Şimdi Ara

İstanbul 3. Havalimanı (Ana Konu)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
177
Cevap
5
Favori
19.711
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İstanbul 3. Havalimanı (Ana Konu)

    İstanbul 3. Havalimanı (Ana Konu)

    ISTANBUL GRAND AIRPORT

    Üçüncü Havalimanı, İstanbul'da Karadeniz'in Avrupa yakasındaki Yeniköy ile Akpınar köyleri arasındaki alana yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli birbirinden bağımsız altı pistli olacak şekilde yapılacak havalimanı. İhaleyi 3 Mayıs 2013'de 22 milyar 152 milyon Euro'luk Cumhuriyet tarihindeki en yüksek teklifle Cengiz-Kolin-Limak-Kalyon-Mapa OGG (Ortak Girişim Grubu) kazandı. Havalimanı'nın ilk etabı 29 Ekim 2018'de IATA uçuş tarife döneminde hizmete girecek. Projenin temeli 7 Haziran 2014 tarihinde atılmıştır. Projedeki 4. etabın bitmesi ile Atlanta Havalimanı'nı geçerek dünyanın en yüksek kapasiteli havalimanı olması beklenmektedir.


    Atatürk Havalimanı'nın kapasite yetersizliği yüzünden 13 Ağustos 2012 tarihinde Bakanlar Kurulu yeni havalimanı'nın bulunacağı bölgeye karar verdi.

    İstanbul Bölgesel 3. Havalimanı Ulaştırma Bakanlığı'nın proje verdigi addır. Henüz resmi olarak havalimanı'nın ismi belli olmasa da Pilot Vecihi Hürkuş ve Mevlana adlarının havalimanına verilmesi teklif edildi.

    İHALE SÜRECİ

    İhale 24 Ocak 2013 tarihinde açılıp 3 Mayıs 2013 günü sonlandırıldı. İhaleye TAV, Alarko, IC, Limak, Makyol ve Varyap Holding ilgi gösterdi. İhale yüzde 20 özkaynak zorunluluğu öngördü. İşletme süresi 25 yıl olarak sabitlendi. İhale hazırlığının bu boydaki bir proje için kısa olduğu fikri uzmanlar tarafından dile getirildi. Sabancı Holding katılmaktan vazgeçti.

    İHALE SONUCU

    Türkiye tarihinin en büyük ihalesi oldu. İhale 3 Mayıs 2013 günü saat 10.00'da Esenboğa Havalimanı Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirildi. İlk turda en büyük teklifi Fraport şirketi verdi. İhaleyi 22 milyar 152 milyon Euro ile Cengiz-Kolin-Limak-Kalyon-Mapa OGG (Ortak Girişim Grubu) kazandı. KDV dahil 6 saat süren 96 turlu ihaleden devlete 26 milyar 142 milyon Euro gelir çıktı. İhale tutarı ve yapı maliyetinin yüksek boyutu yüzünden dış finansmanda zorluk çıkabileceği tahmin ediliyor.

    SÖZLEŞME İMZALANMASI

    3 Mayıs 2013 tarihinde yapılan ihaleyi Cengiz-Kolin-Limak-Kalyon-Mapa OGG’nin (Ortak Girişim Grubu) kazanmasının ardından sözleşmenin DHMİ'nin 80. kuruluş yıldönümü olan 20 Mayıs 2013 tarihinde imzalandı.

