Şimdi Ara

kameraların zoom özellikleri niçin 10x veya 24x

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
38
Cevap
0
Favori
4.088
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • niçin kameraların bazılarında (buna sony, panasonic, v.s. dahil) pahalı modellerde zoom en fazla 10x, daha ucuz veya eski veya analog modellerde 24x'e kadar çıkıyor. Yeni minidv veya direk dvd'ye kayıt yapan makinalarda hem optik hem de dijital zoom oranı düşük. Bunun teknik izahı nedir. Bir türlü izah edemedim, işin içinden çıkamadım. Sonynin veya panasonicin 300-500 dolarlık kamerasında zoom 20x-24x ken, 1000 dolarlık kameralarında zoom 10x. Alırken yüksek zoomluyu tercih etmek istiyorum, ama yeni ve son teknolojide veya fiyatı yüksek olan kamerada zoom düşük, teknoloji 20 küsür x zooma ulaşmışken, yeni bazı makinalarda niçin 10x zoom tercih edilmiş, bunu bir türlü anlayamıyorum, bilen varsa lütfen izah etsin, teşekkür ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ziraatçı -- 23 Eylül 2004, 17:16:42 >

• Ben meramımı anlatamadım galiba. Mesela PANASONIC NV-GS 11 ve 15 KOMPAKT VIDEO KAMERAnın (fiyatları 500-600 dolar civarı) zoomu 24x iken PANASONIC NV-GS120 3CCD ULTRA KOMPAKT VIDEO KAMERA Mini DV (DIGITAL) (ki fiyatı 900-1000 dolar civarı) ve PANASONIC VDR-M30 DVD VIDEO KAMERA nın zoomları 10x şeklinde. Yani daha pahalı olmasına rağmen son iki modelin zoomu daha düşük. Yüksek zoom özelliği önemli ve iyi bir özellik olmasına rağmen daha ucuz ve eski modellerde varken, yeni modellerde yok, niçin?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ziraatçı -- 24 Eylül 2004, 11:44:59 >
  • Markalara ve kalitesine göre optic ve digital zoom kullanıyorlardır büyük ihtimalle.

optic zoom digitalden daha iyidir hatırlatırım.
    optic bizzat mercek hareketiyle sağlanır.Dijital ise aletin kendi içinde görüntüyü büyütmesiyle elde edilir.Doğal olarak görüntüde bulanmalar meydana gelir.

Fiyat farkı bundandır büyük ihtimalle.
  • Benim verdiğim iki örnekte de değerler optik zoom değerleridir. Aynı örnek sonyler için de geçerli. Onlarda da mini dv kamera modellerinde optik zoom 10x iken, daha eski model olan trv serilerinde optik zoom 24x'e kadar çıkıyor, aradaki fark nedir, anlayamıyorum?
    SONY DCR-PV103 VIDEO KAMERA optik zoom 10x
    SONY DCR HC 30E VIDEO KAMERA 700-800 dolar civarı optik zoom 10x
    SONY DCR HC 40E VIDEO KAMERA 800-850 dolar optik zoom 10x
    SONY DCR-DVD 201E VIDEO KAMERA 1000-1200 dolar optik zoom 10x iken

SONY DCR-TRV460E VIDEO KAMERA 600 dolar optik zoom 20x
    SONY CCD-TRV428E VIDEO KAMERA 350 dolar optik zoom 20x
    SONY DCR-TRV 75E MİNİ DV VIDEO KAMERA 1300-1400 dolar optik zoom 10x Allah aşkına açıklayın 2 mp çözünürlük, 2,5 - 3 milyar fiyat, zoom 10x, daha eski modellerde optik zoom 24x

