Şimdi Ara

Kalorifer Isınmama Sorunları ve Çözümleri (Basit ama işe yarar)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
1
Favori
12.750
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Hepimizin başına gelebilecek bu sorunla karşılaştıktan sonra tesisatçı ya da kombici artık ne diyorsanız çağırmadan önce bireysel olarak yapabileceklerinizi anlatmak aynı zamanda bu tesisat olayı ile ilgili bazı bilgiler vermek istiyorum.

    Kombi 70′de de yansa peteklerin (iki peteğin) alt kısımları ısınmıyordu. Benim sorunum buydu ancak bu sorunu araştırıp çözüm bulana kadar pek çok bilgi edindim, reglaj, purjör gibi kelimeleri hayatımda ilk defa duydum.

    Temelde bu sorunun sebebini ikiye ayıralım, ya kombide bir arıza vardır ya da tesisat sisteminizde (kalorifer, petek, borular). Ancak bizler genelde kombi ile ilgili sıkıntılar yerine tesisatla ilgili sıkıntılar çekeriz ve ilerde anlatacağım havasını almakla sorunu çözeriz, aslında işin yüz güldürücü yanıdır, kombide arıza olmasından iyidir. Daha az maliyetli bir sorundur ve çözümü kolaydır.

    Kombide ne gibi arızalar olabilir.

    Her kombide bir devir daim pompası vardır. Bu pompa belli bir güçle suyu pompalar, bunun ayarının 1-2-3 kademe olduğundan bahsettiler, ben kombide bunu ayarlayacak yer bulamadım ve açıp kombi teknik servisine sordum, kendileri “abi biz onları 3′e ayarladık fabrikadan en yüksek devirde geliyor” dediler, bu durumda sorun kombinin 1-devir daim pompasının gücünde değildi.

    İpucu : Bu devir daim olayına aslında ayrıntılı girmek lazım, sıcak suyun devir daimi ne zaman tamamlanıyor? Mesela kombide 70 derece ayarlıyorsunuz, kombi tüm peteklerdeki su ısısı 70 derece olana kadar suyu ısıtmaya çalışıyor, o dereceye ulaştıktan sonra ise kendini otomatiğe alıyor ve ısı biraz azaldığında tekrar devreye giriyor, böyle olunca kombiyi neden asla tam olarak kapatmamak gerektiği anlaşılabiliyor. Kapattığınızda sürekli olarak suyu ısıtmak zorunda olan kombi daha çok çalışıyor ve daha fazla doğal gaz tüketiyor, bu nedenle evin içi sıcak dahi olsa kombiyi asla kapatmamalı teorisi güçleniyor. Evde olmasanız da uzun bir süre eve uğramayacak dahi olsanız kombiyi en düşük ayara alın mesela bende bu ayar 35 dir, o şekilde çalışsın, aksi takdirde bu bilgileri öğrenmek için benim gibi fazla miktarda doğalgaz ödemek zorunda kalabilirsiniz ki bunu istemiyorum.

    2-Kombinin giriş çıkış filtrelerinde sorun olabilir, kireçli su vs.. kombiyi tıkamış olabilir ancak bu durumda sistemin geneli etkilenir, bir değil peteklerin hepsinde bir soğuma olur ya da kombi E5 E6 gibi bir uyarı ile durumu size haber verir. Ayrıca benzeri hatalara eşanjör denen ve kombinin içinde bulunan ısı değiştirici levhaların kireçten dolayı arızalanması da eklenebilir ki bu tarz teknik bilgiler evin adamı için gereksizdir . Yine bu durumda kombinin E7 E9 gibi hatalar vermesinin bekleriz.

    Birde unutmadan, kombilerin çoğunun altında bir musluk vardır, 3-kombinin suyunun yanılmıyorsam belli bir basınçta olması lazım, bu basıncı sisteme su ekleyerek sağlıyorsunuz, bir keresinde E4 (Termodinamik kombi kullanıyorum) hatası almıştım, bu hatanın anlamı ise sistemde su kalmadığı idi, bu durumda kombinin altındaki vanayı açarak, sisteme gösterge 2′nin biraz altını gösterene kadar su alıyorsunuz. (Mevsim kıştı ve teknik servis bana böyle söylemişti belki yaz olduğunda alınacak su miktarı değişebilir ama ben sürekli bu şekilde kullanmayı düşünüyorum, aksi söylenmedikçe)

    Kısaca kombi ile ilgili arızalar genelde kombinin ekranında hata uyarısı verir diyerek evin adamının daha çok karşılaştığı ve kendisinin çözebileceği tesisatla ilgili problemlere dönelim.

