Şimdi Ara

Kabahatler kanunu 35.madde ? AÇIK ALANDA ALKOL CEZASI

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
70.862
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 35.madde:Kabahatler Kanununun 35. maddesi ise şöyledir: “Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükûnunu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişiye, kolluk görevlileri tarafından elli Türk Lirası idari para cezası verilir. Kişi, ayrıca sarhoşluğun etkisi geçinceye kadar kontrol altında tutulur.” Kolluk mevzuatında da benzer hükümlerle karşılaşmaktayız. 2559 s. Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun 13. maddelerinde sarhoşluk ile ilgili düzenlemeler mevcuttur.

    Bunun yanında Polis Vazife ve Salahiyet Nizamnamesinde[7] “Halkın rahatını bozacak ve rezalet sayılacak surette sarhoş olduklarından, sarhoşluk halinde başkalarına tecavüz ettiklerinden ve mutlak surette ammenin istirahatini bozduklarından dolayı polisin yakalayacağı şahıslar üzerleri aranılarak zuhur edecek para, evrak ve kıymetli eşya ile üzerinde kalması caiz olmayan eşyası tespit ve sarhoşlukları resmi bir doktor raporile tevsik ettirildikten sonra tanzim olunacak bir zabıt varakasile vakit geçirmeden cihet adliyeye tevdi olunurlar (m.14)” şeklinde düzenleme mevcuttur.

    Sarhoşluk kabahatinin uygulanabilmesi için, sarhoş olan kişinin, başkalarının huzur ve sükûnunu bozacak şekilde davranışlarda bulunması gerekir. Bu davranışın umuma açık yerlerde gerçekleşmiş olması da gerekmemektedir. Mesela; kendi evinde, diğer aile bireylerinin veya komşuların huzur ve sükûnunu bozucu davranışlar da bu kapsamda değerlendirilmek gerekir. Bunun yanında açık bir yerde, parkta alkolün etkisi ile etrafındakilerin esenliğine zarar veren kimsenin de eylemi bu madde kapsamında değerlendirilmelidir.

    Kolluk görevlileri tarafından, bu durumdaki kişiye idarî para cezası verileceği gibi, sarhoşluğun etkisi geçinceye kadar da kişi kontrol altında tutulur. Böylece, başkalarının huzur ve sükûnunu bozucu davranışların sürdürülmesi engellenecektir
    Eminyet Genel Müdürlüğünün 1666 sayılı ve 13.09.2006 tarihli Genelgesinde şu hususlar dikkat çekicidir[8]:

    Kolluk görevlilerince sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükûnunu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişiye, elli Türk Lirası idarî para cezası verilecektir. Kabahatler Kanunu’nun gerekçesinde de belirtildiği üzere bu hükmün uygulanabilmesi için, sarhoş olan kişinin, başkalarının huzur ve sükûnunu bozacak şekilde davranışlarda bulunması gerekir. Kişinin alkol aldığı doktor raporu veya mevcutsa alkolmetre ile tespit edilecek, doktor raporu veya varsa alkolmetre çıktısı, yoksa alkolmetre ölçümüne ilişkin tutulan tutanak delil olarak evraka eklenecektir. Bunun için, davranışın umuma açık yerlerde gerçekleşmiş olması gerekmez. (Örneğin kendi evinde, diğer aile bireylerinin veya komşuların huzur ve sükûnunu bozucu davranışlar da bu kapsamda değerlendirilecektir.)Bu yaptırımın uygulanabilmesi için şahsın hem huzur ve sükûnu bozması hem de alkollü olması şartı gerekmektedir. Sarhoş olan ve idarî yaptırım kararı uygulanan kişi ikaz edilerek ailesine veya güvenilir bir kişiye teslim edilecek veya kişi kolluk biriminde sarhoşluğu geçinceye kadar kontrol altında tutulacaktır. Kollukça kontrol altına alınan kişinin bir yakınına veya belirlediği bir kişiye gecikmeksizin bilgi verilecektir. Kontrol altına alınan kişi yabancı ise, yazılı olarak karşı çıkmaması hâlinde durumu vatandaşı olduğu devletin konsolosluğuna bildirilecektir. Gerektiğinde kontrol altına alınan kişinin kaçmasını, kendisinin veya başkalarının hayat veya beden bütünlüğü bakımından doğabilecek tehlikeleri önlemek için kolluk tarafından gerekli önlemler alınacaktır. Sarhoşluğu geçince kişi serbest bırakılacaktır.”

