Şimdi Ara

ITÜ UZAY HAKKINDA bazı GERÇEKLER

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
2
Favori
733
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Konunun Etiketleri
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar, Itü uzay mühendisliğinde 3. Sınıfı bitirmiş bir abiniz-kardeşiniz olarak bu bölümü yazmayı düşünenler için bir çift lafım var. Umarım faydalı olurum.
    Öncelikle uçak mühendisliği hedefleyip tutturamayan, sonrasında ise uzay mühendisliği yazayım oradan uçağa geçerim diyenlerle sesleniyorum: BÖYLE BIR ŞEY YAPMAYIN. Her sene bu düşünceyle en az 5 kişi geliyor bölüme (benim en yakın dostum da bu kişilerden biri) ve bu kişilerden biri dahi genelde bunu başaramıyor.
    Peki bu neden böyle?
    En önemli sebebi genel olarak itü uçak mühendisliğine üniversite içi geçiş için ayırılan kontenjanın çok düşük olması. Durum böyle olunca uzay mühendisliğinden buraya ya 1 kişi alınıyor ya da kimse alınmıyor. O da ne yazık ki fakültedeki "uçağın üstünlüğu" atmosferinden dolayı bölüm birincileri oluyor. Hal böyleyken elektronik, makina gibi uçağa geçmek konusunda çok fazla rekabetin olmadığı ya da matematik, fizik, meteroloji mühendisliği gibi girip bölüm derecesine kasmanın "uçağı küçük farkla kaçırmış bir öğrenci icin" nispeten kolay olacağı bölümlere gitmek daha mantıklı duruyor bilesiniz...

    Gelelim bölümün kendisine, bölümümden "kesinlikle gelmeyin" seviyesinde memnun olmadığımı söyleyemeyeceğim fakat internet ortamlarında pek yazılmayan ve bilmeniz gereken bazı şeyler var:
    1: Akademisyen kalitesi iyi değil. Ya da en azından ülkenin iyi üniversitelerinin iyi bölümlerine göre iyi değil. Profesöründen yardımcı doçentine neredeyse tamamı (cidden neredeyse tamamı, gidin sitesinden bakın) "lisans- itü uzay, yüksek lisans- itü uzay, doktora- itü uzay" tipler. Ve bu inanın vizyon, misyon, evrensellik ve benzeri pek çok şey için dehşet bir durum. Ayrıca firmalar ve üniversite arası anlasmalar sayesinde akademisyenlerin sofrasında çok para dönüyor. Bu da onları genelde iyice bilimden uzaklastirip koltuk sevdalısı birer huysuz is adamına çeviriyor. Elbette takdir ettiğim kaliteli hocalar da var ama genelinde durum bu. Anlayacağınız akademisyen kalitesi olarak anadolu üniversitelerinden bir tık üstünde; itü içinde elektronik, bilgisayar gibi bölümlerin bir tık gerisinde, dünya capında ise çok çok yetersiz olduğunu söyleyebilirim.
    2: Üniversitenin ve fakültenin bölüme pek değer vermediğini rahatlıkla söyleyebilirim. Hemen her konuda uçak muhendisliginin gölgesi, yetim kardeşi muamelesi görmekte. İmkanların büyükleri uçağa yöneltiliyor. Bu üzücü bir durum ve ne yazık ki bölümün içinde dahi şu "uçağın üstünlügü" atmosferi varken kısa vadede değişmez gibi duruyor.
    3: Iş imkanları çok iç açıcı değil. Bir ara yükselişe geçmişti fakat şu an ülkedeki çoğu mühendislik gibi düşüşte. Piyasada 3 katmanlı bir durum var:
    Yüksek seviyeli işlerde durumunuz bir itü makineli seviyesinde olacaktır ki bu iyi diyebiliriz.
    Fakat
    Orta ve özellikle düşük seviyeleri işlerde bir işe başvuru yaptıgınizda işverenin "uzay mi pehehe uzay muzay neymiş makineci lazım bana" şeklinde sırıtarak cv'nizi çöpe atması muhtemeldir.
    Sonuç olarak ya bölümden iyi bir ortalama ve ek başarılarla mezun olup iyi bir yerde (ülkede mühendislik bazında iyi dediğimiz yer gelişmiş ülkelerde ortalama falan da ordan çok girmeyeceğim)
    işe başlarsınız. Ya da gittiğiniz her yerde uzay mühendislerinin uzay ile alakalı olmayan konularda da yetkin olduğunu elinizden geldiğince anlatmaya çalışmanız gerekecektir.

