Şimdi Ara

Itx Kasa Nasıl Toplanır, Nelere Dikkat Edilir Tavsiyeler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
1.589
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yıllarca atx topladım, sonra 2 ayrı matx denedim tadını alınca abartıp itx kasaya doğru evrildi. Bu başlıkta Fractal Design Node 304 kasamı toplarken yaşadığım zorlukları ve ipuçlarını paylaşacağım.


    Itx Kasa Nasıl Toplanır, Nelere Dikkat Edilir Tavsiyeler
    Neden bu kasayı seçtim?
    Elimde sfx yani küçük boy psu yoktu. Bu kasa atx boy psu uyumlu. Normalde ekran kartı kullanmaz veya itx ebat küçük ekran kartı kullanırsanız tam boy atx power supply sığıyor. Ancak tam boy ekran kartı kullanırsanız 14 cm'den uzun olmaması gerek psu'nun. Bendeki psu Xfx 550Watt Core edition tam 14 cm. Atx psu'lardan ayrıca Corsair'in Vengeance serisi yarı modüler üniteleri de uyuyor. Yine Evga G3 zor da olsa sığıyor. Ayrıca aynı markanın bazı psu'ları da sığıyor tam boy ekran kartı ile. Tabi sfx psu recommended.
    Bir diğer sebep; bu kasa hava soğutma için yapılmış. Su soğutma malum iyisi çok pahalı. 16 cm'e kadar kule tipi fan uyumu mevcut ve sirkülasyonu diğer itx'lere nazaran başarılı. Önde 90mm çift fan, arkada 140mm egzos fan mevcut.

    Beyaz, fiyatına göre kaliteli bir malzeme ve fan kalitesi ile geliyor bana göre.

    Piyasada bulabileceğiniz 4 tip itx kasa var.
    1. Bu şekilde cube de denen tip. Bunlar nispeten büyük ancak parça uyumu iyi. Hava soğutma tam boy kullanabilirsiniz. Thermaltake ve Coolermaster'ın ucuz modelleri de mevcut.
    2. Kule tip. Normal atx kasaların ufağı. Bana göre itx ebatlarını yansıtmıyor ama en kolay bunları toplarsınız. Nxzt H200i mesela.
    3. Sandviç tip. Bunlar pahalı ve çok küçük kasalar. En kalitelilerinden bir örnek;
    Louqe Ghost S1

    Itx Kasa Nasıl Toplanır, Nelere Dikkat Edilir Tavsiyeler
    Bunlar sfx psu ve low profile soğutucuyu şart koşuyor. Veya su soğutma olmalı. Riser ile ekran kartını anakartın arkasına yerleştiriyorsunuz. Bütçeniz yüksekse ve minimalizmi seviyorsanız çok güzel işler çıkartabilirsiniz.
    4. Konsol tip. İnce uzun itx kasalar. Ps4 gibi, low profile gene her şey. Monitörün altına yatırmak için ideal bunlar. Silverstone Raven RVZ03 bunlarin en unlusu.
    Itx Kasa Nasıl Toplanır, Nelere Dikkat Edilir Tavsiyeler


    Itx kasa toplamak eğer ofis pc yapıyorsanız kolay. Ancak iş Gaming veya Enthusiast seviye pc yapmaya gelince bir çok sorunla karşılaşıyorsunuz. Isınma, bunu gidermek için kullanılan radyatör, soğutma, fan hiçbir şeyi düşünmeden alamıyorsunuz çünkü milimetrelerle sığıyor her şey. Mesela Ballistix Sport LT yerine Trident Rgb ram alsaydım mevcut soğutucum sığmayacaktı.

    Yine Am4 olmasına rağmen itx olduğu için soğutucumun am4 kiti sığmadı kasaya, vrm engel oldu. Ben de kestim spiralle.

    Resimleri de öğle molasında atayım.

    Edit:
    Bu soğutucu Cryorig H5 Ultimate. Noctua'nın D15'i de sığıyor zorla ancak ucuza getirdim bu soğutucuyu. Yoksa Noctua öneririm kesinlikle.

    Itx Kasa Nasıl Toplanır, Nelere Dikkat Edilir Tavsiyeler

    Bunun haricinde Blower tipi ekran kartı da kullanabilirsiniz ama oluşan gürültü ve ekran kartının kendi sıcaklığı durumu kurtarmaya yetmiyor. Custom kartlarda sonuç daha iyi kesinlikle. İşlemci her türlü soğuyor çünkü. Ancak kule tipi soğutucu yüksek olmalı yoksa psu engel oluyor. Cm H411R taktım önce çok memnun kalmadım çünkü fanın yarısı psu'nun önünde kalıyordu.