    Mevzuat bu şekildedir.Olaya gelirsek,

    Dün akşam saat 2 civarı 3 arkadaş insanların olmadığı sapa bir yerde biralarımızı tam açmışken tahmini 5dk sonra polisin gelerek bize 75tl ceza kesti.Bahaneside hazırdı ''şikayet var''! .Halbuki etrafımızda sadece 2 villa vardı onlardan yakında olanı işyeri ve o saatte kapalı.Diğeri ise en az 200m uzakta bırakın konuşmalarımızı duyması,bağırsak sesimiz dahi gitmezdi.Kaldıki arabanın müziği kapalı,normal konuşma yüksekliğinde konuşuyor ve biralarımızı yeni açmış sarhoşluktan uzak bir haldeydik.(Tahmini yarım bira içmişizdir)O sırada polisler geldi ve daha arabadan inmeden yerdeki biraları gördüler ve ceza kesicez dediler.Biz şaka yapıyor sandık ilk başta çünkü daha önce en az 20 kere aynı yere polis gelmiştir biz içerken cezayı bırakın,muhabbet edip bizim çekirdekten falan otlanıyorlardı.(Muhit istanbul-bahçeşehir burayı bilen biler yaşam standardı yüksek insanlarda medinidir.12 yıldır aynı yerde içeriz ilk defa böyle birşey oldu.Halbuki insanları rahatsız etmemek için orayı seçtik.) Dün gelen polisler ise tamamen işgüzarlıktan başka birşey yapmadılar.Cumartesi akşamını fırsat bilip bütün sokaklarda terör estirdiler.Sanırım prim sistemine geçildiğinden beri sinekten yağ çıkarma derdine düşmüşler.Ceza yazarken bize gelene kadar en az 30 tane daha ceza makbuzu gösterdi alkolden.Hatta diğer polisler arasındaki diyalog şuydu -''Hayırlı olsun esrar yakalamışsın (arada gülüşmeler falan)'' (Başka bir olayı kastederek).Halbuki kanun açık ve net 1-sarhoş olucaksın 2-şikayetçinin yazılı şikayeti olacak.Bunlar olmamasına rağmen bira gördükleri anda kılıfı bulmuşlar anında ceza kesmeye çalışıyorlar.Milleti resmen koyun yerine koyuyorlar..Mevzuatı bilmediğimden polislere ters gitmedim ve tutanağı imzalayıp kabul etmiş olduk ve 75tl ceza yedik neticede.

    NE YAPMALI ?

    Öncelikle haklı durumda olduğunuzu ve şikayet yaratacak davranışta bulunmadığınızı düşünüyorsanız polise anlatın ve cezayı kabul etmediğinizi söyleyin.Sizin alkollü olduğunuzu belirlemek için alkolmetreyle üfletmek zorunda.Üflemek istemezseniz hastaneye götürüp doktor raporu almak zorunda.Merkeze götürmek isterse buna hakkı olmadığını söyleyin ama direnmeyin.(Kabahatlar kanununda alıkoyma yetkisi yoktur sadece olay yerine savcı çağırabilir polis.Eğer götürmek isterse şikayetinizde bunuda yazıp dahada haklı duruma çıkarsınız)Buda yetmez şikayetçinin ismi,imzası ve yazılı şikayet beyanı olmak zorunda.Bu durumda dahi yargı yolu açık sulh ceza mahkemesinde itiraz edip cezayı düşürebilirsiniz.Ancak bu prosodür polislere uzun geldiği için hemen tutanak tutup cezayı kabul etmenizi isteyeceklerdir. Onlar tutanak hazırlayacaklardır ve imzalamanızı isteyeceklerdir,burada imza atmama hakkına sahipsiniz.Bu durumda polis imza bölümüne not düşer ve tutanağı size verir.Tutanağı aldıktan sonra 15 gün içinde sulh ceza mahkemesinde itiraz edebilirsiniz(Kanıt ve şikayet olmadığı için ceza %99 düşer)Bununlada kalmayıp tutanakta imzası bulunan polislere yetkiyi aşma-görevi kötüye kullanma-yasaları istismar etme suçlarından ayrı ayrı dava açabilirsiniz ve bu onlar için hiç iyi olmaz!Eğer o anda video çekip haklılığınızı kanıtlarsanız yada polisin haksız bir davranışını yakalarsanız hem basına verip ibretlik hale düşürebilirsiniz hemde yargı yoluyla polislik hayatını bile bitirebilirsiniz.Bu yazıyı niye yazdım ? İnsanlar kendi hakkını bilsin diye..Siz siz olun hakkınızı savunun polisler arasında dahi işgüzar çürük elmalar çıkcaktır bunlara boyun eğmeyin,karşılarında eğilip bükülmeyin hakkınızı bilin ve savunun hiçbir şey olmaz.Yoksa Biz koyun gibi davrandıkça onlarda gütmeye çalışacaklardır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi groll -- 3 Temmuz 2011; 11:38:42 >







