Şimdi Ara

Kargo Şirketinin Kargoyu Geç Teslim Etmesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
2
Favori
30.614
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Başımdan geçen hadiseyi kısaca özetleyeyim. Bir üniversite geçen yaz ortaöğretim kpss puanıyla 31 adet sözleşmeli personel alacaktı. Ben de evrakları tamamlayıp, x kargo şirketine verdim. Kargo evrakında teslim süresi 48 saat yazmakta, ve kargo görevlisi bayan da 48 saatte teslim edileceğini söyledi. Hasılı kelam kargo 48 saati aşkın bir sürede 72 saat gibi bir sürede teslim edildi. Ve son başvuru tarihini kaçırmış oldum. Sonuçlar açıklandığında ise puanımın altındaki insanların yerleştiğini, dolayısıyla evraklarım zamanında ulaşmış olsaydı, benim de yerleşeceğimi öğrendim. Hakkını aramayı bilen bir insan olarak, hemen avukatımla görüşüp bir dava açtık x kargo şirketine. 50bin tl manevi ve fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla 1500 tl maddi tazminat talebiyle..
    Sizce sonuç ne olur?



  • Yapay Zekanın Yanıtı

    Kargo Şirketinin Kargoyu Geç Teslim Etmesi

    Kargo şirketleri, yasal olarak belirlenen kargo teslim sürelerine uymakla yükümlüdür. Ancak bazen öngörülemeyen koşullar nedeniyle kargo teslimatları gecikebilir.

    • Yasal Kargo Teslim Süresi: Yasal kargo teslim süresi, gönderinin türüne ve teslim adresine göre değişir. Yerel kargolar genellikle 1-3 iş günü içinde teslim edilirken, uluslararası kargolar daha uzun süre alabilir.

    • Kargo Teslim Süresi Gecikirse: Kargo teslim süresi gecikiyorsa, öncelikle kargo şirketine başvurmalısın. Şirket, gecikmenin nedenini açıklayacak ve olası teslim tarihini bildirecektir.

    • Kargo Yasal Teslim Süresini Kaç Günde Teslim Etmek Zorunda: Kargo şirketleri, yasal teslim süresini aştıkları takdirde sorumludur. Bu durumda, tazminat talebinde bulunma hakkına sahip olabilirsin.

    • Kargo Geç Gelirse Ne Yapılır: Kargo geç gelirse yapabileceğin birkaç şey vardır:

      • Kargo şirketine başvur ve gecikme nedenini öğren.
      • Gecikmenin kanıtını (e-postalar, mesajlar) sakla.
      • Şirketten telafi talebinde bulun.
      • Tüketici Hakem Heyetine şikayette bulun.

    Kargo teslim sürelerine uyulmaması konusunda haklarını bilmek önemlidir. Geciken kargolar için tazminat almaya veya teslimatın hızlandırılmasını sağlamaya hak kazanabilirsin.