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ziraatçı -- 24 Eylül 2004, 14:15:41 >
  • Ziraatçı yüksek zoom yapan modellerde sony kendi lensini kullanmış ama düşük zoom yapan modellerin hepsinde carl zeiss lensi var büyük bir ihtimalle bundandır carl zeiss dünyanın en iyi lens üreticilerinden biri haliyle fiyatlara yansıyor tabii birde sony nin pahalı modelleri dv formatındaki makinalar yani dijital8 ve hi8 e göre çok daha küçük makinalar o kadar küçük aletin içinde muhteşem bir teknoloji yatıyor bununda bir bedeli olmalı diye düşünüyorum.
  • teşekkürler acemi38, tespitin güzel, fakat, netice itibarıyla görüntü yaklaşımı arasında çok büyük fark var, yani mercek carl zeiss olursa daha çok zoom yapmasının ne zararı olabilir ki? görüntü hem iyi hem de daha yakın olursa daha iyi olmaz mı, ne diyeceksin bu konuya? Bu konuda firmalar zeten ketum, doğru dürüst bilen de yok, satanın zaten hiç haberi yok, o para derdinde, ama ben kullanıcı olarak, yeni modelde, eski modelde bulunan bir ayrıntının olmamasından rahatsız oluyorum, hem daha fazla para ver, hem de optik zoomu düşük olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ziraatçı -- 24 Eylül 2004, 14:51:33 >
  • Ne zararı olabilir sorusuna cevap olarak:
    24X zoom yapmak makul bir iş değildir... (hele 1-24 kabus gibi)
    Kamera ya daha az ışık gelir daha kötü çekim yapılır aslında mercek ne kadar iyiyse o kadar çok ışık sensöre ulaşır. O yüzden 10 X le sınırlanması (ki fotograf makinalarınında aynı problemi ve limiti vardır) makul bir durumdur. Ayrıca 20X zoom yapıldığında (mesela 35*20= 700mm) bundaki titreşimde kamerayı ve çekimi oldukça etkiler kullanım zorluğu yaratır.

Şimdi bunlar teorik çıkarımlar (geçerli olmakla beraber)
    Verdiğin kameraları bir inceledim
    20X ler Hi-8 makinalar geçiş dönemi eski teknoloji, ccd leri oldukça ufak, vizör görüntüsü kötü, kötü still-shot (max 640/480)...
    Ucuzluğunun sebebi bunlar olabilir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ben yine fiat ile ilgili olduğunu düşünüyorum 20 x zoom yapan kaliteli bir lens kimbilir ne kadardır ve ne büyüklüktedir.Mesela sony nin F828 dijital fotoğraf makinasındaki lens 7 x optik zoom olmasına rağmen çok büyük. 24 optik zoom lu bir leica veya carl zeiss lens bence çok büyük (mini dv kameraya göre) ve çok pahalı olur.(şimdilik tabii)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acemi38 -- 24 Eylül 2004, 16:14:55 >
  • kesinlikle yüksek zoomun getireceği maddiyatla ilgili. bence gerisi boş. yüksek zoomda titreme makul bir sebep değil. tripod ne için var? ben panasonic ile 24 zumda gayet iyi netice alıyorum. zaten tercihimdeki en büyük sebep bu.
  • Hamsolo, daha önce verdiğim örnek modeller vardı. Tamam sony için Hi8 makinalar diyelim, ama aşağıda yazdığım panasoniclerin hepsi mini dv modeli ama onlarda da yine zoomlarda farklar var, görünürde lensleri de aynı. Yüksek zoomda titreme konusuna gelince. Ben sana katılmıyorum. Çavuşun söylediği gibi düşünüyorum. Titreme sadece dijital zoomlar için geçerli bence, onu da tripodla telafi edebiliriz. Yoksa optik zoom isterse 24x olsun, çok uzak bir mesafeyi çektiğini düşün, tamam yakında hassasiyet biraz azalıyor olabilir, ama mesafe biraz zarsa problem ortada kalkıyor, titreme problemi dijital zoom için geçerli, bir de aşağıdaki modelleri inceler misin, bunlarda niye zoom farkı var sence?
    Mesela PANASONIC NV-GS 11 ve 15 KOMPAKT VIDEO KAMERAnın (fiyatları 500-600 dolar civarı) zoomu 24x iken PANASONIC NV-GS120 3CCD ULTRA KOMPAKT VIDEO KAMERA Mini DV (DIGITAL) (ki fiyatı 900-1000 dolar civarı) ve PANASONIC VDR-M30 DVD VIDEO KAMERA nın zoomları 10x.

• olay bence tamamen compact dizayn la ilgili bence yüksek zoomlu dediğiniz kameralar klasik eski dizayn ve öküz gibi(şimdikilere göre)
    yeni mini dv kameralar cepte taşınabilecek boyutlara ulaştı dolayısıile küçük kameraların küçük olmasının sebeblerinden biride zoomdan tasarruftur....bence
  • x24 zumlu dv panasonic'ler "klasik eski dizayn ve öküz gibi" değil
  • quote:

Orjinalden alıntı: thunderace

olay bence tamamen compact dizayn la ilgili bence yüksek zoomlu dediğiniz kameralar klasik eski dizayn ve öküz gibi(şimdikilere göre)
    yeni mini dv kameralar cepte taşınabilecek boyutlara ulaştı dolayısıile küçük kameraların küçük olmasının sebeblerinden biride zoomdan tasarruftur....bence