  • Yapay Zekanın Yanıtı

    Kabahatler Kanunu 35. Madde: Açık Alanda Alkol Cezası

    Umumi Alanlarda Alkol Tüketiminin Yasaklanması

    Kabahatler Kanunu'nun 35. maddesi, açık ve herkese açık alanlarda alkol tüketimini yasaklamaktadır. Bu alanlar arasında parklar, bahçeler, sokaklar ve sahiller yer almaktadır.

    Ceza Miktarı

    Açık alanda alkol tükettiği tespit edilen kişilere 100 Türk Lirası idari para cezası uygulanmaktadır. Ceza tutarı, tekrarlanan ihlallerde artırılabilir.

    Apartman Bahçelerinde Alkol Tüketimi

    Apartman bahçeleri de Kabahatler Kanunu'nun 35. maddesi kapsamında değerlendirilir. Bu nedenle, apartman bahçelerinde alkol tüketmek de yasaktır ve aynı cezai yaptırımlara tabidir.

    Park ve Bahçelerde Alkol İçmenin Cezası

    Kabahatler Kanunu'nun 35. maddesi kapsamında park ve bahçelerde alkol içmek yasaktır. Bu nedenle, park ve bahçelerde alkol tüketen kişilere 100 Türk Lirası idari para cezası uygulanır.

    Dışarıda Alkol İçmenin Cezası

    Kabahatler Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca umuma açık olan dışarıda alkol içmek yasaktır. Dışarıda alkol tüketen kişiler, 100 Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandırılır.

    Önemli Hususlar

    • Açık alanda alkol tüketimi yapan kişiler, ayrıca alkolün etkisi altında araç kullanma gibi başka suçlar da işleyebilirler.
    • Alkolün etkisi altında araç kullanmak, hem idari hem de cezai yaptırımlara yol açabilecek ciddi bir suçtur.
    • Alkol tüketimini yalnızca özel mülklerde ve yasalara uygun olarak yapmalısınız.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Teşekkürler güzel bir yazı.Bizde yaparız arkadaşlarla hep böyle şeyler izmirdeyiz ama henüz ceza yazan olmadı.Olursa da ne yapacağımızı öğrendik en azından
    Birde eğer alkolmetreyi üflememe şansımız var mı ki? Bu alkolmetrelerin hafızası var mı? belki ben alkollü değildim polis sınırı aşmışsın dedi kesti cezayı bu durumda doktor raporu almak daha mantıklı sanki?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi procaptain -- 3 Temmuz 2011; 11:51:16 >
  • quote:

    Teşekkürler güzel bir yazı.Bizde yaparız arkadaşlarla hep böyle şeyler izmirdeyiz ama henüz ceza yazan olmadı.Olursa da ne yapacağımızı öğrendik en azından
    Birde eğer alkolmetreyi üflememe şansımız var mı ki? Bu alkolmetrelerin hafızası var mı? belki ben alkollü değildim polis sınırı aşmışsın dedi kesti cezayı bu durumda doktor raporu almak daha mantıklı sanki?