    İNŞAAT SÜRECİ

    Havalimanı hakkında yürütülen çalışamlar devam etmektedir. İnşaat süreci 4 etaptan oluşacak:

    İstanbul 3. Havalimanı (Ana Konu)
    1. A Etabı (2018)

    ●2 adet bağımsız paralel pist (3750m*60m)
    ●3 adet parelel taksirut (3750m*45m)
    ●Yüksek hız ve bağlantı taksirutları
    ●Apron
    ●Terminal binası
    ●Hava trafik
    ●Haberleşme ve meteroloji sistemleri
    ●diğer hizmet binaları ve sistemler

    İstanbul 3. Havalimanı (Ana Konu)
    1. B Etabı (2020)
    ●Akpınar yerleşimi tarafına 1 adet bağımsız pist (3750m*60m)
    ●1 adet paralel taksirut (3750m*45m)

    İstanbul 3. Havalimanı (Ana Konu)
    2. Etap (2022)
    ●1 adet bağımsız doğu-batı pisti (3750m*60m)
    ●1 adet paralel taksirut (3750m*45m)
    ●Helikopter hangarı inşası ve park yeri
    ●Kurtarma ve yangınla mücadele alanı
    ●İlave bir hava trafik kontrol kulesi

    İstanbul 3. Havalimanı (Ana Konu)
    3. Etap (2022)
    ●2. Terminal binası
    ●1 adet kuzey-güney pisti (3750m*60m)
    ●1 adet paralel taksirut (3750m*45m
    ●Mevcut kargo ve destek tesislerinin genişletilmesi
    ●Proje Alanının doğu kısmında ilave bakım ve destek tesisleri

    İstanbul 3. Havalimanı (Ana Konu)
    4. Etap (2028)
    ●1 adet bağımsız paralel pist (3750m*60m)
    ●1 adet parelel taksirut (3750m*45m)
    ●Terminal 1 in kuzeyine konuşlandırılacak bir uydu terminal
    ●Mevcut kargo ve destek tesislerinin genişletilmesi
    ●Temel İnşaat Faaliyetleri

    PLANLAMA

    150 milyon yolcu kapasiteli yeni havalimanı İstanbul'un Avrupa Yakası'nda 2018'de ticari uçuşlara başlaması bekleniyor. İlk etabının yer tesliminin ardından 42 ay içinde tamamlanacak. Dördüncü aşamanın sonunda havalimanın toplam 6 pisti olacak. Pist başı saatlik kapasitesi 19 iniş ya da kalkıştır. Pistlerin uzunluğu 3500 metre olacak. Apronun kapasitesi 500 uçak olacak.

    Havalimanı dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380'e uygun olacak. Yolcu kapasitesi 90 ile 150 milyon yolcu arasında olacak. Yapım maliyeti 10,247 milyar Euro tutması bekleniyor. Öngörülen 77 kilometre karelik alanı ile ilk etap tamamlandığında Dammam Kral Fahd Havalimanı ve üç ABD havalimanı'ndan sonra dünyanın beşinci büyük havalimanı olacak.

    PROJENİN MALİYETİ

    Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılması plananan havalimanın tüm bağlantıları ile beraber maliyeti yaklaşık 10,2 milyar Euro'dur.

    ULAŞIM

    Üçüncü havalimanı karayolu taşımacalığında Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile entegre olacak. Raylı sistem olarak, Yüksek Hızlı Tren ile havalimanındaki aktarma istasyonunda sonlanacak. Terminal, raylı sistem aracılığı ile Taksim'e bağlanacak. Bu raylı sistem, eski demir yolu hattının güzergâhından geçirilecek. Toplu taşıma aracılığıyla İstanbul'un tüm bölgelerinden ulaşım sağlanacak. Taksim'den havalimanına 15 dakikada ulaşılacak.

    İstanbul 3. Havalimanı (Ana Konu)

    İstanbul 3. Havalimanı (Ana Konu)

    İstanbul 3. Havalimanı (Ana Konu)

    İstanbul 3. Havalimanı (Ana Konu)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elma -- 30 Mayıs 2018; 2:44:16 >







  • 3. HAVALİMANININ TEMELİ HAFTA SONU ATILIYOR

    Türkiye'nin merakla beklediği 3. havalimanı için geri sayım başladı. Temel atma töreni hangi gün, saat kaçta yapılacak? İşte detaylar...