    Sistem b450i Gaming Plus ve 2600x üstüne kurulu.
    Ekran kartını sürekli değiştiriyorum. Gainward 2070 vardı sattım. Şimdi gtx 1070 var idareten Msi Gaming x. Custom 5700xt çıkınca alacağım.

    Itx Kasa Nasıl Toplanır, Nelere Dikkat Edilir Tavsiyeler
    Itx Kasa Nasıl Toplanır, Nelere Dikkat Edilir Tavsiyeler

    Sıcaklık konusunda da güneş vuran odada dururken bile 67-70 dereceleri geçmiyor ekran kartı. İşlemci de oc ile zorlarsam 4.3 ghz de 74 derecelere vuruyor yoksa 70-72 derecelerde çalışıyor. 3600 veya 3700x takarsam muhtemelen bu daha da düşer. 95 w tdp fazla aslında itx için.

    ITX kasa secerken degerlendirmeniz gereken bir cok kriter var.
    -PSU uyumu
    Cogu SFX psu istiyor zaten. ATX uyumlu olanlarin da cogu her ATX PSU icin uyumlu degil. PSU derinligi onemli.

    -Sogutma uyumu
    Cogu ufak itx kasa su sogutma uyumlu degil. Bununla beraber yuksek sogutuculari da kisitliyor. Buna dikkat etmelisiniz secerken.

    -Hava sirkulasyonu
    Cogu kasada hava sirkulasyonu zayif. Su sogutma da yapsaniz ekran kartiniz blower degilse isinabiliyor vs.

    -Ekran karti sigacak mi?
    ROG strix gibi devasa kartlari veya EVGA'nin 3 slotlu ekran kartlarini alirken 2 kere dusunmeniz gerek.

    -Ram clearence.
    Her sogutucu her ram ile uyumlu degil. Dusuk profil ram kullanmaniz onerilir.

    -Fiyat
    Ebat ufaldikca pc dunyasinda fiyat yukseliyor.

    -Cable management
    Moduler PSU kullanmak yeterli degil. Ya cable mod yapacaksiniz ya da adam akilli saklamaniz ve sarip organize etmeniz gerekli. Ilk toplayacaginiz PC ITX olmasin eliniz yatkin degilse. Aralik ayinda kablo kisaltma ile ilgili bir konu acacagim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi L.J -- 10 Ağustos 2019; 17:10:29 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Ben de Mini ITX'e heves edip Aralik ayi gibi bir sistem topladim. Kasa olarak fiyati cok uygun oldugu icin Sharkoon C10 kullandim. Birlestirme oncesi fotografini cekmisim, asagida boyutu hakkinda fikir edinilebilir.

    https://photos.app.goo.gl/kNtD59T5yDwMZmsPA

    Benim yasadigim en buyuk sikinti, PSU kablolari sebebiyle oldu. Kasa moduler yapida ATX PSU desteklemiyor, bu sebeple asiri bir kablo kalabaligi yasadim ve PSU sigsa bile gercekten buyuk geliyor. Bu ise girisecek arkadaslara benim onerim kesinlikle SFX PSU'lara yonelsinler. Hem ufak boyutlu oldugu icin hava sirkulasyonu konuusunda sikinti cikartmaz, hem de moduler yapi sayesinde gereksiz kablo kalabaligi yasamazsiniz.

    Onun disinda gercekten ihtiyac yoksa, Mid Tower bir kasaya kurulum yapmak hem isi hem ergonomik acidan cok daha iyi oluyor. Ozetle ihtiyac olup olmadigi iyi degerlendirilmeli, guzel bir heves ama islevsel olmayacaksa pek kolay ve ucuz bir ugras degil.




