Şimdi Ara

iyelik eki ve ilgi eki arasındaki fark nedir ??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
32.756
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar biliyorum çok komik ama ilgi eki ile iyelik eki arasındaki farkı örnek ile anlatabilecek bir arkadaş var mı acaba ?

• Yapay Zekanın Yanıtı

İlgi ve İyelik Ekleri Arasındaki Fark

İsim ve zamirlere eklenen ilgi ve iyelik ekleri, Türkçede önemli bir dilbilgisi unsurudur. Bu ekler, kelimelerin anlamlarını zenginleştirerek farklı anlamlar kazanmalarını sağlar.

İyelik Ekleri

İyelik ekleri, bir nesnenin kime ait olduğunu veya kiminle ilişkili olduğunu gösterir. (-im, -in, -si, -imiz, -iniz, -leri) şeklinde ifade edilirler.

Örnek: * Bu kitap benim (iyelik eki). * Okula onun (iyelik eki) bisikletiyle gitti.

İlgi Ekleri

İlgi ekleri ise bir nesneyle yapılan ilgiyi veya bağlantıyı belirtir. (-e, -a, -de, -da, -den, -dan) şeklinde ifade edilirler.

Örnek: * Parka gittim (ilgi eki). * Masanın üstünde (ilgi eki) bir kitap var.

İlgi ve İyelik Ekleri Arasındaki Fark

İyelik ve ilgi ekleri arasındaki temel fark, anlamlarındaki farklılıktır. İyelik ekleri bir nesneye aitliği veya ilişkiyi gösterirken, ilgi ekleri bir nesneyle yapılan ilgiyi veya bağlantıyı ifade ederler.

Ek olarak, ilgi ekleri genelde fiillere eklenirken, iyelik ekleri isimlere ve zamirlere eklenmektedir.

Özet

• İyelik ekleri: Bir nesnenin kime ait olduğunu veya kiminle ilişkili olduğunu gösterir (-im, -in, -si, -imiz, -iniz, -leri).
    • İlgi ekleri: Bir nesneyle yapılan ilgiyi veya bağlantıyı belirtir (-e, -a, -de, -da, -den, -dan).

Bu ekleri doğru kullanarak dilbilgisi kurallarına uygun ve anlaşılır cümleler oluşturabilirsiniz.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Koskoca forum da çıkmadı mı ya neyse ki arkadaşlardan bilen biri çıktı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İlgi eki

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Atla: kullan, ara

Örnekler

kilimin
    bahçenin
    havanın
    benim
    onun

İlgi zamiri -ki ile karıştırılmamalıdır.

İlgi eki, dilbilgisinde bir varlığın kime ait olduğunu bildiren -in eki. Sözcüklerin genitif hâlini oluşturmakta kullanılır. Sadece "ben" ve "biz" zamirlerine eklendiğinde -im şekline dönüşür (benim, bizim). Belirtili isim tamlamalarında ilk sözcüğe (tamlayana) eklendiği için tamlayan eki olarak da bilinir.[1] "i" harfi, büyük ve küçük ünlü uyumuna uyacak şekilde dar ünlülerden birine (ı, i, u, ü) dönüşebilir:
    evin kapısı
    ağacın dalı
    okulun bahçesi
    üzümün çöpü

Türkçede iki ünlü yanyana bulunamayacağı için -in eki ünlü ile biten bir sözcüğe eklendiğinde araya "n" yardımcı ünsüzünü alır:
    kapı+n+ın
    hece+n+in
    o+n+un

İlgi ekine sıklıkla isim tamlamalarında rastlanmasına rağmen bir tamlamanın parçası olmayan sözcüklerde de kullanılır:
    Bu güzel dünya hepimizin.
    At binenin, kılıç kuşananın.

İyelik eki [değiştir]

İlgi ekleri belirtili isim tamlaması yapımında kullanıldığı için, iyelik ekleri ile yakından ilişkilidir. İyelik ekleri tamlamada ikinci kısmın (tamlananın) sonuna gelen eklerdir:
    evin kapısı
    benim kitabım
    senin kalemin

İlgi zamiri [değiştir]

İlgi eki, ilgi zamiri "-ki" ile karıştırılmamalıdır. İlgi zamiri Türkçede ek halindeki tek zamirdir ve belirtili isim tamlamalarında ikinci kısmın (tamlananın) yerine geçer:[1]
    Senin kalemin (ilgi eki)
    Seninki (İlgi zamiri, tamlananın yerine geçti.)

İlgi zamirinden önce gelen ekin de bir ilgi eki olduğuna dikkat edilmelidir:
    Sen+in+ki (-in ilgi eki)
    Okul+un+ki (-un ilgi eki)

tr.wikipedia.org
    İlgi eki - Vikipedi
    http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0lgi_eki

• ingizlice de böyle bir ek yok
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozanulusoy

İlgi eki

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Atla: kullan, ara

Örnekler

kilimin
    bahçenin
    havanın
    benim
    onun

İlgi zamiri -ki ile karıştırılmamalıdır.

İlgi eki, dilbilgisinde bir varlığın kime ait olduğunu bildiren -in eki. Sözcüklerin genitif hâlini oluşturmakta kullanılır. Sadece "ben" ve "biz" zamirlerine eklendiğinde -im şekline dönüşür (benim, bizim). Belirtili isim tamlamalarında ilk sözcüğe (tamlayana) eklendiği için tamlayan eki olarak da bilinir.[1] "i" harfi, büyük ve küçük ünlü uyumuna uyacak şekilde dar ünlülerden birine (ı, i, u, ü) dönüşebilir:
    evin kapısı
    ağacın dalı
    okulun bahçesi
    üzümün çöpü

Türkçede iki ünlü yanyana bulunamayacağı için -in eki ünlü ile biten bir sözcüğe eklendiğinde araya "n" yardımcı ünsüzünü alır:
    kapı+n+ın
    hece+n+in
    o+n+un

İlgi ekine sıklıkla isim tamlamalarında rastlanmasına rağmen bir tamlamanın parçası olmayan sözcüklerde de kullanılır:
    Bu güzel dünya hepimizin.
    At binenin, kılıç kuşananın.

İyelik eki [değiştir]

İlgi ekleri belirtili isim tamlaması yapımında kullanıldığı için, iyelik ekleri ile yakından ilişkilidir. İyelik ekleri tamlamada ikinci kısmın (tamlananın) sonuna gelen eklerdir:
    evin kapısı
    benim kitabım
    senin kalemin

İlgi zamiri [değiştir]

İlgi eki, ilgi zamiri "-ki" ile karıştırılmamalıdır. İlgi zamiri Türkçede ek halindeki tek zamirdir ve belirtili isim tamlamalarında ikinci kısmın (tamlananın) yerine geçer:[1]
    Senin kalemin (ilgi eki)
    Seninki (İlgi zamiri, tamlananın yerine geçti.)

İlgi zamirinden önce gelen ekin de bir ilgi eki olduğuna dikkat edilmelidir:
    Sen+in+ki (-in ilgi eki)
    Okul+un+ki (-un ilgi eki)

tr.wikipedia.org
    İlgi eki - Vikipedi
    http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0lgi_eki

Dün yazmış olsaydın çok daha faydan dokunacaktı bugün tekrar sınav olduk

• bugün gördüm? Google yokmu yazsaydın
  • quote:

bugün gördüm? Google yokmu yazsaydın

Belki yok allahım ya

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

bugün gördüm? Google yokmu yazsaydın

Belki yok allahım ya
  • donanım habere girip google a girememek?

• quote:

Orijinalden alıntı: PeerNet*

donanım habere girip google a girememek?

Belki giremedi

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.