    Tesisatla ilgili problemleri ise 3′e ayıralaım. 1-Tesisatın yapısı ile ilgili (borulardaki çatlaklar, yanlış boru kullanımı, yanlış yapılan kaynaklar, ek boruların dirseklerin fazla olması) bu tarz sorunlara nadir denk gelinir, çünkü ya sizden önce oturmuş biri vardır, çözmüştür ya da yeni apartmana girdiğinizde tesisatı kontrol etmişlerdir. Eğer böyle bir sorun varsa tesisatçı çağırmaktan başka yapacak herhangi bir şey olduğuna inanmıyorum.

    Not: Kaloriflerlerim ısınmadığında bilmek istediğim bazı şeyler vardı ve nette yazmıyordu onları size aktarmak istiyorum. Öncelikle kalorifere giren ve çıkan borulardan hangisi giriş hangisi çıkış öğrenin? Tesisatçıya sorduğumda üstten gelen boruların giriş alttakilerin ise çıkış olduğunu ve çoğu yerde devir daimi sağlamak için böyle yapıldığını ifade etti. Bu neden önemli? Reglaj adında bir ayar var, bu ayarı kaloriferleriniz yansın yanmasın yapmanız gerektiğini düşünüyorum, çünkü tahminin kombinin doğalgaz harcamasını azaltacak ve ona daha az yük bindirecektir.

    Reglaj Ayarı Nasıl Yapılır?

    Kombiye en yakın olan petekler daha iyi ısınır, petek uzaklaştıkça ısınması da azalır. Yani isterseniz termometre ile ölçün isterseniz elinizle kontrol edin, uzaktaki petek sıcak olsa da kombiye en yakın peteğe göre daima biraz daha soğuktur. Bunun nedenleri değişik ancak ortak noktası şu, kombi sistemde dönen suyun mesela 70 derece olduğunu anlayana kadar 70 dereceyi elde etmek için çalışacaktır. Bu nedenle kombinin daha az çalışabilmesini, sistemin daha çabuk ısınabilmesini sağlamak için bu ayarı yapmalıyız. Öncelikle kalorifer sisteminizi, hattınızı iyi bilmeniz lazım. Ben tesisatçıya sorarak öğrendim. Hangi kaloriferler birbirine bağlı. Aynı hat üzerinde olan kaloriferler hangileri? Diyelim ki bizim evimizde 8 kalorifer var ve bunlar 2 hat üzerinde dizilmiş ve biz ilk hatta bu uygulamayı yani reglaj ayarını dört kalorifer üzerinde yapacağız. Hattınızı öğrendikten sonra kombiye en yakın olan peteğin dönüş vanasını (çoğu petekte altta olan vanadır) tamamen kısın, daha sonra bir tur açın (aynı noktaya tekrar gelene kadar bir tur çevirin). Hat üzerindeki ikinci peteğe geçin, dönüş vanasını tamamen kısın ve daha sonra iki tur açın, hat üzerindeki üçüncü peteğe geçin dönüş vanasını tam kapatın sonra 3 tur açın, en son peteğin ise dönüş vanası tamamen açık olsun. Böyle olunca tesisat sisteminde ayrı bir basınç yaratılmış olacak ve ilk petekte çok ısınmış olan su diğer peteklere daha çabuk gidecektir ve sistem daha hızlı ısınacaktır, hem kombinin daha performanslı çalışmasını sağlar hem de eğer ara kademelerde az da olsa tıkanıklık varsa artan basıncın bu tıkanıklığı açması muhtemeldir şeklinde düşünebiliriz. Bunlar profesyonel değil tamamen kendi görüşlerim ve edindiğim tecrübelerden çıkardıklarımdır.

    2-Kaloriferin ve peteklerin üst kısmının ısınmadığı durumlar da ise genelde petekte hava olduğundan bahsedilir çünkü hava nerede olursa olsun sudan hafif olduğundan peteğin üst kısmına toplanarak çıkacaktır ve sistem kapalı olduğundan birikecek, suyun o bölgelere ulaşıp peteği ısıtmasını engelleyecektir. Bu durumda sistemin ya da peteğin havası alınması gerekir ama nasıl?

