Şimdi Ara

Kablosuz uzak mesafe ağının kurulması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
1.944
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Geçenlerde aklıma bir fikir geldi. Üzerinde biraz düşündüm ama sizlerinde yardımına ihtiyacım var. Şimdi ben İstanbul'da okuyorum evim de Yalova'da. Yurtta evdeki bilgisayarımla hızlı iletişim kurmak istiyorum. Malum internet üzerinden hızlı iletişim pekte mümkün olmuyor. Bende evdeki bilgisayarım ile yurttaki bilgisayarım arasında iletişim kurulmasını sağlayacak birkaç sistem düşündüm.

1.) İlk olarak birisi Yalova'da biriside İstanbul'da olmak üzere 1er adet birbirlerine yönlendirilmiş anten -uydu alıcıları gibi yada baz istasyonlarının antenleri- bulunacak. Bu antenler yüksek direklere takılacak ve birbirlerini görmeleri sağlanacak. Yani iletişim deniz üzerinden olacak. Aradaki sinyal kodlayıcı-kod çözücü devreler vasıtasıyla da 2 bilgisayar arasında iletişim kurulmuş olacak.

Bu konuda ki sorum şu: Ben bu yönlü antenleri nasıl yapıcam, hangi frekansta çalışacak ve yönetmelikler buna ne diyor

2.) Karadan gerekli oldukça -10km bir mi olur 50km bir mi bilmiyorum- yer istasyonları kurulacak. Kurulan bu yer istasyonlarında yine birbirlerine yönlendirilmiş antenler olacak. Bu istasyonları mâlum yerlerde yaşayan kişilerin evlerinin çatısına kuracağım ve bu kişileride bu yüksek hızlı ağdan yararlandıracağım.

Bu konuda ki sorum da aynen 1. fikrimdeki sorular.

3.) Yine karadan istasyonlar kuracağım fakat bunlar yönlü anten olmayacak. Bu antenler normal telsiz anteni gibi yayın yapacak ve sinyallerin ulaştığı her noktadan ağa erişilebilecek. Yine bu istasyonlar o bölgelerden bulduğum kişilerin evlerinin çatılarına yerleştirilecek. Tabi mâlum cihazı olan ve ağa erişim izni olan kişiler yanlızca.

Yine sorum şu olacak yönetmelikler buna ne diyor. Nerden ne gibi bir izin almam gerekiyor. Amaç şimdilik ticari değil.

4.) Bu biraz daha uçuk bir düşünce Küçük bir iletişim uydusu fırlatılacak. Öyle diğer uyduların bulunduğu kadar yüksek yörünge de değil ama... biraz daha alçaklarda İTÜpSat1 varya mesela onun kadar bir yükseklik

Bu uyduyu o yörüngeye yerleştirmek için de nasıl bir yasal prosedür izlemem gerekiyor.

Yani bütün olay o yasalar da takılıp kalıyor -sonuncusu hariç- Acaba amatör telsizcilik belgesi alsam bu şekilde istasyonlar kurmama izin verirler mi?

Bu fikirler hop bugün düşünüp yarın yapacağım şeyler değil. Onun için uçarı düşüncelerimi olmaz yapamassın gibi bir yorumla frenlemeyin

Kısaca aklıma birşeyler geldi sizlerle tartışmak istedim.

Okuyan herkese teşekkürler

• sen ciddimisin? şakaysa hiç komik değil ciddiyse çok komik
  • abartısız 15 dk güldüm :D hhalada devam ediyom :D zaaaaaaaaaaaaa :D:D:D
  • İstiyosan gül napayım sen güleceksin diye mesaj atmayacak değilim. Hoş gülüncek bişey de yok bunun hayalini bile kuramıyosanız yazık size

