|
Jüpiter’in bir zamanlar şimdikinden 2 kat daha büyük olduğu bulundu
1 Mobil
-
-
Bu güneş sisteminde bir tane daha lazım.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >_____________________________ YURT DISI -
quote:
The formation and early evolution of Jupiter played a pivotal role in sculpting the large-scale architecture of the Solar System, intertwining the narrative of Jovian early years with the broader story of the Solar System’s origins. The details and chronology of Jupiter’s formation, however, remain elusive, primarily due to the inherent uncertainties of accretionary models, highlighting the need for independent constraints. Here we show that, by analysing the dynamics of Jupiter’s satellites concurrently with its angular-momentum budget, we can infer Jupiter’s radius and interior state at the time of the protosolar nebula’s dissipation. In particular, our calculations reveal that Jupiter was 2 to 2.5 times as large as it is today, 3.8 Myr after the formation of the first solids in the Solar System. Our model further indicates that young Jupiter possessed a magnetic field of B♃† ≈ 21 mT (a factor of ~ 50 higher than its present-day value) and was accreting material through a circum-Jovian disk at a rate of
–2.4 M♃ Myr−1. Our findings are fully consistent with the core-accretion theory of giant-planet formation and provide an evolutionary snapshot that pins down properties of the Jovian system at the end of the protosolar nebula’s lifetime.
Ne kadar hoş bir çalışma. Belirsizlik içeren fiziksel nicelikleri aşmak için daha belirgin niceliklerden yola çıkıyor ve geçmiş resmi tamamlamaya çalışıyor.
Peki öyleyse Jüpiter nasıl küçüldü? Yüz milyonlarca yıl boyunca - biraz komik bir tabirle - gaz kaçırmış olmalı. Hidrojen ve helyum hafif ve uçucu gazlar. Periyodik tablonun en altında yer alıyorlar. Jüpiter'in madde kompozisyonu çoğunlukla hidrojen ve helyumdan meydana geliyor.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ We're beyond sympathy at this point, we're beyond humanity.
-
9. Gezegen yerine böyle şeyler olmuş olabilir. Bu böyle ise Uranüs’de daha büyük olmuş olabilir.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >_____________________________ Phenom II X4 940, Asus M3A78T (790GX), 2x2 GB DDR2-800 ,Samsung 2333SW 23"", Sapphire Ati HD6870 1GB, 160 Gb Intel X25-M SSD ve SCYTHE Silent Box içinde 3,5" Western Digital 750 Gb 5400 rpm sessiz HDD, 16 Mb önbellek , Lian-li PC-C32 Fanları kısılmış Kasa, Be-Queit 450 Watt güç kaynağı, Samsung DVD-RW Gümüş ön yüz, Microsoft Sidewinder X6, Cyber Snippa Intelliscope fare, SONY KDF-E50A11E 50" 3LCD HDTV, 2x Saitek P3000 Gamepad Scythe Zipang soğutucu -
Görür görmez güneş rüzgarları yada kozmik rüzgarlar ile olmuş olabilir diye düşündüm ama manyetik alanda var nasıl olacak bilmiyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gun -- 21 Mayıs 2025; 21:28:52 >
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
Manyetik alan dış ve iç etkenlerin etkisiyle bozulup soyulursa olabilir. Dünya'nınki - periyodik olarak okunabilecek de şekilde - zayıflıyor mesela, hem erozyona uğratıcı solar rüzgarlar hem de gezegenin kendi içerisindeki çekirdek ve iç katman dinamiklerinden dolayı. @gun
_____________________________ We're beyond sympathy at this point, we're beyond humanity. -
Belkide zamanla gaz daha yoğunlaşıp çapı daraldı manyetik alanın etkisiyle. Tabi sallıyorum bilgim yok pek.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ -
Olay sanırım kütlesel değil de hacimle ilgili galiba. Gerçi manyetik alanı da daha büyükmüş ama bilemedim şimdi. Jüpiter'in 2.5G'lik kuvveti söz konusuyken dışarıya gaz salarak gaz kaybedeceğine pek ihtimal vermiyorum. Bence Jüpiter gençlik yıllarında daha fazla ısıya sahipti ve bu üzerindeki gazların genleşmesine ve daha fazla hacme sahip olmasına sebep oldu. Ama yok eğer kütle kaybıysa o zaman dediğin gibi bu kütle nereye ve neden gitti? Kütle çekimi oldukça yüksek çünkü. Öyle bir gezegenden bahsediyoruz ki Güneş'in etrafında yaptığı her turunda Güneş'te bile hafif bir savrulamaya sebep oluyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 22 Mayıs 2025; 22:33:22 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ -
