Şimdi Ara

Kapadokya Turu Yerel Rehber Sıkıntısı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
814
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 28 Ekim - 31 Ekim 2021 tarihleri için arkadaş grubu olarak 3 gece 4 günlük Kapadokya turu satın aldık. Kapadokya'ya giriş yapana kadar yardımcı rehber adı altında üniversite 2.sınıf bir tıp öğrencisi bizlere eşlik etti. Kapadokya sınırlarına girdiğimizde ise o bölgede yaşamakta olan Esra S. isimli yerel bir rehber bizi karşıladı ve tur programımız başladı. 


    Gezi programındaki birçok yere gitmeden önce "bence gerekli değil", "göreceğiniz pek bir şey yok", "vakit kaybı", "gitmek istemezseniz alışverişe daha çok vakit ayırabilirsiniz" şeklinde ön konuşmalarda bulundu ve "gitmek istemezseniz burayı atlayabiliriz ama 1 kişi bile gitmek isterse gitmek zorundayız. Hadi oylama yapalım" şeklinde baskıcı tavırlar sergiledi.


    Güçlükle gezi programını gerçekleştirdiğimiz yerlerde ise anlatımları çok yetersiz, yer yer yanlış ve dalga geçercesineydi. Örneğin 3 güzelleri ziyaretimiz esnasında hikayeyi anlatıp "işte böyle bir hikayesi var ama yerseniz tabi" şeklinde küçümseyiciydi.


    Tur programımız devam ederken hiçbir alışveriş noktası atlanmadı ve isterseniz gitmeyebiliriz denmedi çünkü açık açık gittiğimiz her yerden alışveriş sonrası yolcular otobüse binerken mağaza yetkilisi ile sürekli bir para alışverişinde bulundu ve bundan hiç çekinmedi. Her alışveriş sonrası rehberimizin komisyonunu almasını onu beklerken seyrettik.


    Ekstra bütün etkinliklerde sürekli nakit para baskısında bulundu. Öğlen yemeği, Türk gecesi, atv turu, balon seyri, balon turu gibi bütün etkinlikler için katılacak kişiler belirlenip ücretleri nakit olarak almam lazım dendi. Kredi kartı ile ödemek istediğimizde ise aşırı yoğunluk var ödemede zorluk yaşarız, kabul etmeyebilirler şeklinde nakit ödeme baskısında bulundu. 


    En kötüsü de 3 gece 4 günlük rahat rahat Kapadokya'yı gezelim bütün etkinliklere katılalım derken rehberimiz yalnızca etkinliklerden 1 tanesini yapabilirsiniz aşırı yoğunluk var yer bulunamıyor dedi. Arkadaş grubu olarak balon seyri ve balon turu arasında çok kararsız kaldık ve etkinlik detaylarını sorduk. Balon seyri tam olarak ne oluyor?, balonların kalktığı yerden farklı bir noktada mı oluyor? diye sorduk. Rehberimiz "evet farklı noktadalar, balon seyrinde balonların hazırlanışı ve uçuş anı izleniyor" şeklinde cevap verdi. Eğer balon turu satın alırsak seyir noktasından farklı bir noktaya götürüleceğimiz ve daha geç bir saatte (balon hazırlandıktan sonra) gideceğimiz söylendi.


    Rehberimize ücretleri sorduğumuzda ise nakit olarak balon seyri için 55TL, balon turu için 1050TL olduğunu söyledi ve arkadaş grubu olarak balon seyrini tercih ettik. Ertesi gün sabah 5:30'da araçlar geldi fakat rehberimiz yoktu. Araçlar nereye gideceklerini bilmiyordu. Sürekli olarak bize nereye gideceğimiz soruldu. Bizde balon seyri için gideceğimizi fakat nerede seyir yapıldığını bilmediğimizi söyledik. Rehberi aradığımızda organizasyoncu ile görüşüp dönüş yapacağım sizlere dedi. Yaklaşık 1 saat boyunca nereye gideceğimizi bilmeden Kapadokya'da döndük durduk ve 6:30'da balonların kalkış noktasına bırakıldık. Yani seyir yeri balonların kalkış noktasıymış ve üstelik kaldığımız otele 3km mesafede. Taksiye binsek bile kişi başı o kadar ücret tutmayacaktı. Bizi yanlış bilgilendirip ve yönlendirdiği için kendisine durumu anlattığımızda ise "tamam ben sizin ücretlerinizi kendi cebimden geri öderim" şeklinde sitemde bulundu. Bizde "bunun bir çözüm olmadığını basitlik olduğunu, kaybedilenin para değil zaman olduğunu dile getirdik" rehberimiz çok kırıldığını söyleyerek konuyu kapattı. Bize doğru bilgi aktarabilseydi balon seyri yerine balon turu satın alacaktık. Zaten balon turu içinde balonların kalkış noktasına götürülecektik ve hazırlık aşamasını izleyecektik. Akşam otelimize geldiğimizde bir başka tur ekibi ile karşılaştık ve sohbet esnasında aynı şikayetlerde bulunduklarını gözlemledik. Yerel rehberlerin çok sıkıntılı olduğunu söylediler ve işin gülünç tarafı etkinlik fiyatlarının da rehberlere göre farklı fiyatlandırıldığını gördük. Örneğin balon seyrinin bizim tur rehberi ile 55TL, aynı tura ait bir başka rehber ile 50TL olduğunu öğrendik.