Ayrıca bu konuda ciddiyim ve şimdiden araştırma içinde küçük bir bütçede ayırdım. Yönlü anten yapma konusunda döküman paylaşabilecek veya yardımcı olabilecek birileri var sa çok memnun olurum.
  • hay allahım ya hala ne diyo dostum sen bu yazdıklarına inanıyomusun bide küçük bir bütce ayarladım diyosun :D :D sen şuanda resmen karasal ağ yapçam diyosun ve küçük bir bütçe diyosun :D :D helal olsun hayalini kurarız biz ne hayaller kurduk ama hayalinde bir sınırı vardır aklı ergin insan oturur hayalini gerçekleştirebilirmi diye düşünür sen düşünmeden yazmışın galiba yaştan öte yada akılyaşından öte problemlere dayıyorum bunu dostum ve yukarda yazdıkların gsm yada karasal ağa bir örnektir ve zaten hayal değildir bu sadece senin içinde olan bir ihtiyaçtan oluşmuş egodur ve burda bizim gülmemiz için paylaştığın fıkra gibi bir olaydır.Elektrik mühendisi olduğunu düşünüyorum ve şunu sölüyorum ne pratik nede teorik hiçbir bilgin yok sadece denklemler ve rakamlar üstüne bir yerde okuyon galiba... zira bahsettiğin şeyin olabilitesini sen sadece tuvalette işini görürken aklına gelen bir durumda olduğuna inanıyorum...
    ve hala sende gelip bu yazı üstüne yorum yaparsan heç uğraşamam diyorum ve sen şimdiden ufak ufak başla yaparsan yada becerirsen bu kafayla haber ver diyorum ve selamet diliyorum

iyi forumlar ....

• Sn.---ALPER---
    Gülünecek bir durum sözkonusu değil.

Sn.samed2005
    Eğer yanlış hatırlamıyorsam çok uzun bir süre önce telsiz amatörleri bahsettiğiniz sisteme benzer bir devre kurmuşlardı.İletişim için amatör telsizlerden yararlanıyorlardı.Birçok şehirde telsizler için tekrarlama röleleri bulunduğu için düşündüğünüz sistem çok uzun mesafelerde kullanılabilir.
  • Sn.samed.yıldırım

Antrak dan alıntı bir yazı.

Amatör telsizci olursanız çevrenizle bir frekans üzerinden veya tekrarlayıcı istasyonlar sayesinde diğer amatörlerle mükemmel ve kesintisiz görüşmeler yapabilirsiniz. Uzun mesafeler arasında bilgisayarlar arası iletişim kurabilirsiniz hem de telefon faturanızı kabartmadan (Örneğin Paket Radyo, APRS, SSTV, Ekolink gibi olanaklarla Telsiz internet geçiş istasyonlarından tüm dünya ülkelerindeki başka amatör telsizciler ile aynı anda karşılıklı eşzamanlı sesle-görüntüyle-yazışmayla) haberleşebilirsiniz. Yörüngedeki uydular vasıtasıyla amatör telsizcilerle bağlantı kurmanız da mümkün.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Düşük hızlarda amatör bantlarda veri transferi mümkün olur, fakat; işi bire bir internet bağlantısı v.s. dendiğinde resmen baz istasyonu kurmak gerektirir.

50 Km. lik bir uzaklıkta, bir birini gören çanak antenlerle, internet bağlantısı kuranlar var.

Fakat, İstanbul dan Yalovaya bağlantı dendiğinde, normal imkanlarla olacak şey değil.
  • Deniz üzerinden yapmak maliyeti düşüreceği için öncelikle onu düşündüm ama arada geçen gemiler vs nedeniyle sıklıkla kopacağını düşünüyorum. Amatör telsizcilerin telsiz hatlarını bilgisayar ağları olarak kullanabildiklerini bilmiyordum. Bu bahsettiğiniz yazı yazıldıktan sonra yanlış hatırlamıyorsam yönetmelik 2 veya 3 kez değişti. Bu nedenle sorma ihtiyacı hissettim. Acaba hâlen radyo frekanslarını bu şekilde ücretsiz olarak kullanabiliyorlar mı?

@---alper---
    Yazdıklarını beni tanımayışına veriyorum ve seni gözardı ediyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: samed.yıldırım

Deniz üzerinden yapmak maliyeti düşüreceği için öncelikle onu düşündüm ama arada geçen gemiler vs nedeniyle sıklıkla kopacağını düşünüyorum. Amatör telsizcilerin telsiz hatlarını bilgisayar ağları olarak kullanabildiklerini bilmiyordum. Bu bahsettiğiniz yazı yazıldıktan sonra yanlış hatırlamıyorsam yönetmelik 2 veya 3 kez değişti. Bu nedenle sorma ihtiyacı hissettim. Acaba hâlen radyo frekanslarını bu şekilde ücretsiz olarak kullanabiliyorlar mı?

