Şimdi Ara

Kaçak akım rölesi nasıl takılır ??? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
161
Cevap
5
Favori
222.174
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • tesisatı görmeden bir şey söyleyemem, resim koymanda yeterli olmaz. elektrikte azbuçuk bir şey bilerek veya başkalarının sözüne göre iş yapılamaz. her şey bu kadar basit olsa biz elektrikçiler meslek lisesinde 3 sene boyunca eğitim görmezdik. kaldıki bu alanda yetkin olmak için 2-3 sene iş deneyimi kazanmak gerekir.

    ben elektrik öğretmeni olduğum halde evimin giriş sigortasını başka bir elektrikçiye yaptırtdım. bunu yapabilacek bilgim vardı, ama akım altında çalışacak kadar deneyimim yoktu. kendimi ve binayı riske atmaktansa başka bir elektrikçi çağırmak benim için daha doğruydu. bundanda gocunmadım.
  • güzel bir alet olmakla beraber dandiği takıldığında sürekli atıyor. mümkünse kaliteli birtane taktırın genelde müteahitler en ucuzundan takıyorlar
  • Merhaba arkadaşlar sizlere birşey danışmak istiyorum .Evdeki fırınımını çalıştırdıktan kısa bir süre sonra KAR atmaya başlıyor.Ürünü yeni aldığım için servisini çağırdım ve fırında sorun olmadığını KAR ı değiştirmem gerektiğini söyledi.Aklıma takılan ise şu servisçi fırının kablosunu topraklaması olmayan bir prize taktı ve KAR elektriği kesmedi, bu denemeyle ürünün sağlam olduğunu KAR ın değişmesi gerektiğini söyledi bu yöntemle karın bozuk olduğuna karar verilir mi? Kendin nasıl test edebilirim KAR ın bozuk plup olmadığına .Test butonuna bastığımda KAR çalışıyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muksit_aksu -- 29 Mayıs 2009; 19:19:29 >
  • o priz aynı kar'a takılı değilse yanlış bir tespit olur. tabi kar'lar sadece kaçak akımla değil, aynı zamanda aşırı akımlada atabilirler. fırının etiketindeki değerlerle kar'ın zerinde yazan akım değerini(A cinsinden) karşılaştır.
  • Fırının üzerınde ve kullanma klavuzunda hiçbir teknik veriye ulaşamadım.KAR nı üzerinde ım 500a ı^m = 1000a ve 400 v ve 30ma yazıyor.Hangi Kar ı almamı tavsiye edersiniz.Birde işçilik dahiş fiyarlar nedir bilginiz vrmı?
  • Diyelimki evinizde topraklama hattı yok. Yani her prize sadece 2'şer kablo gidiyor. Banyoda hızlı su ısıtıcısı kullanıyorsunuz. Zamanla ısıtıcının içindeki rezistans çürüdü ve içinden geçen akımı cihazın gövdesine dolayısıyla sizin üzerinizden ve ıslak ayaklarınızdan yere iletti. Bilmem kaç dakika zangır zangır titrersiniz ta ki aşırı akım anahtarı atana kadar. Halbuki evinizde topraklama hattı olmasa dahi sadece banyo girişine takacağınız bir kaçak akım anahtarı böyle bir tehlikeli durumda akım kalbinizden geçmeden atacaktır. Ama tesisatta topraklama var ise siz banyo yapmadan bile sigorta atacaktır. Yani kaçak akım anahtarı takmak için topraklama gerek şart değildir. Evet, şart değildir.
  • Hemen bir ara not olarak yazayım. Çünkü, aralar da lafı geçmiş.

    En sağlıklı topraklama eş eksenli topraklamadır. Tüm binalar da eş eksenli topraklama yapılmış olması ve bunun da tabiki tam kuralına göre yapılmış ve merkez dahil, tüm prizlerden ölçülmesi gerekir. Meger cihazı ile yapılan ölçümlerde toprak direncinin ise, en fazla 3 Ohm olması gerekir.

    Ayrıca binalarda da paratoner kullanımlarının arttrırılması, çok gerekli olan bir şey. Diğer bir husus da, topraklama bileşenlerinin kalitesi ve kullanılan kimyasalların, korozyonu geciktiren materyaller seçilerek, tercihen profesyonel markalı hazır bileşenler kullanılması gerekir.

