Şimdi Ara

Karavan için düşündüğüm 2000 Watt'lık klimaya jeneratör tavsiyesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
5.905
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar Karavana 2000 Watt'lık bir klima taktırmayı düşünüyorum ancak kamp yeri haricinde de klimayı kullanabilmek için bir jeneratöre ihtiyacım olacak. 2000 Watt'lık bir klima için kaç kva'lık bir klimaya ihtiyacım olur acaba? Demeraj akımından falan bahsettiler, klima ilk kullanılmaya başladığında fazla güçe ihtiyaç duyacağı için çok daha yüksek güçte bir jeneratör almam gerektiği konusunda bazı yazılar okudum iyice kafam karıştı. Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim

    Not: Karavan büyük bir şey değil. 6 metrekarelik bişey. 2000 Watt'lık bir klima bile fazla gelebilir ama esas merak ettiğim ne kadarlık klimaya ne kadarlık jeneratör almam gerektiğidir.







  • Günümüz teknolojik ürünlerinde 2000W ile çok büyük işler yapılır hocam, eskiden 12 lik klimalar 2000W çekerken şimdi 2000W ile neredeyse 24000BTU klkimalar çalışıyor. Önce bu bilgiyi cebimize koyalım.

    Gelelim sizin 6 m2 alana takmayı düşündüğünüz 2KW güç tüketen klimaya. Siz 6m2 alana bu güçte klima taktığınızda, Bu güçteki klimaların BTU ları büyük olacağından kabin tipleri, kabin tipi büyük olacağı için cross fan mesafesi de büyük olayaktır. Bu da üfleme ve vakumlama etkisinin de büyük olacağı anlamına gelir ki işte o zaman bizim Sahte ısı algılama dediğimiz durum devreye girer. Yani ortam istenen ısıya gelmeden klima sensörleri gelmiş gibi algılar vs.

    Buna benzer size çok problem sayabilirim o alana büyük klima takmanız ile ilgili. Bu nedenle önce şu 2000W olayını bir ortadan kaldıralım bence, Siz oraya NORMAL ŞARTLARDA 7000BTU klima dahi taktırsanız yeterli ancak, konu KARAVAN olunca, kaçınılmaz izolasyon zaafiyetini göz önünde bulundurup 9000BTU da alabilirsiniz ki o zaman sizin 2000W ya da 2KW yerine 800W yani 0.8K tüketiminiz olur.

    Olaya birazda formülsel yaklaşacak olursak eğer, 6 M2 alanımız olduğuna göre kaç btu ya ihtiyacımız varmış onu bulalım.

    6 / 2.2 x 1000 = 2727

    Yani size 3000BTU klima lazım aslında, Biz izolasyon zaafiyetini %100 olarak dahi kabul etsek 6000BTU ihtiyacınız doğar. Buna göre almanız gereken en yakın değer 7000BTU iken bu klimaların pek bulunmamaıs ve bulunsa da 9000 ler ile aynı fiyatlarda olması nedeniyle makul kabul edilmez.

    bu yüzden hesaplamaları da yine de 9000BTU klima üzerinden yaparak şu demeraj akımını da çözelim.

    Demeraj akımı, bir motorun kalkışı esnasında, ataletini atlatana kadar geçirdiği 4-5 saniyelik sürede çektiği, NOMİNAL değerin %40 ile %100 arası fazladan asıldığı akıma denir. Buradaki oranın değişmesine etken olan ise motorun yapısal durumudur.

    Eski start/stop sistemlerde olsaydı sizin bu değeri %200 ve hatta %400 kabul etmeniz gereken durumlar dahi olurdu lakin madem ki yeni ürün alacaksınız sizin JENERATÖR den çok daha fazla araştırmanız gereken konu EASY START özellikli bir klimadır. EASY START teknolojisi ile motora yol verildiğinde demeraj akımları biizm söylediğimiz sınırlarda olur. Bunun sonucunda da en uç nokta örnekleri kabul ederek 0.8KW yerine abartıp 1KW diyelim, %40 yerine de %100 diyelim, 1KW klimanın EASY START özelliği sayesinde demeraj akımında çekeceği GÜÇ unsurunun 2KW olacağı sonucuna ulaşırız. Normalde 3KW ancak risk unsurları ve olası kullanılacak diğer ekipman ile birlikte 5KW bir jenratör almanızın yeterli olacağı düşüncesindeyim.