    Türkiye'nin merakla beklediği 3. havalimanı için geri sayım başladı. Temel atma töreni 7 Haziran Cumartesi günü saat 14:30'da yapılacak.

    Geçtiğimiz yıl 3 Mayıs'ta gerçekleştirilen ihale sonucu 22 milyar 152 milyon avroluk bedelle Cengiz-Kolin-Limak-Kalyon-Mapa OGG'nin (Ortak Girişim Grubu) yapım ve işletim hakkı kazandığı 3. havalimanı için ilk adım Cumartesi günü atılıyor.

    İhalenin ilk gününden itibaren gündemden düşmeyen ve mahkeme kararlarıyla sık sık gündem oluşturan 3. havalimanının Cumartesi günü saat 14:30'da atılacak temel atma törenine Başbakan Erdoğan da katılacak.

    Daha önce 19 Mayıs'ta yapılacağı açıklananan temel atma töreni Soma faciasından dolayı ertelenmişti.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın temel atma töreninde yapacağı konuşmada yeni havalimanının adnı da açıklaması bekleniyor.




  • İstanbul 3. Havalimanı (Ana Konu)


    3. HAVALİMANI İÇİN YARIN TARİHİ GÜN

    Tüm dünyanın yakından ilgilendiği Türkiye'nin en değerli projelerinden biri olarak gösterilen üçüncü havalimanı için ilk kazma yarın vurulacak.


    Yapım kararı alnındığı günden bu yana çeşitli tartışmalara sebep olan 3. havalimanının temelini yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan atacak. Proje tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olması planlanıyor. Projenin yaklaşık maliyeti 10 milyar 247 milyon Euro olarak açıklandı. İstanbul'u dünyanın merkezine oturtacağı belirtilen bu projenin 2018'de tamamlanması hedefleniyor.

    VECİHİ HÜRKUŞ İLE MEVLANA İSİMLERİ ÖN PLANDA

    3. Havalimanının ismi henüz muamma, Başbakan Erdoğan yarın yapılşacak törende bu ismi açıklayacak. İnşaat çalışmalarının 24 saat esasına göre yapılacağı yeni havalimanının ismi şimdilik İstanbul Grand Airport (Büyük Havaalanı) olarak geçiyor. Ancak edinilen bilgilere göre havalimanına verilecek ismin Türkiye tarihinin önemli pilotu olarak yer alan Vecihi Hürkuş veya Mevlana olacağı belirtiliyor. Öte yandan üçüncü havalimanının tamamlanmasıyla birlikte 2021 yılında Atatürk Havalimanı'nın akibetinin ne olacağı ise henüz kesinlik kazanmadı.

    YILDA 150 MİLYON YOLCU KAPASİTELİ

    Havalimanı inşaatı sona erdiğinde yıllık 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. İnşaatında kullanılacak demir çelik miktarının 350 bin tona, alüminyum malzemenin 10 bin tona, camın ise 415 bin metrekareye ulaşması beklenen proje, 4 etapta tamamlanacak.

    Yeni havalimanı tamamlandığında 165 yolcu köprüsü, terminaller arasındaki ulaşımın raylı sistemle yapıldığı 4 ayrı terminal binası, 3 teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, 8 kontrol kulesi, her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun müstakil 6 pist, 16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6,5 milyon metrekare büyüklü ğünde apron, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminali, devlet konuk evi, yaklaşık 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark, havacılık tıp merkezi, oteller, itfaiye ve garaj merkezi, ibadethaneler, kongre merkezi, güç santralleri, arıtma ve çöp bertaraf tesisleri gibi yardımcı tesislerden oluşacak.

