Şimdi Ara

Kağıt basınç altında neden patlar?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
1
Favori
476
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bilen bilir youtube da Hydraulic Press Channel diye bir kanal var press makinesiyle farklı farklı aletleri parçalıyor.

Mevzuya gelirsek https://www.youtube.com/watch?v=KuG_CeEZV6w https://www.youtube.com/watch?v=m9BDukhN6Ec

Bu iki videoda ki gibi kağıt basınç altında patlıyor merak ettim fizikçi arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim kağıt basınç altında neden patlıyor?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emironder -- 5 Nisan 2017; 1:20:30 >

• patlama basıncından dolayı olabilir.

Not: En son 5 yıl önce fen gördüğüm için tahmin ettim.
  • Londias kullanıcısına yanıt
    Biraz daha açıklar misin fizik sıfır bende
  • Sen de patlarsın be joe. Her madde patlar fakat basınç değişir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fiziksel olarak hiçbir boyuttaki kağıdın 7 den fazla katlanamayacağını biliyordum fizikle ilgilenmeme rağmen mantıklı bir açıklama yapamadım

• Hocam patlama basıncı diye bir şey var ama sadece var olduğunu biliyorum. Detaylı açıklama yapacak anlatacak kadar değil. Benim anladığımı şöyle izah etmeye çalışayım; o ortamda ki maddelerin hava(Azot, Oksijen, Argon, Karbondioksit vs.), kağıdı katlarken kağıt arasında kalan sıkışmış gazın basınç sonucu reaksiyon göstermesi ile oluşan patlamadır.

Mesela şu olay var bilmem hiç denk geldiniz mi duydunuz mu yangın söndürmek için kullanılan oksijen tüpleri de patlıyor alev alabiliyor, yanlış kullanımda. Onun örneğine bakarsanız araştırırsanız anlayabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Londias -- 5 Nisan 2017; 1:45:15 >
    Yani aradaki gazlar sıkışıp patlıyor?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • emironder kullanıcısına yanıt
    Aynen. Nasıl olduğunu bende merak ediyorum :) ilgili görsel veya video bulursan upla
    http://pop.h-cdn.co/assets/16/44/1478020407-paperexplosion.gif

Çok ilginç ve güzel geliyor araştırıyorum bakalım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emironder -- 5 Nisan 2017; 1:55:20 >
  • Bu hidrolik prese kafasını sıkıştıran ve ölen bir adam vardı.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Biraz araştırma ile
    "Selüloz (C6H10O5)n, bitkilerde hücre yapısının büyük bir bölümünü oluşturan kâğıt, yapay ipek ve patlayıcı maddelerin yapımında kullanılan bir karbonhidrat." Vikipedi

Buna denk geldim patlayıcı bir maddeymiş anladığım kadarıyla.

https://www.youtube.com/watch?v=fFI2kgbqm_Q 4:40'a gidin direk burada görüldüğü gibi mevzu kağıt değil ağacın yapısı sanırım.

ve biraz daha araştırma ile

"It's not a normal explosion, in the usual sense. There is no chemical reaction driving the "explosion" The paper is compressed by the ram, and energy is stored in the compressed paper. It's a huge amount of pressure, and a huge amount of energy. When the physical structure of the book fails, the paper is torn into tiny fragments, and all that energy is released at once, in a catastrophic failure. The paper is shredded, and forced out of the jaws of the ram as it collapses. You can see that the paper is not burned, so there isn't a lot of thermal energy involved. It is an extreme case similar to a spring leaping up when the compression on it is suddenly released. The collapse of the structural integrity of the stack of paper releases the stored energy that was put into it by the hydraulic ram."

Özetlersek ağacın, kağıdın yapısı (kaçacak bir yer olmadığı zaman) ani bir şekilde parçalanıp basıncın verdiği kinetik enerji ile etrafa saçılmasına sebep oluyor.

• fıtratında var
  • Kağıt patlamıyor dikkat edersen kırılıyor. Çok fazla preslendiği için plastik gibi bir yapıya bürünüyor fakat son katlandığı kısımda bombeli olan yer katılaştığı ve elastikiyetini yitirdiği için düzelmek yerine kırılıveriyor.
  • aşırı yükten sertleşip kırılıp parçalanıyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: emironder

Biraz araştırma ile
    "Selüloz (C6H10O5)n, bitkilerde hücre yapısının büyük bir bölümünü oluşturan kâğıt, yapay ipek ve patlayıcı maddelerin yapımında kullanılan bir karbonhidrat." Vikipedi

Buna denk geldim patlayıcı bir maddeymiş anladığım kadarıyla.

https://www.youtube.com/watch?v=fFI2kgbqm_Q 4:40'a gidin direk burada görüldüğü gibi mevzu kağıt değil ağacın yapısı sanırım.

ve biraz daha araştırma ile

"It's not a normal explosion, in the usual sense. There is no chemical reaction driving the "explosion" The paper is compressed by the ram, and energy is stored in the compressed paper. It's a huge amount of pressure, and a huge amount of energy. When the physical structure of the book fails, the paper is torn into tiny fragments, and all that energy is released at once, in a catastrophic failure. The paper is shredded, and forced out of the jaws of the ram as it collapses. You can see that the paper is not burned, so there isn't a lot of thermal energy involved. It is an extreme case similar to a spring leaping up when the compression on it is suddenly released. The collapse of the structural integrity of the stack of paper releases the stored energy that was put into it by the hydraulic ram."

Özetlersek ağacın, kağıdın yapısı (kaçacak bir yer olmadığı zaman) ani bir şekilde parçalanıp basıncın verdiği kinetik enerji ile etrafa saçılmasına sebep oluyor.

Hocam ingilizceyi okumadan direk geçtim

• quote:

Orijinalden alıntı: _crossfit_

Bu hidrolik prese kafasını sıkıştıran ve ölen bir adam vardı.

100tonun altından kalkmayi mı bekliyordu mı yoksa intiharmiydi?

• quote:

Orijinalden alıntı: NoNickMan

quote:

Orijinalden alıntı: _crossfit_

Bu hidrolik prese kafasını sıkıştıran ve ölen bir adam vardı.

100tonun altından kalkmayi mı bekliyordu mı yoksa intiharmiydi?

Dikkatsizlik sonucu oldu gibi duruyordu, nasıl oldu anlamadık ama bir şekilde kendini çekemedi.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.