    Bunun yanı sıra, Jeneratörlerin SABİT akım değerlerini sevdiklerini, bu doğrultuda klimanın sürekli dur kalk yapmasının sakıncalı olacağını belirtmek isteyerek seçeneğiniz klimanın GERÇEK inverter olması ve easy start özellikli olması, klimanın çalıştıktan yani İLK KALKIŞI yaptıktan sonra frekans değişiklikleri ile kompresör devrini değiştireceği ama çekeceği akımın kontrollü yükseleceği için jeneratöre negatif etkisi olmayacağını da not olarak ekleyeyim.

    Buradaki en önemli etken jeneratörün stabilitesidir.




  • Öncelikle detaylı cevabınız için çok teşekkürler Yazdıklarınızı okuduktan sonra hemen inverter klima araştırmasına başladım Bir çok inverter klima buldum fakat ''EASY START'' özelliği olan veya bu özellik varsa da bunu teknik bilgilerde belirten bir model bulamadım. Bulduklarım genelde 0.8 KW kapasiteli 9000 BTU klimalar. Hatta bir tanesinde demeraj akımı da bulunuyor ancak bir değer yazılmamış. Bulduklarım şunlar;

    http://www.hepsiburada.com/tronic-trk09invdmb-a-9000-btu-h-inverter-klima-p-EVTRONICTRK09DMA

    http://www.hepsiburada.com/samsung-ar5500-ar09jsfscwk-sk-a-9000-btu-h-inverter-klima-p-EVSAMAR5500AR09JSF

    http://urun.n11.com/klima/diamond-electric-myz-09-rv-miyazaki-9000-btu-inverter-klima-P119456145

    Bunlardan birisini almam durumunda yine 5 kVA'lık bir jeneratör almam mı gerekir?

    Not: Jeneratörü sadece klima için kullanmayı düşünüyorum




  • digitaldelisi kullanıcısına yanıt
    Hocam önce şurada anlaşalım, UPS lerde de aynı karmaşa söz konusu, mesela U750 kesintisiz güç kaynağı aldığımızda sanıyoruz ki 750watt güç kaynağı aldık, halbuki aygıt ancak 600watt detsekliyor.

    Jeneratör işinde de 5KVA yazsa da muhtemelen 4KW dolaylarında güç üretiyordur.

    Sadece EASY START için bir klimaya çok yüksek bedeller ödemek yerine jeneratörü biraz daha güçlü tutmayı tercih etmek daha makul olabilir.

    Güç hesaplamak için çok karmaşık yollara girmeye gerek yok, 10 tane 100 lük ampul kullanacaksak 10 x 100 = 1000watta yani 1KW güç üreten jeneratör lazım demektir.

    bizim güç tüketimimiz stabil değerlerde olmadığına göre, demeraj akımını absorbe edecek olan gücü peşin peşin jeneratörümüzde bulundurmak zorundayız.

    0.8kw max tüketim, 3 katını da demeraj akımı olarak abartılı kabul etsek 2.4KW GÜÇ çektiğimizde çökmeyecek veya sukoymermeyecek jeneratör lazım demektir. Buna en yakın da benim bildiğim 3KW güç üreten bir jeneratör bulmanız gerekir kanaatindeyim. 3KVA yazıp da 2 üretenlerden olmasın ama
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Hocam net cevabın için gerçekten çok teşekkür ederim O zaman AKSA jeneratörün 3 kVA'lık modeli var. Aşağıda da linkini attım. Sanırım bu tip bir klimaya bu tip bir jeneratör uygun olacak gibi duryor

    http://www.hepsiburada.com/aksa-aap-3500-benzinli-jenerator-3kva-4-zamanli-motor-p-HRAKSAA3500DC