    Kolin, Cengiz, Limak, Kalyon ve Mapa konsorsiyumunun kazandığı ihalenin ardından bölgede çalışmalar büyük bir hızla yürütüldü. Havalimanı arazisi içerisinde kalan tapulu arazilerin kamulaştırma çalışmaları tamamlandı. Projenin hayata geçmesiyle Türkiye, Avrupa'nın en önemli ulaşım merkezlerinden biri olacak. Başta istihdam olmak üzere oluşturacağı önemli ekonomik katkının yanı sıra birç ok boyutu ile değer oluşturacak bu proje Türkiye'nin gözesi olacak.

    İLKLERİN PROJESİ

    Yatırım kapsamında 25 bin araç kapasiteli otopark, Avrupa'nın en büyük havalimanı otoparkı olma özelliğine de sahip olacak. Bununla birlikte, geliştirilecek havalimanı şehri kapsamında oteller, hastaneler, ibadethaneler ve diğer karma yapılar yer alacak.

    Havalimanına ulaşım, eş zamanlı projelerle sorun olmaktan çıkarılacak. Bölgeye ulaşım, metro hatları ve duble yollarla kolaylaşacak. 2018'e kadar projeyle birlikte tamamlanacak olan metro bağlantısı, Kuzey Marmara Otoyolu ve hızlı tren projeleri ile birlikte havalimanına ulaşım kolaylaşacak. Bu dev proje aynı zamanda İstanbul'un 'Global hava köprüsü' olacak.




  • Bu açılınca atatürk havalimanı kapatılmaz umarım...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ziel34

    Bu açılınca atatürk havalimanı kapatılmaz umarım...

    kapatılıp yerine avm yapılabilr
  • İstanbul 3. Havalimanı (Ana Konu)


    "TÜRKİYE TRANSİT MERKEZİ OLACAK"

    Başbakan Başdanışmanı Binali Yıldırım, İstanbul'da temeli bugün Başbakan Erdoğan tarafından atılacak üçüncü havalimanı projesiyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

    "ALMANYA'YI FRANKFURT, TÜRKİYE'Yİ 3'ÜNCÜ HAVALİMANI UÇURACAK"


    Yıldırım, "Almanya'yı Frankfurt havalimanı kalkındırdı, bu havalimanı da Türkiye'yi uçuracak. Bir çukur verdik, 100 milyar TL aldık, üzerine de 150 milyon yolcu kapasiteli havalimanını bonus olarak alacağız" dedi.

    TRANSİT GEÇİT MERKEZİ

    Yıldırım; üçüncü havalimanının, Ortadoğu, Uzakdoğu, Orta Asya ve Atlantik ötesi uçuşların transit geçiş merkezi haline getirileceğini söyledi.

    "SÜPER LİGE ÇIKARACAK"

    Binali Yıldırım, üçüncü havalimanına yönelik eleştirilere şöyle yanıt verdi;

    "Türkiye'nin geleceğinin projesidir. Türkiye'yi süper lige çıkaracak bir projedir. Türkiye havacılıkta merkez olacak. 2003 yılında transit yolcu sayısı İstanbul Havalimanı'nda 1 milyonun altındaydı. Şu anda 15 milyonu aşıyor. Avrupa'da ABD'de havacılık yerinde sayıyor. ABD'de yüzde 1 küçülme var, Avrupa'da 0.5 büyüyor. Türkiye'deki geçen yılki büyüme yüzde 15,5.

    "HAVAALANI BONUS"

    "Türkiye transfer merkezi olacak. Bu, Türkiye'nin uçması demek. Ortadoğu'dan, Uzakdoğu'dan, Avrupa'dan, Atlantik ötesinden transferler Türkiye üzerinden olacak. Bugün Almanya nasıl kalkınıyor? Frankfurt ve Münih havaalanıyla kalkınıyor. Artık transferler doğuya kayıyor. 1971'de havacılığın merkezi ABD idi. 80'de Avrupa'nın batısı, 90'da Akdeniz ortaları, şimdi Türkiye. 9 milyar Euro yatırım yapılacak. 22 milyar Euro da 25 yıl içinde ilave edilecek. İşin özü bir çukur verdik 100 milyar TL para aldık. Bir de 150 milyon kapasiteli havalimanı bonus olarak aldık. Kamu özel ortaklığı ile yapılan dünyadaki en büyük projedir."