Valla jupiterin manyetik alanı nasıl bilmiyorum geçmişte nasıldı bence kimsede bilmiyordur ama Jupiter'in çekim gücü bu kadar yüksek iken azalmaz gibi geldi. Belki içinde nükleer reaksiyon nedeni ile yada yuttuğu nedeniyle çekim gücü değişmiş olabilir belkide sadece daha küçüldü.
Soğuduğu için eskiye oranla gaz olduğu için küçülmüş olabilir en mantıklı neden bence bu gibi geldi. Zira ışıma ile devamlı ısı kaybediyor.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ Phenom II X4 940, Asus M3A78T (790GX), 2x2 GB DDR2-800 ,Samsung 2333SW 23"", Sapphire Ati HD6870 1GB, 160 Gb Intel X25-M SSD ve SCYTHE Silent Box içinde 3,5" Western Digital 750 Gb 5400 rpm sessiz HDD, 16 Mb önbellek , Lian-li PC-C32 Fanları kısılmış Kasa, Be-Queit 450 Watt güç kaynağı, Samsung DVD-RW Gümüş ön yüz, Microsoft Sidewinder X6, Cyber Snippa Intelliscope fare, SONY KDF-E50A11E 50" 3LCD HDTV, 2x Saitek P3000 Gamepad Scythe Zipang soğutucu -
< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
Haklısın. Öyleymiş. Ben yanlış anlamışım. Sözü edilen hiçbir şekilde kütle (mass) değil, yalnızca çap (diameter) bazında büyüklükmüş. Kelvin-Helmholtz mekanizmasıyla Jüpiter daralmış ve küçülmeye devam ediyormuş. Buna göre bir yıldızın aksine füzyonla daimi dengeleyici ısı üretemediği için gravitasyon giderek - ışımayla - soğuyan bir gezegeni sıkıştırıp ufaltıyor ve bu süreç gravitasyonel potansiyel enerjiyi - özellikle en iç katmanlarda - ısıya dönüştürerek küçülme sürecini daha da besleyen ilave ışımaya yol açıyor. Aynı sebepten dolayı Jüpiter'in Güneş'ten aldığı ışınlardan daha çok ışıma yaptığı hesaplanıyor.
Alıntı
metni:Jüpiter'in 2.5G'lik kuvveti söz konusuyken dışarıya gaz salarak gaz kaybedeceğine pek ihtimal vermiyorum. Aslında teoride masif kütlerin kütle kaybı imkansız değil, yoğunluk çok düşük ve hacim aşırı fazlaysa kütle kaybı - hem de ciddi miktarlarda - yaşanabilir (hatırlayalım, gravitasyon her yerde aynı değil, klasik mekanikte uzaklığın karesiyle ters orantılı, buradan yola çıkılabilir). Jüpiter'den çok daha kütleli ve daha büyük yıldızların bir kısmı bu şekilde genleşerek ölürler (ölmekten kasıt kırmızı dev türevi yaşlı yıldızların gravitasyonun hidrostatik denge çerçevesinde tutamadığı giderek genleşmiş dış katmanlarını dışarı atıp arkalarında beyaz cüce gibi daha kompakt ve füzyon üretmediği için sıkışmaya eğilimli bir yapı bırakmaları).
Jüpiter'i de zaten yıldızsal/stellar terimlerde okumak çok yanlış değil çünkü bakış açısında göre Jüpiter - özellikle Güneş'e referansla ele alındığında - başarısız bir yıldız tohumu olarak görülebilir. Eğer Güneş'in elde ettiği materyali - sürdürülebilir hidrojen füzyonu tetikleyebilecek kadar malzemeyi, yük basıncını - Jüpiter elde edebilseydi bugün sistemde yıldız olan Güneş değil, Jüpiter'di - veya iki yıldızlı bir sistem ortaya çıkacaktı.
_____________________________ We're beyond sympathy at this point, we're beyond humanity.
-
İkinci paragrafta dediğin şekilde - Kelvin-Helmholtz mekanizmasıyla - küçülmüş.
_____________________________ We're beyond sympathy at this point, we're beyond humanity. -
Konuşa konuşa bulduk ne güzel işte haber doğal olarak yanlış o zaman :)
Düzelttireyim bari.
Tam yanlış değilde daha büyük yerine daha fazla yer kaplıyordu demesi daha uygun olurmuş.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gun -- 23 Mayıs 2025; 21:59:32 >
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Aslında haberin üçüncü paragrafında büyüklüğün hacimsel olduğuna dair atıflar var ama biraz muğlak kalmış o noktaya gelene kadar. İlk paragrafta hacimsel olduğunu vurgulamak için düzeltmeyi yaptım.
_____________________________ -
Türkçede büyük kelimesinden çok anlam çıkıyor. Problem değil. Gene de muğlaklığı düzeltme ihtiyacı duyduysanız hepinizin eline sağlık.
Detaya girmeyi severim; yoksa başka gayem yoktur. Daha önce de belirttiğim gibi gayet güzel haber. Editör arkadaşın tekrardan eline sağlık. 👍🏻
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ We're beyond sympathy at this point, we're beyond humanity.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X




Yeni Kayıt

Konudaki Resimler


kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt






