilincine varmak lazım dünya büyük görünse de çok hassas dengeler üzerine kurulu ve böyle giderse torunlarımıza yaşanılabilir bir dünya bırakamayacağız..


    Ne diyeyim işin özüne inmek gerek öyle sosyete laflarla olmuyor çevre kirliğini önlemek, adamlar karadenizin dibine nükleer atıklarını atıyor bu konuda bilgin bile olduğunu sanmam gelmiş burda katalizörle ilgili çevre bilinci yaymaya çalışıyorsun.

    Çok sterilsin...


    ben görevimi yaptım sende üstüne düşeni yaparsan el birligiyle üstesinden gelebiliriz ozaman ne dersin ..!



    Ben VW T2 ile ülke ülke ABBA plakları dinleyerek, dünyaya barış ve katalizör sorunlarını anlatacak kadar dünya bilincine sahip değilim ...!

    bilinçledirene karşı gelme ozaman sahip çık arkadasim sende ozaman




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.