    Topraklama da kullanılacak kablonun ihtiyacın biraz üzerindeki bir kesitte, çok damarlı ve OFC kablo yapılarından seçilmesi önemli bir detay. Kabloların da penseyle eski usul sıkıştırılarak değil, özel montaj aparatları ile yapılması, Omaj direncinin sürekli aynı değerde olması açısından önemli.

    Kaçak akım ve yangın koruma rölelerinin ne olduğu ve kalite standartı belli olmayan malzemelerden değil, bilinen markalardan ve masraftan kaçınılmadan en iyisinin tercih edilmesi de önemli. Tabiki genel de kullanılan Legrand bu işte en iyi olmasa da iyilerden sayılabilir.

    Topraklamanın sıradan bir elektrik firmasına değil, sadece bu işi yapan gelişmiş ve üst düzey doğru kalibre edilmiş cihazlara sahip, üst düzey bilgili firmalar tarafından yapılması da önemli bir husus.

    Saygılar...




  • çok güzel anlatılmış foruma katkısı olan arkadaşlara teşekkürler
    elektr,k forumlarında bu kadar cevap yok
  • Kaçak akım rölesi yangını nasıl bir çalışma prensibiyle önlüyor acaba?

    Birde diyelimki rezistanslı bir ısıtıcıyı fişte unuttuk bunun sebebiyet verebileceği bir yangını önler mi?
  • Cihaz gövdesinden yada tesisattaki herhangi bir noktadan toprağa akım geçerse( örneğin 300 mA) bu geçiş
    yerinde ısınma oluşur ve yangın çıkar.Toprağa akan akımı cihaz algılar ve akımı keser.
    Rezistanslı ısıtıcının gövdesi aşırı ısınıp herhangi bir yerden yalıtım bozulur ve toprağa
    akım geçişi olursa cihaz akımı keser.
    Cihazın çalışabilmesi için tesisatın bir yerinden cihazı çalıştıracak kadar akımın toprağa geçmesi gerekir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eloko -- 15 Nisan 2010; 9:02:30 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tr5454

    Kaçak akım rölesi yangını nasıl bir çalışma prensibiyle önlüyor acaba?

    Birde diyelimki rezistanslı bir ısıtıcıyı fişte unuttuk bunun sebebiyet verebileceği bir yangını önler mi?


    böyle bir durumda ya çekilen aşırı akımla, yada gövdede oluşabilecek kaçak elektriği algılayarak devreyi keser. ama ısıtıcının üzerinde yanıcı bir madde bırakırsan, bundan çıkabilecek bir yangını durduramaz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: juniorx

    w otomatlarda şebeke girişi üstten dağıtım alttan oluyor ise o zaman bizim evin bağlantısı yanlış mı oluyor şimdi? alttaki koyu sarı faz, kırmızı da nötr, üsttekiler evin içine dağıtım kabloları. şimdi bunun yanına kaçak akımı nasıl takacağım, önce bunları mı düzelteyim. yoksa bunlar doğru mu.
     Kaçak akım rölesi nasıl takılır ???





    yok yanlış baglantı yokda yalnız ana besleme 6lık kablo iyi güzelde köprüler 2,5luk bence o köprüleri 6 lık yap yoksa yüke göre 2,5 luk ısınacak ve uzun yıllar kullanacagın siemens marka sigortalarının girişlerini yakacak ondan sonra siemens nasıl yanar ya dersin bence köprüyü güçlendirin.




  • Arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.

    Evimde Siemens 5SMI 314-0 30mA lik bir K.A.R. var. Evdeki LCD televizyona kablolu tv ve uydu alıcı bağlı. Bu durumda hiç bir sıkıntı yaşamazken televizyona eğer bir pc bağlarsam K.A.R. elektriği kesiyor. (iki bilgisayarla denedim biri dizüstü biri masaüstü) Yani eğer bilgasayla aynı anda uydu alıcıyı ya da kablolu tv kablosunu takarsam K.A.R. elektriği kesiyor, hatta takmama bile fırsat vermeden kablonun ucunu dokundurmam yetiyor. Belki üzerindeki statik elektriktendir diye düşündüm KAR kapanmışken kabloları bağlayıp K.A.Rnin şalterini kaldırmayı denedim olmadı.