    Bütün bunları bir araya getirince yakın puan seviyelerinde Türk-Alman, Gebze teknik, Izmır yüksek teknoloji (özellikle Türk Alman'da yeni başlayan ilk 2 yılın sonunda başarılı olan öğrencilerin Almanyaya transfer olup diplomalarını oradan almalarını sağlayan sistem araştırılmalı) ya da itü içerisinde makina, elektronik ve nispeten kontrol gibi bölümlerin daha tercih edilebilir olduğunu söyleyebilirim.

    Her yerde sınav muhabbeti duyduğumdan yerleşkelerden önce, boş vakit de bulmuşken küçük bir yazı yazayım dedim. Benim gelecek sorulara yahut benzeri şeylere bakmaya muhtemelen vaktim olmayacaktır. Eğer yazı işinize yaradıysa altına bir yorum bırakıp diğer insanların da görmesini sağlayabilirsiniz.

    Her şey gönlünüzce olsun...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • başar coşkunoğlu cidden orada öğretim görevlisi mi hocam? nası biri? :D
  • hocam selamlar, itu uzay yerine gtü makine,bilgisayar yazmak ne kdar mantıklı olur ? uçak ya da uzay mühendisliğinin illa itü ya da odtü gibi köklü üniversitelerde okunmasından mı yanasınız yoksa diğer anadoludaki üniversitelerde de okunabilir mi ?
  • harbiyeliali26 H kullanıcısına yanıt
    Şimdi hocam öncelikle gebze teknik hakkında genel olarak bildiğim bikac şey var, biraz araştıran herkes bunlara erişebilir belki ama yine de ben üstüme düşeni yapayım.
    Gtü son yıllarda devletin odtü'ye alternatif olması için çokça desteklediği bir üniversite. Bunu temelde iyi araştırmalar yapabilecek bazı akademisyenleri buraya yönlendirerek ve üniversitenin yapacağı araştırmalarda bolca maddi destek vererek sağlıyor. 2. Madde 1. Maddeyi de destekliyor aslında. Bu yüzden buradaki eğitim ve ortam oldukça kaliteli. Tubitak'a hem fiziken hem manen bir yakınlığı var ki bu büyük bir artı.
    Bu noktada burada okuyan 2 tanıdığımdan bahsedicem:
    1.si makine mühendisliğinden 2.86 ortalamayla mezun olmuş biri. Bu arkadaş ilk 4-5 ay iş bulamadı-bulduklarında ya ortam sıkıntılıydı ya da asgari maaş teklif ettiler. En son 2500-3000 arası ortamı idare eder bir iş bulup girdi. Benim bildiğim öyle ekstra başarısı, sertifikasi vb de yoktu (sadece ek bir yazılım dili öğrenmisti). Anlayacağın belli ki buradan iyi olmayan bir ortalamayla, kendini pek geliştirmeden okursan iş hayatında mutlu olman zor.
    Diğer arkadasim ise 4'e geçti. Baya baya fazla ders çalışıyor ve ortalaması 3.2 . Bölümün çok zor olduğunu söylüyor, ınternette biraz bakındım herkes bu görüşte. Fakat bu zorlamanın boş bir zorlama olmadığını ve öğrencileri doldurduklarını söylüyor. -(Makinede de zor ve detaylı bir eğitim var ama bu bilgisayarda 1 tık daha üst seviye seviyede sanırım.) Dediğine göre bölüm kendine baya resmi vizyon olarak falan MIT 'yi örnek alıyormuş, oradaki dökümanlara benzer dökümanlar kullanıp benzer ödevler vermeye çalışıyorlarmış. Kulağa hoş geliyor, fakat çok da derinini bilemiyorum. Is olarak da büyük oranda senin kendi gayretine bakıyor ama piyasanın mezunlardan memnun olduğundan imkanların iyi olduğunu söylüyor.
    Şimdi ben bu ikisini uzay ile kıyaslarsam makinenin eğitiminin hocaları sayesinde bir tık iyi olabileceğini düşünüyorum fakat iş imkanı olarak da biraz geride olduğundan gönül rahatlığıyla yaz diyemem. Ne amaçlarla okuyorsun bilemiyorum. Calısıp iyi bir dereceyle mezun olursan zevk alıp iyi kazanacağın işler bulabilirsin ama ortalaman 3'ün altında kalırsa işler itü uzaya nispeten biraz daha sıkıntıya girebilir. Bu karşılaştırmada bi ders içerikleriyle beraber ders programlarını detaylıca incelemeni öneririm.
    Bilgisayar ile kıyaslarsak da en başta ılgın alakan geliyor tabi malum oldukça farklı bölümler. Eğitim konusuna yukarda değindim. Maaş konusunda ise benzerdirler diye düşünüyorum.
    Genel olarak itü ve gtü öğrenci kalitesi arasında 1.si lehine bir fark var. Bunun itü tarafında avantajı daha kaliteli insanların seni ileri taşıma ihtimali. Gtü tarafinda ise derece yapma ihtimalin daha fazla.
    Artık bunlar içerisinde nihai karar sana kalıyor,
    Iyi günler...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Üzgünüm dediğiniz kişiyi çıkaramadım :(