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Revv.0

    quote:

    Orijinalden alıntı: ziel34

    Bu açılınca atatürk havalimanı kapatılmaz umarım...

    kapatılıp yerine avm yapılabilr

    İnşallah olmaz öyle bir şey merkezin dibindeki havalimanını kapatmak hangi akla mantığa sığar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ziel34


    quote:

    Orijinalden alıntı: Revv.0

    quote:

    Orijinalden alıntı: ziel34

    Bu açılınca atatürk havalimanı kapatılmaz umarım...

    kapatılıp yerine avm yapılabilr

    İnşallah olmaz öyle bir şey merkezin dibindeki havalimanını kapatmak hangi akla mantığa sığar

    burası Türkiye
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Revv.0

    quote:

    Orijinalden alıntı: ziel34


    quote:

    Orijinalden alıntı: Revv.0

    quote:

    Orijinalden alıntı: ziel34

    Bu açılınca atatürk havalimanı kapatılmaz umarım...

    kapatılıp yerine avm yapılabilr

    İnşallah olmaz öyle bir şey merkezin dibindeki havalimanını kapatmak hangi akla mantığa sığar

    burası Türkiye

    Resmen rezillik git dağın başına havalimanı yap ve merkezdeki havalimanını kapat kaç milyon kişi ulaşında eziyet çekcek ben dahil o havalimanîna

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bekliyoruz, umarım hayırlı olur.
  • Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal: "Apronun büyüklüğü 76,5 milyon metrekare olarak yani Atatürk Havalimanından 7 kat büyük. Ayrıca apron 500 uçak kapasiteli ve terminal binasında 165 yolcu köprüsü olacak. Otopark kapasitesi ise 70 bin araçlık olacak."
  • İstanbul 3. Havalimanı (Ana Konu)

    İstanbul 3. Havalimanı (Ana Konu)

    İstanbul 3. Havalimanı (Ana Konu)

    İstanbul 3. Havalimanı (Ana Konu)

    İstanbul 3. Havalimanı (Ana Konu)

    İstanbul 3. Havalimanı (Ana Konu)

    İstanbul 3. Havalimanı (Ana Konu)

    İstanbul 3. Havalimanı (Ana Konu)




  • yürü be kim tutar seni
  • Hayırlı uğurlu olsun.Türkiye'nin Dünya'nın en güçlü ilk 10 devleti arasına sokacak projedir bu.En kısa sürede açılması dileğiyle...
  • SON DAKİKA! İlk etap 29 EKİM 2017'de açılacak. İlk yıl 70-90 milyon yolcuya hizmet vermesi bekleniyor.
  • gündüz vakti havai fişek atılan ve başbakanın, " bu milletin "a..na koyacağız" diye küfreden bir işaadamıyla yanyana sırıtarak poz verdiği açılış töreni... ve akp nin kiraladığı minibüslerle gelmiş ordaki kuru kalabalık



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dekareme -- 7 Haziran 2014; 18:13:44 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: WILDBOYS

    yürü be kim tutar seni



    http://www.samanyoluhaber.com/ekonomi/Benzine-odedigimiz-5-liranin-3-lirasi-vergi/1053187/




  • İstanbul 3. Havalimanı (Ana Konu)


    3. HAVALİMANI TEMEL ATMA TÖRENİ

    Yapımı tartışılan üçüncü havalimanının bugün temel atma töreni gerçekleşiyor. Başbakan Erdoğan 3. havalimanı projesinin temel atma törenine katıldı.


    Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu adına temel atma töreninin açılış konuşmasını yapan Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Celal Koloğlu, desteklerinden dolayı Başbakan Erdoğan'a teşekkür etti.

    Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım, "Bu Havalimanı ile Türkiye Afrika'nın, Asya'nın buluştuğu bir ülke haline geliyor" ifadelerini kullandı.

    Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise "Bugün bizim için, halkımız için, Türkiye için, İstanbul için tarihi bir gün. Dış hatlarda 60 olan uçuş noktamız 246'ya yükseltildi. Dünya havacılık sektörü yüzde 5 büyürken Türkiye'de havacılık sektörü yüzde 15 büyüdü. İstanbul'da bir yılda yolcu sayısında 11 milyon artış olmuştur. Türkiye havacılık sektöründe dünyanın en dikkat çekici ülkesi olmuştur. Bu proje İstanbul'u dünyanın en iyi havalimanı haline getirecektir. En önemlisi bu projenin devletin kasasından kamulaştırma hariç bir kuruş çıkmadan gerçekleştirilmesidir" şeklinde konuştu.

    Başbakan Erdoğan açılış töreninde yaptığı konuşmada, "İstanbul bugün tarihi günlerinden birini yaşıyor. 6 kıtanın, bütün dünyanın en büyük havalimanı burada yükselmeye başlıyor. Buna şahitlik ediyor olmanın iftiharı içindeyim. Bu proje Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden biri olma özelliğini taşıyor. Bu havalimanı 76 buçuk milyon metrekarelik bir alan üzerine kuruluyor. Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden bu havalimanında 80 bin kişi istihdam edilecek. Bu millete bu yakışır, bu ülkeye bu yakışır. Burada sadece bir havalimanı değil adeta büyük bir şehir inşa ediyoruz" dedi.

    "Çevreci, yeşil, sosyal altyapısıyla dünyanın en modern havalimanını Türkiye'ye kazandırmış olacağız" diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu havalimanı Doğu ile Batı, Kuzey ile Güney arasında çok önemli bir merkez haline gelecek. Bu havalimanı kamu kaynakları ile değil, özel sektörün kaynakları ile inşa edilecek. Bu havalimanı ile Türkiye'nin ticareti ve ekonomisi daha da canlanacak. Bu havalimanı sayesinde kamuya çok önemli bir kaynak kazandırmış oluyoruz. 2014 yılının Mayıs ayında bazı Gezi zekalılar türedi. Bunları havalimanını hazmedemediler. Türkiye'yi hala 12 yıl önceki gibi görmek istiyorlar. Biz ise Türkiye'nin marka olduğu günleri istiyoruz. " ifadelerini kullandı.

    3. HAVALİMANININ ADI NE OLACAK?

    Geçtiğimiz yıl ihalesi yapıldığı günden bu yana sürekli tartışmalara konu olan 3. Havalimanı Projesi'nin temeli bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı görkemli bir törenle yapıldı.


    29 Ekim 2017 tarihinde ilk etabın açılacağını söyleyen Başbakan Erdoğan'ın dünyanın en büyüğü olması planlanan havalimanının ismini de açıklaması bekleniyordu. Bugüne kadar öne çıkan isimler arasında Vecihi Hürkuş ve Mevlana isimlerinin olduğu biliniyordu. Herkes Başbakan'ın havalimanının ismini açıklamasını beklerken Başbakan Erdoğan, 3. Havalimanı'nın ismi konusunda herhangi bir açıklamada bulunmadı.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın inşa edilecek 3. Havalimanı'nın ismi konusunda herhangi bir açıklama yapmaması "3. Havalimanı'nın adı ne olacak?" tartışmalarının devam edeceğini gösteriyor.