    Prizde topraklama olup olmadığına emin değilim. Herşeyden önemlisi can güvenliği o yüzden K.A.Ryi devre dışı bırakmak benim için söz konusu değil. (E zaten zorunluymuş, devre dışı bırakmak da yasaktır herhalde)

    1. Acaba TV de bir arıza mı var yoksa K.A.R biraz hassas mı davranıyor? Sorun nerededir?
    2. ilk sayfada bir arkadaşın da benzer bir sorunu olmuş, prizdeki topraklamayı iptal etmesi önerilmiş acaba bu işe yarar mı?
    3.Yoksa normalde kablo tv nin içindeki elektrik tvnin prizinin nötründen akmayacak topraklama ile aletin yüklenmesi önlenecek şekilde ayarlanmasına rağmen topraklama olmadığı için, fazla elektirk bilgisayar bağlayınca nötrden akıyor ve dolayısıyla K.A.R de bu farkı algılıyor mu? Yani iyi bir topraklama ile bu sorun çözülür mü?

    Teknik bilgimin yetersizliği için kusura bakmayın. Şimdiden teşekkürler.




  • Arkadaşlar merhaba,

    Merak ettiğim; eğer 3 fazlı(4 kutuplu) bir KAK var sa bunu bir fazlı sistemimde kullanmak istediğimde, yani 2 fazı boş bıraktığımda KAK çalışır mı yoksa 1 fazı hepsine dağıtmam mı gerekir(tüm faz girişlerinden geçsin diye) ama o zamanda akım bölüneceğinden nötr den geçen toplam akım sıkıntı yaratır heralde..yoksa boş bıraksak olur mu?
    Teşekkürler
  • Tesekkurler!
  • arkadaşlar bizim eve kaçak akım rolesi taktıracağımda da kararsız kaldım. şimdi kaç amperlik almalıyım. yani. 25 A 30 Ma mi alacağım. evdeki mevcut cihazlar ise.

    1 adet no frost buzdolabı
    1 adet fırın
    1 adet bulaşık makinası
    1 adet çamaşır makinası
    1 adet ariston 80 lt elektrikli şohben (şohben çoğu zaman açık oluyor)
    1 adet tv
    bilgisayar.

    marka olarak schneider düşünüyorum yoksa siemens mi almayalım.
  • takacağın yerdeki sigorta ile aynı değerde olacak.(ne az nede çok) sakın kafana göre farklı bir değer seçme.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dergul

    takacağın yerdeki sigorta ile aynı değerde olacak.(ne az nede çok) sakın kafana göre farklı bir değer seçme.


    peki hocam marka olarak ne önerirsiniz. siemens mi yoksa schneider mı? bazı forumlarda schneider tavsiye ediliyorda onun için sordum.
  • ikiside elektrikte uzmanlaşmış firmalar, o yüzden tavsiye etmek zor.
  • Konu hakkında yeterince bilgi mevcut. Öncelikle emeği geçen herkese teşekkürler. Benim merak ettiğim 3 fazlı sistemler için kullanılan KAR'da vektörel olarak nötr akımı sıfır olduğu sürece problem yok. Peki yük dağılımında şöyle bir problem olduğunu düşünelim. 2 fazın dağıldığı dairelerde problem yok. 1 fazınkinde ise kaçak akımların 5ma-10ma-10ma-20ma derken toplamda 30ma'i aştığı durumlarda apartman girişine takılmış olan KAR'a çözüm olarak ne yapılabilir.

    İlginiz için şimdiden teşekkürler.
    İlave: Şayet her dairede kaçak akım rölesi olduğu halde apartman girişindeki KAR açıyorsa
    1) Dairelerden birinde veya bir kaçında KAR arızası mevcut (ayda bir test edilmeli)
    2) Dairelerin KAR'ları sağlam olduğu halde totaldeki kaçak akım değeri 30 ma'i aşıyor.
    3) KAR akım değeri TMŞ'den düşük

    Bunun dışında alternatif problemler olabilir mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ayker46 -- 20 Eylül 2010; 22:45:49 >




  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.