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Itüuzay I kullanıcısına yanıt
    aslinda pilot olmak hedefim, muhendislik icin ucak ve uzay cok ilgimi cekiyor. 18 inde sonuclar gelince ne yapacagimi kararlastiracagim hocam, tesekkurler 😄

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Merhaba hocam buralarda mısınız? Bir şeyler sormak istiyordum da.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Selamlar bu yorumu 2015 mezunu savunma sanayide çalışan bir uzay mühendisi (yüksek havacılık mühendisi) bir büyüğün olarak yazıyorum.

    Bölümün hocaları bir kere çoğunlukla uçak mühendisidir. (Rüstem, Zahit, Cuma ve Fırat hoca gibi). Ve itü de uzay müh alanında doktora ve yüksek lisans eğitimi yoktur. Uçak ve uzay müh. yüksek lisans ve doktora programı vardır.

    Sen okuduğun bölümün ne kadar iyi bir bölüm olduğunun farkında değilsin.

    Uçak sektöründe çalışmak istiyorsan elinde envai çeşit kaynak var biraz oku. RC uçak yapınca uçak mühendisi olunmuyor. ;)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu arada uzay mühendisi olarak ilk iş görüşmelerinde Tümosan, ford ve Arçelik görüştüğüm firmalardı.

    “uzay mi pehehe uzay muzay neymiş makineci lazım bana" şeklinde sırıtarak cv'mi çöpe atan olmadı.

    Cv’nize size değer katacak işler, yetenekler eklememişseniz işiniz çok zor...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aerosoldreams kullanıcısına yanıt
    hocam merhabalar ben de havacılık ve uzay mühendisliğinde okuyorum, bölüme seneye başlayacağım. Klasik olacak ama bu geliştirme adı altında neler önerebilirsiniz? İş mülakatlarında avantaj sağlayacak olan şeyler nedir? Bölüm için hangi kaynakları önerirsiniz?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: harbiyeliali26

    hocam merhabalar ben de havacılık ve uzay mühendisliğinde okuyorum, bölüme seneye başlayacağım. Klasik olacak ama bu geliştirme adı altında neler önerebilirsiniz? İş mülakatlarında avantaj sağlayacak olan şeyler nedir? Bölüm için hangi kaynakları önerirsiniz?
    Bölüm kendi içerisinde dallara ayrılıyor. Hepsine hakim olman zaten zor. Yapı, aero, kontrol, itki, ısı gibi alanlardan hangisi üzerine tez çalışacaksan o alanda kendini geliştirmeye gayret et. Mesela yapısal alanda ilerleyeceksen abaqus, patran gibi programlardan bir tanesine hakim olman büyük avantaj. Yine katı modelleme için unigrapcs ve catia bilmen önemli. İngilizce bildiğini belgelemen de çok önemli (toefl, ielts, tba gibi sınavlar).

    Bunun dışında Kaya Şahin - Uçaklar ve Helikopterler kitabını bulabilirsen çok güzel bir kitaptır. Uçağı ve helikopteri öğretir.

    Bu arada ileride iş başvurusu yapacağın zaman 1 sayfalık olabildiğince sade ve işverenin seni 1-2 dk da tanımasına olanak tanıyacak bir özgeçmiş hazırlamanı öneririm.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aerosoldreams -- 17 Temmuz 2020; 15:15:40 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • aerosoldreams kullanıcısına yanıt
    Hocam cok tesekkurler onerileriniz icin. Malum gunumuzde laptoplar oldukca pahali ekonomik olarak bilgisayar bulmak da zor, herkes laptop almak icin eylul ayini beklememi onerdi siz ne onerirsiniz ? Hemen mi almaliyim yoksa beklemeli miyim?

    Bolumde okuyan arkadaslarima sordugumda da 16gb ram 512 gb ssd ve gtx 1660 serisi olmasi cok isime yarayacagini söylediler. Lenovo legion, monster tulpar modellerini de onerdiler. Ram ve ssd parcalarini yukseltmek daha az miktarda mi tutar yoksa yuksek halde almak daha mi iyidir sizce?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.