@---alper---

Yönemetlik hakkında bir bilgim yok, ancak yazıyı mesajı atmadan önce siteden kopyaladım herhalde günceldir.Ancak amatör telsiz fiyatları düşük değil.Ayrıca kursa katılıp sınavada giriliyor sanırım.

• quote:

Orijinalden alıntı: M. Reha

Düşük hızlarda amatör bantlarda veri transferi mümkün olur, fakat; işi bire bir internet bağlantısı v.s. dendiğinde resmen baz istasyonu kurmak gerektirir.

50 Km. lik bir uzaklıkta, bir birini gören çanak antenlerle, internet bağlantısı kuranlar var.

Fakat, İstanbul dan Yalovaya bağlantı dendiğinde, normal imkanlarla olacak şey değil.

Bunu yapmak için 2 alternatif düşünmüştüm ya karadan birkaç adet link koyarak yapacaktım yada deniz üzerinden yapacaktım ama görünen o ki deniz üzerinden pek verimli olmayacak. Şimdi onun dışında 4 alternatifim olmuş oldu.

1.) Karaya linkler yerleştirmek (Birbirlerini gören çanaklar şeklinde)
    2.) Var olan telsiz röleleri kullanmak
    3.) Uyduyu kullanmak (Antrakta bahsedilen olay tabi ücretsiz olursa)
    4.) Birde radyo sinyallerini aydan yansızma olayı var (Sanırım bu şekilde 24 saat iletişim pek olası değil hatta her gün bağlantı bile olmayabilir) -Bunu elesem iyi olur heralde-

• quote:

Orijinalden alıntı: alpernbugra

quote:

Orijinalden alıntı: samed.yıldırım

Deniz üzerinden yapmak maliyeti düşüreceği için öncelikle onu düşündüm ama arada geçen gemiler vs nedeniyle sıklıkla kopacağını düşünüyorum. Amatör telsizcilerin telsiz hatlarını bilgisayar ağları olarak kullanabildiklerini bilmiyordum. Bu bahsettiğiniz yazı yazıldıktan sonra yanlış hatırlamıyorsam yönetmelik 2 veya 3 kez değişti. Bu nedenle sorma ihtiyacı hissettim. Acaba hâlen radyo frekanslarını bu şekilde ücretsiz olarak kullanabiliyorlar mı?

@---alper---

Yönemetlik hakkında bir bilgim yok, ancak yazıyı mesajı atmadan önce siteden kopyaladım herhalde günceldir.Ancak amatör telsiz fiyatları düşük değil.Ayrıca kursa katılıp sınavada giriliyor sanırım.

Evet amatör telsizcilik belgesi almak için sınava girmek gerekiyor ama yeni yönetmelikle telsiz almak ve kullanmak için bu zorunluluk kalktı diye biliyorum -inşallah öyledir-

• Mesajı düzenlerken sildim nasıl olduysa. Sonuçta sana önerim Wi-Fi sistemini kullanman olacaktır, bunda da ne kadar verim alabilirsin tartışma konusu.

Wi-Fi kullanmayacağım diyorsan 400 MHz ve altında böyle bir olayı gerçekleştiremezsin, bantların küçüklüğü ve sana gereken bant genişliğinin büyüklüğü nedeniyle. Bu frekanslarda da haliyle antenlerin birbirini direk görmesi şart. Sonra yüksek hızlı modem araştırmaya başlayacaksın, iki tarafa da telsiz sistemi vs derken masraflar patlayacaktır.
  • Wi-Fi yi aklıma geldi fakat bu proje için uygun olmadığını düşündüm ve vazgeçtim. 2-3km gibi bir mesafe olsa Wi-Fi yi düşünebilirdim belki ama yol uzun Google Earth dan ölçtüğüme göre kuş uçuşu 56 km mesafe var arada Şuanda en olası şey telsiz gibi görünüyor. Modem'i kendim yapmayı düşünüyorum fakat telsizler konusunda tam emin değilim. Sabit frekans olsa yine telsiz sisteminide düşünmem pek fazla ama sürekli bir frekansı işgal edebilmem için bildiğim kadarıyla devlete para ödemem gerekiyor Telsiz sistemi kullanacağım gibi görülüyor.