    Akşam yemeği sonrası arkadaş grubu olarak toplanarak taksi ile göreme merkeze gittik. Ertesi güne balon turu sormak için girdiğimiz ilk organizasyoncu yer olduğunu ve fiyatın 600TL olduğunu söyledi. Üstelik grup olarak gittiğimiz içinde indirim yapabileceğini, daha kalabalık bir ekip ile gidersek daha da indirim uygulayabileceğini söyledi. Neyseki rehberimizin bu art niyetli davranışı bizi gerçeklerle karşılaştırdı. Otelimize geri dönüşte bindiğimiz taksici arkadaş da balon seyri için olması gerekenin balonların kalkış noktasında hazırlanışı izlendikten sonra aşıklar vadisine çıkıldığını oradan da balonların havadaki görüntüsünün izlendiğini söyledi. Bunun için ise talep ettiği ücret bizim ödediğimiz ücretin çok daha altındaydı. Üstelik özel araç ve olması gerektiği gibi olacaktı her şey. Bu durumu rehberimize söylediğimizde ise aşıklar vadisinin jandarma ile kapatıldığını söyledi fakat ne balon seyrinde ne de balon turunda kapalı olmadığını gördük. Rehberimiz sadece para kazancı için bizlere yalan ve yanlış yönlendirmelerde bulundu. Kendisine her yanlışı için geri bildirimde bulunduğumuzda ise ufak bir özür dilemek yerine gidin tura şikayet edin arkadaşlar önemli değil dedi. Fakat durum tura şikayet edilerek çözülecek bir durum değil çünkü kaybedilen bir zaman var ortada. Tekrar geri gelemeyecek anlarımız oldu.


    Yaşadığımız bu olumsuz deneyimi sizlerle paylaşmak istedim. Genelleme yapmak istemem fakat maalesef farklı farklı birçok tur ile gelen misafirler vardı ve konuştuğumuz kadarıyla hepsinin ortak şikayeti yerel rehberlerin yalnızca para odaklı oluşuydu. Bu odak probleminden dolayı da bölgeyi tanıtmayı dahi unutabiliyorlar maalesef.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mayhoş -- 2 Kasım 2021; 15:26:59 >







  • Turizm Bakanlığına (ya da rehberlere lisans veren kuruma) rehberin ismini belirterek şikayet yazarsanız daha iyi sonuç alırsınız. Doğru yere şikayet etmek önemli. Muhakkak bu kişilerin şikayet edilebileceği bir kurum vardır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cleanton -- 3 Kasım 2021; 9:45:54 >
  • İşte bu yüzden rehbersiz/tursuz gezmek en güzeli, sadece gitmeden önce biraz araştırma yapmak yeterli oluyor, hatta tembelseniz direk turun sayfasından tur programını alıp aynısını kendiniz yapın, bu bile yeterli olur... Arkadaşım GAP turuna gitti, her uğradıkları yerde rehberin anlattıklarını googledan kontrol ettiler, bir tanesi bile gerçekle örtüşmüyordu dedi, hatta Balıklıgöldeki çocuklar bile Rehberin anlattıklarına gülmüşler ve hepsi rehberden çok daha iyi ve doğru bilgileri vermişler... Türkiye'de tur firmaları satana kadar melek sattıktan sonra da görünmez adam olurlar... Hiçbir sorumluluk almazlar o yüzden her daim kendi turumu yaparım.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.