    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Ben riskli gördüm biraz. 48 saat tahmini süredir benim bildiğim ve bu konuda kargo şirketinin garanti verdiğinden bahsedemeyiz. 48 saat tahmini süre belirtilen bir yere 72 saatte kargonun ulaşması mahkeme tarafından bir kusur kabul edilmeyebilir tabi kargonun yapacağı savunmada önemli.
  • davulunsesi kullanıcısına yanıt
    Eğer kargo adresinde bir eksiklik veya yanlış beyan yok ise, tam olarak olaylar bu şekilde gerçekleşmese bile, benzeri yargıtay kararlarının davacı lehine olduğu görülmektedir. Gelişmeleri paylaşırsanız sevinirim..
  • Evet emsal kararları da dava dilekçesiyle birlikte ek olarak verdik. Adresi doğru yazdığım halde, x kargo şirketi yanlış şubeye gönderiyor, onlar da kendi dağıtım alanında olmadığı için, kargoyu ilgili şubeye sevk ediyorlar. Sorun da tam olarak burda doğuyor, kargo evrakında adres doğru yazıyor fakat alıcı şube "yunus emre şube" olarak belirtilmiş. Oysa ki alıcı şube "etiler şube" olmalıymış. Olay günü sevk işlemlerinin ekran görüntüsü vs de var. Yani gönderen şube %100 kusurlu. Bunu alıcı şubeyle de teyit ettim. Ciddi bir hak kaybı olduğu malum. Fakat bir konuda fikrinizi almak istiyorm. Sizce sözleşmeli olarak açılan bu alıma, davanın görülmesi sırasında kadro gelmesi durumunda, emeklilik yaşına kadarki tüm kayıplarım tazmin edilebilir mi?
  • Balotelli kullanıcısına yanıt
    Hocam diğer kargo şirketleri tahmini teslim süresi yazarken, bu kargo şirketi, gerek kargo takip ekranında gerek, teslim evrakında açıkça "teslim süresi:48 saat" yazmakta. Ayrıca evrakın arka kısmındaki sözleşmede ve de ticaret kanununun ilgili maddelerinde, taşımacının; gecikmelerden ancak mücbir sebep ve olağanüstü hal durumunda sorumlu olmayacağı açıkça yazıyor.
  • davulunsesi kullanıcısına yanıt
    Şimdi şöyle söyleyeyim emeklilik yaşına kadar olan tüm zararlarınızın karşılanması diye bir şey söz konusu değil. Öyle bir yargıtay kararı da yok. Muhtemelen davalı vekili savunmasında çeşitli bahaneler gösterecek. (Yol çalışması vardı, hava sisliydi gibi) Bu durumlar da elzem durumlar kabul edilir. Ancak dediğim gibi yargıtay kararlarında benzeri davalar var ve kazanılmış. Sizin elinizi güçlendiren sebep "Puanınızın altında yer alan kişilerin yerleşmesi" bu çok önemli bir faktör. Mahkeme bir yıllık maaş alacağının ödenmesine karar verebilir. Böyle bir karar verir ise de zaten temyize gider. Bekleyip göreceğiz, gerçekten ben de merak ediyorum
  • Teşekkür ederim ilginiz için. 5 mayısta ilk duruşmamız var, gelişmeleri paylaşıcam burdan.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: davulunsesi

    Teşekkür ederim ilginiz için. 5 mayısta ilk duruşmamız var, gelişmeleri paylaşıcam burdan.
    Şimdi benim burda anlatmak istediğim olayda kargonun geç teslimi tartışılıyor ve geç teslimden doğan zararın tazmini isteniyor. Size göre 48 saatte ulaşması gerekiyor, mesai saatinden 1 dakika geç ulaşsa sizin için geç teslim oluyor bunda şüphe yok ancak mahkeme olaya sadece sizin pencerenizden bakmayacaktır. Normal şartlarda baktığımızda mesela siz kargoyla belge değilde önemsiz bir eşya gönderseniz mesela bir çay bardağı düşünün bu size 48 saatte değilde 72 saatte gelse geç teslimden bahsedebilir miyiz?

    Yani sizin için mesai saatini 1 dakika geçse geç teslim oluyorken, mahkeme için 2 gün belirtilen tahmini teslimin 3 günde yapılması geç teslim olarak nitelendirilmeyebilir.

    Emsal kararlarda bu kadar yakın tarihler varsa paylaşırsanız sevinirim, benim araştırdığım genelde 2 günde teslimi gereken kargoyu 1 haftada veya 20 günde teslim ettikleriyle ilgili kararlar.




  • Balotelli kullanıcısına yanıt
    Evet hak kaybı konusunda tam emsal olmasa da, emsal gösterdiğimiz kararlarda ciddi gecikmeler söz konusu. Bu konuda haklısınız. Fakat bahsettiğim üzere, kargonun gecikmesi sıradan sebeplerden değil, kargo görevlisinin yaptığı hatadan kaynaklanıyor. Ve bu durum kargo evrakı ve ekran görüntüleriyle sabit. Zaten çok yüksek ihtimalle, bir tazminat ödemek zorunda kalırsa kargo şirketi, bunu o görevliye ya da gönderici şubeye rücu edecek.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: davulunsesi

    Evet hak kaybı konusunda tam emsal olmasa da, emsal gösterdiğimiz kararlarda ciddi gecikmeler söz konusu. Bu konuda haklısınız. Fakat bahsettiğim üzere, kargonun gecikmesi sıradan sebeplerden değil, kargo görevlisinin yaptığı hatadan kaynaklanıyor. Ve bu durum kargo evrakı ve ekran görüntüleriyle sabit. Zaten çok yüksek ihtimalle, bir tazminat ödemek zorunda kalırsa kargo şirketi, bunu o görevliye ya da gönderici şubeye rücu edecek.