    Alkolmetreyi üflemezsen doktora götürüp rapor aldırmak zorunda.Burada dahi bir sınır yok promil olarak.Yani alkollü olmak sarhoş olma manasını taşımıyor.Ayrıca sarhoş çıksan dahil şikayetçinin resmi şikayeti-ismi-imzası olacak.Eğer sahte bir şikayet ise evrakta sahtecilik,yalan beyanat verme,yalancı şahitlikten dava açabilirsin.Bunlar tutanaktaki polisler için hem polislik hayatının sonu hemde cezaevinin başlangıcı olur.




  • Kardeşim kanunlar sadece sizi korumak için yoktur. Biz zaten içerdik, polis sürekli gelirdi, kimseyi rahatsız etmedik vs gibi söylemler bayıyor artık.

    Öküzün altında buzağı aramadan, dünyanın birçok ülkesinde geçerli olan kanunun ülkemizde de uygulanmasına razı olun.

    - New York'da alkollü içecekleri dışarıdan görünecek şekilde taşımak yasaktır. Şeffaf poşete bile konulamaz. Siyah poşet veya kese kağıdı kullanmak zorunludur.
    - Alkollü içkileri eviniz dışında sadece izin verilen restorantlardan, barlarda vs. içebilirsiniz.
    - 18 yaş altına sigara, 24 yaş altına alkollü içki satışı kesinlikle yasaktır. Satışı yapan yer tespit edilirse satış ruhsatı iptal edilir.
    - Pazar günü gece 12'den sonra içki satışı ve servisi kesinlikle yasaktır.

    Bu bilgileri google'dan bulduğum uydurma kaynaklardan değil, bizzat kendi tecrübelerimle yazıyorum.

    Sözün özü, bu uygulamalar alkollü içki tüketimini engellemek ve içenleri cezalandırmak için değildir.




  • quote:

    Kardeşim kanunlar sadece sizi korumak için yoktur. Biz zaten içerdik, polis sürekli gelirdi, kimseyi rahatsız etmedik vs gibi söylemler bayıyor artık.

    Öküzün altında buzağı aramadan, dünyanın birçok ülkesinde geçerli olan kanunun ülkemizde de uygulanmasına razı olun.

    - New York'da alkollü içecekleri dışarıdan görünecek şekilde taşımak yasaktır. Şeffaf poşete bile konulamaz. Siyah poşet veya kese kağıdı kullanmak zorunludur.
    - Alkollü içkileri eviniz dışında sadece izin verilen restorantlardan, barlarda vs. içebilirsiniz.
    - 18 yaş altına sigara, 24 yaş altına alkollü içki satışı kesinlikle yasaktır. Satışı yapan yer tespit edilirse satış ruhsatı iptal edilir.
    - Pazar günü gece 12'den sonra içki satışı ve servisi kesinlikle yasaktır.

    Bu bilgileri google'dan bulduğum uydurma kaynaklardan değil, bizzat kendi tecrübelerimle yazıyorum.

    Sözün özü, bu uygulamalar alkollü içki tüketimini engellemek ve içenleri cezalandırmak için değildir.



    Yahu yazıyı okumadanmı yazdın sen ? Kanu gayet açık ve net açıkta alkol almak gibi bir suç yok.Sarhoş halde başkasını rahatsız edersen rahatsız olan kişi tarafından yazılı yapılacak şikayette geçerlidir.Senin ıssız bir köşede bira içmenle kola içmen arasında hiçbir fark yoktur.New york yada başka bir yerin kanunu bizi ilgilendirmez oranın şartları kendine hastır.Metropolitan bir şehir ve var olan yeşil alanlar halka ayrılmış kıyıda köşede içebiliceğin bir yer yoktur.Bunun yerine gece hayatı mükemmel ve ucuzdur kimse parklarda içki falan içmez öyle bir gereksinimde yoktur.Rusyaya gidersen ise tam tersi millet işe giderken sokakta votka içer.Pazar günü içki satışı falan yasakta değildir.24 yaş altı içki satışıda yasak değildir(Danıştay iptal etti)Yasaları kendi bakış açına göre yorumlama.




  • valla ben bile bunu bilmiyordum oysa bende bir kaç arkadaşla kumsala gidip çakır keyfide yaparız bugüne kadarda böyle birşeyle karşılaşmadık... o polisler size fena kafayı takmış sanırım..
  • Bahsettiğim şeylerin tamamı Amerika için geçerli. Türkiye'de malesef alkollü içki satışındaki yaş sınırlaması yeterli değil. Zaten yükselse de uygulanmıyor.

