Şimdi Ara

Kanserin genetik olarak geçmesi mümkün mü?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
233
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Dedemlerden biri kanser olup ölmüş, ve ben gerek kişilik gerek görüntü olarak bu dedeme çok benziyorum, aynı zamanda kanser olup ölen tek kişi de bu dedem, acaba gen yoluyla vb. benim de kanser olma ihtimalim var mı?




  • Kanser genetik hastalık ancak %100 kalıtsal genetik değil. Bununla birlikte önceki nesillerde görülmesi, bireyde görülme riskini arttırmakta.

  • Buna kimse net bir şekilde evet veya hayır da diyemez. Kanser, genetik faktörlere bağlı olarak nesilden nesile aktarılabilir. Fakat senin hayatını nasıl yaşadığın, bağışıklık sisteminin güçlülüğü, mental sağlamlığın vs gibi bir çok etken var. Buna %50 evet bile diyemeyiz yani.

  • Kalp hastalıklerı, kanser ve bazı beyinsel hastalıklar %80 genetik bozuklukların nesilden nesile aktarılması ile taşınır. geri kalan ise çevresel faktörlere bağlıdır.


    mesela biraer; yer içer kilo almaz. ben yiyip yatarsam anında kilo yapar. o uzun kuvvetli, ben ona göre kısa ama boyun ve gövde geniş. bende anne tarafından migren bana geçti, biradere geçmedi mesela. ama geninde muhtemelen taşıyıcı olarak devam edecektir. benim baba tarafında inme sorunu var. babamın babası 72 yaşında inme geçirdi. ama 2 senede tekrar yürümeye başladı, iş görmeye başladı. tabi yaşadığı yer rakım olarak baya yüksekte falan. doğal ortamda ... bu da çevresel faktör.

  • Genetiktir, geçmesi mümkündür ama çevresel faktörlerin de etkisi var tabii. Yemene içmene dikkat eder, moralini iyi tutar sporunu yaparsan çevresel faktörleri elersin. Ben sana kanser değil de şeker hastalığından örnek vereyim. Üvey anne şeker hastası, çocukları şeker hastası, çocuklardan birinin çocuğu (torun) yine çeker hastası. Ama bunları düşünüp de moralini bozma. Hayatını yaşa, akışına bırak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konuda söyledikleri gibi genetik faktör bulunabilir ama bu kanser olacağınız anlamına gelmez. Çevresel tetikleyiciler ve benzeri başka faktörler çok önemli. Örneğin sigara kullanımı genetik yatkınlığa dayalı akciğer kanserlerinde önemli bir belirleyici. Akciğer kanserinin gelişimine müsait genlere sahip birisi hiç sigara kullanmaması ve ciğerlerini tahrip edecek bir işte çalışmaması sayesinde ömrü boyunca bu kanseri asla yaşamayabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam dr değilim ama bence kendinizi yok yere tedirgin etmeyin. düzenli checkup fln yaptırırsınız.

  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.