Tespitinin doğruluk tarafı var, fakat hamsoloda olduğu gibi bu tezinizi çürüten panasonic örnekleri var. Panasonicte minidv modellerinde, ki onları yukarıda belirttim, aynı büyüklükte iki farklı kamera modelinde ucuz olanda optik zoom 24x, pahalı olanda optik zoom 10x. Bunu bir türlü izah edemiyorum. Firma ne için yeni modelde ve aynı büyükjlükteki panasonic makinada 24x yerine 10x zoom kullanıyor, yukarıda bu konuda bazı değerlendirmelerde bulunduk, fakat hala işin içinden çıkabilmiş değiliz?

• profa katılıyorum
  • ben bu işi şeye benzettim

bi ara bilmem kaç bin kanallı tv ler modaydı, sanki bi halta yarıcak da ...
    ama daha yeni teknoloji televizyonlar birden daha düşük kanal ile çıkmışlardı, şimdi de ne idüü belirsiz bi sürü mal var piyasada

bence 24x zoom amatör bir makine için gereksiz derecede fazla ben de üretici olsam ne diye maliyet artırayım ki,

ben sony isem nasıl olsa ürün tıkanmaya başlayınca, aslında işe yaramaz bi sürü özellik ekleyip satıcam ürünümü

yok öksürünce çeken camera yok 50 zoomlu kamera yok bilmem ne ....

daha yüksek zoom oranı bence illaki yeni teknoloji ile alakalı deil,
    birinci dünya saavaşında kullanılan dürbünlere bi bakıverin hehehe 160x ne bilim abuk subuk bi sürü şey var
    kolay bişey zoom artırmak ama maliyeti var tabi

az zoom olsun ama kaliteli mercek olsun, demişlerdir adamlar

• Evet bu da mantıklı bir yaklaşım, panasonic mini dv makinaya 24x zoomu koyuyor, fiyatı da düşürüyor, aynı firma yine başka bir mini dv kameraya 10x zoom koyuyor, ama fiyatı yüksek, aralarında da piyasaya çıkış itibarıyla hemen hemen fark yok, bunu izahını satan da yapamıyor, onlar için malı satmak önemli, müşteriye teknik hiçbir ayrıntıyı ve bilgiyi doğru dürüst veremiyorlar, müşteri kapanın elinde kalıyor, firmalar da zaten gayet ketum, bu tür ayrıntılar üzerinde bile dururlacak önemde değil müşteriye anlatmak için!!!
  • bir kere x24 zumdan daha üst seviyede üretim yapılmıyor tüketici ürünleri için.
    x24 zum veya daha fazlası bence gereksiz değil, keşke daha fazla olsa. uzak çekimlerde tripod ile kullanınca çok iyi sonuçlar alınabiliyor. esas gereksiz olan abuk sabuk efektler veya lcd kameraya vizör koyulması. kim bakar vizörden allaasen?

herkesin markasından sonra baktığı ilk şey optik zum. makinayı sattıran özelliklerin başında bu geliyor.
  • Konu ile ilgili çok güzel değerlendirmelerde bulundunuz, fakat hala niçin aynı büyüklükte ve yenimodel ve teknoloji ürünü olan (mesela panasonic için konuşabiliriz, başka markalar da var sony, samsung v.s.) iki kamerada 24x zoomu olan 400-500 dolarken, 10x zoomu olan makina 700-800 dolar civarı. Diğer tüm özellikler aynı hemen hemen , sadece zoom farklı, ki o da önemli, bunu net olarak çözebilmiş değiliz.
  • draco şu bir önceki mesajım üzerinde bir düşün
  • quote:

Orjinalden alıntı: ziraatçı

Konu ile ilgili çok güzel değerlendirmelerde bulundunuz, fakat hala niçin aynı büyüklükte ve yenimodel ve teknoloji ürünü olan (mesela panasonic için konuşabiliriz, başka markalar da var sony, samsung v.s.) iki kamerada 24x zoomu olan panasonic 400-500 dolarken, 10x zoomu olan panasonic makina 700-800 dolar civarı. İki panasonicte de diğer tüm özellikler aynı hemen hemen , sadece zoom farklı, ki o da önemli bir fark olmasına rağmen düşük zoomlu makina daha ucuz, bunu net olarak çözebilmiş değiliz.

Ohara bu tespit için ne diyebilirsin?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.