    "ZAFER ANITI İNŞA EDİYORUZ"

    Temel atma töreni sırasında konuşan Başbakan Erdoğan 3. havalimanı projesiyle bir zafer anıtı inşa edildiğini belirterek, "Bu proje Türkiye'nin artık nerelere ulaştığını, neleri başardığını gösteriyor. Bugün temelini atacağımız proje şimdiye kadarki yaptığımız tüm projeleri taçlandıracak. Bugün biz bir havalimanı değil, aslında bir zafer anıtı inşa ediyoruz. Biz sadece havalimanı değil, milletin özgüvenini inşa ediyor, asırlar süren o mutsuzlukları, kırgınlıkları, karamsarlığı bugün artık tamir ediyoruz" dedi.

    3. HAVALİMANIN AÇILIŞ TARİHİ BELLİ OLDU

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün temel atma töreni düzenlenen 3. Havalimanı'nın ilk etabının 29 Ekim 2017 tarihinde açılacağını açıkladı.

    CUMHURİYET BAYRAMI'NDA AÇILACAK


    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, temel atma öncesi havalimanının ilk etabının ne zaman açılacağını da belirtti: "Bu proje Yavuz Sultan Selim köprüsüyle bütünleşecek. Raylı sistemle bütünleşecek. Şehir merkezine 'shutle' denen sistemle bağlanacak. ilk etap 70 ila 90 milyon yolcuya hizmet verecek. Açılışı da 29 Ekim 2017. 3,5 yıldan daha kısa sürede açılacak."

    İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesinde 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklifi, 22 milyar 152 milyon Euro artı KDV ile Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu vermişti.

    ALMANLAR 3. HAVALİMANI'NI GÜNDEME TAŞIDI

    Alman haber ajansı DPA, Türkiye'de son dönemde ardı ardına hayata geçirilen ya da çalışmalarına başlanan önemli proejelere ilişkin yayımladığı haberde, İstanbul'daki '3. Havalimanı Projesi'ne geniş yer ayırdı.


    DPA yayımladığı haberde, Türkiye'nin, kuruluşunun 100. yıl dönümünde dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına yer almak istediği, bunun için de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dev alt yapı projelerini hızlandırdığı belirtildi.

    Bunlardan en iddialısının ise dünyanın en büyüğü olacağı belirtilen İstanbul'un kuzeyinde yapılacak yeni havalimanı olduğu ifade edilen haberde, ‘’Berlin, yeni havalimanın hayalini kurarken İstanbul’da gerçekler ortaya koyuluyor. Tüm mega projeler gibi Başbakan Erdoğan bunu da kendi konusu yaptı’’ denildi.

    Burada, yılda 150 milyon yolcuya hizmet verileceğine işaret edilen haberde, ‘’Karşılaştırırsak Almanya’nın en büyük dağıtım noktası Frankfurt Havalimanı geçen yıl toplam 58 milyon yolcuya hizmet verdi’’ ifadesi kullanıldı.

    Haberde, Türkiye'deki bazı gazetelerin coşkulu bir şekilde yeni havalimanının dünyanın en büyüğü olacağını yazdığını, en son haberlere göre de havalimanının 2018 yılında açılacağı belirtildi.

    İstanbul’daki yeni havalimanının inşası ve işletmesi için Türk şirketlerin oluşturduğu bir konsorsiyumun geçen yılın mayıs ayında 22 milyar avroluk teklifle ihaleyi kazandığına işaret edilen haberde, havalimanının Türk Hava Yolları'nın (THY) da merkezi hizmet noktası olmasının istendiği kaydedildi.

    Haberde, Alman hava yolu Lufthansa’nın rakibi THY’nin yüzde 49'unun devlete ait olduğu belirtilerek, THY'nin filosunu ve uçuş ağını hızlı bir şekilde geliştirdiğini vurgulandı.

    THY’nın büyüme istedğinin ülkenin ekonomik gelişme arzusunun simgesi olduğu ifade edilen haberde, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’ın Anadolu Ajansı’na bu ayın başında yaptığı açıklamada geçen, "Dünyayı geçtik, havada rakip tanımıyoruz’’ ifadesine yer verildi.