Birbirine yönlendirilmiş 2 çanak ile yapmaktan vazgeçtim çünkü araya çok fazla tepe giriyor. Tepelerden kurtulmak için Yalova'da Çiftlikköy'de bir tepeye link kurmayı düşündüm. Evimdeki çanak ve İstanbul'daki çanak bu linke yönlendirilmiş olacak, Linkte de biri istanbula diğeride evime yönlendirilmiş 2 çanak olacaktı. Bu şekilde yapacaktım fakat bu seferde İstanbul'daki nokta alçakta kaldı İstanbul'a 2. bir link istasyonu kurmak bana neredeyse sistemin toplam maliyeti kadar bir maliyet daha getireceğinden -arsanın satın alınması yada kiralanması nedeniyle- vazgeçmek zorunda kaldım.

Sonuç olarak telsizle yapacakmışım gibi görünüyor. Şimdide bu telsiz konusunda başka bir sorum olacak. Bu telsizde normal bir anten kullanmak yerine yine İstanbul'a yönlendirilmiş bir anten kullanabilir miyim? Yani yine bir çanak olacak, sinyaller yine çanak aracılığıyla gidecek fakat bu sefer tam odaklamayacağım aşağıdaki resimdeki gibi biraz dağıtacağım sinyalleri. Bu sayede sinyaller daire şeklindeki bir bölgede değil sadece İstanbul yönünde yayılmış olacak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tsz -- 13 Mart 2010; 20:28:58 >

• İlk olarak cesaret önemli araştırmalarınız artırın. Çanak antenlerle mevcut bağlantıları artırabilirsin fakat bir birlerini görmek istiyorsan kendi bant genişliğin ve kendi frekans aralığın olmak zorunda. Yalnızzz şöyle bir şey söz konusu güçlü elektrik akımları ile telsiz role istasyonlarından faydalanabilir ama yaydığın frekans aralığını bilmen kaydı ile ki buda yurttaki bilgisayarında bu aralığı yakalacak olan donanımın olması. Üstelik bir bunları kriptolu yapman ve boş frekans aralıkları bulman gerekir. Olmayacak diye bir şey yok ama maliyeti çok yüksek.

Cesaret istiyorsan Bkz. Nicole Tesla.

40 km uzaklıktaki 200 tane ampulu hiç bir elektirik kablosu kullanmadan ( bakkaldan aldığın gibi yani) telsiz frekanslarıyla gönderdiği elektrik akımları sayesinde (ki bu akımlar İyonesferi kullanmaktadır bildiğin üzere) yakmayı başarmıştır. Üstelik kendisi bobin i bulan kişidir.
  • Amatör bantların veri transferi için kullananımıyla ilgili başka bir konu da şifreli haberleşme yapmanın yasal olmadığı. Buna girdiğiniz herhangi bir sitede kullanılan SSL şifreleme de dahil olacaktır. Wi-Fi sistemini önermemin bir nedeni de buydu. Ama yazdıklarınızdan antenler birbirini görmüyor şeklide bir sonuç çıkardım, bu durumda da bu sistemin kurulması imkansızlaşıyor. Yok antenler birbirini görüyorsa 50 km gibi bir mesafe 2.4 GHz'de yine zor ama özel ekipmanlarla imkansız değil.

quote:

Amatör Telsiz Yönetmeliğinden:

f) Yurt içi veya uluslararası amatör haberleşme mesajlarının, (Q) kodları, mors kodu, RTTY, SSTV, FSTV, PSK, PACTOR, AMPR, APRS, TCP/IP ve benzerleri gibi uluslararası amatör haberleşmelerde ve uygulamalarda kullanılan yöntemler dışında; üçüncü şahısların yapılan haberleşmeyi çeşitli cihazlar ve yazılımlar kullanarak dinlemelerini engelleyecek şekilde, özel sistemler kullanarak, kriptolu olarak alınması veya gönderilmesi,

...

yasaktır.

