Şimdi Ara

İTÜ Enerji Enstitüsünün Çikolatayla Çalışan Motorsikleti Gerçekmiş!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
833
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yakında zamanda televizyonlarda görmeye başladığımız Metro reklamını hepiniz izlemişsinizdir.Reklamın sloganı ise “İTÜ Enerji Enstitüsü tarafından geliştirilen Metrosiklet”.Reklamı ilk izlediğimde espri olarak kullandıklarını sanmıştım fakat durum böyle değilmiş .

Çoğu insanın arasında dalga konusu bile olduğunu tahmin edebiliyorum.”Ne’li çikolata atsak çalışıyo?-Sütlü mü Karamelli mi?” gibisinden . Gerçekten de İTÜ Enerji Enstitüsü Metro ile çalışan motosiklet yapmayı başarmışlar ve modifiye ettikleri motosiklet Türkiye’de sadece 2 tane bulunan güçlü bir yarış motosikletiymiş..Ama nasıl yapmışlar ?

İTÜ Enerji Enstitüsünün Çikolatayla Çalışan Motorsikleti Gerçekmiş!

Ülker‘in yine bir Metro reklamında İTÜ Enerji Enstitüsü ile işbirliği yapmış eliptik bisiklet ile elektrik üretip bu elektrikle reklam filmini çekmişlerdi.İşte bu projenin sonunda İTÜ Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Altuğ Şişman Ülker’e bir teklifte bulunmuş.”Çikolata ile çalışan motosiklet yapsak nedersiniz?“.Ülker yetkilileride bu teklife olumlu yaklaşınca projeyi yapmaya koyulmuşlar.10 bilim insanı 6 ay sürede bu projeyi bitirmiş.
    Peki sistem nasıl işliyor? Sitemin işleyişi çikolatada fazlasıyla bulunan şeker ve yağdan gelen enerjiyle çalışıyor.İnsan vücudu gibi yani.Fakat şeker ve yağ büyük moleküller (hidrokarbon) olduklarından doğrudan motorda yakılamıyor.Bu yüzden öncelikle çikolata Piroliz Reaksiyonuna sokuluyor.Çikolata öncelikle oksijensiz bir kaba konuluyor ve burada yüksek bir ısıya (600 °C) maruz bırakılıyor.Böylece hidrokarbonlar ayrılmaya başlıyor ve kapta metan, propan, bütan ve hidrojen gibi moleküller gözleniyor. Bu moleküllerin karışımı olan bir gaz elde ediliyor.Motoru çalıştıracak olan yakıt bu gaz karışımı yani.Peki, ısı enerjisini nereden alıyoruz diyeceksiniz. Motosikletin silindirinden egzoza giden gazın sıcaklığı yaklaşık 600 derece. Dolayısıyla egzoza verilen bu 600 derecedeki sıcak gaz Piroliz süreci için gerekli ısı enerjisini sağlıyor.Ar-Ge uzmanı Ersoy Akkartal şöyle diyor : “Egzoz gazındaki ısı enerjisiyle egzozu kestik, motosiklette egzozun yerini alacak bir reaktör yaptık. Bu reaktörün içine çikolataları koyuyorduk. Bu çikolatalar egzozun ısısıyla oksijensiz ortamda piroliz reaksiyonuyla gazlaşıyordu. Hidrokarbonlar kırılıyor ve onu motosiklete gönderiyordu.”
    Tabii iş bu kadarla bitmiyor. Bu gaz karışımıyla çalışır durumda olmayan motosikletin her yerinin modifiye edilmesi gerekiyor. Bu noktada da devreye Elektromekanik Ar-Ge Uzmanı Ersoy Akkartal ve Endüstriyel Tasarım Uzmanı Harun Ahmet Aksoy girmiş. Süreçte bazı aksaklıklar olsa da, ilk denemede motor çalışmasa da ekip inanç ve kararlılıkla çalışmayı altı ayda tamamlamışlar.

Ne kadar yakıyor bu alet ?
    1 kilo metro ile 1 km yol yapabiliyor. Bu motosikletin sadece Metro enerjisi ile çalışacak şekilde tasarlandığını belirten Prof. Dr. Şişman, motosikletin teknik özellikleri ile ilgili şu bilgileri veriyor: “Motosiklet, 24 adet Metro ile 1 km yol gidiyor, 5 saniyede 100 km/saat hıza erişiyor. 1 kg Metro kendi ağırlığının 320 katı ağırlığındaki motosikleti 1 km götürebiliyor. Motosiklet, yaklaşık olarak saatte 120 km hıza ulaşabiliyor.”
    Prof. Dr. Altuğ Şişman : “Bu proje ile amacımız alternatif bir enerji olarak çikolatayı göstermek değil enerji üretiminde piroliz reaktörü uygulamasına dikkat çekmek.” diyerek sözlerini bitirmiş.Bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi gözüken bu fikirde gerçekleştirildi.Bakalım daha neler göreceğiz .
    METROSİKLET BELGESELİ

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .Supremacy. -- 28 Şubat 2013; 13:38:46 >

• Merak ediyorum acaba metrodan enerji elde edebilmek için ne kadar enerji tükettiler. Bu milletin Profu bile boş adam.
  • he la gerçekmiş ya o
  • quote:

Orijinalden alıntı: -TRioN-

Merak ediyorum acaba metrodan enerji elde edebilmek için ne kadar enerji tükettiler. Bu milletin Profu bile boş adam.

Bu milletin Profu bile boş adam.
  • Adamlar yanmış kızartma yağıyla yakıt yapıyorlar. Metro'yla mı yapamayacaklar ?
  • Alternatif yakıtlara alternatif.
  • deposu kaç kilo alacak 1depo çikolata koy 5km git bide karnın acıkır birazını yersen yarı yolda kalırsın :D
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: seco917

Alternatif yakıtlara alternatif.

hocam hesapladım litresi 12 tl ye geliyo benzin daha karlı
  • quote:

Orijinalden alıntı: -TRioN-

Merak ediyorum acaba metrodan enerji elde edebilmek için ne kadar enerji tükettiler. Bu milletin Profu bile boş adam.

Aferin sana pikacu
  • Çikolatayı yedikten sonra bunun deposuna mıçsak yine çalışırmı
  • ben hala inamış değilim ezgsozu kestik de çikolatayı orda ısıtıyozda bence hala bir tarafında benzin falan var bu motosikletin
  • quote:

Orijinalden alıntı: .Supremacy.

quote:

Orijinalden alıntı: seco917

Alternatif yakıtlara alternatif.

hocam hesapladım litresi 12 tl ye geliyo benzin daha karlı

Eniştemin kullandığı Mercedes Actros'u benzine çevirsek daha ucuza yürür hocam.

• quote:

Orijinalden alıntı: sifujack

sidikle çalışan motorsiklet ( sidiksiklet) yapsınlar ellerini öpeyim

• booooş

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Prof dr Şişman
  • 1 kilo metro daha pahalıdır 1 litre benzinden, dizelden, fuel oilden, tütün kolonyasından vs.

Metroyu insana yedir altına bisiklet ver çok daha verimli ve ucuz
  • 1 kilo metro ile 1 km yol ha bu motoru yapan bilim adamları işsizlerin bayrak taşıyanı.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.