  • CCaaNN kullanıcısına yanıt
    ek olarak sfx güç kaynaklarında kablolar daha da kısa. bu da bi avantaj sağlıyor. ben de baya araştırmıştım fakat sfx güç kaynağı normallere göre fiyatı 2 katı, itx anakart da %60 kadar daha pahalı olduğu için micro atx e yöneldim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest Account

    ek olarak sfx güç kaynaklarında kablolar daha da kısa. bu da bi avantaj sağlıyor. ben de baya araştırmıştım fakat sfx güç kaynağı normallere göre fiyatı 2 katı, itx anakart da %60 kadar daha pahalı olduğu için micro atx e yöneldim.
    Kesinlikle, fiyat farkini goz onunde bulundurmak lazim. Ek olarak sonrasinda da islemci sogutucusu, ram kiti, kasaya ilave fan gibi konularda da fiyat farklarini goze almak gerektigi icin pahali bir ugras Mini ITX kasalar.

    Ben su an herhangi bir montaji olmayan 14cm fan'i acik yan kapak tarafindan ufleterek serinletiyorum sistemi mesela. Mevcut fan yeterli degil ve kapaklari kapattigimda oyunlarda cok isiniyor sistem.
  • Kablo konusunda çok haklısınız. Şöyle göstereyim;

    Itx Kasa Nasıl Toplanır, Nelere Dikkat Edilir Tavsiyeler

    Elimde bu psu olmasa sf450 alırdım muhtemelen. Yalnız fiyatı acıtıyor sfx lerin. Anakart konusunda ise çok aşırı pahalı değildi b450i Gaming Plus msi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konu sahibi arkadaşa ve diğer arkadaşlara da sormak isterim, gürültü durumu nedir? Gürültü çıkarmadan serin bir şekilde sistemleri kullanabiliyor musunuz?
  • Mr. Decent kullanıcısına yanıt
    Oyun oynarken oluyor gürültü illaki. Benim ses cpu fanından geliyor. Ama DB ölçümü yapacak durumum yok, rahatsız etmeyen ancak arka planda uğuldayan bir fan sesi var elbette. Tam sessiz diyemem.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mevcut sistemimi mini itx bir sisteme çevirmek istiyorum. farklı bir deneyim yaşamak istiyorum. işlemcim r5 2600, anakartı b450i yapıcam mecbur ( asus düşünüyorum) remler trident z, psu evga supernova g3 ve ekran kartıda strix 1060. ekran kartı muhtemelen değişicek. psu sorun çıkartırmı çıkartmazmı hiç bilmiyorum. kasa konusunda hala kararsızım. sizin kullandığınız gibi kutu bir kasa istiyorum ama azda şekil dursun istiyorum, arada kaldım açıkcası. sizin kullandığınız kasayı kullanırsam elimdeki parçaları sığdırabilir miyim. ve sıvı soğutma almam şartmı?
  • unlevel U kullanıcısına yanıt
    Benim kasaya söylediğiniz parçalar sığar.
    Yalnız G3 Psu ucu ucuna sığar. Kabloları sokete taktığınızda direkt yukarı kaldırmanız gerekecek hiç arada boşluk kalmaz strix ile beraber. Strix boyuna sığar ancak enine eğer Vega 64 gibi kalınsa sığmaz. 2 slottan daha kalın kartlar sığmıyor.

    G3 kullanmış Fractal Design Core500 / Node 304 kullanıcıları mevcut.
    https://pcpartpicker.com/b/9C6scf?comment_sort=oldest

    Kullandığım kasayı sattım parça fiyatından daha fazlasını veren birisi çıktı(toplamaktan kurtuldu).

    Şimdi daha ufak kasaya daha limitleri zorlayan bir build yapacağım. Ama başlangıç için kesinlikle Fractal Design Node 304 veya Core 500 öneririm. Node 304 hava soğutma için iyidir, Core 500 ise su soğutma isteyenler için idealdir.

    Asıl itx'in kralı Louqe Ghost S1 ancak inanılmaz pahalı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • L.J kullanıcısına yanıt
    Node 304 nereden bulabilirim ki :) tr de pek satılan kasalar değil.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • L.J kullanıcısına yanıt
    Hocam neden sendeki bu Mini ITX ilgisi merak ediyorum cidden Kullandigin yerde alan mi dar, mobil mi kullaniyosun yoksa tamamen hobi-keyif olarak mi Mini ITX tercih ediyorsun? Ben tek kasada pes ettim, Mid-Tower a donsem mi diye dusunuyorum sen daha da sinirlari zorlamayi planliyosun, takdir ettim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CCaaNN