Telsiz Kanunundan:

quote:

Emniyet ve muhafaza tedbirleri:
    Madde 30 – Telsiz işleten kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzelkişiler,
    cihazlarının yetkisiz kişilerin eline geçmesine ve bu kişiler tarafından kullanılmasına mani olucu
    muhafaza tedbirleri almakla mükelleftirler.
    Kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan tüzelkişiler ile gerçek kişiler telsiz sistemleri
    üzerinden kodlu veya kriptolu haberleşme yapamazlar.
    Kamu kurum ve kuruluşlarının telsiz sistemleri üzerinden kodlu haberleşmesi Haberleşme
    Yüksek Kurulunun izni ve kararı ile yapılabilir.

• 2008'de forumdan bir arkadaşla İzmir körfezinin iki ucundan kablosuz bağlantı kurmuştuk. Aradan sık sık gemiler geçmesine rağmen bağlantı kopmamıştı. Mesafe 7.55km.

http://forum.donanimhaber.com/m_22739126/mpage_1/key_/tm.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SSH -- 14 Mart 2010; 15:02:47 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: SSH

2008'de forumdan bir arkadaşla İzmir körfezinin iki ucundan kablosuz bağlantı kurmuştu. Aradan sık sık gemiler geçmesine rağmen bağlantı kopmamıştı. Mesafe 7.55km.

http://forum.donanimhaber.com/m_22739126/mpage_1/key_/tm.htm

Konuyu inceledim gerçektende güzel yapmışlar. Başta benim amacımda o şekilde birbirlerini görecek şekilde yapmaktı fakat İstanbul'daki yurdun olduğu yer çukurda kaldığı için olmadı. Aslında İstanbul'da yüksek bir yerden bi arazi kapatabilsem o sorunuda aşarımda şuan o kadar param yok

quote:

Emniyet ve muhafaza tedbirleri:
    Madde 30 – Telsiz işleten kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzelkişiler,
    cihazlarının yetkisiz kişilerin eline geçmesine ve bu kişiler tarafından kullanılmasına mani olucu
    muhafaza tedbirleri almakla mükelleftirler.
    Kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan tüzelkişiler ile gerçek kişiler telsiz sistemleri
    üzerinden kodlu veya kriptolu haberleşme yapamazlar.
    Kamu kurum ve kuruluşlarının telsiz sistemleri üzerinden kodlu haberleşmesi Haberleşme
    Yüksek Kurulunun izni ve kararı ile yapılabilir.

Ben yapmayı plânladığım sistemle tam olarak bu yasayı çiğniyorum Bakayım biryerde bir yasa açığı yakalayabilecek miyim?

• quote:

Orijinalden alıntı: PHaLaNX.

Mesajı düzenlerken sildim nasıl olduysa. Sonuçta sana önerim Wi-Fi sistemini kullanman olacaktır, bunda da ne kadar verim alabilirsin tartışma konusu.

Wi-Fi kullanmayacağım diyorsan 400 MHz ve altında böyle bir olayı gerçekleştiremezsin, bantların küçüklüğü ve sana gereken bant genişliğinin büyüklüğü nedeniyle. Bu frekanslarda da haliyle antenlerin birbirini direk görmesi şart. Sonra yüksek hızlı modem araştırmaya başlayacaksın, iki tarafa da telsiz sistemi vs derken masraflar patlayacaktır.

Hocam geçen üniversitenin kütüphanesinde dergilere bakarken tesadüfen bir derginin arkasındaki reklamı gördüm. Bende sizin gibi düşündüğüm için reklamı görünce şok oldum. Reklamda 28Mhz frekansında 311Mbps hız sağlandığı yazıyordu. Hemen telefonla fotoğrafını çektim. Biraz açıklarmısınız acaba nasıl oluyor 28mhz de bu hız???

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tsz -- 8 Nisan 2010; 23:13:48 >

• 28 MHz tek kanalın bant genişliği oluyor. Bant da aşağıdaki broşürde 7, 8 ve 10.5 GHz olarak belirtilmiş.

http://www.uekae.tubitak.gov.tr/uekae_content_files/Brosurler/SRC155A%20tr.pdf
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.