    New York dediğim yer İstanbul'dan daha büyük olan bir eyaletdir. Kafanda canlanan New York ise New York City, hatta Manhattan olduğu için yeşil alan vs. gibi fikirlere kapılmışsın. Mesele şehrin bulunduğu konum değil insan topluluklarının huzurudur.

    2007 yılında çıkarılan bir kanunla Rusya'da da alkol tüketimine sınırlama getirildi.

    quote:

    Rus toplumunun alkol alışkanlıklarının önünü almaya yönelik son çabalardan biri olan yasa Duma'da 377 oyla kabul edildi. Karşı yönde oy kullanılmayan yasa toplu yaşam alanlarında hem küçüklerin hem de büyüklerin alkol almalarını yasaklıyor. Bundan böyle sadece alkol satışı yapabilmek için lisans alan restoran ve kafelerde içki içilmesine izin verilecek.

    Var olan yasa sadece çocukların alkol satın alması ve açık alanlarda alkol kullanmasını yasaklıyordu. Eski yasaya göre büyükler de eğitim, sağlıkla ilgili alanlar, halk ulaşım araçları ve kapalı spor alanlarında alkol kullanması yasaklanmıştı. Kremlin'in onayından sonra yürürlüğe girecek yeni yasaya uymayanlara da 300 ruble (12 dolar) ceza öngörülüyor.




  • Biz de sık olmamakla birlikte sahilde içki içeriz. Soğuk bir gece kimse yokken parkta içiyorduk saat 03:00 sularında ekip geldi, üst araması yaptı (buna hakkı yok ama güleryüzlü yaklaştıkları için itiraz etmedik) ve gitti. Halbuki ben açık alanda içki içmek yasak sanıyordum. Esasında gündüz vakti ailelerin, çocukların olduğu parklarda, sokaklarda içki içilmesine bende karşıyım. Ancak merkeze uzak kesimlerde ve insanları rahatsız etmeden içmek sorun olmamalı.
  • bazı kanunlar caydırıcılık için konulur ve cok az uygulanır, bende yeri geldiğinde açık alanda alkol aldım ama kimseyi rahatsız etmedim, bazıları var açık alanda içiyor ama adamın 1km yakınında her şey olabilir. gerektiğinde şikayet bile ettim, içiyorsan otur iç ama millete zarar verme.

    ben geceleri çok dışarıda dolanan bir insanım, polisler o kadar cins insanlarla karşılasıyorki, geceleri rahat dolaşmamız için bizim güvenliğimizi sağlamak için, herkesin üstünü araya biliyorlar, kimlik sorabiliyorlar, alkolmetreye üflete biliyorlar, o saatlerde herkes süpeli konumda oldugundan bırakın onlarda işlerini yapsınlar, 5dk kimlik sormaydı, üst aramaydı sorun olmaz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Manyetizma -- 3 Temmuz 2011; 18:27:13 >
  • grooll kardeş güzel araştırmış. ancak nedense mevzuuatta olmayan bilgiyide kendisi ekleyerek yanlış bilgi vermiş.kolluk polisin burda yaptığı idari işlemdir.yani şikayete aranmaksızın savcı talimatına gerek olmaksızın kanunun gereğini yapar.ayrıca polis seni alkol alırken görmesi senin alköllü olman için delil niteliği taşır.ayrıca alkol raporu için hastaneye götürür sen üflemezsen bu alkollu olduğun anlamına gelir şayet sulh mahkemesine itiraz edeceksin ben alkollu değildim diyeceksin neyle ıspatlamayı düşünüyorsun.ayrıca olay yerinde polisin talimatları uymazsan beni götüremezsin diye diklenirsen buda adli bir olaydır.polise görevini yaptırmamak için direnme suçudur ha bu işlemde savcı talimatı alınır bu işlemden 75tl ceza almaz hapis cezasi alırsın paraya çevrilir.polisi şikayet edebilirsin neyle suçluyorsan ispatlaman gerekir suç uydurmak da bir suçtur ayrıca ispatlamazsan polise tazminat hakkı doğar




  • uplayalım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.