Şimdi Ara

Kanal sorusu hakkında analizim,

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
462
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar, öncelikle şunu belirtmek isterim şu meşhur kanal sorusu hakkında ortada muazzam derecede bilgi kirliliği var. Herkes işaretlediği şıkkın doğru olduğu kanısında ki bu çok normal bir durum ama bazı konulara bakıyorum karşılıklı hakaretleşmelere varan kanal tartışmaları görüyorum. Şu sonuçlar açıklanana kadarda bu durum devam edeceğe benziyor. Benden size tavsiye elinizden geldiğince bu tartışmalardan uzak durun çünkü bu tartışmaları kimse kazanamaz. Biri Almanya konusunda ısrarcı çünkü yanlış çıkmasını istemiyor diğeri İran'da ısrarcı. İşin içine girerseniz çıkamazsınız. Biliyorum belki bu araştırmalarda kanılarınız konusunda yetersiz kalacak ama ben sizlerin işine yarayacağını düşünerek bu bilgileri sizlerle paylaşıyorum okumanızı rica ederim,
    Dipnot:Sorunun tam olarak ne olduğunu bilmiyorum. Aşağıdakilerden hangisinde kanal yoktur? veya aşağıdakilerden hangisi gelir elde etmez? tarzı söylentiler geçiyor ancak ben bunun yorumunu size bırakıyorum.

Süveyş Kanalı: Ümit Burnu’nu ve Afrika sahillerini baştanbaşa dolaşan gemilerin yolunu kısaltan Süveyş Kanalı açıldığı dönemde Baharat Yolu'nu canlandırmış oldu. Kanal, bugün Mısır'ın turizmden sonra en önemli ikinci gelir kaynağı. 1970’lerden itibaren yılda 20.000 den fazla gemi bu kanaldan geçiyor. Dünya deniz ticaretinin %7'si bu kanaldan gerçekleşiyor ve ülkeye her yıl 4 milyar dolar gelir sağlıyor. 2005'te kanal ülkenin ekonomisine 4.8 milyar dolar katkı sağladı.
    Dolayısıyla bu şıkkımız doğru.

Panama Kanalı: Güney Amerika ve Kuzey Amerika'yı birbirinden ayıran 77 km uzunluğundaki Panama Kanalı'ndan her yıl 14.000'den fazla gemi geçmekte olup taşınan yük miktarı 203 milyon tonu buluyor. Kanal, yapıldığı günden itibaren bölgenin sosyoekonomik koşullarını geliştirirken, Panama halkının refah seviyesini de gözle görülür biçimde yükseltti. Ülke, kanaldan geçen olan gemilerden 40 bin dolar bedel alıyor ve geçiş bedeli gemi ağırlıklarına göre bazen 200 bin doları buluyor. Kanalın ülkeye getirisi yıllık 1.5 milyar dolar.
    Bu şıkkımız da doğru.

Korint Kanalı:Yapıldığı yıllarda, navigasyon teknolojisinin gelişmemiş olmasından, Mora Yarımadası´nın etrafından 400 km lik deniz yolu oldukça zor ve tehlikeli olması, bu kanalın ekonomik ve güvenlik boyutunu oldukça artırdı. Ancak navigasyon teknolojisinin ilerlemesiyle kanal giderek taşıdığı önemi yitirdi. Ayrıca kanal genişliğinin yalnızca küçük boyutlu gemilere uygun olması ve teknolojiyle gelişen güçlü ve hızlı gemi motorları sayesinde kazanılan zaman, kanalın değerini gün geçtikçe yitirmesine neden oldu. Bunun yanında kanalın büyük çapta bakım ve onarım işleri, finansal sorunlar nedeniyle de gerçekleştirilemiyor.
    Kanal kullanım ücretinin yüksek olmasına karşın, günde ortalama 30 kadar gemi kanaldan geçiyor. Güzel manzarası için seyahat acentaları büyük oranda turist gemileri ile bu kanalı kullanıyorlar.
    Belirttiğim gibi soru tipini bilmediğim için Korint hakkında doğru veya yanlış yorum yapamayacağım, eğer soru gelir elde etme sorusuysa Korint'ten diğer şıklara göre pek gelir elde edilmemektedir. Bu şıkkın doğru cevap olabilme olasılığı var.