    İpucu: Bir peteğe baktığınızda, petek çeşitlerine göre değişmekle birlikte 4 adet giriş çıkış vardır, bunlardan iki tanesi yukarıda bahsettiğimiz suyun girdiği ve çıktığı vanaların bulunduğu giriş çıkışlar, diğeri havanın alınmasını sağlayan giriş çıkış kısmıdır, burada purjör denen ve kelebeğe benzeyen hava almaya yarayan özel bir aletin gireceği ya da normal düz tornavida ile çevirebileceğiniz ve üzerinde vidanın gireceği oyuk bulunan özel bir vida bulunur, son olarak ise mühürlenmiş gibi ancak ingiliz anahtarı ile açılabilecek daha sonra anlatacağım yıkama işleminde kullanılabilecek bir giriş çıkış vardır. Bu bilgilerden sonra sistemin havası nasıl alnır ona değinelim.

    Kalorifer ya da peteğin havası nasıl alınır?

    Öncelikle şunu belirteyim ki havanın alınacağı bölgeden ahım şahım sibobtan çıkar gibi hava çıkmasını fırtınalar koparmasını beklemeyin, kovalarca su boşaltmaya çalışmayın. Purjör ya da düz tornavida ile özel vidayı çevirin, hava varsa çıkacaktır. Havanın çıktığını ise delikten su gelirse anlarsınız yani delikten su geliyorsa kapatın artık çıkacak hava çıkmıştır. Hava almak bu denli kısa süren bir iştir. Yani maksimum 5-10 saniye sürer, su geldikten sonra elde kovayla hava ha çıktı ha çıkacak umuduyla beklemeyin, benim gibi peteğe baka baka aşık olursunuz. ayrıca aldığınız su da hiçbir işe yaramaz yani o kadar küçük delikten gelecek suyun da size faydası olmaz. Şu olabilir, bir süre suyun gelmesine bakar ve suyu kontrol edersiniz (özellikle rengini), eğer havasını almanıza rağmen kalorifer 5-10 dakika için de tepki vermiyor, o hava olan yerler sıcak su ile dolmuyorsa, kontrol ettiğiniz su kirli ise gelin hadi şimdi kaloriferi yıkıyalım.

    Kalorifer nasıl yıkanır?

    Grekoromen güreşçi usulü yıkanmaz, yani kaloriferi yerinden söküp banyoya taşımanıza, orasından burasından hortumla su vermenize gerek yoktur, bazı forumlarda okudum, zamanı çok olan arkadaşlar bununla uğraşmış ama gerek yok. Şunu bilin ki kalorifer yıkamak öyle hava almaya benzemez, tek kişinin purjör ya da leğenle yaptığı akrobatik hareketlerden esinlenmez. En az 3 kişi gerekir, neden? Bir kişi o mühürlenmiş dediğim çıkışı ingiliz anahtarı ile açıp bardaktan boşanırcasına çıkan suyu kontrol ederken, kovaya ya da leğene boşaltmakla cebelleşirken (elinizi suyun önüne koyun hem elinizi yıkarsınız hem de suyun hızlı gelişini ve ortalığı batırmasını biraz engellersiniz), diğer kişi kalorifer üzerindeki vana giriş çıkışlarını kontrol edecek, bir diğer kişi ise kombinin ya da sistemin suyu bittiğinde ki muhakkak bitecektir kombiye daha önce bahsettiğim alttaki vanayı kullanarak su basacak. Bu arada evde küçük çocuk ya da işe yaramak için ortalarda gezinen biri varsa onu da kovaya dolan suyu tuvalete boşaltmak gibi bir amelelikle görevlendirebilirsiniz. En az 2 kişi şart, sadece süre uzayacaktır. Yıkama olayı ise tamamen spontane, boruların özelliğinden dolayı akacak suyun asla berrak olmasını beklemeyin, en iyi açık kahverengi olacaktır, bir giriş vanasını açıp kapatarak, bir çıkış vanasını açıp kapatarak, her ikisi kapalıyken her ikisi açıkken, bir kombiye su vererek yani tamamen spontane gelişen olaylar zinciri sonucu, çıkan suyun rengini en önemli gösterge olarak alarak bu yıkama işlemini tamamlayacaksınız.