    Evet umarım dediğiniz gibi olur hukuk bu her sonuç çıkabiliyor :)
  • ersan145 kullanıcısına yanıt
    İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Gelişmeleri, önceden yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi, gelecekte yaşanabilecek mağduriyetler için ise önlem olabilmesi amacıyla burdan paylaşıyor olacağım. Aksayan hukuk sistemimize rağmen, umarım adalet tecelli eder.
  • Evet arkadaşlar, yaklaşık bir yıllık süreç dün itibariyle 20.000 ₺ manevi tazminata ve maddi tazminata yer olmadığına hükmedilerek tüketici mahkemesinde sonuçlandı. Benim vekilim olan avukatlar ve diğer avukat arkadaşların anlam veremediği bir karar oldu maddi tazminata hükmedilmemesi. Gerekçeli kararı merakla bekliyoruz. Bu konuda sizin düşünceleriniz nedir?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi davulunsesi -- 2 Mart 2017; 1:38:7 >
  • mahkemenin kararı bir açıdan bakıldığında doğru gibi geliyor. zira olayda size maddi kayıp yaşatan bir işlem yok. bu başvuru sonrasında sizin kesin işe gireceğinize veya işte ne kadar süre kalacağınıza dair kesin bilinebilecek bir bilgi yok.hizmetide geçte olsa almışsınız.yinede böyle konularda çok farklı kararlar mevcut. karar istinaf edildiğinde çok farklı bir kararda oluşabilir.
  • Hocam, bu süreçte mahkeme alımı yapacak ilgili üniversiteden bilgi istedi ve üniversite de cevaben, kargonun zamanında teslim edilmesi ihtimalinde işe 4/b sözleşmeli olarak alınacağımı, sözleşme süresinin 1 yıl olduğunu ve geçen Ocak ayında da sözleşmelerin yenilendiğini, bu kadroda çalışan personele yapılan ücret ödemesi ve diğer haklarımı içeren bir yazı gönderdi. Dolayısıyla maddi tazminatın belirlenmesinde yapılacak tek şey bilirkişi görevlendirmesi yaparak en azından 1 yıllık sözleşme süresi boyunca elde edeceğim maddi hakların maddi tazminat olarak hesaplanması değil midir?
  • mahkeme kararı kesinlikle doğrudur demiyorum ama bu açıdan bakılmış olabilir. kaldı ki karar büyük ihtimalle bozulacaktır. çünkü yargıtay'ın sizin lehinize olan kararları mevcut aşağıdaki gibi ;


    T.C. YARGITAY
    4.Hukuk Dairesi


    Esas: 2001/455
    Karar: 2001/3880
    Karar Tarihi: 16.04.2001

    ÖZET: Davacı tarafından Avukatlık Staj Bitim Belgelerinin Postaneden Adalet Bakanlığına gönderildiği, aynı tarihte başkasının gönderdiği ruhsatın gelmesine rağmen, kendisine ait ruhsatın gönderilmediği, araştırıldığında posta ile gönderilen belgelerin Bakanlığa teslim edilmediği anlaşılmıştır. Davacının gecikmeli olarak göreve başlayacağı emsallerine göre daha az kıdemli sayılacağı öte yandan emsallerinin işe başlamasına rağmen, kendisi için ruhsatın gelmemesi, nedeni ile emsallerine göre meslekte daha az hizmeti bulunan biri olarak onları izlemiş olabileceği gibi, böyle bir olumsuzluğun mesleki kişilik değerlerine de olumsuz yönde etki edeceği doğaldır. Bu bakımdan manevi tazminat istemi de yerindedir.