    Hocam neden sendeki bu Mini ITX ilgisi merak ediyorum cidden Kullandigin yerde alan mi dar, mobil mi kullaniyosun yoksa tamamen hobi-keyif olarak mi Mini ITX tercih ediyorsun? Ben tek kasada pes ettim, Mid-Tower a donsem mi diye dusunuyorum sen daha da sinirlari zorlamayi planliyosun, takdir ettim.
    bende bilmiyorum hocam. alandan dolayı değil, değişiklik istiyorum diyelim. h500i kullanıyorum, sıkıldım açıkcası.
  • Gt1030 gibi 50 dereceyi geçmeyen kartlarla toplanacaksa çok güzel ama rx580 (bende kullanıyorum) vs kartlar takacaksan hiç girme. Hatta apu sistem için gayet güzel ama ekran kartı işin içine girince dediğim gibi 30w çeken soğuk çalışan gt1030 vs takmayacaksan itx işine girme. Deneyimledigimden biliyorum. Gtx760 takip kapak açık kullandım pc yi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • FIRAT_G_ kullanıcısına yanıt
    Bu yanıltıcı bir ifade olmuş. Her itx kasa ve sistem için geçerli değil. Ben rtx 2070, gtx 1070, gtx 760 vs kullandım paylaştığım kasanın içinde. Ekran kartım hiçbir zaman 70 dereceyi geçmedi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • CCaaNN kullanıcısına yanıt
    Telefonda, laptopta, tv'de vb her elektronik eşyada gereksiz bir büyüklüğü eksi olarak görüyoruz. Pc kasasında da var bu benim için. Neden küçücük bir kasaya sığabilecek bir sistemi kocaman çirkin ve büyük kısmı bomboş bir dolabın içinde tutayım diye düşünüyorum. Minimalist bir yapım var ayrıca, fazla eşya sevmiyorum evde.
    Bir de söylediğiniz gibi sınırları zorlamayı seviyorum. Ayrıca Pc toplamak hobi benim için. Aslında I5 4670K ve Gtx 750ti gibi bir sistem bile yeterli benim kullanımım için. Zaten sıkılınca satıyorum yenisini yapıyorum :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • unlevel U kullanıcısına yanıt
    Nanokatalog'da var gibi görünüyor ama siteyi önermeyen çok insan var.
    https://www.nanokatalog.com/urun/fractal-design-node-304-beyaz-bilgisayar-kasasi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: L.J

    Telefonda, laptopta, tv'de vb her elektronik eşyada gereksiz bir büyüklüğü eksi olarak görüyoruz. Pc kasasında da var bu benim için. Neden küçücük bir kasaya sığabilecek bir sistemi kocaman çirkin ve büyük kısmı bomboş bir dolabın içinde tutayım diye düşünüyorum. Minimalist bir yapım var ayrıca, fazla eşya sevmiyorum evde.
    Bir de söylediğiniz gibi sınırları zorlamayı seviyorum. Ayrıca Pc toplamak hobi benim için. Aslında I5 4670K ve Gtx 750ti gibi bir sistem bile yeterli benim kullanımım için. Zaten sıkılınca satıyorum yenisini yapıyorum :)
    hay yaşa. oynadığım tek oyun dota abartı bir sisteme bile gerek yok. orta boy kasam var. rgb merakımdan dolayı almıştım ama şimdi sıkıldım değişiklik istiyorum. amacım sadece merakımı gidermek. 500 lira normalmi bu kasa için üstad. yoksa daha ucuza iş görecek kasalar bulabilir miyim?




  • unlevel U kullanıcısına yanıt
    Bizim burda beyazı 85 euro. Tamamen sizin kaç para edeceğini düşünmenize bağlı. Bana göre parasının hakkını veriyor. Tipi güzel, fanları kofti değil, parça kalitesi orta(bir dan case veya louqe değil tabi).

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: L.J

    Bizim burda beyazı 85 euro. Tamamen sizin kaç para edeceğini düşünmenize bağlı. Bana göre parasının hakkını veriyor. Tipi güzel, fanları kofti değil, parça kalitesi orta(bir dan case veya louqe değil tabi).
    nanokatalog da var. ordan ne zaman geleceğide belli değil. başka kasa önerileriniz varmı. Sharkoon, Silverstone ve Thermaltake çeşitleri daha çok var.
  • unlevel U kullanıcısına yanıt
    Thermaltake incelemedim ancak Silverstone Sugo yapacağım yakında. Çok daha ufak Node 304'e göre, 120mm su soğutma şart, toplamak daha zor. Coolermaster'ın bir itx'i var(elite 120) baya düzgün duruyor ama pek bakmadım açıkçası.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.