    Şimdi kısa bir özet geçelim

    Kaloriferin üst yarısı ısınmıyorsa ya da üstte bir kısım ısınmıyorsa o zaman hava vardır (yukarıda anlatıldığı gibi havasını almaya bakın). Kaloriferin alt yarısı ısınmıyorsa devir daim düşüktür (reglaj ayarını yapın, kombiciye pompa ayarı en yüksekte mi sorun) filtrede sıkıntı vardır (kombi hata veriyor mu bakın) petekte pislik birikmiştir (yıkayın ya da tesisatçı çağırın gelsin yıkasınlar), bazen petekte alt kısımda ufak bir bölgenin daha az ısındığını fark edebilirsiniz, bu gayet normal bir durumdur canınızı sıkmayın. Bunların dışında bir sorun varsa aşağıya mesaj yazın

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Yapay Zekanın Yanıtı

    Kalorifer Isınmama Sorunları ve Çözümleri (Basit ama İşe Yarar)

    Soğuk kış aylarında kaloriferinizin arızalanması oldukça can sıkıcı bir durum olabilir. Kaloriferinizin ısınmaması sorununu çözmek için öncelikle sorunun kaynağını belirlemelisiniz. İşte kalorifer ısınmama sorunları ve çözümleri:

    • Petek Alt Vana Kapatılırsa Ne Olur?

    Petek alt vanaları, peteğe giden sıcak su miktarını kontrol etmeye yarar. Bir petek alt vanası kapatılırsa, o petek ısınmaz. Tüm peteklerin alt vanalarının açık olduğundan emin olmalısınız.

    • Petek Vana Dönmüyor

    Petek vanaları zamanla korozyona uğrayabilir ve dönmeyebilir. Vanayı döndürmek için pense veya anahtar kullanmayı deneyebilirsiniz. Yine de vana dönmüyorsa, değiştirmeniz gerekebilir.

    • Petek Alt Vana Açık mı Olmalı?

    Evet, petek alt vanaları sıcak suyun peteğe girmesine izin vermek için açık olmalıdır. Tüm vanaların tamamen açık olduğundan emin olun.

    • Petek Vanalarının İkisi de Açık mı Olmalı?

    Hayır, çoğu durumda sadece petek alt vanası açık olmalıdır. Petek üst vanası, peteğin içindeki havayı boşaltmak için kullanılır ve normalde kapalı tutulmalıdır.

    • Petek Alt Vana Ne İşe Yarar?

    Petek alt vanası, peteğe giden sıcak su miktarını ayarlar. Vanayı açtığınızda daha fazla sıcak su peteğe girer ve daha iyi ısınır. Vanayı kapattığınızda ise su akışı azalır.

    • Kalorifer Alt Vana Kapatılırsa Ne Olur?

    Kalorifer alt vanası kapatılırsa, o kalorifere sıcak su gitmez ve ısınmaz. Tüm kaloriferlerin alt vanalarının açık olduğundan emin olmalısınız.

    Kaloriferinizin ısınmama sorununu çözmek için yukarıdaki adımları takip edebilirsiniz. Sorun devam ediyorsa, bir tesisatçıdan profesyonel yardım almanızı öneririz.

    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • en iyi reglaj ayarı termostatik vana kullanmaktır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hardcrss

    en iyi reglaj ayarı termostatik vana kullanmaktır.

    hardcrss, termostatik vana kullanılan peteklerde reglaj ayarına gerek yok mu demek istediniz. tesisatı yazın yaptırdık ve daha hiç kullanmadık 6 peteğin 4ünde danfoss termostataik vana taktırmıştık. bu vanaların bulunduğu peteklerin alttaki vanaları sonuna kadar açık mı kalmalı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: callottemre

    quote:

    Orijinalden alıntı: hardcrss

    en iyi reglaj ayarı termostatik vana kullanmaktır.

    hardcrss, termostatik vana kullanılan peteklerde reglaj ayarına gerek yok mu demek istediniz. tesisatı yazın yaptırdık ve daha hiç kullanmadık 6 peteğin 4ünde danfoss termostataik vana taktırmıştık. bu vanaların bulunduğu peteklerin alttaki vanaları sonuna kadar açık mı kalmalı?

    termostatik vana olan peteğin alt vanasını kısmanıza gerek yok.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hardcrss

    quote:

    Orijinalden alıntı: callottemre

    quote:

    Orijinalden alıntı: hardcrss

    en iyi reglaj ayarı termostatik vana kullanmaktır.

    hardcrss, termostatik vana kullanılan peteklerde reglaj ayarına gerek yok mu demek istediniz. tesisatı yazın yaptırdık ve daha hiç kullanmadık 6 peteğin 4ünde danfoss termostataik vana taktırmıştık. bu vanaların bulunduğu peteklerin alttaki vanaları sonuna kadar açık mı kalmalı?

    termostatik vana olan peteğin alt vanasını kısmanıza gerek yok.