    (818 S. K. m. 42)

    Davacı Muhsin B. tarafından, davalı PTT Genel Müdürlüğü aleyhine 17.7.2000 gününde verilen dilekçe ile Adalet Bakanlığına posta ile gönderilen davacının avukatlık <staj bitim> dosyasının kaybolması nedeni ile, avukatlık ruhsatının geç gelmesinden doğan kazanç kaybı ile manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın reddine dair verilen 19.10.2000 günlü kararın Yargıtay’ca incelenmesi davacı Muhsin B. tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.

    Davacı, davalı idarenin özensizliği nedeni ile Avukatlık Staj Bitim dosyasının, Adalet Bakanlığına teslim edilmediğini, bu yüzden gecikmeli olarak Avukatlık Ruhsat Belgesini aldığını belirterek maddi ve manevi tazminat isteminde bulunmuştur.

    Mahkemece, maddi tazminata ilişkin iddiasını belgelendiremediği ve kanıtlayamadığı, manevi tazminat talebi içinde kişilik haklarına bir saldırı olmadığı gerekçesi ile dava ret edilmiştir

    Dosyadaki kanıtlara göre, davacı tarafından Avukatlık Staj Bitim Belgelerinin 31.7.1998 tarihinde Diyarbakır Postanesinden Adalet Bakanlığına gönderildiği, aynı tarihte başkasının gönderdiği ruhsatın gelmesine rağmen, kendisine ait ruhsatın gönderilmediği, araştırıldığında posta ile gönderilen belgelerin Bakanlığa teslim edilmediği anlaşılmıştır. Böylece davacının yeniden düzenlediği belgelerden sonra Ruhsatı aldığı iddia edilmiştir. Böyle bir iddianın doğru olması ve davalı idareye teslim edilen dosyanın, makul ve emsallerine göre süresinde yerine ulaştırılmamış olmasının anlaşılmış olması durumunda, davacının zarar göreceği tabidir. Bu bağlamda davacının gecikmeli olarak göreve başlayacağı emsallerine göre daha az kıdemli sayılacağı öte yandan emsallerinin işe başlamasına rağmen, kendisi için ruhsatın gelmemesi, nedeni ile emsallerine göre meslekte daha az hizmeti bulunan biri olarak onları izlemiş olabileceği gibi, böyle bir olumsuzluğun mesleki kişilik değerlerine de olumsuz yönde etki edeceği doğaldır. Bu bakımdan manevi tazminat istemi de yerindedir.

    Şu durumda, mahkemece yapılacak iş, staj bitim dosyasının hangi tarihte postaya verildiği, teslim edilmiş ise hangi tarihte Bakanlığa verildiği, verilmemiş ise bunun nedeni, bu sürenin emsallerine göre uygun olup-olmadığı incelenmeli; gecikme var ise, bu konuda dinlenecek bilirkişinin bildireceği maddi tazminat miktarı hüküm altına alınmalıdır. Şayet belirleme olanağı bulunmuyor ise, BK. nun 42. maddesine göre maddi tazminat miktarı tesbit edilmelidir.

    Bu yönler gözetilmeden eksik inceleme ile ve yazılı gerekçe ile davanın red edilmiş olması doğru olmadığından, kararın bozulması gerekmiştir.

    Temyiz olunan kararın yukarıdaki gerekçelerle BOZULMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 16.04.2001 gününde oybirliği ile karar verildi.




  • Evet benzer birkaç emsal karar daha var sanırım. Gerekçeli kararla birlikte istinaf sürecinde meydana gelen gelişmeleri de buradan paylaşıyor olacağım. İlginize teşekkür ederim
  • Takip
  • quote:

    Orijinalden alıntı: davulunsesi

    Evet benzer birkaç emsal karar daha var sanırım. Gerekçeli kararla birlikte istinaf sürecinde meydana gelen gelişmeleri de buradan paylaşıyor olacağım. İlginize teşekkür ederim

    3 ay olmuş, istinaftan dönmedi mi başvurunuz?
  • Takip
  • davulunsesi kullanıcısına yanıt
    Sonuç ne oldu acaba?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.