Kiel Kanalı:Almanya’nın kuzeyinde Baltık denizi ile Kuzey denizini bağlayan Kiel kanalı da 98 kilometrelik uzunluğu ile dünyanın en büyük kanalları arasında yer alıyor. Kanal Kuzey denizinde Elbe Irmağı ağzındaki Brünsbüttelkoog’dan, doğuda Baltık kısıyısındaki Kiel limanına kadar uzanıyor. Kanal, iki deniz arasında en güvenli kısa ve ucuz ulaşımı sağlıyor. 1895 yılında kuzeye gidecek savaş gemilerine kestirme bir yol sağlamak amacıyla yapılan kanal 103 metre genişliğinde ve 11 metre derinliğe sahip.
    Kalın puntoyla gösterdiğim kısma göre bu şıkkın doğru olma olasılığı yok oluyor. Ama ben Almancıların umutlarını korumasını istiyorum, ÖSYM'nin işine belli olmaz.

Hürmüz Boğazı:Umman Körfezi ile Basra Körfezi'nin arasındadır. Boğazın kuzey kıyısında İran, güney kıyısında ise Umman toprakları bulunur. Genişliği 38.90 kilometre kadardır. Ortadoğu petrollerinin %40'ını (ABD, Batı Avrupa ve Çin'e gönderilen petrolün yaklaşık yarısı) bu boğazdan transit geçen gemiler taşır.
    Bu boğazın yıllık geliri net değil ama çok yüksek rakamlardan oluşan bir geliri var.
    Ancak burada şöyle bir durum var burası tek bir ülkenin elinde değil haritadan anlaşılacağı üzere İran, Birleşik Arap Emirlikleri ortaklaşa gelir elde etmektedir.
    Evet arkadaşlar bu duruma göre ortaya iki durum çıkıyor, eğer aşağıdakilerden hangisinde kanal yoktur diyorsa bu şıkkımız %100 doğrudur. Ancak aşağıdakilerden hangisi gelir elde etmemektedir tarzı bir soruysa bu şıkkın doğru olma olasılığı yok. Bu boğazın yıllık geliri hakkında az önce bilgi vermiştim, net bir bilgi yok ama 20 milyar dolardan fazla rakamlardan bahsediliyor.

Evet arkadaşlar durum bu, gönül isterdi ki ÖSYM şu soruları açıklasın biz de düzeyli bir tartışma yapalım ancak bu durum mümkün olmadı. ÖSYM böyle bir tercih yaptı, elimizden bir şey gelmez. Ancak sizlerden derlediğim bilgiler ışığında böyle bir analiz yaptım umarım işinizi görür.
     Kanal sorusu hakkında analizim,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Det.Harvey Bullock -- 18 Mart 2015; 21:33:39 >

• Ben Yunanistan yaptım ancak sorunun doğru cevabı bariz İran ya,

not: sadece soruları görmek için öylesine girdim ve bu yüzden objektif olup kendi cevabımı savunmuyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: Gianuzzi Yarımayı

Ben Yunanistan yaptım ancak sorunun doğru cevabı bariz İran ya,

not: sadece soruları görmek için öylesine girdim ve bu yüzden objektif olup kendi cevabımı savunmuyorum

Soru kökünün ne olduğu hakkında net bir bilginiz var mı?

• Ulan 2 puan ua 2 puan ogrenciyi bu halede getirdiler 1-2 puan icin gunlerce birbirimizi yedik.Lanet olsun elimizde internet kitap hersey varken bile bunu bulamiyoruz bizden sinavda bunu bulmamizi istiyorlar yaziklar olsun

• quote:

Orijinalden alıntı: eren1905tr

quote:

Valla hiç hatırlamıyorum ancak hatırladığım şu, soruyu okuduktan sonra bizden hangi ülkede kanal olmadığını sormak istiyor diye düşünmüştüm ve Basra Körfezini de kafamdan kanal gibi aldım .
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: eren1905tr

quote:

Kanallardan hangisi daha az ticari gelir saglardi bazisi asagidakilerden hangisinde kanal yoktur tarzi diyorda yalan

Bir coğrafya sorusunda 2 tane pek bilinmeyen kanalın daha doğrusu çok meşhur olmayan/işlek olmayan diyerlerine göre diyim (korint-kiel) bizden ne kadar gelir elde ettiklerini karşılaştırmamızı istemeside bana mantıklı gelmedi.
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.