Arkadaşlar ben bu yaza doğru 1500-1700 tl arası bi miktarda kendime bir oyun kasası yaptırmak istiyorum. Biraz araştırma yaptım ve kafama yatan ürünlerin listesini yaptım ancak sorum şu. Ben zaten içini dayayıp döşicem bazıları git 200 liraya şu marka kasa al demişler de bunun ne önemi var ki en fazla 80-100 liraya bi kasa almamın ne gibi sakıncası olur? İskelete o kadar para vermek istemiyorum açıkçası ve bu yüzden soruyorum şimdiden cevaplarınız için teşekkürler...
Soğutma performansını oldukça etkileyen bir unsur bilgisayar kasaları.Gerek kullanılan materyaller gerekse kasa içi aerodinamik yapı ciddi kullanıcılar için büyük bir önem arz etmekte.
Ben zaten 100 150 lira gibi bir miktara fan falan alıcam güç kaynağı da 600 w düşünüyorum yani bunlara rağmen yine alınması gerekiyor mu?
Kasa tabiki önemli ama bende matx uyduruk bir kasa var, yan kapağa 12cm fan + alt ekran kartının olduğu yeri kestim tabandan orayada 12cm fan taktım, arkayada 8cm egzoz fan, işlemci stok fan ile oyunlarda 42'yi geçmiyor, gpu'da 53'den yukarı çıkmıyor...Yani gerekli yerlere uygun fanları takarsan soğutmada sıkıntı yaşamazsın bence...
Ben bunca şeyi yapacak bilgiye sahip değilim. Ben bi akrabama yaptırıcam madem öyle bari bana önerebileceğiniz kasa markası var mı çok pahalı olmaması kaydı ile. Bir de kasa alırken madem nelere dikkat etmeliyiz nasılını tercih etmeliyiz?
Sistemin içeriği ve kullanım amacı belirleyici:
1- Anakartın ve ekran kartının büyüklüğü... 2- OC yapılıp yapılmayacağı...
Eğer bileşenler büyük ve OC yapılacaksa yer ve soğutma açısından kablo gizleme özelliği olan geniş iç hacme sahip bir kasa lazım.
Ayrıca USB 3.0 paneli, SSD takılacaksa 2.5" disk yuvası gibi faktörler de ön panelde USB 3.0 bağlantısı ve SSD gibi HDD'den küçük bileşenlerin montajını pratik hale getirir.
Hayatım boyunca 3 kez sistem topladım. İlk ikisinde PSU ve kasaya verdiğim para zoruma gittiği için minimum bütçeyi bu ikisine ayırdım (Gerçi o zamanlar sistemler bu kadar güç tüketmiyordu ve 220W dandik bir PSU bile iş görüyordu) Son sistemi 2009 senesinde topladım ve toplam 3 kasa değiştirdim. Ayrıca 2 kez PSU aldım. İlkinde Tweak 550W ikincisinde ise 1200W 80 PlusC sahibi bir PSU aldım.
PSU kasadan daha önemli. Sistemin akciğeri. İhtiyaç duyulan gücü sağlarken prizden gereksiz miktarda güç çekmemesi ve serin - sessiz çalışması ilk hedef olmalı. Gerçi mühendislik gelişip NM ufaldıkça güç gereksinimleri de azaldı bu yüzden maksimum 600W verimli çalışacak bir PSU edinilmesinde, soğutmada da 14CM fan kullanılmış olmasına özen göstermekte fayda var.
Kasa sizin için görsel bir güzellik arz etmeyecekse, sadece düğmesine basılınca çalışan, bileşenleri ortalıkta saçılmış olmaktan kurtaran bir rol edinecekse 60 TL'ye kasa var. Fakat öncesinde saydığım ergonomi için en az 130 TL'den başlayıp 700 TL'ye kadar boş, güç kaynaksız kasa seçimleri mümkün.