    Elvan’ın 2002 yılında Türkiye’den sadece 60 hedefe uçulduğu, şimdi bu sayının 234’e ulaştığını açıkladığı kaydedildi.




  • İstanbul 3. Havalimanı (Ana Konu)


    3. HAVALİMANININ GÜZERGAHI RESMEN AÇIKLANDI

    Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İstanbul 3. havalimanı projesi genel saha bilgilerini açıkladı.


    Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 3. havalimanının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından İstanbul ili Arnavutköy ilçesi Yeniköy, Tayakadın, İmrahor, Bolluca köyleri ile Eyüp ilçesi Akpınar, İhsaniye köylerinin sınırları dahilinde yapılmasının planlandığı hatırlatıldı. Açıklamada, "3. Havalimanı, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü İstanbul ve Çatalca Orman İşletme Müdürlüklerinin Arnavutköy, Kemerburgaz ve Durusu Orman İşletme Şefliklerinin sınırları dahilinde kalmakta olup, 7 bin 785 hektarlık alana sahiptir. Bu sahanın 6 bin 173 hektarı orman alanıdır. 3. Havalimanı yapılması maksadıyla 6 bin 173 hektarlık ormanlık alanda ön izin verilmiştir. Sahanın büyük kısmı eskiden beri faaliyette olan maden ocaklarının oluşturduğu bozuk çukurlar ve açıklık alanlardır" ifadeleri kullanıldı.

    "Bu bölgede hiçbir tabii göl bulunmamaktadır"

    3. Havalimanı bölgesinde hiçbir tabii gölün bulunmadığı kaydedilen açıklamada, "Bu bölgede hiçbir tabii göl bulunmamaktadır. İzin talep edilen saha içindeki 14 adet gölet, söz konusu sahada uzun zamandır yapılan madencilik faaliyetleri neticesi ortaya çıkan çukurların su ile dolması sonucu meydana gelmiştir. Suni olarak oluşmuş bu göletlerin halk sağlığına zarar vermesi ihtimaline karşı zaten Bakanlığımızca rehabilite edilmesi yönünde planlar yapılmıştı" ifadelerine yer verildi.
    Talebe konu alanın orman sayılan alanlarında çeşitli kamu kurumları ve firmalara ait; 220 hektarlık sahada çeşitli altyapı projeleri için izin alanı, 94 hektarlık alanda madencilik izin alanı, 222 hektarlık rehabiliteye hazırlık maksatlı dolgu sahası, 639 hektar özel ağaçlandırma izin alanı ve 1 adet C tipi mesire yeri bulunduğu kaydedildi.

    3. Havalimanı projesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığının 22 Mart 2013 tarih ve 49 sayılı ön izin oluru ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı adına 24 ay süre ile ön izin verildiği, kesin iznin henüz müracaat aşamasında olduğu belirtildi.

    89 bin adet kardelen soğanı açık yerlere taşındı

    Sahada endemik türlerin tespiti için Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gazi Üniversitesi işbirliğinde çalışma yapıldığı belirtilerek, 89 bin adet kardelen soğanı tespit edildiği, bunların tamamının Atatürk Arberetumu ve orman içi açık yerlere taşınarak kayıt altına alındığı bildirildi. Ayrıca Lilium ile nectarium tespitlerinin de olduğu, çalışmalar bittiğinde bunların da taşınma işlemlerinin yapılacağı kaydedilen açıklamada şunlara dikkat çekildi:
    "Kuş göç yolları ile etkileşimi için durum tespiti ve kuş göçlerinin 2 yıl boyunca izlenerek, gerekli tedbirlerin alınması, alandaki mevcut biyolojik çeşitlilik durum tespiti yapılarak, gerekli görülen türlerin uygun habitatlara taşınması ve madencilik faaliyetleri sonucu oluşan çukurlukların ekosistem özelliklerinin irdelenmesi konuları ÇED raporunda taahhüt altına alınmıştır."




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.