    Günlerdir kafamdaki soruya netlik kazandırdığınız içinde ayrıca teşekkür ederim




  • digitaldelisi kullanıcısına yanıt
    Rica ederim, Son olarak, her ne olursa olsun satın alma amacınızı jeneratör alacağını firma ile anlaşıp mümkünü var ise bu makinenin klimaya yeterli olacağına dair bir yazılı belge almaya çalışın. Dünya hali hocam, söz uçar yazı kalır.
  • Tamamdır hocam Çok teşekkürler
  • Ado kullanıcısına yanıt
    sn ado tam elektrikli otomobil almayı düşünüyorum.Aracımın bagajında portatif 50 kg.yi geçmeyecek benzinli bir jeneratör düşünüyorum,sizce mantıklı mı,nasıl bir tavsiyeniz olur.
  • Hocam ben Honda H4000 kullandım hem de 3 adet derin dondurucu için. Yalnız elektrikli otomobil konusunda bilgim yok hocam, ne kadar enerji çeker sizin araç için yeterlimidir onu otomobil bölümündeki arkadaşlar daha iyi bilirler.
  • Ado kullanıcısına yanıt
    Sağol hocam,Benim ki daha doğmamış çocuğa don biçmek aslında.Daha elektrikli aracım yok, ama şu uzun yolculuklarda en azından teoride bu işi çözersem portatif jeneratörle, mutlu olacağım.
  • merhaba. Konu ile ilgili bir ilerleme kaydettiniz mi? birde siz elektrikli aracınızda jeneratörü hangi amaçla istiyordunuz?

    Selamlar
  • vcpr V kullanıcısına yanıt
    Tesla'nın menziline yaklaşınca, istasyondan yakıt alıp, jeneratörü çalıştırıp, teslayı şarja bağlayarak menzil arttırma olabilir mi ? Eğer böyleyse Doğan görünümlü tüplü Şahin daha doğru bir seçim olabilir kanaatindeyim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Okan Turkoglu -- 25 Ağustos 2018; 0:16:53 >
  • vcpr V kullanıcısına yanıt
    menzil uzatmak için,bir nevi ilkel hibrid araç yani.
  • tesla otomobili jeneratör ile şarj etmek için jeneratörün motoru kamyon motoru gibi olmalı..

    teslayı 6-7-8 kv güçünde jeneratörler ile 2 günde dolduramazsın

  • the poyracik kullanıcısına yanıt
    Hangi elektrik hesabı , güç elektroniği formülü ile yaptınız çok merak ettim :) tesla araçların normal evlerdeki 220 prizlerdende şarj olduğunu bilmiyorsunuz sanırım . 6-7-8kv lik jeneratör nerde var sayın çok bilmiş ? Kw olmasın o ? Kilo volt ile kilo watt ayrımını yapamıyorsunuz daha :) .Çanta tipi jeneratörler evinizden alacağınız fiş kadar enerji verebilmekte . Yazmış olmak için yazmayın .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mekatroniks -- 5 Ekim 2020; 22:58:37 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • hadi ben çok bilmiş olayım :) mekatronik üstad :) siz genede teslayı elektrikli bisiklet ile karıştırmayın.

    220v prizde tabiikide ediliyor. ama akşam 21:00 da %10şarda iken bağla sabah 09:00 da halen şarj almaya devam ediyor.

    yani , öyle az-buz çekmiyor.

    otomobil bagajına sığacak jeneratör ile pek olmaz gibi geldi.

    yani 3kW hadi sığdırdın 5kWlık bagaja koyduk. gaza bastın mı 310kW tüketim yapan bi makina için

    aracın şarjı bittikten sonra 2 saat gidip 22saat jeneratörden şarj olması demek gibi birşey.

    ha, zeo için olur.. ID3 için olur.

    onların kapasitesi tesla model3ün çeyreğinden az. Normal benzinli araçlar kadar.

    herkese güzel akşamlar.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.