    Hıcam maalesef bende dahil çoğularımızın evinde termostatik vana yok o yüzden anlatttım birde editleyip onu ekleyeyim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: hardcrss

    quote:

    Orijinalden alıntı: callottemre

    quote:

    Orijinalden alıntı: hardcrss

    en iyi reglaj ayarı termostatik vana kullanmaktır.

    hardcrss, termostatik vana kullanılan peteklerde reglaj ayarına gerek yok mu demek istediniz. tesisatı yazın yaptırdık ve daha hiç kullanmadık 6 peteğin 4ünde danfoss termostataik vana taktırmıştık. bu vanaların bulunduğu peteklerin alttaki vanaları sonuna kadar açık mı kalmalı?

    termostatik vana olan peteğin alt vanasını kısmanıza gerek yok.

    Çok teşekkürler. yani termostatik vanalı peteklerin alt vanası sonuna kadar açık kalacak anladığım kadarıyla . peki koridordaki(kombiye uzaklık olarak 3. petek) ve en uzak petek olan küçük odadaki standart vanalı diğer 2 petek için nasıl reglaj ayarı yapabiliriz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: callottemre

    quote:

    Orijinalden alıntı: hardcrss

    quote:

    Orijinalden alıntı: callottemre

    quote:

    Orijinalden alıntı: hardcrss

    en iyi reglaj ayarı termostatik vana kullanmaktır.

    hardcrss, termostatik vana kullanılan peteklerde reglaj ayarına gerek yok mu demek istediniz. tesisatı yazın yaptırdık ve daha hiç kullanmadık 6 peteğin 4ünde danfoss termostataik vana taktırmıştık. bu vanaların bulunduğu peteklerin alttaki vanaları sonuna kadar açık mı kalmalı?

    termostatik vana olan peteğin alt vanasını kısmanıza gerek yok.

    Çok teşekkürler. yani termostatik vanalı peteklerin alt vanası sonuna kadar açık kalacak anladığım kadarıyla . peki koridordaki(kombiye uzaklık olarak 3. petek) ve en uzak petek olan küçük odadaki standart vanalı diğer 2 petek için nasıl reglaj ayarı yapabiliriz.

    Yukardaki yazındaki gibi yapabilirsiniz hocam sıra önemli değil kombiye yakın olan daha az açık olsun uzak olan daha fazla açık olsun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: callottemre

    Çok teşekkürler. yani termostatik vanalı peteklerin alt vanası sonuna kadar açık kalacak anladığım kadarıyla . peki koridordaki(kombiye uzaklık olarak 3. petek) ve en uzak petek olan küçük odadaki standart vanalı diğer 2 petek için nasıl reglaj ayarı yapabiliriz.

    Reglaj yapmanıza gerek yok, TRV'leri takmadığınız peteklerden bir tanesi zaten en uzak petek ki ona reglaj zaten uygulanmıyor, geriye bir tek koridordaki kalıyor ki tek petek için reglaj gereksiz.
  • Uuzun uzun anlatmışsınız çok teşekkür ediyorum benim öğrenmek istediğim petekte üst tarafta solda bir vana var küçük bir vana bu ne işe yarıyor?Servisi aradığımda petekler ısınmıyor dediğim zaman üsteki soldaki küçük vanayı çevirmemi bir tur çevirmemi söylemişti.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • En iyi termostatik vana markası nedir acaba almayı düşünüyorum. Öneriniz varsa alabilirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 1PWKTXAN83 -- 21 Mayıs 2023; 22:11:29 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 1PWKTXAN83 1 kullanıcısına yanıt
    Bunu buldum ama bilgisi olan varmı acaba
    www.toptanmekanik.com
    DN15 1/2'' Köşe Termostatik Radyatör Vanası - 199,44 TL
    https://www.toptanmekanik.com/urun/dn15-1-2-kose-termostatik-radyator-vanasi

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.